Prvi muzej romske kulture u Evropi

Beograd -- Otvaranjem izložbe romske pisane kulture pod nazivom "Alav e romengo" danas će u Beogradu biti otvoren prvi muzej romske kulture u Evropi.

Izvor: B92
Podeli

Muzej će biti smešten u zdanju u Ruzveltovoj ulici broj 41-43, a u njemu će se smenjivati različite postavke koje predstavljaju raznovrsnu kulturu Roma. Fotografija "Zlatna svadba" nastala daleke 1907. u Knjaževcu deo je vredne postavke, prvog Muzeja romske kulture u Evropi koji dobija Beograd.

Iako na svega 75 kvadrata, uz pomoć savremenih pomagala, predstaviće spomenike romske pismenosti, od poznog srednjeg veka do savremenog književnog stvaralaštvom na romskom jeziku.

"Muzej će biti mesto za razbijanje predrasuda, jer ako kažete da Romi nemaju svoj jezik, a u Muzeju vidite dvadesetak rečnika, gramatika, onda ćete shvatiti da Romi imaju svoj jezik“, kaže direktor muzeja Dragoljub Acković.

Prvu izložbenu postavku čine najstariji tekst na romskom jeziku – petnaest rečenica objavljenih 1537. godine u Engleskoj, prva knjiga romskog proznog stvaralaštva na ovim prostorima iz 1803. godine, desetak Biblija, romski list koji je 1935. godine izlazio u Beogradu.

“Pronađeno je mnogo toga, od rukopisa do najsavremenijih izdanja. Možemo s ponosom da kažemo da imamo i primerke romske Biblije, romskih časopisa i listova, rečnik koji je nastao 1942. u nemačkom logoru” ,dodaje Acković.

Na prostoru zapadnog Balkana danas živi dve trećine Roma u svetu. U Srbiji živi oko 600 000 njih, u Beogradu oko 105 000 Roma.

Osnivač Muzeja je Roma komjuniti centar “8. april“, dok je finansijska sredstva obezbedio Grad Beograd. Izložba "Alav e romengo" traje do marta, a muzej će biti otvoren radnim danima od 10 do 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 846 idi na stranu