Skupština poništila nezavisnost

Beograd -- Skupština Srbije potvrdila večeras vladinu odluku o poništavanju "protivpravnog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova."

Izvor: Beta
Podeli

Za prihvatanje predloga Vlade Srbije, na vanrednoj sednici, glasalo je 225 poslanika. Nije bilo bilo uzdržanih ni poslanika koji su glasali protiv, ali su poslanici LDP-a odbili da uzmu učešće u glasanju. Skupština Srbije potvrdila je da je Kosovo neotuđivi deo jedinstvenog i nedeljivog ustavnog i državnopravnog poretka Srbije na osnovu Ustava Srbije i Povelje UN.

Tom odlukom, koju je vlada usvojila 14. februara, poništavaju se akti i radnje privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji kojima se proglašava jednostrana nezavisnost, jer "narušavaju suverenitet i teritorijalnu celokupnost Srbije zajemčenu Ustavom Srbije, Poveljom UN, Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine i drugim rezolucijama Saveta bezbednosti, kao i važećim međunarodnim pravom".

Ti akti i radnje "predstavljaju nasilno i jednostrano otcepljenje dela teritorije Republike Srbije, i zato su nevažeći i ništavni", navodi se u odluci.

"Ovi akti i radnje ne proizvode nikakvo pravno dejstvo u Republici Srbiji, kao ni i u međunarodnom pravnom poretku. Jednostrano otcepljenje dela teritorije suverene države predstavlja pravno nasilje nad Republikom Srbijom i nasilje nad važećim međunarodnim pravom", piše u odluci.

Koštunica: Nasilničko lice politike sirove sile

Premijer Vojislav Koštunica rekao da su priznanjem Kosova, SAD pred celim svetom "pokazale nasilničko lice politike sirove sile".

Vlada Srbije naložila je ambasadoru u Vašingtonu da se hitno vrati u Beograd, što je mera koja će važiti za sve zemlje koje priznaju jednostranu nezavisnost, rekao je večeras premijer Vojislav Koštunica u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije.

Koštunica je ponovio da Srbija nikada neće priznati lažnu državu Kosovo na svojoj teritoriji i da će za državu pokrajina ostati sastavni i neodvojivi deo Srbije.

"Danas počinje naša dugotrajna borba da u potpunosti vratimo celokupnu pokrajinu u ustavnopravni poredak Srbije. To je naš cilj i Srbija će ga ostvariti. Ako ne možemo da ga potpuno ostvarimo danas, ostvarićemo ga sutra, jer Srbija mora biti slobodna", rekao je on.

Koštunica je rekao da je povratak Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak zemlje u skladu sa važećim normama međunarodnog prava i zaštita građana u pokrajini koji poštuju ustavni poredak trajni i najznačajniji zadatak i glavni cilj buduće državne politike.

Premijer je dodao da Srbija mora da bude mudra i istrajna i da se izdigne iznad svake sile i nasilja i da svakog dana pokazuje dostojanstvo i snagu koja će je dovesti do cilja.

"Nasilje i silu ostavimo onima koji su se pred celim svetom njome obrukali. Srbija mora sačuvati stabilnost da bi sačuvala i branila Kosovo. Koristim ovu priliku da pozovem i zamolim sve građane na mir, da mirno protestvuju i da ne ruše svoje gradove i svoju zemlju", rekao je on.

Koštunica je ocenio da su proglašenjem nezavisnosti Kosova pogaženi Povelja UN, Rezolucija Saveta bezbednosti 1244, Završni helsinški akt i sve norme međunarodnog prava na kojima počiva svetski poredak.

"Jednostrano proglašenje lažne države Kosovo predstavlja direktno ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, njenog Ustava i ustavnog poretka, kao i svih legalnih i legitimnih akata koje su donele najviše državne institucije Srbije", kazao je on.

Koštunica je dodao da je Vlada Srbije odlukom od 14. februara unapred poništila sve protivpravne akte privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji i proglasila ih nevažećim i ništavnim. Ništavna je i odluka EU o slanju misije u južnu pokrajinu.

"S obzirom na to da su protivpravne, ni ove odluke EU nemaju za Srbiju nikakvo pravno dejstvo i ne proizvode bilo kakve obaveze Srbije prema EU, niti prema bilo kome ko bi ih sprovodio", kazao je Koštunica.

Premijer je optužio SAD i NATO da su omogućili proglašenje nezavisnosti "pod okriljem surove sile" i zahvaljujući neprincipijelnoj politici i da je dokaz za to namera da se u sprovođenju te politike po svaku cenu zaobiđe UN.

