Grčka, Makedonija i NATO

Atina -- Grčka neće dozvoliti Makedoniji da se pridruži NATO-u ili EU sve dok ne bude rešen spor oko imena, rekao je danas grčki premijer.

Izvor: Beta
Podeli

Kostas Karamanlis je u govoru pred parlamentom, a uoči razgovora koji pod pokroviteljstvom UN treba da budu održani danas popodne u Njujorku, rekao da jedino rešenje koje budu prihvatile obe strane može dovesti do toga da Atina povuče svoje prigovore.

Grčka ne prihvata da se njen severni sused zove Makedonija, još od otcepljenja te oblasti od Jugoslavije 1991, naglašavajući da to nagoveštava teritorijalne pretenzije na njenu (grčku) severnu provinciju Makedoniju, u kojoj se rodio vojskovođa Aleksandar Veliki.

"Želim da budem jasan po tom pitanju. Nepopustljivost našeg suseda ruši njegove ambicije da se pridruži NATO-u i EU, rekao je Karamanlis i dodao da ukoliko ne bude postignut sporazum, grčki severni sused ne može da se nada ulasku u NATO.

"Naša pozicija 'nema rešenja-nema članstva' je jasna", zaključio je Karamanlis.

Izaslanik UN Metju Nimic predložio je pet mogućih novih imena za Makedoniju. On će početi novu rundu pregovora sa obe strane danas popodne u sedištu UN u Njujorku, u nadi da će spor biti rešen pre najavljenog samita NATO-a u aprilu u Bukureštu.

Makedonija, koja se nada da će na samitu biti pozvana da se priključi NATO-u, koristi svoje ime u bilateralnim odnosima sa mnogim zemljama, ali u UN, EU i NATO njeno ime je "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija".

Makedonski demonstranti su ove nedelje kamenovali grčku ambasadu u Skoplju, uzvikujući antigrčke parole i pevajući nacionalnu himnu. To je drugi takav incident, koji se desio u Skoplju u poslednje dve nedelje.

Grci će sledeće nedelje organizovati dva protesta u Solunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 43 idi na stranu