Kosovo proglasilo nezavisnost

Priština, Beograd, Beč, Ljubljana, Moskva -- Skupština Kosova jednostrano proglasila nezavisnost. Tači: "Kosovo nezavisna država svih naroda sa jednakim pravima".

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

Na vanrednoj svečanoj sednici kosovskog parlamenta usvojena Deklaracija o nezavisnosti Kosova, koju je obrazložio premijer Kosova Hašim Tači. Za deklaraciju o samoproglašenju izjasnilo se svih 109 poslanika parlamenta. Sednicu kosovskog parlamenta koja je počela u 15 časova, direktno su prenosile globalne TV mreže Si-En-En, Bi-Bi-Si i Juronjuz. Premijer i predsednik Srbije obratili javnosti.

Nešto manje od 40 minuta bilo je potrebno da kosovski parlament proglaisi nezavisnost.

Poslanicima se, na početku, prvi obratio premijer Kosova Hašim Tači koji je pozdravio sve prisutne, uključujući i članove porodice Jašari koji su predstavljeni kao posebni gosti.

Tači je rekao da će Kosovo biti država svih naroda sa jednakim pravima.

"Ovaj dan smo dugo čekali. Mnogi ljudi su dugo čekali da nezavisnost postane realnost. Sećamo se i poštujemo imena svih koji su dali svoj život za ostvarenje ovog sna i njhihova dela i sećanja na njih uvek će živeti u našim srcima. Pozdravljam sve one koji su s nama, kao i sve koji nas gledaju. Bićemo ujedinjena nacija s veoma jasnom evropskom vizijom. Naša nada i vera nikad nisu bili jači, stanovnici Kosova nikada nisu bili više ujedinjeni, naši snovi su bezgranični. Danas je ceo svet s nama i postaćemo ravnopravni članovi demokratskog sveta", obratio se Tači.

Tači je rekao i da će Kosovo biti država za sve narode.

Sednica kosovskog parlamenta još traje. Planirane su dve tačke dnevnog reda - proglašenje nezavisnosti i usvajanje državnih simbola.

"Ovo nije presedan, Kosovo je specijalni slučaj, zbog procesa raspada SFRJ. Kosovo će biti deo evroatlantske porodice. Posebno će paziti na manjine u skladu s Poveljom o ljudskim pravima. Obezbeđivaće mir i stabilnost na Kosovu. Naša budućnost je u evropskoj porodici i zato objavljujemo nameru da postanemo punopravni članovi Evropske unije što pre budemo mogli", kazao je Tači.

On najavljuje da će Kosovo ispuniti sve helsinške obaveze.

"Kosovo će se uzdržati od bilo kakve upotrebe sile, koja bi se kosila s pravilima UN-a. Nastavićemo da ulažemo sve napore da omogućimo da ovaj deo Evrope krene unapred od svoje prošlosti", rekao je Tači.

Brisel: Ne može zastava EU

Brisel je odbio želju kosovskih vlasti da, tokom proslave nezavisnosti, podignu i zastavu EU, koja bi u sredini imala konture Kosova, javlja slovenaccka državna televizija. Isto tako, Brisel nije oduševljen time da kosovska filharmonija, nakon usvajanja Deklaracije o nezavisnosti, zasvira evropsku himnu, Odu radosti.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je kako današnji dan deli istoriju Kosova na period pre i posle nezavisnosti.

"Objava nezavisnosti je želja naroda. Ovo je istorijski trenutak. Ovo je i kraj dugog procesa destrukcije i raspada", naglasio je Sejdiu.

On je, kako javlja Radio Slobodna Evropa, najavio da će priortiet biti primena plana specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija za Kosovo i da će biti primenjen nacrt ustava Kosova, kakav je predložio Ahtisari.

"Preuzimamo odgovornost koja se od nas traži. Kosovo očekuje da će imati podršku međunarodne zajednice za sproveđenje plana Martija Ahtisarija", naglasio je Sejdiu.

"Bez ikakvog straha objavljujemo nezavisnost", dodao je Sejdiu i istakao da očekuje dobrosusedske odnose sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, Ujedinjene nacije će odigrati veliku ulogu na Kosovu dok Rezolucija 12 44 bude i dalje na snazi.

"Ona će osigurati demokratski razvoj Kosova i učešće u svetskim institucijama", rekao je Sejdiu.

Predsednik Kosova na srpskom jeziku je pozvao predstavnike srpskog naroda na Kosovu da prihvate Kosovo kao njihovu kuću i domovinu i obećao da će kosovske institucije potpuno da zaštite njihovo kulturno i religiozno nasleđe.

Riker: Nisam imao nikakve instrukcije

Šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio je da, u trenutku objavljivanja nezavisnosti Kosova, nije imao odgovarajuće instrukcije iz Njujorka o tome šta treba da učini - da li da pozdravi taj akt ili da ga proglasi nelegitimnim.

"Do sada ja nisam dobio instrukcije generalnog sekretara UN-a. Ja sam primio k znanju to što se danas dogodilo u Prištini", kazao je Riker za Itar-Tas.

Kako navodi agencija, on je izbegao odgovor na pitanje kakav je njegov lični odnos prema "ustavnom prevratu na Kosovu".

"Ja ne komentarišem problem statusa Kosova, to ne ulazi u moja ovlašćenja", rekao je on.

Riker je rekao da ne veruje da će doći do porasta nasilja na Kosovu, navodeći da "ne misli da Srbi žele da napuste Kosovo i ne veruje u njihov masovni odlazak".

Riker je kazao da je čvrsto uveren da je kosovski problem jedinstven.

Ruska agencija ukazuje da ni posle susreta sa Rikerom, njegov kabinet nije imao primerak deklaracije o nezavisnosti Kosova, koju je danas usvojio parlament u Prištini.

Obratili se Tači i Sejdiu

Posle sednice parlamenta i usvajanja Deklaracije, u 18 časova u prištinskom Medija centru na konferenciji za novinare govorili su predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, premijer Hašim Tači i predsednik parlamenta Jakup Krasnići.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da će Kosovo od danas biti demokratska i multietnička država svih svojih građana, na putu evroatlantskih integracija.

Tači je na konferenciji za novinare naveo da je današnja odluka kosovske skupštine istorijska i da je preuzela veliku obavezu za budućnost, da učini život svih građana Kosova mnogo boljim.

Deklaracija o nezavisnosti je u skladu sa planom Martija Ahtisarija, ocenio je Tači i naveo da ona predstavlja i kraj raspada SFR Jugoslavije.

Sada je pred nama izazov da ojačamo napore da unapredimo život naših građana, bez obzira na etničku pripadnost, rekao je Tači.

"Želim da uverim naše susede da će Republika Kosovo jačati svoje odnose sa susedima, jer je to jedini način na jačamo mir i stabilnost na Balkanu. Mi ćemo jačati svoje odlične odnose sa Makedonijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, ali i Srbijom", kazao je premijer Kosova.

Tači je rekao da je Kosovo jedinstven slučaj, da okuplja različite religije, tradicije i kulture.

On je najavio da će se novim ustavom Kosova garantovati prava svih zajednica koje žive vekovima na Kosovu i da neće dozvoljavati bilo kakvu diskriminaciju.

Tači je pozvao sve građane Kosova da zajedno rade na izgradnji novog društva, koje će se suočiti sa brojnim izazovima i dodao da ima nameru da razgovara sa predstavnicima srpske zajednice, kako bi svi zajedno radili za dobrobit Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju pozdravio je novinare na konferenciji rečima "nezavisno i slobodno Kosovo" i ponovio da je nezavisnost proglašena u skladu sa Ahtisarijevim planom.

Sejdiu je rekao da je u deklaraciji izražena želja kosovskog naroda za boljom budućnošću i izgradnji demokratske i sigurne države.

"Obavezujemo se da prema Ahtisarijevom planu štitimo naše manjinske zajednice. Pozivamo NATO i UN da nadziru primenu Ahtisarijevog plana", rekao je Sejdiu.

Sejdiu je pozvao sve države u svetu da priznaju nezavisnost Kosova i naveo nameru da Kosovo gradi dobrosusedske odnose sa državama u regionu, posedbno sa Srbijom sa kojom je, kako je rekao, Kosovo imalo dinamične odnose u istoriji.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići ocenio je da će ovaj dan biti zapamćen u istoriji kada je narod koji je vekovima trpeo mnogo dobio svoju nezavisnost.

"Ovaj narod želi da ostavi prošlost i izgradi demokratske instucije i novo društvo na Kosovu, da bude poštovano društvo, demokratsko i integrisano u EU", kazao je Krasnići.

On se, u ime parlamenta, zahvalio međunarodnoj zajednici, Sjedinjenim Američkim Državama i država članicama EU i ocenio da je sada najvažnije da Kosovo priznaju sve države UN.

Sat vremena nakon toga, filharmonija Kosova u hali "1. oktoba" održala je svečani koncert, a prethodno je ispred ispred Doma mladih i sportova u Prištini postavljen "obelisk nezavisnosti", koji je pripremila grupa kosovskih umetnika.

Slavlje se nastavlja na Trgu Majke Tereze, koncertom estradnih umetnika Kosova.

Predviđeno je da se građanima u 22.50 obrati predsednik i premijer Kosova, a svečanost povodom proglašenja nezavisnosti biće završena u 23 časa vatrometom na četiri lokacije u Prištini.

Danas su i Prištini predstavljeni grb i zastava Kosova. Zastava je plave boje, a u njenoj sredini j žuta karta Kosova, sa šest žutih zvezdica, iste veličine kao i na zastavi EU.

Grb Kosova je trouglastog oblika, sa oblim ivicama žute boje, u njegovoj sredini je takođe karta Kosova, a iznad nje šest žutih zvezdica.

Atmosfera u Prištini

U Prištini je atmosfera veoma svečana kao i prethodnih dana, ali sa razlikom da su centralne ulice zatvorene za saobraćaj tako da nema karakterističnog kruženja automobila. Građani se šetaju, noseći albanske zastave, kao i zastave SAD i EU.

Troje lakše povređeno od petardi

Kosovska policijska služba potvrdila je večeras Tanjugu da su tokom proslave jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova koja se odvija u glavnim prištinskim ulicama, tri osobe lakše povređene od petardi.

Povređeno je dvoje dece i starija osoba. Oni su, prema prvim informacijama iz Urgentnog centra, lakše povređeni od petardi koje su eksplodirale u njihovoj blizini. Nakon zbrinjavanja svo troje povređenih je pušteno kućama.

Nekoliko desetina hiljada Albanaca okupilo se u centru Prištine, gde je postavljena bina sa koje će se večeras okupljenima obratiti predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiju i Hašim Tači.

Građani proteklih dana postaju sve euforičniji, javlja izveštač B92 iz Prištine. Tokom cele noći se u Prištini mogla čuti pesma, kako na ulici, tako i u kafićima.

U jednom trenutku, sinoć kod hotela Grand, ulica je bila zakrčena ljudima koji su obućeni u narodne nošnje igrali kolo uz udaranje u bubanj.

Noćas su ulicama kružili automobili, na čijim "šiberima" su sedeli muškarci obučeni u nošnje koji su građane pozdravljali sa dva uzdignuta prsta. Građani nose majice na kojima piše "Za Kosovo", ali ima i onih na kojima piše "Do viđenja Srbijo".

Dele se i kartoni čuvenog "Pećkog piva", a piće u mnogim prištinskim kafićima će večeras biti besplatno.

Koštunica: Ostanite na svom Kosovu

Vojislav Koštunica je juče izjavio je da Srbija mora jedinstvenom državnom i nacionalnom politikom da obezbedi siguran i normalan život "za sve građane Kosova i Metohije koji poštuju državu Srbiju".

Samardžić: Podrška lojalnim Srbiji

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je sinoć za RTS da će ministri otići na Kosovo, kako bi dali podršku svima koji se protive proglašenju nezavisnosti i najavio da će država Srbija još intenzivnije funkcionisati na Kosovu. "Pre svega, hoćemo da damo podršku Srbima i drugim građanima Kosova i Metohije koji su lojalni Srbiji. Od ponedeljka će to biti jedan regularan, normalan proces, koji ćemo intenzivirati svake nedelje i svakog meseca", kazao je Samardžić.

U razgovoru sa predstavnicima Srba sa Kosova, Koštunica je ponovio poziv Srbima da "ostanu da žive u svojim kućama, na svom Kosovu i Metohiji, u svojoj Srbiji".

Poziv Srbima da se ne iseljavaju sa Kosova uputio je i vladika raško-prizrenski Artemije, posle molebana za spas srpskog naroda na Kosovu koji je služio u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovo je naša otadžbina, mi rezervnu nemamo. Nema potreba da se pokrećemo, da paničimo, da odlazimo bilo gde", poručio je Artemije.

Slave i Albanci sa juga Srbije

Predsedništvo Skupštine albanskih odbornika iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa pozvalo je građane na uzdržanost, uoči najavljenog proglašenja nezavisnosti Kosova. Ipak, Albanci će i na jugu Srbije danas proslaviti nezavisnost Kosova.

Albanci kažu da će proglašenje nezavisnosti Kosova posebno spektakularno biti obeleženo u velikim, čisto albanskim selima duž administrativne granice sa Kosovom. O tome svedoči i činjenica da je tu vladala velika potražnja za zastavama Albanije, SAD i EU.

