Naloženo povlačenje ambasadora

Beograd -- Vuk Jeremić naložio hitno povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Kako je saopštilo večeras ministarstvo spoljnih poslova Srbije, u skladu sa Akcionim planom Ministarstva spoljnih poslova usvojenim na sednici Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić naložio je hitno povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Kako je saopšteno, instrukcija o povlačenju je poslata ambasadoru u SAD Ivanu Vujačiću, ambasadoru u Francuskoj Predragu Simiću i ambasadoru u Turskoj Vladimiru Ćurguzu.

"Mere prema svakoj zemlji koja prizna nezavisnost"

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je večeras da će Srbija prema svakoj zemlji pojedinačno, koja bude priznala nezavisnost Kosova i Metohije, primeniti konkretne mere.

Samardžić je posle sednice parlamenta, na kojoj je usvojena Odluka o poništenju akata privremenih kosovskih organa, u izjavi novinarima precizirao da će svaka mera Srbije biti proračunata.

On je rekao da će Srbija nastaviti da vodi diplomatsku politiku i ofanzivu oko protivljenja priznanju, a da će povlačiti i poteze iz vladinog Akcionog plana koje će se ticati zemalja koje budu priznavale nezavisnost Kosova.

"Glavni trend spoljne politike biće borba za održanje ove teme u okviru Ujedinjenih nacija, jer je to jedini pravni okvir koji obezbedjuje politiku u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je minsitar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu