Zahtev protiv kažnjavanja dece

Beograd -- Grupa dece predala je republičkom ombudsmanu zahtev da Skupštini predloži i podrži izmene zakona kojim se fizičko kažnjavanje dece uvodi kao krivično delo.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Inicijativi Saveta Evrope, koji poziva sve zemlje-članice da zabrane telesno kažnjavanje dece, pridružila su se i deca u Srbiji. Inače, naš zakon već zabranjuje telesno kažnjavanje u školi i u okviru pravosudnog sistema, ali ne i u porodici i ustanovama socijalne zaštite.

Ona su, u pratnji predstavnika organizacije "Spasimo decu", povodom 19. oktobra, Dana akcije protiv nasilja nad decom, predala zahtev zaštitniku građana Saši Jankoviću da u parlamentu predloži izmene zakona kojima bi se uvela zabrana fizičkog kažnjavanja dece.

Posle susreta sa decom Janković je novinarima rekao da deca izričito traže da nasilje nad decom bude strogo zabranjeno i istakao da će sa predstavnicima ostalih institucija razmotriti da li je "najuputnije to učiniti preko posebnog zakona".

"Fizičko nasilje je ono što decu najviše boli. Ne možemo se oglušiti o taj njihov zahtev. Moramo naći način da se nasilje nad decom, bilo u porodici, koje je često malo vidljivo, bilo vršnjačko, bilo nasilje od strane institucija svedemo na najmanju moguću meru, jednostavno, ako je moguće, iskorenimo", kaže on.

"Mislim da to neće biti problem ako zajedno dođemo do tog zaključka da je to najefikasniji način da svako od nas i kao društvo shvatimo da ne možemo svoje frustracije, patnje i probleme iskaljivati na detetu tako što ćemo da ga udarimo", rekao je Janković.

Janković dodaje da je do sada kao zaštitnik građana dobio oko 40 predmeta u kojima je ukazano da su povređena prava deteta iz oblasti socijalnog i zdravstvenog osiguranja, kao i obrazovanja.

Prema njegovim rečima, na te slučajeve ukazivala su deca, ali i članovi njihovih porodica i "zainteresovani građani".

Predstavnica organizacije "Sejv d čildren" Slađana Radulović je istakla da "ne postoje regularne batine" kojima bi roditelji trebalo da kažnjavaju i disciplinuju decu.

Ona je kazala da bi "izričita zabrana fizičkog kažnjavanja dece trebala da se odnosi na porodično okruženje i institucije socijalne zaštite".

Radulovićeva je podsetila da Porodični zakon predviđa kaznene mere koje se odnose "generalno na nasilje u porodici", ali da bi zbog tradicije i društva u kome se često govori "da je batina iz raja izašla" trebalo da postoji izričita zakonska odredba da je zabranjeno fizički kažnjavati dete.

Zahtev ombudsmanu da u Skupštini Srbije predloži i podrži izmene zakona kojim se fizičko kažnjavanje dece uvodi kao krivično delo predalo je šestoro učenika beogradskih gimnazija koji su članovi nevladine organizacije "Beosuport".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu