Zatražena smena Ljiljane Smajlović

Beograd -- Sindikat novinara lista "Politika" zatražio je danas smenu glavne i odgovorne urednice Ljiljane Smajlović.

Izvor: Beta
Podeli

Pored toga, sindikat zahteva da se smeni i kompletan menadžerski tim, kao i generalni direktor Srđan Janićijević. U saopštenju Izvršnog odbora sindikata navodi se je smena zatražena zbog toga što Liljana Smajlović, za koju se navodi da je dovedena mimo želja redakcije, stalno zapošljava "sebi bliske i nekompetentne ljude" i ne želi da se osloni na zatečeni sastav.

Dodaje se da su zaposleni u više navrata pokušavali da razgovaraju o ovim problemima sa menadžmentom kuće, ali da su predlozi ignorisani ili su nuđenja neprihvatljiva rešenja.

"Istovremeno, list provladine tradicije pretvara se u propartijsko glasilo. Smatramo da je to pogubno i za delove vlasti i za novinu. Rezultat je gubitak ugleda i pad tiraža", navodi sindikat.

Takođe se navodi da menadžment nije u potpunosti ispunio svoje finansijske obaveze prema zaposlenima.

Pismo je dostavljeno Skupštini Srbije, predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Vojislavu Koštunici, predsednicima poslaničkih klubova, Upravnom odboru "Politike" i novinarskim udruženjima.

Saopštenje se potpisali novinari Slobodan Samardžija, Dušica Pavićević, Marko Lakić, Boško Jakšić, Ljubodrag Stojadinović, Zoran Anastasijević, Novica Kocić, Milan Janković i Ivan Cvetković.

Smajlović: Nema zvaničnog zahteva za moju smenu

Glavna urednica lista "Politika" Ljiljana Smajlović izjavila je da nijedan od četiri sindikata te kuće nije zvanično zatražio njenu smenu i da će se o tome izjasniti tek nakon što čuje zvaničan stav sindikata.

Ja neću da reagujem na optužbe jer prvo želim da utvrdim da li je to stav sindikata i da li sindikat želi da taj stav javno iznese poslovodstvu. Razgovaraćemo sa stvarnim ljudima a ne internet adresama", rekla je Smajlovićeva agenciji Beta.

Ljiljana Smajlović je potvrdila da je u petak videla pismo u kojem se iznose neke optužbe protiv nje, ali da je u razgovoru sa predstavnicima sindikata konstatovala da to nije zvanično pismo i da ono nije namenjeno javnosti.

"Pojavilo se neko pismo pre dva dana za koje su nam u jednom od četiri sindikata, koji se tu pominjao, rekli da to nije njihovo pismo već da neki ljudi žele da to nametnu kao dokument sindikata. Postoji procedura koju sindikat treba da poštuje i da svoje zahteve prvo dostavi poslovodstvu a ne da ih šalje sa lažnih internet adresa u druge redakcije", rekla je glavna i odgovorna urednica "Politike".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 142 idi na stranu