Savet bezbednosti sutra o Kosovu

Beograd, Njujork, Priština -- Savet bezbednosti UN sutra će održati sednicu o Kosovu, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

Sednica će biti održana u 15 sati po lokalnom vremenu (21 sat po srednjeevropskom vremenu). Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je prisustvo na toj sednici. Tadić je inače, pozvao danas generalnog sekretara UN Ki Mun Bana da naloži šefu UNMIK-a da poništi nelegitimnu odluku o proglašenju nezavisnosti južne srpske pokrajine i raspusti privremenu skupštinu Kosova.

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je večeras da je delegacija Rusije, zajedno sa delegacijom Srbije, tražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN posvećenu jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Čurkin je rekao da će Rusija i Srbija insistirati da sednica SB UN bude otvorena za javnost i na njoj će učestvovati predsednik Srbije Boris Tadić.

Vitalij Čurkin izjavio je, uoči večerašnjih konsultacija Saveta bezbednosti o Kosovu, da Rusija traži da UNMIK poništi jednostrano proglašenu nezavisnost te pokrajine.

Što se tiče naše delegacije, rekao je Čurkin, insistiraćemo na tome da UNMIK poštuje Rezoluciju 1244 i druge dokumente.

Čurkin je izrazio zabrinutost zbog moguće situacije na terenu, ukoliko se Srbi i druge manjine u pokrajini ne saglase sa proglašenjem nezavisnosti.

Večerašnje konsultacije Saveta bezbednosti UN održane su na zahtev Rusije.

"1244 ostaje na snazi"

Nakon konsultacija, Vitalij Čurkin je izjavio da je postignuta saglasnost da Rezolucija 1244 ostane na snazi.

"Što se nas tiče, veoma je važno što smo postigli saglasnost o tome da Rezolucija 1244 ostaje na snazi, kao i prisustvo Ujedinjenih nacija na Kosovu. Generalni sekretar nam je rekao da šef misije UNMIK-a zadržava svoja ovlašćenja. Rečeno nam je da i u današnjoj prištinskoj deklaraciji stoji da Rezolucija 1244 ostaje na snazi. Ako je to tačno, onda nije jasno koji je pravni osnov da se uopšte i razmatra priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti. Naš stav je da međunarodna zajednica treba da zanemari deklaraciju o nezavisnosti, a da šef misije UNMIK-a treba da je proglasi pravno ništavom", kazao je Vitalij Čurkin, ambasador Rusije u UN.

I predstavnici SAD smatraju da nema potrebe poništiti Rezoluciju 1244.

"Mi na to gledamo kao potez u skaldu sa Rezolucijom 1244, nema potrebe da se ona poništava. Generalni sekretar će to ispitati. Savet bezbednosti je podeljen po ovom pitanju već neko vreme, a samo Savet može odlučiti šta dalje“, kazao je Alehandro Volf, zamenik američkog ambasadora u UN.

Slično se izrazio i njegov britanski kolega.

"Složili smo se da rezolucija 1244 ostaje na snazi i ostaće sve dok SB ne donese drugačiju odluku. Sve što Velika Britanija i njeni evropski partneri budu radili, biće u skladu sa Rezolucijom 1244. Međutim, stavka iz Rezolucije 1244, po kojoj se integritet SR Jugoslavije mora poštovati, odnosi se na prelazni period, koji je sada završen i moj ministar Dejvid Miliband i njegove evropske kolege sastaju se sutra u Briselu da razmotre kako da reaguju na današnje događaje“, rekao je Džon Sojers, ambasador Velike Britanije u UN.

Verbeke: Nema slaganja o daljim koracima

Šest evropskih zemalja i SAD ocenilo je večeras da Savet bezbednosti ne može da se složi o daljim koracima oko Kosova i da je plan o nadziranoj nezavisnosti jedino dostupno rešenje za stabilnost i bezbednost regiona.

"Žalimo što SB ne moze da se složi oko daljih koraka, mesecima je jasno da se ništa neće promeniti, ali smo odlučni da preuzmemo odgovornost kroz EU i NATO, kako bi obezbedili stabilnost i bezbednost regiona. To je ključni interes UN-a", rekao je belgijski ambasador u UN Johan Verbeke, koji je pročitao zajedničko pismo Belgije, Francuske, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Hrvatske i SAD.

"Verujemo da je predlog Martija Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti jedino dostupno rešenje za stabilnost i bezbednost regiona", naveo je Verbeke, nakon konsultacija Saveta bezbednosti o Kosovu

"Žalimo zbog nemogućnost da se obezbedi obostrano prihvatljivo rešenje, ali status kvo je neodrživ", rekao je Verbeke i ukazao da je stabilan proces uz koordinaciju međunarodne zajednice bolje nego produžena nestabilnost.

Međunarodna zajednica će nastaviti da ima svoju ulogu, najavio je Verbeke.

"Ovaj proces je u punoj koordinaciji sa međunarodnim zakonom, uključujući Rezoluciju 1244, ona obezbeđuje okvir za tranziciju ka novom trajnom statusu Kosova", rekao je Verbeke i ocenio da ta rezolucija obezbeđuje osnove za nastavak međunarodnog prisustva na Kosovu u novoj fazi.

Verbeke je kazao da će se šefovi diplomatija EU sutra u Briselu sastati, kako bi usaglasili svoju reakciju na današnji razvoj događaja.

On je rekao da se ove zemlje pozivaju na zaključke sa samita u decembru u kojima se ističe da je Srbija stabilna i prosperitetna zemlja, važna za stabilnost regiona.

"U ovom kritičnom trenutku pozivamo sve strane da se uzdrže od provokativnih reči i ponavljamo da nećemo tolerisati nasilje", poručio je on.

Ban: Rezolucija 1244 pravni okvir za Kosovo

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun rekao je večeras da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i dalje pravni okvir za Kosovo.

Ban Ki Mun je, u obraćanju novinarima, nakon konsultacija o Kosovu u Savetu bezbednosti, sazvanih na zahtev Rusije i Srbije, rekao da je informisao prisutne o razvoju situcije.

"UNMIK će nastaviti da smatra rezoluciju 1244 pravnim okvirom za svoje delovanje na Kosovu i u svetlu novog razvoja događaja", rekao je generalni sekretar UN.

Ban Ki Mun je pozvao sve strane da se uzdrže od delovanje koje može destabilizovati Kosovo.

Generalni sekretar UN-a je rekao da ga je njegov specijalni predstavnik na Kosovu, šef UNMIK-a Joahim Riker obavestio da je danas kosovska skupština donela odluku o proglašenju nezavisnosti.

Ban Ki Mun je naveo da je dobio pismo od predsednik Srbije Borisa Tadića u kojem ga obaveštava da Srbija današnju odluku kosovske skupštine smatra ništavnom.

Generalni sekretar UN-a je rekao da ga je Riker obavestio da je situacija na Kosovu mirna i bez incidenata, premda je naveo da su se u severnoj Mitrovici dogodile dve eksplozije, ali da nije bilo povređenih.

Tadić pisao Banu

Predsednik Srbije Boris Tadić je u pismu upoznao generalnog sekretara UN sa odlukom Srbije da poništi današnji secesioništički akt privremene skupštine Kosova, kojim se narušava suverenitet teritorijalni integritet Srbije, saopšteno je iz kabineta Predsednika Srbije.

"Republika Srbija traži od svih članica UN da u potpunosti poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa njihovim obavezama po međunarodnom zakonu, povelji UN i Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 i odbace takovaznu nezavisnot Kosova i Metohije" navedeno je u pismu koje je Tadić uputio Ki Mun Banu.

Srpski predsednik je upozorio da je secesionistički potez privremene Skupštine Kosova, koja je danas jednostrano proglasila nezavisnost pokrajine, "pokušaj da se zaobiđe Savet bezbednsoti UN i jednostrano nametne rešenje, uz kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN".

Srbija, naveo je Tadić, "traži da specijalni predstavnik generalnog sekretara UN preduzme sve neophodne mere u skladu sa Rezolucijom 1244 i drugim odlukama Saveta bezbednosti i da bez odlaganja poništi sve postupke i akta kojma je proglašena unilateralna nezavisnosti".

"Pozivam vas da obezbeditie da vaš specijalni predstavnik na Kosovu u skladu sa svojim ovlašćenjima i odgovornotima odmah proglasi ovaj nelegitimni čin ništavnim. Takođe očekujem da će on delovati u skaldu sa ustavnim okvirom i raspustiti Skupštinu Kosova, budući da 'Deklaracija o nezavisnsoti' nije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti", istakao je Tadić u pismu generalnom sekretaru UN.

UNMIK čeka instrukcije iz Njujorka

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je danas u Prištini da specijalni predstavnik UN za Kosovo Joakim Riker trenutno podnosi izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu o stanju na Kosovu i Metohiji.

"Šef UNMIK-a trenutno podnosi izveštaj našem glavnom sedištu u Njujorku o poslednjem razvoju događaja na Kosovu, uključujući i proglašenje nezavisnosti i čekamo instrukcije za dalje korake iz našeg glavnog sedišta", rekao je Ivanko Tanjugu.

On nije želeo da komentariše jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u pokrajinskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu