Jusufspahićeva poruka mira

Subotica -- Počasni reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Hamdija Jusufspahić, uputio je poruku mira povodom otvaranja džamije u Subotici.

Izvor: Tanjug
Podeli

Uručenjem časnog Kurana (svete knjige) i podnevnom molitvom u Subotici je danas svečano otvoren prvi islamski verski objekat u Vojvodini - Muhadžir džamija. Hamdija Jusufspahić iz zdravstvenih razloga nije prisustvovao svečanom otvaranju džamije, ali je tim povodom uputio "pozdrave mira, uz milost božju i božji blagoslov".

Podsećajući da je "subotička džamija plod dugogodišnjeg truda svih džmatlija (vernika) u Subotici, imama i svih koji su je želeli srcem od Boga", reis je poručio da će "Alah nagraditi svakog ko je na bilo koji način doprineo njenoj izgradnji.

On dodaje da Alahu "upućujemo i molitvu da Subotici, Vojvodini, Srbiji, svim građanima i muslimanima podari mir, slogu, uspeh i svoje zadovoljstvo".

Časni Kuran je predsedniku Islamske zajednice u Subotici Fetišu Kurdaliju uručio je predstavnik donatora iz Turske Mehmed Ilmaz.

Kurdali je preuzimajući svetu knjigu rekao da ona obavezuje muslimanske vernike na zajedništvo i poštovanje pripadnika ostalih vera koji žive u toj multietničnoj sredini.

Muhadžir džamija je prvi islamski objekat koji je nakon više od dva veka izgrađen na magistralnom putu od Sofije do Budimpešte.

Otvaranju su prisustvovali i predstavnici dve suprodstavljene opcije islamske zajednice unutar Srbije - muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Neposredno pred početak svečanosti muftija Jusufspahić je rekao da izgradnja ovog verskog objekta predstavlja prekretnicu u odnosima islamske zajednice sa državom i lokalnom saupravom.

On je rekao da je džamija izgrađena po svim propisima, sa minaretom i kupolom, tako da će u njoj moći da se obavljaju i velika saborska molitva (džuma) petkom, ali i obred pripreme za dženazu (sahranu).

Jusufspahić mlađi je podsetio da je subotička džamija izgrađena zahvaljujući dozvolama koje je svojevremeno obezbedila Islamska zajednica Srbije kojom sada rukovodi reis ul ulema Adem Zilkić.

Muftija Zukorlić je novinarima nakon molitve rekao da je ovo veliki dan za sve muslimane i sve dobre ljude koji se bore za istinu, pravdu, solidarnost i sve različitosti koje su, kako je rekao, našle udomljenje u Subotici.

"Od danas Subotica je upotpunjeno mesto jedinstva i tolerancije različitosti koje taj grad sledi", rekao je Zukorlić.

Svečanom otvaranju džamije prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, lokalne samouprave, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i njegov prethodnik Geza Kučera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 802 idi na stranu