U Prištini je juče predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, primajući delegaciju koalicije Albanaca sa juga Srbije, rekao da su institucije sistema države Srbije mesto gde će Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, ubuduće, rešavati sve svoje probleme i potrebe.

Potom su, juče u Preševu, četiri sata iza zatvorenih vrata razgovarali članovi predsedništva Skupštine albanskih odbornika. Ovo najviše političko telo Albanaca Bujanovca, Preševa i Medveđe uputilo je poziv sunarodnicima da danas ne nasedaju na provokacije i da ne čine ni jedan gest koji bi doveo do destabilizacije stanja.

No, uglavnom, svi politički zvaničnici Albanaca, kao i nekoliko stotina građana, juče i danas su otputovali u Prištinu ili u Gnjilane.

Tirana proslavlja nezavisnost Kosova

Nekoliko hiljada stanovnika Tirane i iz drugih gradova Albanije i dijaspore večeras su na ulicama glavnog grada proslavili uz vatromet deklaraciju o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Predsednik Albanije Bamir Topi je izjavio da je nezavisnost Kosova "najveći trijumf demokratije u jugoistočnoj Evropi posle rušenja berlinskog zida" i istakao i da će "narod Kosova i Albanci gde god bili imati konačno svi zajedno svoju najmlađu državu na svetu".

On je naglasio da je današnji dan "istorijski dan ne samo za Kosovo već i za ceo region jer ispravlja teške istorijske greške u ovom delu Evrope", prenela je albanska agencija ATA.

Proslave u drugim zemljama

Albanci u Beču su oko podneva već počeli da slave nezavisnost Kosova okupljanjem u centru grada.

Slovenački mediji prenose pisanje austrijske novinske agencije APA, za sada, oko 500 Albanaca slavi, na trgu Heldenplac, uz tradicionalnu albansku muziku, albanske, austrijske i američke zastave, noseći transparente, na kojima, između ostalog piše "Nezavisno Kosovo - hvala Austrijo" i "Nezavisno Kosovo - hvala Nato".

Na skupu u Beču se očekuje i direktan, neposredni prenos vanredne sednice kosovske skupštine, koji bi trebalo da gleda oko 2.000 Albanaca. Na trgu Heldenplac su pooštrene bezbedonosne mere, a za bezbednost brine oko 100 policajaca.

Kosovski Albanci danas su u više nemačkih gradova priredili ulične manifestacije povodom deklaracije o nezavisnosti koju je usvojio parlament u Prištini.

U Štutgartu je, prema navodima policije, na glavnom gradskom trgu slavilo oko 2.000 Albanaca. Radost su iskazali formirajući kolonu automobila, koja je prošla kroz centar grada.

Slično je bilo i u Manhajmu i Hajlbronu, gde se na ulicama takođe okupilo više hiljada Albanaca sa Kosova.

Regionalni mediji su izvestili večeras i o slavljima Albanaca u Minhenu, gde je kolona automobila okićena crvenim zastavama sa crnim orlom prošla i kroz Leopoldovu ulicu u centru grada.

Okupljanja kosovskih Albanaca bilo je i u više drugih manjih gradova u Bavarskoj i Baden-Virtembergu. U Erdingu su se okupljeni Albanci zahvalili Nemačkoj za "dugogodišnju neprekidnu podršku za postizanje nezavisnosti Kosova".

Predstavnik policije u Frankfurtu na Majni saopštio je da je oko 30 automobila trubeći krenulo tokom popodneva kroz grad i da im se do
večeri pridružio još veći broj vozila, koja su bila okićena albanskim crvenim zastava, kao i zastavama Nemačke i Evropske unije.

Prema policijskim navodima iz više gradova, slavlja kosovskih Albanaca bila su blagovremeno prijavljena i prošla su bez izgreda.

Oko 200 kosovskih Albanaca, koji žive i rade u Sloveniji, proslavili su danas nezavisnost Kosova u glavnom slovenačkom gradu.

U blizini Društva Albanaca, na jednoj od glavnih ljubljanskih ulica Celovškoj cesti, vijorile su se zastave, igralo kolo i čula pesma, a jednako veselo bilo je i u prostorijama društva.

U Sloveniji živi oko 15.000 kosovskih Albanaca.

Građani srpske nacionalnosti organizovali su danas manji protest pred pravoslavnom crkvom u Ljubljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 613 idi na stranu