Da li imate neki dodatni komentar koji se odnosi na napredak pravosudne reforme u Srbiji?

Pošaljite odgovor
  1. niko me ne moze ubediti da je bilo ikakve reforme a kamo li da je ona uspela....vidim,citam,slusam,nisam lud.......
    (konstantin, 20. maj 2013 15:33)

    # Link komentara

  2. Ako vec ne umete da odradite reforme, pitajte onda sredjene zemlje kako se to radi. Na primer kad hocete da pravite dobar auto, vi pitate nemce. Kad zelite jaku ekonomiju pitate opet nemce, kad vas zanima red u zemlji i zakon pitajte opet Nemce ili Svajcarce kako se to postize! Vrlo prosto
    (Alex, 3. april 2013 00:22)

    # Link komentara

  3. Skloniti partijske drugove iz pravosudja i one koji su umesani u neke afere,
    DA ZAKON BUDE JEDNAK ZA SVE,do sada to nije bio slucaj
    (Zoki, 2. april 2013 14:14)

    # Link komentara

  4. Trebalo bi omoguciti televizijsko pracenje sudskih procesa od velikog znacaja. Omoguciti javnosti uvid u desavanjima u sudnici.
    (Milos, 27. mart 2013 13:58)

    # Link komentara

  5. Sankcije za sudije koje odugovlače sa postupcima. Finansijske i statusne sankcije!!!
    (Ivana, 25. mart 2013 13:40)

    # Link komentara

  6. Prva stvar u Srbiji se nesudi po ustavu, druga stvar sudije su korumpirani tajkuni vecina njih mozda 1% njih da su posteni i da znaju sta znaci verodostojnost ostali nula i pitam se ko im dade diplome, kod nas da bi se zastitili ljudi iz kriminalnog miljea stradaju obicni ljudi, a za bezbednos kriminalca brinu sud i policija! Jedan primer odbegli narko bos slobodno se krece po regionu i evropi zato sto je sud da bi ga zastitio izdao nacionalnu poternicu, a ne interpolovu jel osoba koja je u bekstvu ima i dvojno drzavljanstvo, sad vi procenite kako radi nase pravosudje!
    (carica, 25. mart 2013 00:54)

    # Link komentara

  7. Smatram da je ovu anketu, odnosno prikupljanje podataka od gradjana Srbije o stanju u pravosudju, trebalo da sprovedete na mnogo neposredniji nacin (na pijacama u gradovima i vecim mestima, po selima i sl.). Na taj nacin, dobili biste mnogo kvalitetnije odgovore o problemima koji muce narod u dolazenju do pravde. Takodje smatram da je neophodno, da se pored mreze sudova, izbora sudija, ozbiljno pozabavite i advokatuom, koja ima veliki uticaj (i pozitivan i negativan), kao i vestacima koji ucestvuju u procesu resavanja pravnih problema.
    (Milica, 24. mart 2013 18:14)

    # Link komentara

  8. žao mi je što ovu akciju nije pokrenula naše resorno ministarstvo tj što sudovi kadrovski nisu osposobljeni za promene koje reforma sa sobom nosi. u Osnovnom sudu u Novom Sadu predlozi za dozvolu izvršenjanisu zavođeni sa datumom prispeća preporučene pošiljke već sa datumom od 10 meseci kasnije oni koji su uložili prigovor ističući zastareost za ovu /grešku suda/ saznavali su tek na prvom ročištu. Ovakvo ponašanje sudova umanjuje efekat reforme zar ne
    (milica, 23. mart 2013 18:04)

    # Link komentara

  9. žao mi je što ovu akciju nije pokrenula naše resorno ministarstvo tj što sudovi kadrovski nisu osposobljeni za promene koje reforma sa sobom nosi. u Osnovnom sudu u Novom Sadu predlozi za dozvolu izvršenjanisu zavođeni sa datumom prispeća preporučene pošiljke već sa datumom od 10 meseci kasnije oni koji su uložili prigovor ističući zastareost za ovu /grešku suda/ saznavali su tek na prvom ročištu. Ovakvo ponašanje sudova umanjuje efekat reforme zar ne
    (milica, 23. mart 2013 18:03)

    # Link komentara

  10. pritisak zbog usaglašavanja sa zakonodavstvom Evrope
    (milica, 23. mart 2013 17:52)

    # Link komentara

  11. Nemam komentar pravosudje je katasrtofalno!!!
    (Dragan Ilic, 21. mart 2013 16:31)

    # Link komentara

  12. Pa napredak ide na žalost unazad. Poznati su slučajevi da se ljudima koji su proveli neko vreme u pritvoru, potom podignuta optužnica....bez sudjenja oslobodjeni. Jednostavno, pod političkim patronatom jedne partije, koja može u svakoj vlasti,spisi su uništeni. Ovo ne mora da znači da je dotični optuženi zaista i učinio delo za koje je pritvaran, ali je na pravosudju bilo da postupak okonča sudskom odlukom a ne uništavanjem dokumentacije.
    (Milko, 21. mart 2013 16:19)

    # Link komentara

  13. Uvesti, kao u anglosasaksonskom parvu, postupanje više sudija po istom predmetu u prvostepenom postupku, kao način smanjenja mogućnosti korupcije.
    Razrešenje sudija koji nestručno i nepravilno rade, a što se lako može utvrditi uvidom i spise predmeta.
    Neophodno je reformisati ovako reformisani pravosuđe.
    Svi smo svesni da nije jednostavno uspostaviti pravnu državu, ali je poštovanje zakona i postupanje po zakonima, ma kakvi oni bili, jedini način da se stvore uslovi za normalan život i rad.
    (Ljiljana Katanić, 21. mart 2013 15:27)

    # Link komentara

  14. Angažovanje eksperata iz oblasti pravosuđa za iznalaženje najprihvatljivijeg modela reforme i samostalnost sudija.
    (Uroš Nedić, 21. mart 2013 08:23)

    # Link komentara

  15. NE
    (Gordana, 21. mart 2013 07:57)

    # Link komentara

  16. nemam dodatnih komentara
    (Gordana, 21. mart 2013 07:56)

    # Link komentara

  17. Treba definitivno jačati zaštitu osetljivih grupa jer je njima najteže doći do pravde, kao što je jako važno uvezati sve čionice u postizanju pravde - i lekarske ustanove, i sudske, i zakonodavne i čitavo društvo, a naročito medije.
    (Anica, 20. mart 2013 16:37)

    # Link komentara

  18. Nemam,neka nam Bog pomogne i neka na svoj način ispravi nepravdu a lopurde,prevarante i ostalu gamad koja pritiska pravdu kazni.
    (Branislav, 20. mart 2013 15:24)

    # Link komentara

  19. Sumnjam da smo sami sposobni da se izborimo sa reformom, to je viđeno u ovoj zadnjoj. Znači pomoć sa strane, Europa bi trebla da se uključi energičnije, ako je i njoj uopšte stalo da ovde nešto krene na bolje.
    (Vladimir, 20. mart 2013 11:53)

    # Link komentara

  20. Evropska zajednica treba da utiče na vlast u Srbiji, jer sami to ne žele, da promeni procesne zakone kako bi se sprečilo odugovlačenje postupaka,da se spreči sprega sudija i advokata, da se isključi uticaj politike na pravosuđe, da se ispravi nezakonitost učinjena na štetu neizabranih sudija za prekršaje, sa kojima treba postupiti kao i sa ostalim neizabranim sudijama i tužiocima, jer su u istoj pravnoj situaciji ako se dobro analiziraju zakoni koji su se primenjivali do 31.12.2009.godine i sada važeći Zakon o sudijama, zašto čekati da Strazbur reši status neizabranih sudija za prekršaje, kada je sa manje troškova moguće rešiti u Srbiji, ali je potrebna na žalost politička volja da bi se rešilo jer zakonska postoji, a da je u Srbiji pravosuđe apolitično ovog problema ne bi ni bilo.
    (Nena, 19. mart 2013 21:56)

    # Link komentara

  21. Treba kompletno finansiranje preneti na VSS, izjednačiti izbor ostalih diplomiranih pravnika sa položenim pravosudnim ispitom sa kolegama koje su završile pravosudnu akademiju, jer se sada stvara diskriminacija. Neophodno je za predsednike sudova predložiti stručne, radne i principijelne sudije koje će postupati objektivno prma kolegama i zaposlenima, ne prikrivajući njihove greške i nerad. Takođe je veoma bitno preispitati kompletan izbor sudija, jer oni reizabrani imaju mnogo toga lošijeg u odnosu na ono što se stvara na teret neizabranima. Promeniti procesne zakone, sprečiti spregu sudija i advokata, utvrditi jasne kritrijume za izbor i vrednovanje rada sudija, sprečiti stvaranje klanova u sudovia, promeniti referente u VSS jer su uspostavljene veze sa pojedinim sudijama, jednom rečju treba ići za tim da sudija bude stručan, radan, profesionalan, dostojan, da ga država zaštiti kada traži od administracije da radi, da se uvek traži izjašnjenje sudije kada mu se bilo šta stavalja nateet, da izveštaji predsednika budu dostupni sudiji koji se na njega odnose kako bi se sprečila podmeštanja, da stručnost i rad ne budu mana, već vrlina koja će da se vrednuje.
    (Nena, 19. mart 2013 21:46)

    # Link komentara

  22. Gubitak licence za nesposobne i korumpirane sudije...
    (Teofilo, 19. mart 2013 15:22)

    # Link komentara

  23. Protektorat!! Jedino on da nas izvuče iz korupcije.
    (Tihana, 19. mart 2013 03:15)

    # Link komentara

  24. Napredak pravosudne reforme u Srbiji ne postoji. Ovde bi trebalo da se popravi moral ljudi, cim dodju na funkciju oni se promene na losije i nije mi jasno zasto nece da preduzmu nesto iako vide da nije po zakonu.
    (Goran Veselinovic, 18. mart 2013 19:22)

    # Link komentara

  25. Primerene kazne za sudije i sudsku administraciju ukoliko ne obavljaju svoj posao kako treba,suspenzije,oduzimanje dozvole za rad na više godina,ukoliko se i dalje nastavlja sa istom praksom,oduzeti im potpuno pravo da vrše funkciju sudija i da rade u pravosudju uopšte.
    (Sladjan Cvetković, 18. mart 2013 15:10)

    # Link komentara

  26. Тренутно стање у правосуђу у буквалном смислу тера грађане да сами узму правду у своје руке јер то држава не може или неће да уради. Никоме није јасно зашто судије не изричу затворску казну предвиђену законом за тешка кривична дела. Ако су нам затвори пребукирани онда правите затвор, немојте правити аутопут. Уведите радну обавезу за затворенике па да видите како ће држава да процвета, а не да се дограђују разни ''Хајати'' у затворе како би затвореници уживали.
    (Жељко Пантелић-Бунар, 18. mart 2013 13:58)

    # Link komentara

  27. Moj dodatni komentar,na napredak reformi pravosudja,u proteklih 10 godina je sazet u mojim prethodnim odgovorima...
    (Babic Dragan, 18. mart 2013 11:05)

    # Link komentara

  28. jako malozatvorskih mesta ima da bi se doslo do izvrsenja pravde.
    (BinObin, 18. mart 2013 01:07)

    # Link komentara

  29. jako malozatvorskih mesta ima da bi se doslo do izvrsenja pravde.
    (BinObin, 18. mart 2013 01:06)

    # Link komentara

  30. Pa Srbija ako nastavi dalje sa ovim sudijama i ovakvim načinom suđenja, kakvo je sada, ide u sigurnu propast.

    Ovo je više i od sugestije i od komentara!!!
    (nepravda na sve strane, 17. mart 2013 23:37)

    # Link komentara

  31. Kako je jako teško napisati našu skorašnju istoriju tako da svi budu zadovoljni onda neka je barem pravni sistem valjan - da svi mogu, u razumnom roku, da se rasprave šta je čije.
    Dokle god' se građanima ne objasni šta su konkretni problemi i koja je njihova korist da se isti reše te kako primena moderne tehnologije može da lako uveća efikasnost svaka reforma je osuđena na propast jer se svodi na puko prebacivanje političke krivice "nismo mi hteli - EU nas naterala".
    (nadrimajstor, 17. mart 2013 18:20)

    # Link komentara

  32. 1. Razrešiti u potpunosti sudijske funkcije Natu Mesarović
    2. Razrešti ceo Visoki savet sudstva i organizovati izbore i to neposredne za novi savet
    3. javna dostupnosti izvestaja novog VSS o dostojnosti i stručnosti svih sudija na teritoriji RS barem na kratak period i omogućavanje kako tim sudijama tako i svima ostalim da se na te podatke izjasne u zakonom uredjenom postupku
    4. uvođenje reizbornosti za sve sudije
    5. korenite izmene procesnih zakona a pre svega ZPP (ovaj novi staviti odmah van snage i primenjivati u prelaznom periodu onaj iz 2004)
    6. promeniti način izbora predsednika sudova. Njih treba da bira kolegijum suda a ne VSS
    7. izmena sudskog poslovnika po ugledu barem na Hrvatsku ili vraćanje onog starog s tim što ga modernizovati (IT tehnologije i sl)
    8. bolji uslovi rada i povećanje broja administrativnih radnika
    (Sale, 17. mart 2013 17:13)

    # Link komentara

  33. Pravosu]e mogu spasti samo kvalitetne sudije.Dnevna ažurnost predmeta, dosledna primena ZPP u procesnom delu kako se predmet ne bi odugovlačio,pisanje presuda u zakonskom roku, hitno dostavljanje predmeta po žalbi u drugi stepen.
    U drugom stepenu prioritetno rešavanje procesnih rešenja, gde parnica praktično nije ni počela, jedinstev pravni stav kod rešavanja predmeta a ne da svaki sudija - predsednik veća ima svoje rešenje predmeta jer je najpametniji i nije ga briga za sudsku praksu i stranke. Sudije drugog stepena koje imaju "svoju praksu" vratiti u prvi stepen. obratiti pažnju na loše sudije koje se prijavljuju kao mentori u pravosudnoj akademiji, pišu sentence .. i sl a nisu dovoljno stručne. Bolesno ambicionezne sudije su ogroman problem sudstva kada nemaju dovoljno znanja jer svojim odlukama nanose štetu. Sudije svih sudski instanci se moraju obučavati i njihovi rezultati se moraju kontrolisati.Pojedine sudije su izgradile savršene mehanizme za postizanje formalne norme u rešavanju predmeta a rešavaju predmete procesno a meritum loše.
    (BILJANA, 17. mart 2013 13:45)

    # Link komentara

  34. Ukljucite eksperte u ovaj proces, napravite javne rasprave, jasno i nedvosmisleno cenite reci koje koristite, vodite racuna o dostojnosti.
    (Milan, 16. mart 2013 22:58)

    # Link komentara

  35. Da se ponovo izaberu sudije, tuzioci. Da budu stvarno strucna lica, a ne preko veze pa neznaju cak ni padeze. Da se ne prepravljaju optuznice na kraju glavnih pretresa, malte ne istog trenutka kada idu zavrsne reci. Da sudije porotnici vise ucestvuju, jer ce time onemoguciti korupciju ako je ima. Da se smanje rokovi izmedju dva pretresa (sada je mesec dana) mada se to ne postuje
    Da se vrate nagrade porotnicima, koje su bile prevara, a ukinute neustavno preko noci odlukom Nate Mesarevic.Ako se dozivi nepravda od ministarstva pravde, kako stranka u sporu da dozivi pravdu? Puno srece
    (slavicaknezevic, 16. mart 2013 22:02)

    # Link komentara

  36. imam nadu da ce se ova Vlada posvetiti stvarnoj reformi pravosudja
    (ristic dobrivoje, 16. mart 2013 19:07)

    # Link komentara

  37. Povećati efikasnost izvršenja pravosnažnih presuda. Presude ništa ne znače ako država neće da iz izvrši.
    (Nedjo Krsmanović, 16. mart 2013 14:42)

    # Link komentara

  38. NO COMENTTTT
    (Melanija Racić Berić, 16. mart 2013 14:06)

    # Link komentara

  39. Nema napretka dok se sud ne oslobodi politike. To je najveći problem koji ,očigledno niko nema nameru da rešava.
    (Aleksandar Stanisavljević, 16. mart 2013 13:35)

    # Link komentara

  40. nova reforma je neophodna i neminovna
    (nenadovic dragic, 16. mart 2013 13:03)

    # Link komentara

  41. Ukljuciti javnost i medije i organizovati javne tribine.
    To bi trebalo da bude stalna postavka,makar jednom nedeljno u gledanom terminu. Pozvati i prozvati drzavne sluzbenike,javnost,NGo i drustvene mreze. Svaka tribina bi bila tematski posebno obradjena.Za sada se svi mediji bave samo dnevnom politikom
    (Branislav Djuric, 16. mart 2013 12:55)

    # Link komentara

  42. Nakon promene vlasti,promenjena ja zakonodavna i delimicno izvrsna vlast,dok je sistem ostao isti,sa svim svojim recidivima.A zatim se krenulo u proces tranzicije,bez posebnog jacanja institucija,sto je i dovelo do ovakve situacije i loseg sistema u pravosudju.Jednostavno,nije bilo vremena da se ojacaju institucije,a samo harmonizovanje standarda sa standardima EU nije donelo rezultate.Malo je drzavnih funkcionara ciji je prioritet bio zastita javnog interesa,a previse onih,koji su gledali licni i partijski interes.Sama organizacija politickih partija,kao interesnih grupa,je dovelo do sistemskih gresaka i korupcije.
    (Branislav Djuric, 16. mart 2013 12:51)

    # Link komentara

  43. Jednostavno treba ubrzati procese i brze donositi presude a to sve zavisi od sudija a da bi ih primorali da brze i bolje rade mozda treba uvesti stimulacije i kazne za sudije pa onaj koji dobro radi bude nagradjen a onaj koji radi sporo i odugovlaci sudjenje bude kaznjen naravno novcano!
    (slavoljub, 16. mart 2013 11:17)

    # Link komentara

  44. Nemam.
    (Nenad, 16. mart 2013 09:41)

    # Link komentara

  45. U odgovoru na prethodno pitanje sam objasnio: "zabraniti" ministima i ministarstvima da "daju lični pečat reformi", već prepisati izvorni tekst nekog zakona države članice EU, koji sliči našem "slučaju": veći broj nacionalnih manjina i postojanje pokrajine.
    Eventualno kombinovati iz nekoliko država, gde uzeti pravne odredbe po segmentima za koje vlada mišljenje da su najbolje uređeni.
    Nacionalne manjine, postojanje autonomije, visok stepen kriminalizacije drštva. Istina, nema nam ravnih u tome, ali je, na pr. Italija, Engleska i Nemačka imale ili i imaju, neprilika sa GRUPNIM kriminalom...
    Svakako pravosuđe mora da se više pozabavi neviđenim pljačkama "društvene imovine", tj surovim osiromašenjem ogromnog broja građana, propadanjem porodice, smanjenjem socijalne zaštite i sl - što senije dovoljno štitilo pravosudnim sistemom.
    (Kvazimodo Sorabius, 16. mart 2013 04:41)

    # Link komentara

  46. Opremiti sudove, "obuci sudije" kodeks oblacenja za sve, kompjuterizovati sve, kontrolisati kretanje predmeta, zakazivanje sudjenja, broj rocista,kontrolisati dostavnu sluzbu gde su velike zloupotrebe. Uvesti kontrolu rada tuzilaca, broj uspesno okonvanih predmeta, broj oslobadjajucih presuda. Stvoriti drugaciju i formalniju sliku pravosudja, u svakom pogledu pocevsi od odece, sudnica, uvesti stroga pravila za obezbedjenje. Ostalo ce sve doci samo po sebi, kada pocne da se zavodi red u sluzbama suda, sprece zloupotrebe radnika pisarnica, izvrsitelja, dostavljaca, sve ce poceti da se menja, na bolje, promenice se celokupna slika pravosudja. Odgovornost za sve, kada se uplasite za svoj posao, pocecete i da ga radite kako treba. Disciplina, red i rad, postovanje institucija, drzave, samo sto se to resava i na drugim mestima a ne samo u sudovima, u porodici, skoli, tamo treba vrsiti "reformu" i to sto pre.
    (Sandra, 16. mart 2013 00:57)

    # Link komentara

  47. Sadasnji ministar treba da nastavi posao koji je zapoceo kako bi uspeo da popravi ono sto je poslednjom reformom ucinjeno i da nastavi tendenciju izgradnje institucija kako bi smo postali pravno uredjena drzava u kojoj niko nece biti iznad zakona. Pomaci na tom polju postoje i zasluga su prvog potpredsednika vlade ali sa time treba nastaviti i u buduce.
    (Bojsi, 16. mart 2013 00:41)

    # Link komentara

  48. Na svu srecu drugih naroda, ovakvo sudstvo postoji samo u nasoj zemlji. Mi treba da posluzimo svim ostalim zemljama kao negativan primer kako se ne sme raditi i postupati sa svojim gradjanima. Zato, da bi drugi imali mogucnost da se uce na nama, bolje je da nikada nista ne promenimo...
    (Zivan, 16. mart 2013 00:32)

    # Link komentara

  49. Krajnje je vreme da se reforma uradi, odnosno da gradjani osete da se bar nesto poboljsalo u radu pravosudnog sistema. 10 godina je izuzetno dug period, i prava je sramota da se nismo pomakli dalje od pocetka.
    Zelim da pohvalim uvodjenje specijalnog suda i tuzilasta.
    (Vanja Ivanovic, 16. mart 2013 00:18)

    # Link komentara

  50. U ovoj drzavi je potrebna jedna sveobuhvatna reforma. A ona se odnosi na to da zakone ne treba da pisu i predlazu politicari koji nemaju veze sa tim vec to treba da rade ljudi iz struke. I to se odnosi na sve zakone i struke. U pravosudju konkretno za svaki zakon ili izmenu treba pitati sudije,advokate,tuzioce a ne politicare u skupstini jer oni ne znaju kako sta u praksi funkcionise i da li je primenjivo.
    (sanja petrovic, 16. mart 2013 00:11)

    # Link komentara

  51. Jedino , po mom misljenju je da se sudije salju u nepoznate sredine, gde ce prag tolerancije i uslovi za korupciju pasti na najmanji moguci nivo, sto bi pospesilo rad tih sudija. Problem je u mentalitetu ovog naroda, koji je navikao na stroge zakone i gde samo visoke kazne i primenjljivo zakonodavstvo moze uvesti reda. Na ovakav nacin, samo je trosenje vremena ljudi koji ocekuju pravdu u drzavi i trosenje novca naroda na pojedinosti koje se dobrom voljom moze resiti vrlo brzo..
    (g.dragan, 15. mart 2013 23:58)

    # Link komentara

  52. Jedino , po mom misljenju je da se sudije salju u nepoznate sredine, gde ce prag tolerancije i uslovi za korupciju pasti na najmanji moguci nivo, sto bi pospesilo rad tih sudija. Problem je u mentalitetu ovog naroda, koji je navikao na stroge zakone i gde samo visoke kazne i primenjljivo zakonodavstvo moze uvesti reda. Na ovakav nacin, samo je trosenje vremena ljudi koji ocekuju pravdu u drzavi i trosenje novca naroda na pojedinosti koje se dobrom voljom moze resiti vrlo brzo. Zemlja i narod koja je ubijala i koja ubija vladare, to jos nije zdrava i obrazovana nacija.
    (g.dragan, 15. mart 2013 23:57)

    # Link komentara

  53. da li moze neko ovom narodu da kaze kad ide u sud da ide da dokaze pravdu ili ide da mu neko kaze kako pravda treba da izgleda iako nije to to zalim ali ovo nije bilo ni za vremena slobe zalos al istina
    (Vuković Jovica, 15. mart 2013 23:53)

    # Link komentara

  54. Razmatrajuci svoje muke i pokusavajuci da pronadjem izlaz i razmisljajuci da napustim ovaj spor sa Srbijom dosao sam do zakljucka (nije originalan) ZAUSTAVITE ZEMLJU HOCU DA SIDJEM.
    (Vitomir Popovic, 15. mart 2013 23:53)

    # Link komentara

  55. Niko se i ne trudi da dodje do poboljsanja,jer bolje odgovara da cveta kriminal i korupcija.
    (Jovana, 15. mart 2013 23:37)

    # Link komentara

  56. Jos od osnovne skole se moraju edukovati gradjani Srbije,o svojim pravima,o slobodi,sta je to,o obavezama,o ravnopravnosti i jednakosti pred zakonom,o tome zasto moramo da zivimo po zakonima,o tome sta je Ustav i zasto su svi jednaki pred zakonom,sta se desava kada pocinimo prekrsaji dr.
    Ljudi su nepismeni i ne znaju domete i principe pravne drzave,sta to znaci i zasto je to ideal.
    Ljudi ne znaju svoja prava,niko ih nije obavestio,a trebalo bi i mediji da to rade.
    Narod bi trebalo da zna sta mu moze policija,sta moze sud a sta mu moze neki drzavni cinovnik.Ali bi narod morao da zna i sta ne moze neki cinovnik,ili policija !
    Danas ljudi misle da policija hapsi,optuzuje i presudjuje.
    Ako se desi da se neko pusti samo iz pritvora,narod misli da je u pitanju korupcija,sto je ustvari namerna poruka politicara koji oni salju non/stop i tako sve vise sludjuju ljude,cime i otvoreno prave totalitarnu ili policijsku drzavu!
    Politicari moraju da afirmisu principe pravne drzave a ne da salju poruke iz kojih ljudi mogu da zakljuce kako su oni iznad zakona.
    Mediji moraju permanentno da edukuju narod,narod je, pogotovo juzno od Bgd u tami i neznanju,neprosvecen je.
    Na kraju,smatram da bi min.policije trebalo ukinuti i pripojiti ga Min.pravde,to bi bio odlican pocetni korak za ovu drzavu koja od vajkada misli da je policija vlast i neprikosnovena,a realno,i nema potrebe da policija ima ministarstvo.
    (ex demokrata 1, 15. mart 2013 22:41)

    # Link komentara

  57. Treba uvesti odgovornost i prosiriti ovlascena Ombudsmana i na pravosudje i da oni imaju strah za kvalitet svog rada i da imaju odgovornost, neodgovorne sudije su antipropaganda pravosudja i to nije model koji moze opstati vec direktno vodi u korupciju
    (milan pavlovic, 15. mart 2013 22:31)

    # Link komentara

  58. Nemoguce je da u visokokorumpiranoj drzavi pravosudje funkcionise, da ne bude stranacko pristrasno pod uticajem politike to je dosadasnja praksa pokazala. Da je sudstvo ne efikasno, da se postupci drze u fioci, da sudija ceka presudu pa onda da sudi.
    (Dusan Stojanovic, 15. mart 2013 22:06)

    # Link komentara

  59. Molim nadlezne za pomoc u cilju zadovoljenja pravde hvala unapred
    (Milan Popovic, 15. mart 2013 21:48)

    # Link komentara

  60. Napretka nema. Dok ne iskorene korupciju ništa pozitivno se neće desiti. Ljude mogu da menjaju ali problemi ostaju. Korupcija u pravosuđu cveta. Za novac možete svaki slučaj dobiti i kupiti veštaka. Tako sve funkcioniše u ovoj zemlji što ima veze sa državom. Žalosno.
    (Jelena, 15. mart 2013 21:45)

    # Link komentara

  61. Tesko ce biti onima koji pokusavaju da poprave posledice ove katastrofalne reforme. Trebace puno novca i puno vremena da se pravosudje vrati u normalu. Od srca im zelim uspeh!!!
    (Mirjana Vojvodic, 15. mart 2013 21:30)

    # Link komentara

  62. Odrediti jedinstvene kriterijume za pracenje rezultata rada sudija pojedinaca i sudova.
    Neko mora preuzeti odgovornost za los rad.
    Korupcija u pravosudju mora imati nultu toleranciju.
    Spreciti uticaj politike u reformi pravosudja...
    (Bata, 15. mart 2013 20:56)

    # Link komentara

  63. ja sam potpuni pesimista. da je moguće, treba ceo sistem resetovati pa krenuti od nule. drugim rečima, otpustiti sve sudije, tužioce, pravobranioce...doneti precizne kriterijume i procedure, novi konkurs pa primiti nove, hrabre, stručne, nekorumpirane, obrazovane...ako ova zemlja želi budućnost, inače odoše deca iz ovog pakla...ja svoje dete ne mogu da ishranim i obučem kako treba, sa dvedesetak godina staža, fakultetskim obrazovanjem, bogatim radnim iskustvom i ljubavlju za porodicu...kraj...mislim da nema nade za ovu generaciju...
    (zvonimir, 15. mart 2013 20:55)

    # Link komentara

  64. Cari naši zakon pogaziše za pravilo ludost izabraše
    (Zoran, 15. mart 2013 20:36)

    # Link komentara

  65. Ako nemamo dobre inzenjere mi doveemo iz inostranstva. Isto tako i sa ekonomistima, sportistima itd.
    Predlazem da se isto uradi i u pravosudju.
    Otpustiti sve sudije, tuzioce i zabraniti im dozivotno da se bave pravom. Istovremeno zaposliti potreban broj sudija i tuzilaca iz EU. Prepisati krivicni zakonik od , recimo Nemacke. Nasim pripravnicima pravne struke obezbediti praksu sa stranim strucnjacima. Ceo ovaj program bi trebao da traje od 5 do 10 godina. U sledecih 20 godina bi nam se sve ovo isplatilo. Mozda zvuci nepristojno ovaj predlog, kao nije zgodno, malo je sramota,mnogo kosta, ovo, ono... Ipak treba pogledati istini u oci i shvatiti da kod nas pravosudni sistem nikad nije funcionisao kako treba, ni za vreme Kralja, ni za veme Tita a pogotovo u poslednjih 20 godina. Dakle, mi jednostavno ne umemo, treba da dodje neko sa strane da nam pomogne i pokaze kako treba. Znam da niko nema petlju da uradi ovako nesto i isto tako znam da ce kod nas pravosudje uvek biti aljkavo, korumpirano, burazersko... jednom recju nikakvo.
    (Zoran Simic, 15. mart 2013 20:11)

    # Link komentara

  66. Nek nam je Bog u pomoci svima koji se sudimo u Srbiji jer ovde pravda ne dolazi ni posle 10 godina sudjenja ovo je zemlja gde ne mozes da raspolazes svojom imovinom 10 godina ovo je pravosudje kakvo ne bi pozeleo ni najvecim neprijateljima .
    (Miodrag Novicic, 15. mart 2013 19:51)

    # Link komentara

  67. Zakon po ustavu je jednak za sve,ali sudije su izuzeti od toga jer mogu da krše zakon koliko žele retko ko će odgovarati.Sve dok i sudije za grube greške,propuste i nepoštovanje rokova i zakona u toku svog rada ne odgovaraju kao ostali građani reda u sudstvu neće biti.Kad bi se izvršila kontrola rada sudija i utvrdilnjihova odgovornost i protiv istih pokrenuo postupak nebi bilo sudija koji bi radili.
    (Stefan Petrov, 15. mart 2013 19:46)

    # Link komentara

  68. Svaka vlast najavi neku novu reformu, navijači i dalje divljaju, kriminalci i dileri su i dalje na ulici. OČAJAN....
    (nesha, 15. mart 2013 19:33)

    # Link komentara

  69. Ne znam sta je to reforma ,otidjite jednom na neko sudjenje pa ce vam biti sve jasno.Toliko prisustvo nekulture,arogantno ponasanje sudija i tuzioca i advokatki cinizam,koji vas ako ste optuzeni stavlja u red drugih nizih bica ,unapred krivih za sve sto tuziocima padne na pamet,daje mi za pravo da verujem da se reforma pravosudja u Srbiji nikada nece ni desiti.
    (Spiro, 15. mart 2013 19:25)

    # Link komentara

  70. Angažovanje profesora pravnih fakulteta,članove Akademije nauka i druge stručne ličnosti , koji nisu članovi ni jedne partije.
    (Vera Blagojevic, 15. mart 2013 19:24)

    # Link komentara

  71. Na žalost, ne vidim mogućnost da se na nivou razvoja na kome je trenutno naše društvo, u narednih najmanje 15 godina mogu napraviti bilo kakvi vidljivi pozitivni pomaci u bilo kojim reformama u Srbiji.
    (Bane Valkovic, 15. mart 2013 19:18)

    # Link komentara

  72. Raspustiti ga i uz stranu pomoc ponovo izgraditi od mladih ljudi skolovanih na pravim fakultetima koji nisu imali dodir sa ovim dosadasnjim sramnim sistemom
    (ortoped, 15. mart 2013 19:16)

    # Link komentara

  73. Napredak je prejaka rec selektivno nam je pravosudje, sporo korumpirano...
    (zoran, 15. mart 2013 19:03)

    # Link komentara

  74. Ministarstvo pravde i državne uprave na svojoj zvaničnoj internet stranici objavilo prvi radni tekst Nacionalne strategije za reformu pravosuđa, i pozvalo sve građane i stručnu javnost da se s tim tekstom upoznaju i daju na njega komentare.
    (Janko, 15. mart 2013 16:42)

    # Link komentara

  75. Prosečan priliv predmeta po sudiji u Osnovnom sudu u Užicu bio je 96,36, u Osnovnom sudu u Požegi 105,54, a Prijepolju 107,61. Dakle, Osnovni sud u Prijepolju bio je po broju predmeta po sudiji najopterećeniji. Kad je reč o savladavanju priliva primljenih i rešenih predmeta, u Užicu je to 87,50, u Požegi 95,17, a u našem sudu taj je procenat 122,63 odsto. Od ukupnog broja predmeta u radu u Osnovnom sudu u Užicu rešeno je 31,09, u Požegi 49,19, a u Osnovnom sudu u Prijepolju 51,55 odsto predmeta.
    (Zaza, 15. mart 2013 16:41)

    # Link komentara

  76. Klijent KBC banke nedavno je dobio presudu protiv te finansijke kuće zbog podizanja fiksne marže na stameni kredit, piše "Blic".

    Ovo je prvi put u Srbiji da je sud ocenio da banka nije smela da promeni fiksnu kamatu na stambeni kredit uz obrazloženje da je to u skladu sa nejnom poslovnom politikom, kažu u Udruženju bankarskih klijenata "Efektiva".

    Klijentu je u oktobru 2010 godine banka podigla maržu sa jedan na 3,5 odsto. U Ugovoru je jasno stajalo da je kamata za ovaj stambeni kredit u "švajcarcima" definisana kao zbir fiksne marže i šestomesečnog libora. U jednom članu, međutim, stajalo je i da banka ima pravo da menja stopu u skladu sa promenom svojih poslovnih akata.

    U sporu koji je trajao godinu dana sud je međutim, doneo presudu kojom je poništio ovu odredbu ugovora. Banci je time poručeno da je prekršila Zakon o obligacionim odnosima i da će klijentu morati da vrati novac koji je platio iznad prvobitno ugovorene marže.

    U zavisnosti od banke i visine kredita, to je u proseku između 1.000 i 5.000 evra, a što bi uz plaćanje veće marže s vremenom bilo i mnogo više.

    U Srbiji, inače ima oko 35.000 stambenih kredita u "švajcarcima" kod kojih su banke jednostrano podizale kamatnu stopu.

    KBC banka sada ima pravo da uloži žalbu na prvostepenu presudu. Ukoliko to ne učini moraće klijentu da vrati novac. Koji će korak preduzeti u ovoj banci nisu hteli da kažu za "Blic".
    (potrebno je boriti se za svoja prava, 15. mart 2013 16:39)

    # Link komentara

  77. Samo da se konačno sud oslobodi sudskih ubeđenja, i da prestanu da osuđuju ljude na osnovu shvatanja , a ne na osnovu zakona. Kumunistička shvatanja presuda i krivica neće se istemeljiti iz pravosuđa narednih 10 god. Jedini način je da se uvedu kazne sudijama koje obrazlažu krivicu na osnovu shvatanja i teorija a ne na osnovu zakona. Pojam Fakcititeta da se istemelji i zabrani upotreba!
    (mirko, 15. mart 2013 09:33)

    # Link komentara

  78. Ako kazem da mi radni spor traje jedanaesta godina treba li ista vise reci.nh
    (S.Drobnjak, 14. mart 2013 08:54)

    # Link komentara

  79. Ja ipak ne poznajem toliko tu oblast.Ali imam stalni utisak konfuzije u pravosudju.
    (Jelena, 13. mart 2013 21:31)

    # Link komentara

  80. Poražavajuće, obeshrabrujuće. 1. Predložila bih da se ukine institucija sudija porotnika, bar ovakva kakva je sada. To je na prvi pogled ismevanje funkcije sudije, kada vidite taj obim dremanja, zevanja, slanja poruka za vreme suđenja, čitanje novina...oni prisustvuju, primaju plate, a niko ih ništa ne pita, i ako ih pita, oni pojma nemaju. Najčešće su to dekice i bakice, koji redovno dolaze u sud i imitiraju venecijanere. Ili prava porota, ili sudija pojedinac, ili veće pravih sudija. Dajte bar taj oblik obdaništa, da izbacimo iz suda, od koga svi očekuju više. 2. Da se omogući predaja podnesaka elektronskim putem. 3. Da se ujednači nadoknada za rad suda u svim sudovima na teritoriji Srbije, pa da ne bude za jedan sud, recimo za preuzimanje zapisnika 20 dinara (uplatnica 50), a u drugom sudu 250 dinara.4. Da se svi sudovi obavežu, da na sajtu objavljuju tok predmeta, a ne da u pojedinim sudovima na njihovom sajtu možete jedino da vidite navoženje do zgrade suda. 5. Najvažnije: da Zakonik o krivičnom postupku bude decidno precizan i jasan. Trenutno ga je za 70% procesni radnji, moguće tumačiti i primeniti i "ovako i onako" i svi u pravu i niko nije u pravu?!? Neverovatno! Trenutno je u tom pogledu, Zakon o parničnom postupku neuporedivo bolji. Danas ste mi uzeli mnogo vremena, zato želim i vama i nama, uspeh u nameri da nešto popravite (da nije uzalud), ako je ova anketa sa tim ciljem. Srdačan pozdrav.
    (miljana radivojević, 13. mart 2013 12:40)

    # Link komentara

  81. 1. Da se sudije biraju kao odbornici i poslanici. Da o njima glasaju oni, kojima su sudili i oni, koji se sa njima i njihovim radom, sreću u sudnici.Da se u izbornoj kampanji suoče sa odgovornosšću za posao za koji apliciraju. 2. Da se na seminarima, simpozijumima, okruglim stolovima..ne čitaju zakoni, već da se bavi problemima iz prakse. 3. da se redovno traži mišljenje nižih sudova i da se isto uvažava; 4. da "analitičari" u ministarstvima, zaista i rade svoj posao, a ne da se na to radno mesto zapošljavaju sekretarice..; 5. da se ustanovi unutrašnja kontrola sudova, tako da jedan sud, kontroliše drugi, a ne svoj; 6. da u Min.pravde bude zaposleno ili imenovano, bar 30% bivših radnika suda-najpoželjnije sudija; 6.da se na najmanji prigovor stranke, ozbiljno istraži i deluje, a ne formalno birokratski; 7. da se zakon sprovodi u potpunosti, a ako nije izvršiv (danas ih je koliko hoćete), odmah reaguje i menja; 8. da se za nepotizm, korupciju, nezakonit rad u sudu, propišu najviše kazne i da se bez izuzetka izriču i izvršavaju, kao za dela protiv države i ustavnog uređenja; 9. da za nepravdane troškove postupka, sudija odgovara svojom imovinom, a ne kao do sada, svi mi poreski obveznici; 10.da za rehabilitovanog osuđenika, sudija snosi odgovornost, tako što će se pogrešna presuda u krivici predvideti kao novo krivično delo, a za pogrešne presude u parnici, da odgovorara svojom imovinom. Svaki bi se sudija, pre prijave na konkurs, zapitao da li je dorastao funkciji sudije.
    (miljana radivojević, 13. mart 2013 12:25)

    # Link komentara

  82. Za napredak reformi najvaznije je da su ljudi na vrhu pravosudja (tj. sudije) sposobni, pametni i ljudi sa moralom koji nisu pod nikakvim uticajima iz politike/vlasti. Danas mnoge sudije i advokati su svojim mestima zbog veza koje su imali, a ne zato sto su pametni, imali najbolje ocene ili zato sto nisu skloni korupciji. Kada se sve sabere i oduzme, kvalitet ljudi je najbitniji. Za napredak reformi treba ili izbor novih sudija ili ogromno unapredjivanje/skolovanje sudija (i advokata), kao i upostavljanje novih, strogih i evropskih standarda u pravosudju.
    (Branislav Jankovic, 12. mart 2013 04:46)

    # Link komentara

  83. Zelim bolje...Nadam se boljem...Inace bih vec bio sa one strane granice. Volim svoju zemlju i ucinicu sve sto je u mojoj moci da mojoj deci i najdrazima bude bolje u buducnosti. ZIVELI BELI LISTICI!!!
    (Vlada, 11. mart 2013 20:31)

    # Link komentara

  84. Jedini moj komentar je poruka svim gradjanima da ne traze pravdu u ovom pokusaju od drzave.Nikada je nece naci.Zato,u Strazbur po pravdu.
    (ale, 11. mart 2013 17:32)

    # Link komentara

  85. Imam.Razoriti opstu korupciju i mafijastvo u Srbiji.Kao na Siciliji.U svim segmentima.Poslednji da bude sudstvo.Posao za koji treba verovatno 10 godina,ali ce se isplatiti buducim generacijama.Ne mozemo ocekivati zdravu policju bez zdravog sudstva.Niti zdravo zdravstvo bez zdrave politike.Duboko sam ubedjen u dve stvari: 1) needukovanost i nepismenost gradjana (po poslednjim medjunarodnim izvestajima 67% stanovnika je polupismeno ili nepismeno!)...dovela je do...teme broj: 2) politika i politicari.U politiku ulazi veliki procenat ljudi da bi sebi pribavili materijalnu i imovinsku korist,da bi izbegli siromastvo.Takvi ljudi ne mogu voditi drzavu,niti ih to zanima.Zanima ih samo lagodan zivot i korist.Ne zanimaju ih gradjani,problemi,nezaposlenost,kultura,sudstvo...takvi ljudi nece napraviti pravicno sudstvo.Jer onda vise ne mogu protivzakonito raditi.Ovako mogu,jer je sudstvo u njihovoj sluzbi.
    Ono prod brojem 1 je uzrokovalo ovo pod brojem 2.Hrabrost da se mnogi ljudi upuste u politicki zivot i vrse mahinacije svakakve vrste.Mogu...kad je stanovnistvo needukovano...
    A sta je edukovanost? : kada kazemo KOMPJUTER.A NE : RACUNAR (racunari su fiskalne kase,na primer).Kada gradjanin prepozna buduceg politicara kao loseg,i nece da glasa za njega na izborima.I to je edukovanost.I poslednje,kada gradjanin prijavi sudiju ili policajca za nezakonitu radnju.Ili - rodjenog brata,koji je bacio smece na zelenu povrsinu (kao u Nemackoj,na primer).Tada ce sve krenuti napred.Pa i...sudstvo.
    (Mirko, 10. mart 2013 14:57)

    # Link komentara

  86. Da edukujemo sudije treba mnogo vremena i novca, a to nemamo.
    Da promenimo zakone treba dosta vremena, da bi se kvalitet pokazao kroz praksu.
    Da promenimo svest treba jos vise vremena.
    Od ambiciozih projekata na kraju ostane samo "A".

    Sasvim bi dovoljno bilo da se za pocetak, zapocne sa audio snimanjima sudjenja, koji bi uneli jednu dozu ozbiljnosti, i pre svega neophodne kontrole tog procesa, kako sa stanovista njegove zakonitosti, tako i sa stanovista ocene rada sudija.
    Zasto da izmisljamo toplu vodu
    (aja, 8. mart 2013 20:37)

    # Link komentara

  87. Visokoskolci pravosudja redovno primaju plate za nerad i neznanje.Lekar specijalista sa deset godina akademskog obrazovanja ima oko 75.000 dinara plate.Sudije i tuzioci sa upola manje pomenute skole za trideset procenata imaju vecu platu.To je bolesno.Srednji kadar u pravosudju je,najblaze receno,ponizen.Najvise skrivana istina u Srbiji nije problem Kosova.Vec reforme pravosudja pa tek onda,DATUM.
    (Selak Snezanic, 7. mart 2013 05:50)

    # Link komentara

  88. BEZ KOMENTARA SAM NA IZBOR ZA MINISTRA SELAKOVICA KOJI NEMA NIKAKVOG ISKUSTVA, A CEKA DA MU STAVOVI STAVE NA STO DA BI DELOVAO. OD REFORME NISTA, BAR U DOGLEDNO VREME
    (AURORA, 4. mart 2013 21:36)

    # Link komentara

  89. *VSS, DVT i Pravosudna akademija pre izbora sudija/tužilaca na funkciju treba da izvrše neku vrstu provere znanja i osposobljenosti iz oblasti prava u vezi sa kojom će sudija/tužilac da obavlja funkciju (ne mora za one koji su završili početnu obuku na Pravosudnoj akademiji, da imaju barem nekakvu korist od nje). Dajte im uobičajen sudski predmet na kakvom će u budućnosti da rade, neka ga prouče, objasne proces, napišu presudu/optužnicu-sve može za jedan dan. Uraditi i test ličnosti, zdravstveni pregled-to je minimum za bilo koji posao,a ovo su vrlo odgovorne (i plaćene) funkcije. Ne treba dozvoliti da ih vrše psihički bolesnici, neznalice i neradnici.
    *Rezultati rada nisu nikakav pokazatelj ako npr. nekoga ko je godinama radio u sudu za prekršaje, ili nekog ko čitav život radi vanparnicu (sa dobrim rezultatima), postavite npr. da bude sudija za parnične postupke (uglavnom nema pojma šta treba da radi, nije sposoban/treba mu vreme da nauči, saradnici trpe, a građani i država bivaju oštećeni zbog nestručnosti).
    *Treba podići nivo svih stručnih ispita pravnika koji će obavljati poslove vezano za pravosuđe: advokatski ispit, pravosudni(bez prepisivanja) , javni beležnici (bez pomeranja granice prolaznosti po potrebi ''nekog'', preskupo polaganje), prijem u Pravosudnu akademiju (javnost pri usmenom ispitivanju-a ne iza zatvorenih vrata, podešavanje rezultata prema neobjavljenim kvotama koliko ljudi, gde i čije ''dete'' treba da bude primljeno, skupo polaganje)...
    (Nerad Sotirović, 4. mart 2013 14:34)

    # Link komentara

  90. Izabrati sudije po objektivnim parametrima,rezultati rada, obavezna izrada profila ličnosti kao ipsihijatrijski pregledi svakih godinu dana...Od sudija sve počinje,njihov kvalitet je preduslov za napredak pravosuđa...
    (ALEX, 3. mart 2013 09:42)

    # Link komentara

  91. Samo da napomenem, i ovo je jako bitno, da politička elita Srbije svojim saopštenjima za javnost priča neistine, priče po kojima se da zaključiti da se reforme sprovode, i u to mogu da poveruju samo oni koji nemaju posla sa pravosuđem. U stvarnosti, ne samo da se ne vide nikakve promene, već je čak i gore nego što je bilo. Ja to znam pošto sam imao više puta, a i nedavno, posla sa pravosuđem, koji još nije potpuno završen. Takođe sam primetio da mi više puta njihova administracija naplaćuje iste takse. To je inače problem cele administracije, duplo naplaćaju, prvo naplate da izdaju papir, pa mi onda kažu da idem da platim ponovo da bih dobio taj papir i daju mi ga tek kada im pokažem i tu drugu uplatnicu. E sad, nekome to ne bi bilo čudno, nekome ko ne zna.
    (Pametnjaković, 2. mart 2013 18:32)

    # Link komentara

  92. Regrutovati ekipu mladih strucnjaka, poslati ih na skolovanje u EU ustanove, testirati ih i utvrditi visok imunitet na korupciju i ekstra ih nagraditi za svaki provereno potvrdjen spor u kome je drustvo ostvarilo korist.
    (Biljana, 2. mart 2013 11:02)

    # Link komentara

  93. Advokatura je u normalnom svetu deo pravosudnog sistema, bez kojeg on ne može da funkcioniše na predviđeni način.Nažalost, tako je u normalnom svetu, ovde na brdovitom Balkanu u srećnoj zemlji Srbiji advokatura je glavni pokretač i katalizator svih podvala i laži koje se u sprezi sa sudijama pretvaraju u skandalozne pljačke i osude, koje se ne mogu sresti nigde u svetu.Bez mafijaške advokature, teško bi čak bilo moguće survavanje sudstva do tako niskih grana, do kojih se sada došlo.Bivše sudije nalaze tu novi posao gde dalje sprovode pljačku za koju su se samo delimično specijalizovali u toku sudijske karijere,a sad to svoje umeće dovode do vrhunca, bez ikakve društvene kontrole.Oni se čak suprotstavljsaju svakoj pomisli da budu podvrgnuti nekoj kontroli. Nažalost, to im polazi za rukom, tako da se udruživanjem srpskih jajara sa domaćim crnogorsakim razbojnicima u advokatskim redovima dolazi do čudovišnih mogućnosti da se svaka zakonska odredba pretvori u svoju suprotmnost, ali uz velike neopravdane zarade, koje su u stvari najortodoksnija pljačka stranaka. Najveća sprdnja sa pravdom se doživljava pri čitanju kodeksa profesionalne etike advokata, koja služi za pokazivanje strancima i neobaveštenim građanima.Za sređivanje stanja u pravosudnom sistemu treba,možda,krenuti od advokature i onemogućiti jajare i razbojnike da dele pravdu i pljačkaju pod velom zakona i zakonitosti.To je nemoguće,nažalost,u uslovima vlasti sadašnja četiri komesara:Nikolića, Dačića, Vučića i Dinkcića
    (Piperski Dragoljub, 1. mart 2013 13:21)

    # Link komentara

  94. Treba pod hitno izabrati predsednike sudova koji treba da budu pravi menadžeri i koji mogu da utiču na sva zbivanja u sudovima, a pre svega da deluju na oslobađanje žita od kukolja u sudijskim redovima. Uloga predsednika suda je dosta široka po zakonu, ali se nijedan VF predsednika suda ne drži slova zakona, već se u sudu ponaša kao nedonošče koje nije u stanju ništa da uradi, i nema nikakva prava.Zbog toga, je davno trebalo izabrati prave predsednike sudova koji će moći da ispune uloge koje su im po zakonu namenjene.Pitanje je, zašto je nova vlast nastavila staru praksu sprdanja sa ulogom predsednika suda.Izgleda da ovim,nazovi borcima protiv kriminala i korupcije,nije stalo do sudova, što nije dobar znak za državu i građane.Veliki vic-predsednik stalno drži nemušte govorancije o borbi protiv kriminala a ništa ne preduzima da se stanje u sudovima sredi.Po svemu sudeći, to je znak da on ne zna šta treba da uradi, ili dobro zna, ali to neće da uradi zbog razloga koje samo on zna.Način kojim on pokreće navodnu borbu protiv kriminala i korupcije je priča za sebe i spada u vrhunsku, ili možda poslednju seljačku glumu iz koje teško da se može očekivati nešto definitivno pozitivno za državu i njene institucije.Bez sudova se ne može izvesti nikakva borba, a sadašnji sudovi su gori od torova i na njih se ne može niko osloniti.Treba najuriti sudijske prostitutke iz sudova, koje prostituišu zakone u sudnicama koje su postale kupleraji, kao da nije reč o sudovima, nego javnim kućama.
    (Dragoljub Piperski, 1. mart 2013 13:00)

    # Link komentara

  95. Посебну пажњу треба посветити судијама и тужиоцима који су враћени у правосуђе и њиховој повезаности са политичким круговима.
    (Митар Митровић, 1. mart 2013 10:15)

    # Link komentara

  96. Izbor kvalitetnog i nepotkupljivog kadra je prvo što se mora uraditi. Omogućiti anonimnost prijava protiv sudija za korupciju i pristrasno suđenje, uvođenje poligrafa i ukinuti povlašćeni položaj sudija, advokata, skratiti vreme suđenja, javno etiketiranje lošeg rada...
    (Zoran, 1. mart 2013 07:27)

    # Link komentara

  97. Disciplinske komisije definisane zakonima nisu nigde u sudovima i tužilaštvima ni formirane, iako su im nadležnosti potpuno definisane. To je samo dokaz da su fraze u deklaracijama i na papirima koji se nazivaju zakonima obična sprdnja, koja se toleriše godinama za vreme vlasti žutih bandita, ali joj novi pamretnjakovići na vlasti nisu poklonili adekvatnu pažnju i za proteklo vreme see ništa nije promenilo. S druge strane, Disciplibnske komisije sastavljene od kolega iz iste institucije su apsurd sam po sebi.Jasno je, da nijedan sudija iz disciplinske komisije neće da se zameri kolegama i da je ovakvo ustrojstvo komisija, nova institucionalna sprdnja.Disciplinsaka komisija treba da postoji na nivou ministarstva pravde i ona mora da bude maksimalno funkcionalna.
    Čudno je, da se godinama ukazuje sa svih strana sveta na kriminal i korupciju u pravosudnom sistemu Srbije i da niko nije ni pokušao da stavi u pogon disciplinske komisije definisane zakonom.Znači, prethodnoj vlasti je odgovaralo kriminalizovano i korumpirano pravosuđe i ona se pravila nevešta i nije ništa ni pokušavala da sredi.Nažalost, ni novi vlastodršci se nisu proslavili u poboljšanju očiglednih propusta, pa se svako mora zapitati da li su oni isti i da li će i dalje popravljati zakone i praviti sistematizacije i strategije za pokazivanje strancima i paradiranje na domaćoj sceni a koje ne mogu da funkcionišu u ustrojstvu pravosudne mafije.Srpska pravosudna mafija je najbolje organizovana mafija na svetu.
    (Dragoljub Piperski, 1. mart 2013 06:08)

    # Link komentara

  98. ocekivala sam jako mnogo od reforme, ali kada sam videla da su prošle sudije i tužioci koji su trebali da budu udaljeni iz pravosudja, i kada su pri tom neki od njih I napredovali, više ništa ne očekujem, bar ne u skorije vreme!
    (svetlana ratković, 28. februar 2013 20:45)

    # Link komentara

  99. Svaka reforma ovakvih razmera je bolna za mnoge pojedince, zbog propasto prethodne, sledeću bolje pripremiti, izgraditi principe od kojih se ne odstupa, politiku dalje od reforme, šestomesečna provera rezultata i rad svakog pojedinca.
    (ZoranNS, 27. februar 2013 13:56)

    # Link komentara

  100. Činimi se da su sada sa promenama u Srbiji preduzeti veliki koraci u polju pravosuđa!
    (ana, 27. februar 2013 13:33)

    # Link komentara

  101. Povecajte plate ljudima i povecajte broj zaposlenih.
    (nemanja, 27. februar 2013 13:29)

    # Link komentara

  102. Nema napretka sa politicarima kojima ne treba napredak, njima je super. Rasformirajte tajnu sluzbu, otvorite dosijea, sprovedite lustraciju, naterajte sudije da budu odgovorne za svoj rad i nerad, itd, sve sam vec rekao u prethodnim pitanjima.
    (sasa, 27. februar 2013 13:04)

    # Link komentara

  103. Ako ne umemo da reformisemo pravosudje da bi bilo efikasnije neka idu u EU.Neke zakone neka prepisu neke neka usklade i kraj.Sto se sudija tice samo posteno i nece biti problema.Moze se danima pricati o losim presudama ali mi moramo napred.Proslost kao pouka a ne kao revansizam kao tema broj jedan za jos godinu dana.To ne vodi nikuda.
    (nada ZR, 27. februar 2013 12:12)

    # Link komentara

  104. Pravosudne reforme, ako izuzmemo neke nebitne kao sto je zabrana pusenja i slicno, fakticki nije ni uradjena. Na papiru (zakonik) verujem da jeste, ali sve je isto kao sto je bilo jos u vreme vladavine Slobodana Milosevica. Verujem da je veoma mali procenat nas, naroda, koga su mediji pod pritiskom vlade ubedili u neka ,,pozitivna,, desavanja. Na svaku vest ovde (mislim na b92) imate i komentare naroda, pa jasno mozete videti o cemu se radi. Doziveli smo da nam sud pokrecu novinari visednevnim objavljivanjem dokaza, pa kada se javnost uzbudi do te mere da pocne da besni na vlast i sudove, onda kao vlast nekoga privede i saslusa, ili eventualno malo pritvori, ali ako se nastavite baviti time, jasno vidite da je sve to bila samo jedna pozorisna predstava za narod i evropsku uniju. To primecuju i polu pismeni ljudi kako u srbiji tako i oko nje. Red bi bilo da i vi to primetite i pomognete nam koliko je u vasoj moci, a mislim da jeste i to u velikoj, jer sada je srpskoj vlasti jedino vazno da se domogne pristupnih fondova, a to ce biti totalno unistenje narodne perspektive zarad licne koristi. Pogledajte samo gde su zavrsile sve te pare koje ste nam dal poklonili, dal dali na kredit i sve ce vam biti jasno o cemu se tu zapravo radi. U beogradu imate nekoliko mafijaskih klanova koji se neprekidno na vlasti menjaju i narodu je sve jedno ko ce doci na vlast jer zna da se samo nastavlja kradja, a da sudovi nisu sposobni da reaguju. Srbijom vlada banda lopovska a sudovi nemocni.
    (tehnoloski visak, 27. februar 2013 11:47)

    # Link komentara

  105. Tužioci moraju da dokazuju krivicu, a ne da na osnovu nekakvih fotokopija pokreću apsurdne postupke i uništavaju zdravlje čitavih porodica. Ne bi smeo ni jedan spor da se vodi bez da na prvom ročištu ne bude dostupan original na kome se temelji optužba.
    (Ljiljana, 27. februar 2013 11:42)

    # Link komentara

  106. Svaka prosecno inteligenta osoba bi umela da napravi reformu pravosudja bolju od postojeceg stanja. Dovoljno je da se napravi anketa od ljudi koji su ucesnici sporova raznih vrsta u decenijskim postupcima, kako bi se saznalo sta sve nevalja. Sudije rade u prostorijama velicine spajza, pisu o samom predmetu na koricama fascikle predmeta, arhive predmeta su po podovima prostorija i ko jos zna gde. Sudije pojedine nisu dostojne poziva, kada udjete u prostoriju kod njih na celu im pise olos,korupcija.
    Ali avaj nije sve tako ocajno, ima dobrih i postenih ljudi koji rade casno svoj posao ali jednostavno nemaju uslove. Potrebno je napraviti projekat sta je potrebno jednom sudiji da obavlja svoj posao u pogledu prostorija (m2), opreme, osoblja (daktilograf...), koliko predmeta moze da zaduzi... Napraviti organizaciono instituciju nesto slicno APR-u.
    Dovoljno je pratiti jedan slucaj jednog prosecnog predmeta i uvideti sta sve ne valja. Uvek postoji resenje i sistem kako da se organizacioni problemi i procedure usavrse i unaprede. Stanje ocajno, promene potrebne HITNO.
    (Srdjan, 27. februar 2013 10:52)

    # Link komentara

  107. sve je to kao u pesmi.. uzalud vam trud sviraci..
    (branko, 27. februar 2013 10:25)

    # Link komentara

  108. Prvi problem je nedostatak poverenja u sudije, kao licnosti, sledeci problem je nedostak poverenja u sistem (ukljucujuci i besmislenost nekih zakonskih resenja, duzina trajanja postupka), treci problem je dostupnost pravde u smislu troskova itd.
    (poverenje, 27. februar 2013 10:08)

    # Link komentara

  109. Iskorenite korupciju!!! i smena svih vecih pozicija u pravosudju ukoliko samo postoji opravdana SUMNJA za umesanost u isto. Takav primer mozda ne bi resio problem skroz, ali bi definitivno smanjila stopu korupcije. Takodje, kada svi drzavni radnici budu potpadali pod zakon kao i svi drugi (npr izgori kafic i ljudi umru - policija uhapsi sve od vlasnika i elektricara itd a niko NE SPOMENE INSPEKTORA KOJI JE ODOBRIO takve instalacije koje su posle UBILE nekoliko ljudi) tada bi pocelo malo savesnije obavljanje posla. Dok god ne postoji nikakva kazna za zlodelo - isto ce postati herojsko delo kako smo krenuli. Puni nam se zemlja kriminalcima i korumpiranim tzv stucnjacima dok pravi mozgovi odlaze u inostranstvo jer im nasa zemlja ne nudi nikakav napredak.
    (Ana MARIJA, 27. februar 2013 09:31)

    # Link komentara

  110. Reforma je dovela do toga da je moguce sledece-U Kragujevcu je godinama tuzena Elsumadija od strane potrosaca kako bi se utvrdila visina nezastarelog duga.I sud je godinama usvajao ove tuzbene zahteve.Kada je to postalo preskupo za Elsumadiju doslo se do toga da se pri istom cinjenicnom stanju i istom zakonu ove tuzbe odbacuju kao nedozvoljene.Tako da je jednima usvajan tuzbeni zahtev a drugima od jednog jutra je isti takav tuzbeni zahtev odbacivan.Iako je ocito sta je to, da napomenem da je to krsenje Ustavom zagarantovane jednakosti pred sudovima.Ove razlicite odluke su donosili jedne iste sudije, cas ovako a kada pritisne javno preduzece onda onako.....Inace ova pojava je jako masovna, cudi me da se Insajder nije bavio time....ISPITAJTE, ZAPREPASTICETE SE.....
    (kgsara, 26. februar 2013 19:16)

    # Link komentara

  111. Sudije treba da shvate da je neophodno da svojim radom poštenjem i rezultatima treba da zasluže poverenje gradjana kako bi povratili autoritet. Sudovi postoje zbod rašavanja problema kod gradjana i oni su zbog nas a nismo mi tu zbog njih. Potrebno je uvesti praćenje rezultata rada kod sudija i naravno nesposobne sudije da snose sankcije dobijanjem odkaza ugovora o radu. Hitno uvesti pracenje predmeta po starosti i rešavati one koji su ostali u fiokama zaboravljeni.
    (vladan selakovic, 26. februar 2013 17:50)

    # Link komentara

  112. Reforma vam je nikakva
    (Milan, 26. februar 2013 11:41)

    # Link komentara

  113. Nemate nikakvu reformu.Sve je katastrofa
    (Ana, 26. februar 2013 11:40)

    # Link komentara

  114. Treba razresiti sve sudije i tuzioce i raspisati konkurs.Clanovi konkursne komisije treba da budu iz Evropske unije.Nesto slicno je predlagao pok.Vladan Batic,ali nije uspeo jer je nekom odgovaralo postojece stanje.Za nas je protektorat jedino resenje.
    (Aleksandar, 25. februar 2013 22:35)

    # Link komentara

  115. Da bi se video napredak u sudstvu celo drustvo mora da se reformise a posto se sve urusavalo vise od 20 godine bice potrebno barem 50 godina da se nesto popravi
    (marija, 25. februar 2013 22:28)

    # Link komentara

  116. Reforma svakog ponaosob, svakog radnika i funkcionera, ne samo sudije, već sam napisala u prethodnom komentaru, svakog inspektora, svakog doktora,svake medicinske sestre, svakog šalterskog službenika! S druge strane evo objašnjenja i na ovom sajtu, kako bi lepo bilo da se obezbede dobri uslovi rada svih u pravosudju-
    Gospodine ministre,
    Sindikat pravosuđa Srbije, još pre četiri meseca, uputio je inicijativu (..)u isto vreme, a uzimajući u obzir to da često dobijamo odgovor kako je ministar finansija glavni kočničar i ne dozvoljava povećanje zarada, obratili smo se dopisom Vama i premijeru Dačiću sa zahtevom da nam argumentovano barem pojasnite zbog čega pravosudni službenik vredi manje od ostalih u ovoj zemlji.
    Niske zarade, loši uslovi rada, patentirani beskonačan rad na određeno vreme, priliv predmeta koji je nemoguće savladati sa nedovoljnim brojem zaposlenih, ruinirana pravosudna infrastruktura... prema našem mišljenju, posledica su nebrige, zanemarivanja i neulaganja u razvoj pravosuđa.
    Podsećam Vas da se administrativne zarade kreću od 18.447 do 27.600 dinara, odnosno daleko su od proseka u Republici. Broj predmeta u radu prošle godine bio je blizu šest miliona a zaposlenih u pravosuđu ima 11.600 ili četiri puta manje nego opštinskih, ili pet puta manje nego policijskih službenika.
    Ministarstvu pravde smo predložili da osnovica za obračun zarada bude kao policijska(..) ili da se zaposlenima isplaćuje stimulacija u iznosu od 10.000 dinara kao u policiji.
    (Bojana, 25. februar 2013 15:38)

    # Link komentara

  117. E sad mi pao odgovor na pamet : da svaka zgrada suda u svakom gradu u Srbiji osvane sa velikim crvenim slovima "NESUD"; bar da nazovemo takvu ustanovu pravim imenom. Al' avaj! Za to treba neko da digne skelu,pa da se popne, pa da farba, jedan da strazari -rad je to, nije zezanje, a tek pa rizik..
    (Ljiljana, London, 25. februar 2013 01:45)

    # Link komentara

  118. samo nezavisno sudstvo,postovanje zakona, i odgovornost sudija za evikasnost, pod uslovom da imaju sve materijalne i tehnicke preduslove za rad
    (maja, 24. februar 2013 12:42)

    # Link komentara

  119. Prvo sto treba uraditi je da se pod hitno izvrsi reforma studija prava i to tako bi od početka studija prvi semestar bio predavanja i vežbe a drugi semestar bio praksa u sudstvu, banci, državnim organima,obavezu svih privatnih i državnih firmi da studente prime na praksu uz novčanu naknadu, kao u svim civilizovanim i uredjenim zemljama ( država bi bila u obavezi da se na ova primanja ne placaju porezi i doprinosi), to bi budućim pravnicima bilo jako korisno i stimulativno, jer mu pri završetku studija bilo poznato i kako se piše i donosi svaki akt, kako se ponašati u sudu, ovako dolaze puni teorija a bez imalo prakse, i to je prava katastrofa.
    Zakoni su nam haotični, kaznene odredbe se kreću u velikim rasponima, od jedne godine do deset, pa onda se pitamo kako u sudstvu ima korupcije, to znaci ko ima para dobije godinu ko nema deset godina.
    O efikasnosti sudstva ne bih da pričam, to je posebna priča, presude, ostavinska rešenja i slično, na njih se čeka godinama i to je velika sramota.Kad po novinama pročitam kako su kupljene diplome diplomiranih pravnika a da i ne znaju gde im je fakultet, nije ni čudo u kakvom se pravnom haosu nalazi zemlja.
    (lana50, 23. februar 2013 21:16)

    # Link komentara

  120. Cesto se pitam da li bi manja steta bila da ga i nema nikako kad i ovako ono samo postoji kao privid. Ozbiljno receno, bice to dugotrajan proces, koji podrazumeva politiku stabilnost, kulturu, toleranciju i struku. Od svega mi nemamo nista. Pa vidite, ima li gde pameti i postenja, da profesori prava prodaju ispite, kao u slucaju Kragujevca. Njihovi konzumenti, doprli do mesta u pravosudju, prodadose dusu. Srbijanski Faust.
    (Milan Djordjic, 23. februar 2013 08:17)

    # Link komentara

  121. Kriterijumi za ocenu sudijskog posla moraju da budu valjani: sudije se ne mogu ocenjivati na osnovu statističkih podataka, jer je to protivno standardima. Oni koji ocenjuju sudije moraju biti kompetentni i nekopromitovani u dosadašnjoj reformi.
    Sudijama se mora povratiti ugled. Ne vraća ugled sudijama sadašnji izgled sudnica: sudnice oko 15 m2, suprostavljene stranke sede za isim stolom ako nemaju advokate, a ako imaju advokate onda advokati sede za jednim stolom a stranke stoje za vreme suđenja, štampači ne rade pa se čeka štampanje zapisnika u susednoj sudnici... Postoji li standard za veličinu i izgled sudnice?
    (Miladn, 23. februar 2013 00:36)

    # Link komentara

  122. Prvo treba da odbacite SVE TITOVE DIKTATORSKE I KOMUNISTICKE ZAKONE I ONDA DASPROVEDETE DEMOKRATSKE ZAKONE.VI SADA UVODITE NOVE ZAKONE A JOS UPOTREBLJAVATE TITOVE.TU NESTA NIJE U REDU SA LOGIKOM.
    (anonimno, 22. februar 2013 23:19)

    # Link komentara

  123. Za pocetak bi bilo dobro da renoviraju zgradu kako bi izgledala kao ozbiljna institucija a ne kao stala.
    (Dante, 22. februar 2013 13:59)

    # Link komentara

  124. Da se sudije specijalizuju i edukuju u porodičnim pitanjima, posebno u vezi sa nasiljem i mogućnošću da neko strada. U vezi toga treba da počmu i da sarađuju sa drugim organima (policija, centri za socijalni rad)i uvažavaju njihove preporuke, a ne da se ponašaju kao nedodirljivi "mudraci." Ovo bi spasilo mnogo života. Trebalo bi da se uvede i odgovornost za sudije koji su bili informisani o rizicima, pustili nasilnika ili produžili postupak, a potom su nastale katastrofalne posledice (ovakvih slučajeva ima mnogo u praksi).

    Pored toga, kaznena politika je smešna. Obično se drakonski kažnjavaju oni koji su počinili imovinski delikt, što može da bude i pod uticajem teških socioekonomskih prilika, dok se nasilni delikti, koji podrazumevaju mnogo težu ličnu patologiju preblago kažnjavaju ( na primer napao čoveka sekirom i naneo mu povredu na glavi, a dobio uslovnu kaznu za nasilničko ponašanje!? Naravno da je nastavio da pravi probleme, dok konačno nekoga ne ubije, samo zato što je sudija diletant i plaši se žalbi i advokata (ili klijenta).
    Sve u svemu, pravosuđe nam je katastrofa, u meri da me nebi čudilo da ljudi počmu sami da se naoružavaju i štite svoje porodice.
    (zenonstariji, 22. februar 2013 10:51)

    # Link komentara

  125. Aman, samo napravite i omedjite koliko zakonom mora da bude okončan spor/parnica, il šta već;ako toga nema, bolje je ukinuti pravosudje, i uvesti narodne sudove kao za vreme rata;dakle, treba uvesti pravilo, da samo jednom se održava gčlavno ročište, i nikada više, ko ne dodje sa svim svedocima, dokazima u tom odredjenom danu, ima se smatratti da su odustali od spora.Eto to je jedina stvar koja može da spasi narod, ljude koji uopšte imaju posla sa sudovima.
    (Milutin Mladjenović, 22. februar 2013 02:37)

    # Link komentara

  126. Napredak u pravosudju moze se postici jedino najostrijim rezovima. Razresavati one sudije ciji predmeti stizu i pred medjunarodni sud umesto sto se unapredjuju. Po jednoj stranoj poslovici da mlaki hirurzi prave trule rane umesto da ozdrave pacijenta (u ovom slucaju sudstvo).
    (Dusanka Bekker, 21. februar 2013 21:47)

    # Link komentara

  127. jao,kakav napedak...pa mi nemamo ni nezavistan ustavni sud,sto se videlo ovih dana...kakav napredak,ako bilo sta krenu sad ovi,radice po svome,postavice sve svoje,i sigurno nece da zavrsenece dA STIGNU,i onda ce neki izbori-i onda ce oni da daju svoje i nema tu napredka...a zbog svega ovog pravosudje ce se deliti na moje i tvoje,licna mrznja se stvara i produbljivace se,e to je strasno i ozbiljna kocnica,jer je mnogo otislo u licno-a nestalo je opse,tj. opsti interes,jer se definicija opsteg interesa menja u zavisnosti od ljhudi u trenutnom politickom vrhu
    a inace,meni licno se nata bas svidjala,zena je odmerena,stalozena,mila
    (ivana, 20. februar 2013 19:10)

    # Link komentara

  128. Precizirati kriterijume ocenjivanja sudija,disciplinski goniti sudije za izvršene disciplinske prekršaje, razrešiti nestručne kadrove, pojačati rad Pravosudne akademije.
    (Mile, 20. februar 2013 07:00)

    # Link komentara

  129. Mislite na nepravosudje u Srbiji?
    Kada vidim da se slucaj moje majke zavrsi ove godine (posle 7+ godina, slucaj koji se zavrsava za manje od godinu dana u normalnim drzavama, u vezi odbrane sopstvenog poseda)- i kada sud osudi a ne stiti onoga koji preti pistoljem mojoj majci - e onda cu da Vam kazem sta mislim o reformama. Kad ne moram da placam advokata gde vise ne znam kome da verujem i da ne radim u inostranstvu moja majka ne bi imala pravo na pravdu; Pitanje je jos da li cemo je i dobiti ili ce me srpska administracije i lopovluk, musti do kraja njenog zivota? Kad to prestane - onda cete imati moj odgovor, u medjuvremenu imate komentar.
    (Ljiljana, London, 19. februar 2013 17:00)

    # Link komentara

  130. Mislite na nepravosudje u Srbiji?
    Kada vidim da se slucaj moje majke zavrsi ove godine (posle 7+ godina, slucaj koji se zavrsava za manje od godinu dana u normalnim drzavama, u vezi odbrane sopstvenog poseda)- i kada sud osudi a ne stiti onoga koji preti pistoljem mojoj majci - e onda cu da Vam kazem sta mislim o reformama. Kad ne moram da placam advokata gde vise ne znam kome da verujem i da ne radim u inostranstvu moja majka ne bi imala pravo na pravdu; Pitanje je jos da li cemo je i dobiti ili ce me srpska administracije i lopovluk, musti do kraja njenog zivota? Kad to prestane - onda cete imati moj odgovor, u medjuvremenu imate komentar.
    (Ljiljana, London, 19. februar 2013 17:00)

    # Link komentara

  131. Нема правосудне реформе у Србији, а није је ни било. Уколико неко сматра за реформу то што је Снежана Маловић општим избором извршила чистку неподобних или што је предложила законе од којих само тајкуни и политичари имају корист, онда он треба да се код стручних људи позабави собом. Увек је потребно пре речи реформа правосуђа убацити ТЗВ. јер је то оно што фали и нама и овој анкети. Да увек има тзв. не би било људи који су у заблуди да је било овакве реформе. Мислите мало о томе када постављате оваква питања.
    (Радован В., 19. februar 2013 02:10)

    # Link komentara