"Juče smo mogli da vidimo završni čin brutalne agresije i nemilosrdnog bombardovanja Srbije od strane NATO. Sav smisao ove politike sile svodi se na stvaranje jedne tvorevine na teritoriji Srbije, koja nije ništa drugo do vojni poligon i skladište NATO pakta", ocenio je Koštunica.

Kolundžija: Odgovorna i razumna reakcija

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija ocenila je večeras da reakcija Srbije na proglašenu nezavisnost Kosova ne treba da bude emotivna, već odgovorna i razumna.

Kolundžija je rekla da prilikom povlačenja budućih poteza u odbrani integriteta Srbije treba voditi računa o bezbednosti života i imovine građana na Kosovu, ali i o budućnosti građana ostatka Srbije.

"Sada treba da reagujemo vrlo pribrano i bez preteranih emocija, kao ljudi koji su preuzeli odgovornost i da povlačimo poteze koji će vratiti integritet Srbije, vodeći računa o građanima na Kosovu i Metohiji, ali i u celoj Srbiji", kazala je ona.

Kolundžija je dodala da razume vrlo snažna osećanja građana nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, ali je kazala da ti građani od institucija očekuju odgovorne reakcije.

"Građani očekuju od institucija da ne reaguju emotivno već odgovorno, razumno i mudro. Vreme koje je pred nama neće biti jednostavno a odluke koje ćemo doneti ćemo osećati kroz dugi niz godina koje su pred nama", rekla je ona.

Nikolić: Borba do povratka Kosova i Metohije

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je večeras da borba Srbije neće prestati dok Kosovo i Metohiju na "ovaj ili onaj način" ne bude vraćeno u ustavni okvir Srbije.

Nikolić je u Skupštini Srbije rekao da je juče bio jedan od najtežih dana u istoriji Srbije, ali istovremeno i dan kada je počela borba za povratak Kosova i Metohije.

"Srbija, aapsolutnim angažovanjem, mora da da pokaže da nikada ni jednog građanina Kosova i Metohije neće ostaviti na cedilu", rekao je Nikolić za skupštinskom govornicom.

On je rekao da će SRS na večerašnjoj sednici biti opozicija delu ili celoj vladi, jer kako je istakao "nije ubeđen da vlada u ovom sastavu može ići do kraja u obranu Kosova i Metohije".

"Danas nam je Amerika i Evropska unija otimaju Kosovo i Metohiju, a huliganima se nazivaju oni koji su nagrnuli u Beograd jer nisu znali šta će od sebe", rekao je Nikolić i osudio napade na one koji su kako je naveo "osvetlali obraz Srbije".

On je rekao da od predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice očekuje da u nerednim danima danima odluči gde će dalje - da li sa onima koji su direktno doveli do otimanja Kosova ili onim putem koji je patriotski i težak.

"Ako samo dva načima postoje da se sačuva Kosovo i Metohija, ako je jedno rat a drugo diplomatija, a diplomatija nije uspela kako će predsednik Srbije da odgovori, da li je to rat?", upitao je Nikolić.

Nikolić je pozvao građane Srbije da u četvrtak pokažu šta Srbija misli o otimanju Kosova i Metohije, istakavši da se kalendar računa od 17 februara "do dana kada ćemo da se izborimo za Kosovo i Metohiju".

Jovanović: Suočiti se sa svojim greškama

Lider Liberalno-demokratske parije Čedomir Jovanović izjavio da je za tu stranku neprihvatljiva jednostrana nezavisnost Kosova, ali i predlog mera koje je predložila Vlada Srbije.

Jovanović je u Skupštini Srbije rekao da jednostrano proglašena nezavisnost ništa ne donosi Kosovu i da ta stranka želi dogovor sa Albancima i dodao da LDP ne želi da se miri sa politikom Vlade Srbije.

On je premijeru Vojislavu Koaštunici poručio da je odluka o povlačenju ambadasora Srbije u SAD koja je priznala nezavisno Kosovo bolja od odluke da Vlada Srbije prekine diplomatske odnose sa tom zemljom.

"Spremni smo sa vama da radimo kako bismo Srbiju promenili", kazao je Jovanović.

On je ocenio da je neprihvatljiva nezavisnost Kosova koja je kako je naveo veliko poniženje u kojem ima puno pogrešne politike koja je uništila Srbiju u proteklom periodu.

Jovanović je onima koji najavljuju organizaciju mitinga povodom jednoglasnog proglašenja nezavisnosti, poručio da raspišu izbore.

"Nikoga ne optužujemo, tražimo spremnost da se hrabro pogleda u Srbiju pred nama oslobođenu predrasuda u grešaka čiji računi su ispostavljeni juče", istakao je Jovanović.

On je dodao da je danas međunarodno parvo na strani Srbije, ali da je Srbija zaobilazila svoje međunarodne obaveze i bila nepravedna prema drugima.

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti nije prvi poraz Srbije, ali možda on najviše boli jer se kroz njega prelama nepravda i svako od nas se oseća žrtvom", kazao je Jovanović.

On je ocenio da niko nije spreman da izađe pred građane i kaže istinu kao i da LDP nije došao da skupštinu da sipa so na ranu, navodeći da je potrebna hrabrost sa suočavanjem sa pogrešnom poliotikom.

Grubješićeva: Pomoći Srbima na Kosovu

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić izjavila je večeras da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da će svoj suverenitet i teritorijalni integritet braniti svim pravnim sredstvima i diplomatijom.

"Nećemo pribegavati ratu, ali treba da budemo uporni u legitimnoj borbi zaštite međunarodnog prava", rekla je Grubješićeva u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, nezavisnost Kosova je presedan u istoriji postojanja Ujeđinjenih nacija i nije jedinstven slučaj.

"U svetu ima barem deset teritorija koje nezavisnost žele da iskažu po sličnom modelu i oni koji priznaju Kosovo moraju da budu svesni problema koje će to proizvesti", istakla je Grubješićeva.

Prema njenim rečima, interes koji premašuje sve ostale je interes Srba na Kosovu, njihova sloboda i povratak.

"Njima su potrebna dela a ne reči. Bes, ogorčenje ne mogu da se iskazuju demoliranjem izloga, napadima na prostorija stranaka, novinare. Od takvih pojava Srbima na Kosovu može biti samo teže, a njima je potrebna pomoć državnih institucija", naglasila je šefica poslaničke grupe G17 plus.

Čanak: Priča o Kosovu da sakrije nesposobnost Vlade

Šef vojvođanskih poslanika Nenad Čanak ocenio je večeras da Vlada Srbije nikada iskreno nije želela da spreči otcepljenje Kosova i optužio njene predstavnike da samo žele da skrenu pažnju sa svoje nesposobnosti da reše osnovne životne probleme građana.

U obraćanju poslanicima parlamenta, Čanak je rekao da Srbija nema zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast na Kosovu.

On je optužio partije koje su glasale za usvajanje trenutnog Ustava da su taj akt donele ne da bi branile Kosovo, već da bi bila izbačena odredba po kojoj se napuštanje dela teritorije smatra veleizdajom, kako je bilo navedeno u prethodnom Ustavu.

Čanak je proces usvajanja Ustava nazvao "vandalskim i divljačkim" i dodao da je taj pravni akt donet "krađom glasova".

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine je priznao da je proglašenje nezavisnosti Kosova protivpravan akt, ali je dodao da je protivpravna bila i odluka o, kako se izrazio, ukidanju autonomije Vojvodine 1988. godine.

On je kritikovao građane koji učestvuju u nasilnim demonstracijama nakon proglašenja nezavisnosti i ocenio da svojim aktivnostima "sramote srpsku zastavu kojom se zaklanjaju".

Dačić: SPS će podržati predlog Vlade

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će ta stranka podržati vladin predlog odluke o poništavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kako bi na taj način doprinela državnom i političkom jedinstvu u zemlji.

Dačić je za skupštinskom govornicom istakao da proglašenje nezavisnosti predstavlja unapred dogovoreni kraj procesa separatizma koji je trajao nekoliko desetina godina, a koji je sada dobio podršku SAD.

"Državni funkcioneri danas govore kao i 1999. Sada se vidi da je Srbija bombardovana zato što su Albanci želeli nezavisno Kosovo. Ovo je satisfakcija za politiku koja je vođena u tom periodu", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, političari u Srbiji moraju da slede državne i nacionalne interese kada je u pitanju Kosmet, jer otimanje Kosova predstavlja rušenje međunarodnog pravnog poretka.

"Najvažnije je da Srbija sada ne da saglasnost na nezavisnost Kosova, jer ono što je oteto, može se vratiti ako se ne da saglasnost", kazao je Dačić.

On je pozvao predstavnike vlasti na razgovor kako bi sa opozicionim partijama razmatrali mere koje će Srbija preduzeti povodom jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Dačić je rekao da srpska vojska i policija treba da zaštite Srbe na Kosovu, ukoliko to ne učini Kfor i dodao da srpska vlada mora da obezbedi uslove za opstanak i ostanak Srba na Kosovu, kao i da im garantuje bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu