Da li ste imali direktno iskustvo sa nekim sudskim postupkom Srbiji u prethodnih deset godina? Ako jeste, objasnite ukratko prirodu postupka sa kojim ste imali iskustvo (npr. parnica, krivični postupak, upravni sporovi), kao i u kom svojstvu (npr. stranka u postupku, svedok, sudija porotnik). Takođe, molimo Vas da date opštu ocenu pravičnosti i efikasnosti sudskog postupka. Nije potrebno otkriti nikakve lične informacije, međutim, svaka otkrivena informacija te vrste biće strogo poverljiva.

Pošaljite odgovor
  1. korumpirano i pod uticajem dnevne ppolitike, nema veze sa pravdom i stvarnoscu
    (izet, 27. maj 2013 10:48)

    # Link komentara

  2. Licno nisam... moj otac je posle n dopisa lokalnoj toplani da mu smanji racun za grejanje stana (toplana je sama poslala dopis u kome stoji da zbog kvara na instalaciji nekih 25 kvadrata stana nisu u mogucnosti da greju, ali im nije smetalo da isto naplacuju) i odbijanja da racun plati pozvan na sud...na sudu mi je jasno receno da je u pravu, ali zato sto je toplana drzavna ustanova niko ne moze da dobije spor protiv njih i shodno tome mu je naplacen sav racun (znaci za uslugu koja mu nije pruzena) kao i svi sudski troskovi.
    (Danijela, 24. maj 2013 15:43)

    # Link komentara

  3. RAZVOD BRAKA
    U parnicnim postupcima za razvod braka sudije vrse pritisak na zene da pristanu na sve kako bi dobile razvod braka. Ne vodi se racuna o interesu deteta, nego se ide na to da se parnicne strane dogovore. Za vreme trajanja parnicnog postupka (koji obicno traje duze od godinu dana)zena ne dobija novac za izdrzavanje deteta.Sudija ni posle godinu dana ne trazi od muskarca da donese potvrdu o primanjima, iako muskarac radi u drzavnoj firmi.Ukoliko muskarac ne da saglasnost za izlazak deteta iz zemlje, zena ne moze dete da vodi ni na more.To se resava drugim postupkom kojim se muskarac delimicno lisava roditeljskog prava. Ja sam cekala sest meseci na dozvolu da izvedem dete iz zemlje na godisnji odmor.Odredjuje se minimalna alimentacija i maksimalno maltertiranje od strane muskarca.Na zenu se vrsi pritisak da oprosti pola dugova i trazi se da kreditira svog bivseg muza, jer on nema novca da odjednom plati alimentaciju.Administrativna zabrana se uvodi tek kasnije (jos godinu dana) kada se dokaze da muskarac nece da izdrzava dete.I tada naravno zena mora da oprosti polovinu dugova i da ponovo kreditira bivseg muza. Zena se u tim postupcima potpuno finansijski iscrpljuje, placa advokata, sama izdrzava dete, a muskarac odugovlaci postupak, jer sto postupak duze traje njemu ce se vise novca oprostiti.
    Nasilje u porodici se previse tesko dokazuje. Prihvata se samo ubistvo ili teske telesne povrede.
    (m, 4. april 2013 13:03)

    # Link komentara

  4. Alimentacija,nasilje u porodici,razvod,deoba tekovine, strasno,sramno i ponizavajuce. Majka sam dva deteta ali izdrzavanje ne moze da se zavrsi evo treca godina,u pitanju su dva KRIVICNA POSTUPAKA ZA NE PLACANJE IZDRZAVANJA,a o ostalim predmetima da ne govorim.Kakva je ovo drzava?
    (olivera, 2. april 2013 18:08)

    # Link komentara

  5. Radim u sudu i imam pravo da iznesem svoje mišljenje kao i ostali učesnici u sudskom postupku. Na kvalitet suđenja utiču mnogi činioci. Broj predmeta u radu po veću, što je veći broj predmeta sporije se "okreću". Prioritetni predmeti se rešavaju u zadatim rokovima, a ako se rok ne može postići onda se "seku" na uštrb načela pravednosti. Mnogi predmeti se ne mogu završiti zbog zloupotrebe sudskog postupka od strane punomoćnika, zbog nerešenih prethodnih pitanja i procesnih nedostataka. Jedan mali broj sudija se nije snašao jer je i za taj posao potreban talenat, ali su izabrani zbog "veze". Veliki problem je stvaranje pretpostavki za održavanje suđenja zbog raznih načina izbegavanja prijema sudskih poziva, a loša zakonska rešenja mogu doneti teške posledice.
    (Svarija, 30. mart 2013 05:18)

    # Link komentara

  6. Radim u sudu i imam pravo da iznesem svoje mišljenje kao i ostali učesnici u sudskom postupku. Na kvalitet suđenja utiču mnogi činioci. Broj predmeta u radu po veću, što je veći broj predmeta sporije se "okreću". Prioritetni predmeti se rešavaju u zadatim rokovima, a ako se rok ne može postići onda se "seku" na uštrb načela pravednosti. Mnogi predmeti se ne mogu završiti zbog zloupotrebe sudskog postupka od strane punomoćnika, zbog nerešenih prethodnih pitanja i procesnih nedostataka. Jedan mali broj sudija se nije snašao jer je i za taj posao potreban talenat, ali su izabrani zbog "veze". Veliki problem je stvaranje pretpostavki za održavanje suđenja zbog raznih načina izbegavanja prijema sudskih poziva, a loša zakonska rešenja mogu doneti teške posledice.
    (Svarija, 30. mart 2013 05:18)

    # Link komentara

  7. Mnogo kao punomocnik ili branilac jer radim kao advokat.Najcešće sam bio u sukobu sa sudijama ili tužiocijma koji imaju svoje interese u predmetu,ili su predmeti imali neku političku pozadinu i na kraju sam ratovao protiv sudija čije sujete su nesrazmerne njihovom profesionalizmu i znanju.
    (Vojislav Milošević, 27. mart 2013 14:32)

    # Link komentara

  8. Za odgovor na ovo pitanje treba mi mnogo vise i prostora i vremena. Ukratko, je tesko objasniti nepravdu, ponmizenje, bespomocnost koju sam dozivela u vrlo prostom vanparnicnom sporu, iskljucivo braneci samo ono sto je moje. Strasno je bilo sto je sudija, velicajuci sebe, otvoreno i nedvosmisleno zelela da nanese zlo meni i mojoj porodici, a rezultat je da je zbog velike nepravde koja nam je naneta, jedna mlada, avrlo kvalitetna porodica napustila ovu zemlju. U sporu u kome sam uspela (smetanje poseda) i dobila naknadu parnicnih troskova, nisam osetila nikakvo zadovoljstvo, jer je to trajalo skoro 7 punih godina. Sudski postupci su zbog nestrucnosti, podmitljivosti, nesposobnosti sudija, zbog sprege delioca pravde sa advokatima i vestacima, uzasno spori i krajnje neizvesn, bez obzira na zakonske odredbe. Smatram da bi bilo korisno da gradjani vrlo javno otkriju takve slucajeve onima koji ce, u cilju sprovodjenja reforme, objektivnom, na osnovu zakona, da prosude kakvo nam je pravodudje, odnosno ko nam i kako deli pravdu.
    (Milica, 24. mart 2013 17:42)

    # Link komentara

  9. da,više parnica gde su gde su Vrhovni kasacioni sud i Ustavni sud RS presude donosili mimo postavljenog zahteva čime su postupili suprotno članu 3 stav 1 ZPP/ Rev 293/11 tj Už4697/11 gde je povređen čak i Poslovnik o radu Ustavnog suda,Iyo 328/o9 a institut disciplinskog tužioca je konpromitovan/116-04-00159/2011-03
    (milica, 23. mart 2013 17:45)

    # Link komentara

  10. da,više parnica gde su gde su Vrhovni kasacioni sud i Ustavni sud RS presude donosili mimo postavljenog zahteva čime su postupili suprotno članu 3 stav 1 ZPP/ Rev 293/11 tj Už4697/11 gde je povređen čak i Poslovnik o radu Ustavnog suda,Iyo 328/o9 a institut disciplinskog tužioca je konpromitovan/116-04-00159/2011-03
    (milica, 23. mart 2013 17:43)

    # Link komentara

  11. Pre svega ,ako se uzme u obzir advokati koji imaju opste znanje i jako ih je mali broj koji su se specijalizovaliza odredjene poslove.bukvalno svznalice ,a u sustini kad uzmu predmet tek onda uvidjamo koliko malo zna i poznaje samu sustinu predmeta,a da negovorimo nesredjenost advokatske komore gde bi se dobili advokati za odredjene predmete.jako ih je malo zastupljeno u vidu socijalnih prava,verovatno sto je i najvise klijanata ,a najmanje placeno.Desava se da parnica traje puno vise u vremenu nego sto je potrebna,a sa tim i troskovi.Ne postoji neka pravila sudskih procesa.sve u svemu pravni sistem je u corsokaku bez ikakvih normi.
    (BinObin, 22. mart 2013 23:06)

    # Link komentara

  12. dobila sam poziv od suda, nisam sigurna u kom svojstvu jer mi niko u sudnici ni dobar dan nije rekao niti dao bilo kakve informacije kada sam na kraju pitala koja je moja uloga (bila sam vlasnica auta, ali ga nisam vozila kada se desila saobraćajna nezgoda). suđenje u sred radnog vremena, morala sam da napustim radno mesto, a da nisam nikakvu ulogu igrala u suđenju. optuženi u saobraćajnoj nezgodi su bili preteći raspoloženi i nisam bila sigurna da li sam bezbedna nakon zajedničkog napuštanja suda, kao ni pred sudnicom pre toga... sve u svemu, besmisleno trošenje budžetskih sredstava.
    (marija, 22. mart 2013 22:03)

    # Link komentara

  13. Da, nažalost imao sam direktno iskustvo sa parničnim sudskim postupkom u Srbiji kao stranka u postupku tj. tuženi i još uvek sam ŽRTVA korumpiranog pravosudnog sistema u SRBIJI. Postupak 7934/03 traje još od 11.2.1999. kada je dalja rodbina prethodnog vlasnika stana, koji je u međuvremenu poginuo u saobraćajnoj nesreći, podnela tužbu za poništaj Ugovora o kupoprodaji, zbog navodne poslovne nesposobnosti prethnodnog vlasnika. Iako on nije bio poslovno nesposoban već je, neposredno pre kupoprodaje, preveo je stanarsko pravo sa majke na sebe, zatim od mog avansa stan otkupio od opštine, i na kraju isti prodao meni preko agencije za promet nekretnina, a sebi kupio manji stan, sud donosi odluku da se kupoprodajni ugovor poništi i stan preda naslednicima, i to bez restitucije tj. vraćanja novca koji je dat za kupovinu tog stana. Postoji uredno potpisana priznanica i svi relevantni dokumenti - Ugovor o kupoprodaji, Ugovor o otkupu stana prethodnog vlasnika, Ugovor o zakupu stana itd. I pored svega sud donosi neustavnu odluku da se poništi Ugovor o kupoprodaji.
    Tokom sudskog postupka bilo je mnogo nepravilnosti: postupak je vođen bez ostavinskog rešenja, sudija nije želela da saslušala ni jednog od predloženih svedoka, prilikom smrti jednog od tužioca postupak nije prekinut, prvi sudski veštak na osnovu čijeg mišljenja je doneta prva presuda je uhapšen zbog primanja mita u drugom predmetu itd.
    Saglasan sam da UNDP iskoristi ovaj predmet kao primer korupcije u Srpskom pravosuđu.
    (Mirko, 22. mart 2013 18:06)

    # Link komentara

  14. Ja se sa nevencanom suprugom rasturam jer sam ja tako zeleo, u sustini poremeceni odnosi. Nakon 6 meseci ona saznaje da ja ulazim u novu vezu i ona iz besa pokrece sudski proces za alimentaciju. Ja odgovaram na to tako sto podnosim za starateljstvo. Kako bi ona meni osporila starateljstvo naucena od strane advokata da mi pusta krivicne prijave da joj pretim i tada kada me osude nemam sanse da dobijem dete kao staratelj. Krecu onda krivicne prijave a veruje se na rec bez dokumentovanih dokaza od strane njenog oca, majke i novog momka. I sud uzima to u obzir jer se veruje svedocima na rec. Mene osudjuju uslovnom kaznom nasta ja ulazem zalbu. I posle 9 meseci ja i dalje nemam odgovor od apelacionog suda na zalbu. U medjuvremenu jos se pustaju krivicne prijave kako bi me oterala u zatvor i dobila starateljstvo. Takodje dobijam pretnje od njenog momka, a ja na kraju kada sam uvideo da se ne mogu izboriti sa pravosudjem i sistemom resih da napustim zemlju. Njene pretnje su bile dokumentovane preko SMS poruka a moje nije bilo ni jedne, ali ipak ona ima ljude u tuzilastvu i tako to ide. Sramota za pravosudje u Boru.U sustini verujem da i u drugim gradovima to ima!
    (Vlada, 22. mart 2013 00:56)

    # Link komentara

  15. Da, upravni postupak. Efikasnost nepostojeca - posle cetiri godine, postupak je obustavljen posto je zakon promenjen - u toku cetiri godine postle podnosenja tuzbe, nikakv odgovor od Ustavnog suda nisam dobio - prema recima advokata, Ustavni sud nema zakonski rok do kojeg mora da ogovori na postavku.
    (Nimrod, 21. mart 2013 22:06)

    # Link komentara

  16. SVEDOK SAM I OSTECEN U IZNOSU OD 530.000,00 DINARA U KRIVICNOM POSTUPKU KOJI TRAJE 5 GODINA DO SADA SU IZRECENE 4 PRESUDE DVE OSLOBADJAJUCE DVE OKRIVLJUJUCENI JEDNA PRAVOSNAZNA ZADNJU JE UKINUO APELACIONI SUD SVOJU PRESUDU TAKO DA SAM OGORCEN A AKO ZELITE POSLACU VAM SVU DOKUMENTACIJU STO SAM I DANAS UCINIO I POSLAO SVIM NADLEZNIM U MINISTARSTVU PRAVDE.
    (Dragan Ilic, 21. mart 2013 16:30)

    # Link komentara

  17. Moje i iskustvo moje porodice su tipičan, najstrašniji primer, korupcije i bezakonja koje vlada u sudovima.
    Da doktor professor Medicinskog fakulteta Mirjana Perišić naručuje presude koje želi dokazuje i presuda kojom smo je i moj pokojni suprug obavezana da skinemo ulazna vrata, tende i klima uređaje iz stana iz koga smo iseljeni, a da nam ona nedozvoljava da uzmemo te svoje stvari. Mi nismo u mogućnosti da svoju obavezu izvršimo putem sudskog izvršenja jer je ovakva presuda neizvršiva – sud donosi presudu koja se ne može izvršavati u sudskom izvršnom postupku!!! I ovu apsurdno nezakonitu presudu je potvrdio Apelacioni sud!!!
    Pošto su u stanu, iz koga smo iseljeni, ostale naše stvari velike vrednosti, a profesorka neće dobrovoljno da nam ih vrati, mi smo dobili delimičnu prvostepenu presudu na osnovu priznanja, kojom je profesorka, po sopstvenom priznanju, obavezana da nam stvari vrati. I protiv ove presude je profesorka uložila žalbu!!! sigurno uz narudžbinu da Apelacioni sud njenu žalbu uvaži.
    Lekar je lekar a plus i professor i pred njom od strane nažih sudova, svi zakoni padaju u vodu. Nije nevažno reći i da je profesorka sklona da “pomaže ljudima”, pa je tako pravnosnažno osuživana zbog krivićnog dela davanja lažnih potvrda u aferi “inavlidske penzija”.
    POMAGAJTE Moj slučaj nije usamljen.
    (Ljiljana Katanić, 21. mart 2013 15:23)

    # Link komentara

  18. Smatram da su postupci u kojima sam kao saradnik/svedok učestvovao bili korektni. (nisam kompetentan da se izjašnjavam o primeni zakona)
    (Uroš Nedić, 21. mart 2013 08:09)

    # Link komentara

  19. Imala sam iskustva u procesu ostvarivanja izmene Odluke o izdrzavanju za maloletno dete. Spor je trajao godinu dana, sporo i neefikasno.
    (Gordana, 21. mart 2013 07:51)

    # Link komentara

  20. Ne.
    (Anica, 20. mart 2013 16:34)

    # Link komentara

  21. Mogu da pišem o nepravdi koja je mojoj porodici,porodici mog pok.brata nanelo korumpirano sudstvo i advokati do sutra.Biće dovoljno da kažem da je suprotnu stranu u sva tri sudska postupka gde sam bio stranka u postupku zastupao advokat iz Niša Dejan Čirić.Znate da je on bio i još uvek je član VSS,Podpredsednik Advokatske Komore Srbije i uticajan advokat u Nišu.Možete da zamislite kako su sudije presudjivale i u čiju korist kada se pojavi taj advokat.Možete da mislite kako je V.S presudjivao i kako su veštaci radili a u poslednje vreme i privatni izvršioci.Da li znate da je za šest sudjenja i tri odložena torškove izneo skoro 6.000evra.Da li je to normalno za ovu opustošenu državu i narod.Zato se nadam da će neko novo reformirano sudstvo ispraviti koliko je moguće silne nepravde.
    (Branislav, 20. mart 2013 15:15)

    # Link komentara

  22. imao sam parnicu sa privatnim parkingserviso.Sud je bez ikakvi razloga naredio da se plijeni imovina.ako ne od mene onda od firme iako je automobil moje privatno vlasnistvo.Dokazao sam da je firma lazna da ne moze naplacivati praznikom,dobio spor ali je firma nastavila da radi.Proces je imao dvije rasprave na prvoj su govorili njihovi advokati a ja ne.Smijesno.Dobio sam ih i na visem sudu.napomena parking je 30 din.
    (Dragan, 20. mart 2013 13:15)

    # Link komentara

  23. imao sam parnicu sa privatnim parkingserviso.Sud je bez ikakvi razloga naredio da se plijeni imovina.ako ne od mene onda od firme iako je automobil moje privatno vlasnistvo.Dokazao sam da je firma lazna da ne moze naplacivati praznikom,dobio spor ali je firma nastavila da radi.Proces je imao dvije rasprave na prvoj su govorili njihovi advokati a ja ne.Smijesno.Dobio sam ih i na visem sudu.napomena parking je 30 din.
    (Dragan, 20. mart 2013 13:15)

    # Link komentara

  24. Kao vlasnik privatnog preduzeća sam, kao oštećeni, imao obraćanja sudu radi prinudne naplate svojih potraživanja od kupaca. Sve sporove sam dobio, a prinudna naplata je vršena selektivno. Neki dobijeni sporovi su naplaćeni odmah, a neki su u postupku već više od 5 godina.
    (sssssasa, 20. mart 2013 12:39)

    # Link komentara

  25. U parničnom postupku P.br.1194/05 Opštinski sud Užice u kojem smo tužili investitora Josipović Slobodana iz Užica koji je napravio ugovor sa "Skupštinom stambene zgrade" Ov.br.4406/03 overen pred Opštinskim sudom Užice u kojoj sam ja živeo u to vreme. Iako je isti sud presuđivao i poništavao takve ugovore, jer Skupština stanara ne može biti ugovarajuća strana pošto nije pravno lice u našem slučaju nije postupio tako. Mi smo ukazali na nepravilnost u ugovoru i on je bio poništen i trebao se pisati novi, ali pošto je ceo ugovor rađen na prevaru i ispod žita oni su po svaku cenu nastojali da zadrže postojeći i zidaju silne kvadrate bez znanja vlasnika stanova. Glavni zagovarač i akter je Milić Vukić iz Užica koji se trebao u svemu okoristiti i koji je u drugom sudskom slučaju koji je takođe on iskonstruisao ohrarabren od strane pravosuđa iz gore navedenog predmeta, napokon osuđen na 5 godina uslovno jer je falsifikaovao i neovlašćeno potisivao ugovor. Dotični je inače sekretar SPS-a u Užicu. Inače ceo slucaj je bio ljubavni trougao tatašnji Predsednik suda Zotović, sudinice Mirjane Pavlović i advokata Neđe Jovanovića člana SPS-a, a danas poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Na kraju sam poslao i predstavku u Strazburg, koju sam sam pisao, jer nisam imao novca da platim advokata i verovatno nije bila dobro napisana, čim odgovor nisam dobio. Ovo je jedan od bezbroj slučajeva duplih standarda i veze politike, korupcije i ljubavnih kombinacija advokature i sudstva.
    (Vladimir, 20. mart 2013 11:35)

    # Link komentara

  26. Povodom upravnog spora protiv R.Z.Z.O Beograd Upravni Sud u Beogradu u postupku donosi obavezujucu presudu u kojoj poništava rešenje R.Z.Z.O Beograd i predmet vraća na ponovno odlučivanje nadležnom organu jer je u postupku upravnog spora utvrđena povreda zakona na moju štetu.
    Postupajući po presudi Upravnog Suda Beograd u ponovljenom postupku R.F.Z.O i dalje ostaje pri razlozima spornog rešenja obrazlažuci da se navodno toga dana nisam pojavio pred lekarskom komisijom, sada imamo situaciju kad me optužuju da sam povredio član zakona 85 o zdr.osig.
    Pokrenuo sam upravni spor povodom načinjene situacije,sledi pravna ujdurma u postupku suđenja, tužba se odbacuje kao neosnovana i odbacuju se nepobitni priloženi dokazi a izveštaji najviših stručnjaka lekara specijalista koji su bitni za suštinu upravnog spora bezskrupulozno se preinačuju obrazlažući da sam po izveštajima lekara specijalista sposoban za posao, naime pravna ujdurma se sastoji u tome da lekari specijaliste,neurohirurg, neurolog. fizijatar, ortoped u svojim izveštajima jasno ukazuju R.Z.Z.O nadležnog organa za produženje bolovanja da sam nesposoban za posao i dalje u datom mesecu.
    Iz svega iznetog možete utvrditi u kakvom je stanju naše pravosuđe jer me stvorena situacija naterala da podnesem žalbu Ustavnom Sudu jer nisam imao pravično suđenje.
    Povodom nastale diskriminizacije u predmetu i poljuljanog poverenja u naše pravosuđe uporedo sam podneo tužbu i međunarodnom sudu za ljudska prava, pozdrav.
    (Milenko, 19. mart 2013 19:48)

    # Link komentara

  27. Imam već 7 godina razne parnice,,,ali zbog umešanosti sudija,stručnih saradnika, ja gubim sporove,,,,jer "ruka-ruku mije" ???
    (Teofilo, 19. mart 2013 15:19)

    # Link komentara

  28. Imam već 7 godina razne parnice,,,ali zbog umešanosti sudija,stručnih saradnika, ja gubim sporove,,,,jer "ruka-ruku mije" ???
    (Teofilo, 19. mart 2013 15:19)

    # Link komentara

  29. nasi zakoni stite lopove u pravosudju, mogu da rade sta hoce bez odgovornosti i bez posledica.nazalost vlast se menja a sve ostaje isto. imam izvrsnu presudu 6g sa kojom mogu da se slikam. i pored prituzbi svim organima u pravosudju i ministarstvu pravde i dalje je sve isto.iste sudije i dalje dele svoju pravdu pod zastitom drzave.
    (djoka trajkovic, 19. mart 2013 14:21)

    # Link komentara

  30. Lično nisam,ali iz razgovora poznanika-ne dao ti bog da nešto imaš sa sudovima. Spremi se za dobro finansijsko i mentalno ceđenje.
    (Tihana, 19. mart 2013 03:11)

    # Link komentara

  31. Na svoju zalost tri puta sam imala susret sa pravosudnim sistemom Srbije.Prvo i najvaznije, moj otac i tetka su poginuli kad je na njih u punoj brzini naleteo covek koji je vozio drugi auto.Taj covek,ima krivicni dosije,prekoracio je dozvoljenu brzinu na putu i presao u suprotnu traku kojom je vozio moj otac,svedok ikriminalisticki tehnicar svedocili su protiv njega, oslobodjen bilo kakve odgovornosti za ubistvo dvoje ljudi od strane sudije Vladimira Mirosavkica iz Mladenovca.Dvoje ljudi je poginulo i sudija je presudio da za to niko nije kriv.U drugom slucaju tuzila sam bivseg muza oko podele bracne tekovine,i posle svedocenja pozvanih svedoka u moju korist,vezano za moj ulog u posao koji smo vodili bivsi suprug i ja,doneta je presuda na moju stetu.I poslednje,moja poslovna partnerka je svojevremeno ulozila novac u zajednicki posao o cemu je sacinjen ugovor sa tacno predvidjenim nacinom ponasanja kako za vreme trajanja tako i u slucaju prekida ugovora.Ona sama ne ispunjava svoje obaveze iz ugovora ne uplacuje dogovorenu sumu,ne zeli da radi i posle samo dva meseca odlucuje da taj posao ipak nije za nju i da ona hoce svoj novac nazadali sad svotu koja je navedena u ugovoru.Sudija odbija njenu tuzbu kao neosnovanu.Posto dolazi do reforme sudstva isud vraca predmet drugoj sudiji koja hoce stopre da zavrsi i da ode na trudnicko bolovanje tako da ispitivanje stranaka u parnici skracuje na jedno rociste i presudjuje tako da ja treba da vratim novac kao da sam pozajmila od tuzilje.
    (Vesna Tanaskovic, 18. mart 2013 18:25)

    # Link komentara

  32. Posle odležane kazne od 3.6 godina, moj sin je otvorio firmu sa devojkom. Solidno su zaradjivali i pošteno radili. Nekome je to smetalo, pa su ga novembra 2010. godine priveli na razgovor o pljački banke i bili u pretresu stana-nisu ništa našli. Tada je dao DNK, sam je pristao, da bi ga dve nedelje kasnije lišili slobode, sa optužnicom da je učestvovao u pljački banke. Tokom istrage se utvrdilo da on nije učestvovao, pa su preinačili optužnicu da je čuvao stražu i vozio pljačkase. Njegov DNK se nalazio na rukavicama koje su nadjene u automobilu, mešani trag 5 i više doprinosioca. Rukavice (po snimku banke) nisu učestvovale u pljački. Dve godine je trajala istraga i osudjen je na osnovu mešanog traga DNK pet i više lica na 7.5 godina. Svi materijalni dokazi koji su bili u autu na menjaču, vratima, volanu, kvačilu, spoljnim vratima (otisci prstiju i DNK tragovi) su tek pred kraj sudjenja poslati na analizu, i dobijen je odgovor da ne može da se odredi DNK profil i da nema dovoljno materijala. Ispada kao da niko nije boravio nikada u tom automobilu. Ničiji DNK nije pronadjen. Te rukavice su mogle biti donešene i stavljene u auto. Od početka se borimo da dokažemo njegovu nevinost, da je tada bio u svojoj firmi i radio. U ovoj državi se i nevin osudjuje ako je to potrebno da bi se rešio slučaj. Inspektori su ubrzo posle privodjenja, tj. rešenog slučaja dobili nagrade, a da još ni istražni postupak nije završen. Nadam se da će G-din Selaković i G-din Vučić nešto promeniti...
    (Rosa, 18. mart 2013 15:11)

    # Link komentara

  33. Primer koji cu navesti deluje banalno ali je ilustracija opste bahatosti drzavne administracije. Naime, kada je 2011-te sproveden Popis stanovnistva bilo je izmedju ostalog, neophodno priloziti uverenje o neosudjuvanosti. Sud je NAPRASNO odredio da i nezaposlena lica moraju platiti taksu. Kada smo trazili objasnjenje receno nam je da je tako naredio predsednik suda. Trazili smo da ga vidimo ali on nije zeleo da nas primi. Onda smo mi, iz nemoci zpretili da cemo pozvati B92 i sve se promenilo. Pretili smo sto bi se reklo iz prazne puske, jer pitanje je da li u nasem gradu i postoji dopisnik te televizije. Odmah je reseno da dobijemo BESPLATNO uverenja o neosudjivanosti. I sada, da smo mi pravna drzava ova prica bi imala i nastavak ali naravno, nikom nista.
    (Mika, 18. mart 2013 12:00)

    # Link komentara

  34. Moje direktno iskustvo,sa sudskim postupkom u prethodnih 10 godina jeste katastrofalno!
    Nakon sto sam podneo zahtev za rehabilitaciju 2011.god. (i pored toga sto niko nije hteo da mi pomogne) jos ni do danas nisam dobio pristup dokumentima i spisima presuda iz Sremsko-Mitrovackog suda,mada sam ih vise puta trazio i usmeno i pismeno i to u svojstvu stranke u postupku.
    Sto se tice efikasnosti i pravicnosti ona se ogleda u mojim prethodnim odgovorima,dakle JAKO LOSE!
    (Babic Dragan, 18. mart 2013 10:55)

    # Link komentara

  35. Već 5 godina, kao zakonski zastupnik maloletnog deteta, imam pravosnažnu i izvršnu presudu po krivičnom postupku za nedavanje izdržavanja za dete. Međutim, sudija nije navela član za opoziv, čak u presudi postoji i deo ubačen iz tuđeg postupka. Niko od advokata ne prihvata da uradi bilo šta vezano za naplatu jer smatraju da je to izgubljene bitka. Kuda i šta dalje?
    (Dragana Milanović, 18. mart 2013 10:05)

    # Link komentara

  36. Da li možete da zamislite da radni spor traje 12 godina. Još nije kraj spora a volela bih da jeste. Predmet je sada u Ustavnom sudu.

    Jedva čekam Strazbur. Znam da sam u pravu.

    Inače, radni spor vodim protiv državne uprave, bez obzira na pretnju koja mi je upućena na početku spora. Pozvana sam u kancelariju funkcionera i rečeno mi je sledeće:"Možete nas tužiti, ali ćete spor izgubiti jer si sve sudije naše".

    Funkcioner koji mi je to rekao je član Demokratske stranke. Oni su u pokrajinskoj upravi (Vojvodina) i dalje na vlasti. Šta reći o pravosuđu, odnosno o sudijama koja preuđuje onako kako im se "naredi".
    (nepravda na sve strane, 17. mart 2013 23:35)

    # Link komentara

  37. Kod sudije za prekršaje: ako je prijava od policije, može se biti i nevini svetac - džaba, sudije proglašavaju krivcem SVAKOGA ko im dođe!
    Dakle: veruje se "službenom licu" čak i kada je prijava nemušta, netačna i osvetnička, a građanin je UVEK KRIV.
    (Kvazimodo Sorabius, 16. mart 2013 04:28)
    Isto iskusto imam i ja. Pisao mi pandur prijavu da sam obilazio gde je zabranjeno, a na tom delu puta isprekidana linija. Svi mi kazu da moram platiti iako jos nisam imao sudjenje. Ma koga briga u Srbiji si kriv a ti dokazi suprotno.
    (macky, 17. mart 2013 21:30)

    # Link komentara

  38. Da nije žalostan primer bio bi smešan. Dve godine nakon odsluženja redovnog vojnog roka morao sam da idem kod sudije da objasnim zašto se nisam odazvao na služenje vojnog roka. Iz mog kao i tuđih primera mogu da zaključim da je pravni sistem ume da bude jako efikasan ali obrnuto proporcijalan "težini" problema - bitni problemi se "rešavaju" uglavnom samo ako postoji politička korist.
    (nadrimajstor, 17. mart 2013 17:58)

    # Link komentara

  39. Da, u pitanju je postupak za mobing protiv poslodavca, ja sam u svojstvu tuzilje. Ovaj postupak se po Zakonu smatra hitnim i resava se u roku od 7 dana, a ja cu samo reci da je posle godinu dana od podnosenja tuzbe odzano prvo saslusanje. Saslusanja sam ja, a optuzni jos uvek nije. Koliko smo daleko od kraja sudjenja ako nam je ovoliko trebalo da dodjemo do prvog saslusanja. S obzirom na to da sam imala ozboljne zdravstvene probleme kao posledicu bila sam prakticno prinudjena da dam otkaz, tako da ne vidim sta sam postigla tuzbom, cak i ako je dobijem, sto je novo pitanje, s obzirom na to da su presudni faktori uglavnom licne veze i poznanstva, cast izuzecima. Preostaje mi samo da se nadam da moja sudija spada u izuzetke.
    (Milena, 17. mart 2013 14:33)

    # Link komentara

  40. Imao sam iskustva i kao stranka u radnom sporu, i kao svedok u parnici. Po profesiji sam pravnik, pa sam imao mogucnost da na kolegijalnom nivou posmatram kolege sudije. Bio sam zapanjen nepoznavanjem radnog prava na strani sudije, nacinom na koji se sudija obraca strankama (omlalovazavanje strane koja koja zastupa poslodavca je bilo van svake kulture i dostojnosti)
    (Milan, 16. mart 2013 22:57)

    # Link komentara

  41. Da Parnični postupak sudija odučuje suprotno odredbama zakona o parničnom postupku.
    (Nedjo Krsmanović, 16. mart 2013 14:33)

    # Link komentara

  42. Pošto radim kao pravosudni stražar prisustvoao sam brojnim procesima...slaba je komunikacija izmedju bezbednosnih službi (policija,zatvorski čuvari,pravosudna straža),dopušta se bahato ponašanje stranaka,sporo rešavanje napada na službena lica,strah i nelagodnost svih u procesu koji su protiv kriminalaca,gubljenje volje za poštenim i iskrenim radom kada se vidi kako prolaze najbahatiji i još puno toga...
    (Milan Krstić, 16. mart 2013 12:48)

    # Link komentara

  43. Nisam imao nikakav proces osim dve ostavinske rasprave.
    (Nenad, 16. mart 2013 09:38)

    # Link komentara

  44. Evo, jos jedan primer: Vezano za restituciju, podneli smo predlog za oglasavanje umrlim ujaka koji je 1942 nestao u ratu. Peti je mesec kako se predmet seta od sudije do sudije, jos niko ni rociste nije zakazao a zna se koliko traje postupak (minimum 5-6 meseci kad sve ide normalno), tako da verovatno necemo moci da nasledimo taj deo imovine. Pitamo se, cija ce to volja biti: pojedinca-sudije, ili drzave koja dozvoljava da postupci traju u nedogled?
    (vera bogdanovic, 16. mart 2013 07:22)

    # Link komentara

  45. odugovlačenje do zastarevanja postupka, krivica je u pitanju
    (jovanka, 16. mart 2013 07:06)

    # Link komentara

  46. Kod sudije za prekršaje: ako je prijava od policije, može se biti i nevini svetac - džaba, sudije proglašavaju krivcem SVAKOGA ko im dođe!
    Dakle: veruje se "službenom licu" čak i kada je prijava nemušta, netačna i osvetnička, a građanin je UVEK KRIV.
    (Kvazimodo Sorabius, 16. mart 2013 04:28)

    # Link komentara

  47. Imao sam iskustva, sa parnicnim postupkom, koji je postao izvrsni. Sve je presporo, totalno neefikasno...jos uvek ne zavrseno,a traje vec 4 godine. Na pocetku sam cuo da se takvi procesi resavaju "sada brzo", ali eto ni posle 4 godine, ne nazire se izvrsenje presude. Na svaki papir ceka se bar 6 meseci.SRAMOTNO!
    (Vanja Ivanov, 16. mart 2013 00:02)

    # Link komentara

  48. Pre 13 godina opstinski sud u Sapcu je doneo pravosnaznu presudu da me poslodavac vrati na posao ali presuda ni do danas nije izvrsena. Drzava je stecajem pokusala da preuzme imovinu moje ustanove ali posto sam se ja javio kao poverilac i sebe uveo u dodatne troskove uz nepravilnosti stecajnog sudije i upravnika i famoznog odustajanja javnog preduzeca za upravljanje gradjevinskim zemljistem, od potrazivanja postupak je obustavljen i vracen na opstinski sud gde cekam a ne znam sta.
    (Vitomir Popovic, 15. mart 2013 23:59)

    # Link komentara

  49. Parnice koje se odnose na privredne prestupe i prevare traju neopravdano dugo. Namerno se odugovlače rokovi kako bi potražioci imali što veće gubitke.
    Stiče se utisaka da se često namerno nepoštuju i neprimenjuju Zakoni (od strane pojedinih Sudija) koji idu u prilog Pravdi.
    Sudije izvršitelji štite dužnike na štetu poverilaca. Za napred navedeno imam validnu dokumentaciju.
    (ljubo egeric, 15. mart 2013 23:57)

    # Link komentara

  50. Kao vlasnik privatne firme od 1991.g. podneo sam nekoliko tuzbi protiv nesavesnih racunopolagaca ili poslovnih partnera. Ni jedan nije doveden do kraja, osim jednog, gde sam se sa tuzenim racunopolagacem nagodio da deo manjka nadoknadi, uz oprastanje preostalog dela. Nakon bombvardovanja 1999.g. od svih sporova sam digao ruke (jer su vodjeni na Kosmetu), osim od jednog, ciji je iznos za mene suvise veliki da bih sebi priustio odustajanje (18256.00 din. kada je bio 1 DIN = 1 DM), mada ni tu nemam mnogo nade. Sudski spor vodim od 1996.godine, a odnosi se na proizvode koji su nesavesnom kupcu isporuceni 1994.godine. Istini za volju, posle mnogo muka dosao sam do pravosnazne i izvrsne presude, ali se muke nastavljaju u izvrsnom postupku. Jednostavno, sud povlaci neshvatljive poteze, cime dovodi do sumnje da je pod nekakvim uticajem tuzenog. Trenutno, i pored direktnog naloga drugostepenog suda da izvrsni sudija ispita identitet duznika i njegovo vlasnistvo nad imovinom, sud nalaze meni da pribavim dokaze u vezi s tim a do tada predmet stavlja "u fijoku". Pri tom, prilozio sam dopise nadleznih drzavnih organa (kod kojih sam pokusao pribaviti podatke koji bi cinili dokaz) koji mi odgovaraju da takve podatke mogu dati samo na zahtev suda, a ne meni kao fizickom licu.
    Takodje, kao fizicko lice imao sam priliku da podnesem tuzbu o zauzecu dela placa. Tuzba je odbacena. Za objasnjenje situacije bi trebalo mnogo vise vremena, tako da mislim da je bolje da i ne pocinjem.
    (Jovan, 15. mart 2013 23:56)

    # Link komentara

  51. Da,u pitanju je radni spor i sudija Osnovnog suda,koji je doneo presudu,da postoji povreda radne obaveze,ali da to nije tolikog obima da zahteva otkaz ugovora o radu,da bi Apelacioni sud vratio predmet na ponovni postupak uz obrazlozenje i nalog sudiji da utvrdi cinjenice i da presudi na osnovu toga da li ima povrede radne obaveze ili nema,a ne da se bavi time da li je povreda tolikog obima za otkaz ili nije,jer je to stvar poslodavca.U ponovnom postupku ispred osnovnog suda,sudija je doneo identicnu presudu ne postujuci sugestije Apelacionog suda,da bi nakon toga Apelacioni sud zakazao rociste kako bi utvrdio cinjenice i sada se ceka presuda Apelacionog suda.Mislim da je to presedan za sudstvo.
    (Svetlana, 15. mart 2013 23:54)

    # Link komentara

  52. imao sam posla sa sudovima i to na razne načine. Ono što je potrebno srpskom pravosuđu i sudovima jeste poštovanje zakona koje se i od građana traži. Nema potrebe za bilo kakvom reformom, jedina stvar koju treba da učine sudije jeste da sude po zakonu i poštuju isti, a ne da sude po sopstvenom uverenju i policijskim instrukcijam.Postoji dobar zakon o krivičnom postupku koji se na žalost ne primenjuje već sudovi rade po sopstvenom nahođenju, verovatno vođeni ličnim interesima. Korupcije definitivno ima mnogo i svi su umešani u podlosti krajnje vrste. Advokati su sastavni deo prevare koja ima za cilj otimanje novca građanima. Jani mi sa našim pravom, pravdom i pravosuđem.
    (koko bill, 15. mart 2013 23:52)

    # Link komentara

  53. Konkretan primer, parnica, vezana za priznavanje prava kupovine,nije odradjena pre 24 godine,kada je baka kupila zemlju,ja sam to preuzeo da odradimo. Lično kontaktirao sve tužene, razgovarao sa njima, sve završeno za manje od mesec dana iako ima ukupno 9 tuženih od toga 3 u inostranstvu,svi su priznali tužbu,stvar je više nego očigleda i jasna čak i laiku poput mene što se prava tiče. Više od godinu dana, ne može se dobiti pečat pravnosnažnosti zbog problema koji su delom opravdani,ali opet,da je bilo interesovanja da se to reši,bilo bi rešeno,ovako,previše vremena potrošeno na očiglednu stvar
    (cacanin, 15. mart 2013 23:49)

    # Link komentara

  54. meni je se licno desilo da gospoda koja poseduje ogromnu kolicinu para angazuje lazne svedoke i da mi blokira neku kucicu koju sam ja i moja supruga uz pomoc banke napravili i uz pomoc advokata 'meni i mojoj deci zagorcala zivot ona ima para za advokate a ja odvajam deci od hrane da bi platio advokata **duga je to prica ali sudija je sve to uradila da ne poverujete
    (Vuković Jovica, 15. mart 2013 23:46)

    # Link komentara

  55. Na moju odbranu sudija izjavljuje kao covek da mi veruje,ali po izjavama svedoka koji su lagali,on mora da presudi u njihovu korist.Valjda sudija mora da bude toliko sposoban da otkrije ociglednu laz.
    (Jovana, 15. mart 2013 23:35)

    # Link komentara

  56. Najveci problem je neznanje pa i nedostatak hrabrosti,posle toga dodvoravanje lokalnih politicara kao i odnos sa tuziocima. Nase sudije osnovnih sudova i dalje ne razumeju da su tuzioci stranka u postupku a ne neko ko njima treba da naredi kako ce da presude,to se dogadja svakodnevno i to je veliki problem.Ogleda se u tome sto tuzioci ulaze na velika vrata u sudnicu,pre svih stranaka,odlaze poslednji posle razgovora sa sudijom i na pretresima ne govore,valjda misle da je ono sto pise u optuznom aktu dovoljno,i za sada to im prolazi,sudija kad vidi optuznicu smatra da je to istina i tuzilastvo je oslobodjeno dokazivanja, ispada da okrivljeni mora da dokazuje da nije kriv,a kada tome dodate i cuvenu poziciju vestaka u sudu dobijate ogroman problem.Vestaci su veliki problem jer nalaz vestaka iako je samo dokaz,cesto je osnov za presudjenje.
    Parnicne sudije su posebna prica i uopste, ovo je zaista tema o kojoj se moze pisati roman.
    Sreca je da su sudije Apleacionih i Visih sudova sasvim solidne za sada,mislim da je napravljen dobar izbor sa ovim sudijama. Problem kod njih je brzina,kada posaljete zalbu kao da ste je bacili u bunar,ceka se neretko i vise godina na odluku.
    Mislim da bi trebalo uvesti neki formalni sistem nekakvog nadzora od strane Apelacionih sudija ili Visih sudija nad sudijama osnovnih sudova,ne znam u kom vidu ali neka vrsta nadzora ili edukacije ili ohrabrenja, bi trebalo da postoji.
    (ex demokrata 1, 15. mart 2013 22:10)

    # Link komentara

  57. Dobio sam prekrsajnu prijavu od saobracajnog policajca zbog toga sto sam imao set za protiv pozarnu opremu i saobracajne znakove koji je po standardu evropske unije i dobio sam novcanu kaznu od 2000 dinara jer mi je policajac rekao da to ne vazi u Srbiji vec da moram da kupim prvu pomoc u apoteci. Kome bi ja to mogao da objasnim i koji bi to sudija mogao da razume te da donese odluku u moju korist iako sam imao svedoke. Kad bi ja mogao da dokazem svoju nevinost? Nikad!
    (Dusan Stojanovic, 15. mart 2013 22:01)

    # Link komentara

  58. Prekrsajni postupak, osudjen zbog saobracajnog prekrsaja, po zakonu, ali ne i pravedno... za svaki moj navod, sudija mi je rekla da nema potrebe da se unosi u zapisnik, obzirom da bi za proveru svakog od istih morala da nalozi izlazak vestaka, sto bi me na kraju procesa samo dodatno kostalo, dok ona smatra da mi ne bi pomoglo pri izricanju konacne presude... rekla je da me popuno razume i da nije cesto da okrivljeni prizna prekrsaj i na kraju me drasticno kaznila, iako sam pokusao da joj objasnim da ce mi kaznom znacajno otezati zivot. naravno da su svi drugi koji su osporavali optuznicu i izbegavali sud prosli mnogo bolje od mene... zakon je postovan, pravda nikako
    (Vladimir, 15. mart 2013 21:55)

    # Link komentara

  59. Moje iskustvi sa sudom je veoma negativno. Oca mi je ubio pijani vozač koji je zahvaljujući tome što je potplatio i sudiju i veštake odugovlačio suđenje deset godina. Na kraju je završeno tako što smo prihvatili vansudsko poravnanje jer više nismo imali živaca za konstantna poniženja i neistine koje smo bili primorani da slušamo tokom procesa. Žalosno je što bi u nekoj normalnoj zemlji bio odmah osuđen i morao bi da plati odštetu i mojoj majci i nama koji smo bili deca i maloletnici, a ovde ljudski život vredi najmanje i ne ceni se uopšte. Jako loše mišljenje imam i o sudijama i o veštacima i smatram da ih je veoma lako potplatiti i onaj ko plati može da računa da će presuda ići u njegovu korist. Vrlo je važno i kog advokata izaberete jer su advokati na glasu uvek u dosluhu sa sudijama i dele novac od slučaja. Sve u svemu najveći problem pravosđa je korupcija, a zatim nerad, neažurnost, odugovlačenje.
    (JELENA, 15. mart 2013 21:42)

    # Link komentara

  60. Imam 35 godina iskustva sa nasim pravosudjem, jer sam ceo svoj radni vek provela radeci u sudu. Ne tvrdim da je pre ove reforme sve u pravosudju bilo dobro, na protiv! Reforma sudstva je bila potrebna, ali ne ova i ne ovakva. Postojalo je bar postovanje i zaposlenih i stranaka prema instituciji. Sudije su birane po mnogo strozim kriterijumima i morali su proci sva sudska odeljenja i dobro nauciti posao pre nego sto pocnu da sude. Mlade i neiskusne sudije uplasene za svoj status sa neadekvatnim uslovima za rad, naravno da ne ulivaju poverenje i da ne daju dobre rezultate.
    (Mirjana Vojvodic, 15. mart 2013 21:14)

    # Link komentara

  61. Novembra 1992.god.sam, kao predlagač,pokrenuo vanparnični postupak za otkup drušvenog stana. Kao protivnik predlagača je opština. Tokom proteklih 20 godina je održano niz rasprava a takođe se promenilo i niz sudija.Jedan sudija je predmet držao čak tri godine dok nije zakazao raspravu.Tokom ovog dugog suđenja sam stekao utisak da su pojedine sudije sudili na osnovu ličnih poznanstava sa opštinskim pravobraniocem a ne na osnovu zakona. Ima i sudija koji izuzetno pošteno obavljaju svoj posao, međutim,sistemski, i viši sud može do beskonačnosti odlagati donošenje pravosnažnog rešenja ako to želi. Ponekad se osećam kao Jozef K.
    (Spevak Vladimir, 15. mart 2013 21:00)

    # Link komentara

  62. Od 1995. godine vodim parnicu sa bivsim muzem.. oko kuce u kojoj zivim. Za to vreme sam promenila 6 advokata, a sudije se menjaju vec peti put. Tek 2007. godine je doneta presuda, koju je Apelacioni sud oborio po mojoj žalbi. I tako, evo nas u 2013. godini, a ova igranka traje bez prestanka. Sudije se smenjuju, odlaze u penizju, na porodiljsko..a moj predmet ce, po svoj prilici, zavrsiti u Strazburu, da nam se smeju u belom svetu..
    (Snežana, 15. mart 2013 20:50)

    # Link komentara

  63. Da , imam lično iskustvo.Preko deset godina pokušavam da ostvarim svoja prava kao vrlo težak invalid.Nemam nikakvih problema sa dokazima i da sud radi po zakonu sve bi već odavno bilo gotovo , pa makar i mene osudili na osnovu tih dokaza koje sam dao sudu. Problem mi pretstavlja što nemogu da ostvarim svoje pravo "Na pravično suđenje pred nepristrasnim sudom u razumnom roku." To pravo ništa neznači pred sudovima u Srbiji , naročito u unutrašnjosti , gde je uticaj lokalnih političara na sud strahovit i bestidno otvoren da je i mene sramota da čitam pojedine raspave i nameštanje lažnih svedoka.
    (Zarija Vasilić, 15. mart 2013 20:45)

    # Link komentara

  64. Ucestvovao sam u vise postupaka u poslednjih 10 godina i to kao tuzilac u parnicama, kao fizicko lice i u ime pravnog lica, podnosilac sam vise krivicnih prijava za prevaru i za zloupotrebu sluzbenog polozaja. Moja iskustva su sledeca:
    1. Sudski postupci traju nedopustivo dugo. Posle sedam godina trajanja parnice sam pristao na sudsko poravnanje, samo da bi se to konacno zavrsilo. Nakon toga je izvrsni postupak trajao vise od tri godine, kada je duznik preminuo.

    2. Sporovi koje sam vodio pred privrednim sudovima pokazuju nekompetentnost sudija u sporovima koji proizilaze iz funkcionisanja akcionarskih drustava i zloupotreba u akcionarskim drustvima. Ponekad nepoznavanje osnovnih kategorija, koje su definisane zakonom o privrednim drustvima, zakonom o preuzimanju i zakonom o trzistu kapitala.
    3.Neravnopravan tretman parnicnih strana, ako je u pitanju uticajna licnost.
    4.U krivicnim postupcima, POTPUNA NESPREMNOST da se ispitaju slucajevi u koje su umesane politicke licnosti, javne licnosti i veoma bogati i poznati ljudi. Utisak je da se takve istrage mogu preduzeti samo po posebnom odobrenju nadredjenih.
    5.Nespremnost tuzilastva da se pozabavi zloupotrebama u privrednim drustvima gde su osteceni privatni akcionari. To se redovno upucuje na privatno krivicnu tuzbu, cak iako je prijavljena pronevera velike vrednosti. Tuzilastva se ne bave time, vec samo ako je ostecena drzava i to opet samo po politickoj direktivi.
    (Dragan, 15. mart 2013 20:44)

    # Link komentara

  65. Iskustvo vrlo loše. imao sam radni spor oko naplate nesplaćenih potraživanja pre 5-6- godina. katastrofalno je kako sudije ne vode vremena o trajanju procesa. zahvaljujući ssporosti i neinteresovanja sudije zakasnio mi je proces naplate a sud to uopšte nije interesovao. sudije totalno nezainteresovane za predmete. samo ako imate nekoga pa da vam pomogne. ako nemate niste imali šanse za normalno sudjenje u normalnom vremenskom roku.
    (mile, 15. mart 2013 20:22)

    # Link komentara

  66. Nazalost imam iskustvo sa pravosudjem u Srbiji. Duga je to prica i trebalo bi dosta prostora da se ob jasni. Ukratko; Tuzio sam firmu za neprimljene plate 1997-me a presudu dobio godinu dana kasnije. Do danasnjeg dana nisam naplatio potrazivanja i verovatno nikad i necu.
    (Zoran Simic, 15. mart 2013 19:54)

    # Link komentara

  67. Preko petnaest godina vodio sam spor sa Drzavom
    spor je okoncan na neki nacin u moju korist
    ali je sve toliko obezvredjeno da je izgubilo svaki smisao
    a sustina spora je ostala
    naime;
    Bio sam u zoni ratnih dejstava u Vukovara
    angazovan na identifikaciji zrtava
    u okviru Viseg vojnog suda i VMA
    Posledica je invaliditete
    Ali Drzava ne zeli da prizna svojstvo RVI
    i prava koja na taj nacin pripadaju
    nazalost nisam jedini
    veliki broj ljudi je angazovano
    na ""vojnoj vezbi"" kako je upisano
    Nazalost u Srbiji od 1990. do danas
    nije resen status veterana
    i nije donet Zakon o ratnim veteanima
    a Sud je na strani Drzave
    i oteze i zateze....
    kako je advokatski pomocnik rekao
    ""cekaju da umres"""!!!!!,,,,,
    Zakljucak je u rukama i na strani Drzave!!!!
    (ljudevit, 15. mart 2013 19:54)

    # Link komentara

  68. Da,imao sam iskustva u svojstvu okrivljenog.Osudjen sam,nazalost,i odlezao kaznu koja mi je dosudjena,bez ijednog licnog materijalnog dokaza sa raznim permutacijama reci. Sa oduzetim pravom na zalbu,sa uskracivanjem da budem blizu porodici,uz obrazlozenje da je nebitna porodica za resocijalizaciju. Cak su i inspektori na sudu izjavili da nemaju nista protiv mene. Nazalost ja nisam imao novaca za skupe advokate inace nikada ne bih bio osudjen. A da je sud sudijo po zakonu i po krivici ja bih bio takodje slobodan. Na sve upucene zalbe i molbe odgovore nisam dobijao od onih kojima su bile upucene vec od upraviteljice pisarnice. Falsifikovanje dostavnica sa mojim potpisom itd... za koje imam sve dokumente od strane suda. Nazalost to je nas pravni sistem.

    … S'postovanjem Zoran.
    (Zoran Savkovic, 15. mart 2013 19:46)

    # Link komentara

  69. Tuzilac sam u predmetu od 1989 god.koji se vodio prvo pred Prvom opstinskim sudom u Bepgradu a sad pred prvim Osnovnim sudom.Upitanju je nadoknada materjalne stete po osnovu osiguranja.Predmet je promenio jedanaest sudija,deset veca ,spajan ,razdvajan,sa predmetima iz istog osiguranog slucaja jer je bilo nas 7 ostecenih.Svi predmeti su zavrseni u vansudskom poravnjanju,do 2002 god.Obzirom da ja nisam prihvatio poravnjanje zastupnika tuzenih zbog ucena, moj predmet jos uvek je pred Osnovnim sudom u Beogradu.Pisao sam svim Ministrima u predhodne tri vlade,osim ministru Selakovicu.Dobio sam odgovore dokle se stiglo sa predmetom,sto i ja znam preko svog punomocnioka.Vestacen od strane vestaka poljoprivredne struke da ima drzave takvi vestaci bi trebali da zavrse u zatvor(ovo odgovorno tvrdim jer da vestace vestaci na koje nema uticaja tuzena strane uvideli bi ste pogubnost tih vestacenja.Ja to mogu da tvrdim jer sam i dipl.ing Agronomije. Ali niko od odgovornih u Ministarstvu nije odgovorio na jednostavno pitanje zasto su drugi osteceni imali pravo na materjalnu stetu a ja ne i zasto predmet vec 14 godina nije pravosnazno resen?
    Ulozio sam zalbu Ustavnom sudu zbog duzine trajanja i neravnopranog sudjenja 0 Maju 2012.nisam dobio odgovor.Ne naslucujem kada ce ovaj predmet biti okoncan.SRAMOTA !!!.
    Ako je ovo prilika da medjunarodna zajednica sazna kakvi su sudovi na Kosovu takodje jos gora situacija jer zivim na Kosovu.Trakodje licni primerei zastita prava po osnovu rada.
    (Radosav, 15. mart 2013 19:33)

    # Link komentara

  70. U krivičnom postupku od 2003 godine učestvovao sam kao svedok,a od 2009. godine kao Treće lice u postupku za privremeno oduzimanje imovine.Strašno je koliko uticaja izvršna vlast ima na pravosudje(tvrdim za prethodnu vlast,a novi tek treba da se pokažu).Potpomognuti medijima ovi prethodni jasno ukažu tužiocu,sudiji,kome već treba,kako treba da odluče,i naravno tako i bude.Tvrdim da je to bio pravi organizovani kriminal.Sprega policije,istražnih sudija,advokata,sudija, tužilaca...
    (Red jasni, 15. mart 2013 19:33)

    # Link komentara

  71. i da podneo sam tuzbu pre vise od PET godina za isplatu razlike u plati koja je u to vreme bila po zakonu ,i sta sam dobio ,sve je to doslo do apelacionog suda i tamo stoji i ceka ili da predmet zastari ili da pacijent umre ili ko zna sta da se desi,dakle sporo donosenje i izvrsenje sudskih resenja kada je to u korist gradjana a na teret drzave
    (boban malovic, 15. mart 2013 19:16)

    # Link komentara

  72. Radni spor sa poslodavcem za neisplaćivanje terenskog dodatka traje od maja 2005. i do danas nije završen. Izložen maltretiranju poslodavca sve to vreme. Ove godine sam dobio otkaz, poveo sudski spor, u toku spora nisam ni počeo da radim, uručen mi je i drugi otkaz, da bi izbegli obavezu vraćanja na posao rešenjem inspekcije rada. Sudije same odugovlače postupke, stvaraju pravno nemoguće situacije i gomilaju predmete.
    (Zoran Adamović, 15. mart 2013 19:13)

    # Link komentara

  73. Da kao svedok u sudskom postupku protiv kolege koji je trajao deset godina da bi se zavrsio sramnom presudom i trazenjem ogromne svote novca koji nigde u svetu ne bi mogao biti isplacen...a ovde ce biti jer se novac deli izmedju stranke,advokata i SUDIJE...to se zove organizovani drzavni kriminal i resava se surovo,brzo i efikasno...tada cemo imati PRAVOSUDJE
    (ortoped, 15. mart 2013 19:12)

    # Link komentara

  74. ...imam negativna iskustva sto se tice naseg sudstva u Srbiji,zivim u Beogradu i radim punih 20 godina za jednog poslodavca...naime,radi se o parnici u kojoj ja kao pojedinac tuzim poslodavca zbog nepostovanja Ugovora o radu i neispunjenja isplate zarada na ime toplog obroka,godisnjeg odmora,smenskog rada i neisplacene naknade za prevoz,tj mesecnu markicu. Poslodavca sam tuzio jos davne 2007. godine i od tada se sudski proces odugovlaci,do sada sam imao samo cetiri poziva za sudjenje,a dva se nije odrzalo,jer je sudija ili na navodnom bolovanju ili je odlozeno sudjenje zbog nepoznatih razloga. Radi se o sledecem,posto je u pitanju drzavna firma koju tuzim ja i jos 500 kolega,radi se o odugovlacenju sudskog procesa,koji je smisljen i instruisan od strane poslodavca tako da je skoro sigurno da se sudski proces odugovlaci s namerom,jer je svota novca koju potrazujem ja i jos 500 kolega od Poslodavca,velika.U jednom gradu predsednik suda menja sve sudije koje su na ovom slucaju protiv drzavne firme,ovde u Beogradu sudije su stalno na bolovanju,tako da je sigurno da je to instruisana namera,dirigovana od politickih krugova...smatram da sudstvo kod nas nije ni najmanje nezavisno,korumpirano je u svakom segmentu svog rada i zato je potrebna opsezna reforma sudstva u svakom njenom segmentu,kao se sudski sporovi kao moj ne bi odugovlacili vise godina na sudu kad je zakon jasan i isti u svakom delu nase drzave...
    (dragan, 15. mart 2013 19:12)

    # Link komentara

  75. 7. Pitanje
    Da li ste imali direktno iskustvo sa nekim sudskim postupkom Srbiji u prethodnih deset godina? Ako jeste, objasnite ukratko prirodu postupka sa kojim ste imali iskustvo (npr. parnica, krivični postupak, upravni sporovi), kao i u kom svojstvu (npr. stranka u postupku, svedok, sudija porotnik). Takođe, molimo Vas da date opštu ocenu pravičnosti i efikasnosti sudskog postupka. Nije potrebno otkriti nikakve lične informacije, međutim, svaka otkrivena informacija te vrste biće strogo poverljiva.
    moje iskustvo: Kupio sam sta od jednog prevaranta i postao krivac od sudije koji je vodio spor, zalio sam se i vrhovnom sudu Srbije njihov odgovor su uzeli od onih koje sam smatrao da su vodili postupak JEDNOSTRANO ( odnosno POTPLACENI ), ako budete trebali dodatne invormacije spreman sam na dalju saradnju...pozdrav GM
    PS:Moja opsta ocena o nasem pravosudju je NULA...
    (GM, 15. mart 2013 19:12)

    # Link komentara

  76. Moj sin je na osnovu prijave bivše radnice da je telefonom pretio njoj i njenoj ćerki, bez ikakvih dokaza optužen za krivično delo za koje je zaprećena kazna od 5 god. zatvora. "Proces" se na inicijativu tužioca koji je sudijama NALAGAO da izvedu dokaze i kazne ga po zakonu, vukao pred sudovima više od 4 godine, da bi se na kraju završio tako što je moj sin morao da plati 50000 dinara da bi bio zaustavljen.
    (Bane Valkovic, 15. mart 2013 19:10)

    # Link komentara

  77. jesam kao stranka i mislim da se sve resava po sistemu veza i korupcije. Nije mi jasno da sudija za prekrsaje nakon uredno sprovedenog postupka ostavi predmet da zastari u fioci, da u jednom slucaju obustavi prekrsajni postupak jer se za isti vodi krivicni postupak a u drugom slucaju ne.Kako je moguce da glavni svedok tuzilastva daje razlicite izjave na svakom rocistu,porota seta po hodnicima a sudija bi sto pre da zavrsi rociste za koje mislim da nije ni procitao zapisnike sa prehodnih jer i kada se kucaju ne zna se ni sta je pitanje ni sta odgovor u skracenom izdanju. Da li iko slusa tamo i cita sta pise?
    (aleksandra miletic, 15. mart 2013 19:10)

    # Link komentara

  78. d krsenje ljudskih rava, sloboda kretanja bez ovrazlozenja sudskih oblika pracenja silom od drzave, pretnjom ako se tuzi sta ce biti a oni sto su i tuzili bili su namesteni nesti kasnije, strasno. ima mnogo primera priznajem ne smem javno
    (zoran, 15. mart 2013 19:02)

    # Link komentara

  79. Bio sam svedok u parnici za podelu vanbracne tekovine. Nije mi jasno zasto je neophodno da se dokazuju ocigledne stvari. Takodje, nije mi jasno zasto sam morao dva puta da mi se odlaze rociste. Imao sam troskove...kazu, ne placaju za taxi? zasto? zasto bih ja trebalo da idem autobusom da svedocim. ne idem tamo jer sam hocu - nego prete da ce me privesti...zasto onda ne mogu taxijem?
    (Zaza, 15. mart 2013 16:37)

    # Link komentara

  80. Bavim se advokaturom više od petnaest godina i učestvovao sam u gotovo svim postupcima u Srbiji. Moje iskustvo je krajnje negativno i smatram da je srpski pravosudni sistem nepravedan i neefikasan...
    (savo pilipović, 14. mart 2013 20:21)

    # Link komentara

  81. Da imam licno iskustvo. Spor oko isplate udela u privrednom drustvu rezultirao je sa 11 sudskih procesa. Nakon 6 godina i mongo sudskih procesa ovo je moje misljenje:
    Sudije
    -Vecina nema dovoljno pravno znanje i nedorasla svom poslu
    -Vecina bez autoriteta
    -Neki cak nisu sposobni ni da napisu razumljivu presudu
    -Nemoralno ponasanje
    -Cesto su u "drugarskim" odnosima sa pojedinim advokatima ili sudskim vestacima.
    -Mnogi su podlozni spoljnim uticajima pogotovo u sporovima velike vrednosti kakav je bio moj. Razlog je licni interes koji moze biti materijalni ili zelja za nezemeranjem nekim mocnicima.

    Tuzioci. Rade samo kad moraju ili kada to neko od njih trazi. Cak i kada im se obazbede svi dokazi (kao u mom slucaju ) nece da reaguju.
    Neki su u kontaktu sa mocnim ili kriminalnim ljudima te ih savetuju ili impomazi da bi optuznice bile odbacene.

    sudski vestaci
    Prema mom iskustvu oni su najkorumpiraniji deo sudstva. nemaju nikavu kontrolu niti odgovornost. Skoro svi koje sam upoznao rade narucena vestacenja koja odgovaraju stranci koja bolje plati .
    (slobodan, 13. mart 2013 22:30)

    # Link komentara

  82. ne
    (Biljana, 13. mart 2013 17:21)

    # Link komentara

  83. NISAM POGLEDAO CELU ANKETU PA SAM SVOJE ISKUSTVO I OCENU DAO KOD OGOVORA NA PRVO PITANJE PA SM SAGLASAN DA GA VEZETE ZA OVO PITANJE.O REFORMI NISAM NISTA ODGOVORIO JER I NE ZNAM DA LI JE PROMENA RACUNARA REFORMA. A AKO STE MISLILI NA POSTUPKE I PONASANJE PA NE BI BILO DOBRO DA DOSPETE NA SUD MAKAR I PREKRSAJNI.TADA BI VAM BILO JASNO. CENIM DA I ANKETE NEBI BILO DA JE SUDSTVO U REDU. NAZALOST I ADVOKATI SU SVATILI DA BEZ MITA,KORUPCIJE A NEKO TO NAZIVA VEZOM SA SUDSTVOM I POLICIJOM NE MOGU BITI USPESNI. I SAM SAM SE UVERIO DA JE SVE MOGUCE I DA SUDIJE BUDU NAJ BOLJI ADVOKATI A ADVOKATI NAJBOLJI DRZAVNI SEKRETARI I TAKO U NEDOGLED.NAPOMINJEM DA SE MORA RASCISTITI SA STARIM VREMENIMA I OTVORITI DOSIJEI PA CEMO IMATI STA DA VIDIMO.NE TREBA SKIDATI GLAVE ALI DA TIM UPRLJANIM LJUDIMA ZABRANIMO DA NAM KROJE SUDBINU I KREIRAJU SVETLU BUDUCNIST.DOK SE TO NE DESI SVE JE UZALUDNO JER KOD NAS NISTA NEMA NOVO.NI POLITICAR NI SUDIJA DO SKORA I BIZNUSMEN NISI MOGAO BEZ PEDIGREA.JA KAO DETE GOLOOTOCANA VAZDA SAM BIO ELEMN. DA NE VERUJETE JER ME JE SUDIJA NA REHABILITACIJI MOGA OCA PITALA DA LI SAM I JA KAO MOJ BRAT IMAO PROBLEMA ZBOG OCA. ONA TO ZNAO MOJEM BRATU JER JE BILA SEF PRAVNE SLUZBE U RAFINERIJI GDE I MOJ BRAT RADI. DA NE VERUJETE ALI ISTINITO I LAKO SE PROVRI.A JA MISLIO DA I JA MORAM SVOJ KRST DA PONESEM.ETO TO SU CINJENICE KOJE NIKO NE MOZE DA OPRVGNE.OTVORITI DOSIJEI CUDA DVA TRI DANA A ONDA DOLAZI CIST VAZDUH I SVAKO NEKA IMA ISTA PRAVA ALI I OBAVEZE.ONDA CEMO LAKO RESITI.
    (HADZI ZORAN, 13. mart 2013 16:23)

    # Link komentara

  84. Radio sam u sudu 13 godina - do 1985. godine. To je tada bio S U D. 2005. bivsa supruga me prijavila SUP-u koji me prijavio Sudiji za prekrsaje, a opstinski tuzilac (kod koga je ona radila) optuzio Opstinskom sudu. Moja odbrana je bila predlog da se saslusaju svedoci. Sud je prihvatio samo dvojicu, ali njihove izjave nije uzeo u obzir jer su me branili. Osudjen sam samo na osnovu iskaza tzv. ostecene. "Sudija" je samo njoj verovao. Okruzni je potvrdio presudu. Obrazlozenje samo one obavezne recenice, nijedan osvrt na navode u mojoj zalbi JER ZALBU NISU NI PROCITALI:§fqqc
    (Velisav, 13. mart 2013 15:12)

    # Link komentara

  85. 10 god.sam bila sudija, 2 godine sekretar ministarstva, sada sam advokat. Ako radite posao sudije, sa odgovornošću da od vas i vašeg ljudskog i stručnog angažmana, nekome donosite pravdu, satisfakciju, samopoštovanje...onda je to najteži posao na svetu, koji ne može da se radi duže od 15 godina. Ako otaljavate, navodite stranku da prizna (da bi ste postigli zadatu normu)ako insistirte na nemirljivom mirenju,onda vas baš briga za sve, osim za dan kada stiže sigurna plata i za izveštaj višeg suda: potvrđene presude,preinačene, ukinute.Čovek je br.predmeta, neko ko vas zamara: "Da valja, ne bi bio ovde".Čast izuzecima. Ti izuzeci u našem sudstvu su cepidlake, oni koji kvare prosek opšteg "baš me briga", koji se seku na svaki način, ogovaraju kod stranaka, naravno perfidno i prikriveno, kod podnosioca prijava (MUP, inspekcije, zastupnici..).Ako predmete nosite kući, da bi ste proučili spise i pripremili se za sutašnje suđenje, niste normalni, "državni posao se nikad ne završi, čuvaj zdravlje, niko ti neće reći hvala...". Negativna selekcija daje nepopravljive rezultate. Kad vidim kog sudiju sam dobila za predmet, mogu da predvidim ishod spora,mogu da pripremim stranku za ulogu, kao za pozorište...Sa ovakvim sudstvom, najučinkovitije je raditi advokatski posao, jer je najveća mogućnost da čoveku-svom klijentu rudarski iskopate pravdu. Naravno, ako dobro poznajete sve prečice u sudu, do pravde. Čast izuzecima. Njima skidam kapu, ali ih je tako malo, da sam kapu prestala i da nosim.
    (miljana radivojević, 13. mart 2013 11:26)

    # Link komentara

  86. 1995. je bespravni investitor sagradio nelegalno kuću na mojoj parceli. Na početku gradnje je dobio izvršno rešenje za rušenje koje nije sprovedeno ni tada ni 1997. ni 2002... Tek 2008. je srušen deo nelegalnog objekta ali ne ceo. 2009. je ponovo izašla ekipa na rušenje (policija, hitna pomoć, bravar, rušitelji, opštinar...) ali se nije objekat srušio. Onda je Dulić zabranio rušenja zakonom o legalizaciji (III po redu od 1995.). Sekretarijat za legalizaciju nije odbio (ni prihvatio) od 2009. do 2012. ovaj objekat od rušenja iako nema moju saglasnost da gradi na mojoj parceli. Sada je 2013. Za dve godine biće ravno 20 godina kako ne mogu da svoju teško stečenu privatnu imovinu koristim kako ja hoću, jer država u zadnjih bar 20 godina štiti kriminal a ne pravosuđe i zakon. U ovaj slučaj su umešani GO Čukarica, Sud, Katastar nepokretnosti, policija i ko zna ko - ko je mogao da izda lažni dokument ili stopira proceduru.
    (Lepa, 12. mart 2013 11:44)

    # Link komentara

  87. U VANPARNIČNOM POSTUPKU U PREDMETU U KOME SAM STRANKA, SUDIJA, INAČE SUPRUGA JEDNOG POLITIČARA ZBOG NEZNANJA I NESTRUČNOSTI VODI POSTUPAK (KOJI PO SVOJOJ PRIRODI NE SME DUGO DA TRAJE) VEĆ PREDUGO VREMENA ZATO ŠTO NE ZNA KAKO DA ODLUČI U PREDMETNOM POSTUPKU.
    (aleksandra, 11. mart 2013 22:43)

    # Link komentara

  88. Na srecu ne.
    (Vlada, 11. mart 2013 20:23)

    # Link komentara

  89. Nisam imao nikakvih iskustava lično. ono što sam čuo od drugih, bliskih rođaka i prijatelja, loše je i ružno.
    (Zoran, 11. mart 2013 19:01)

    # Link komentara

  90. Nazalost sve zavisi od sudije i od situacije. Prisustvovao sam sudjenjima i pojedine sudije rade kako treba, a neki u opste ne obradjaju paznju na detalje.
    (Nikola, 11. mart 2013 18:08)

    # Link komentara

  91. Imam radni spor od 10 oktobra 2007 godine.Sudjenje je zavrseno 21 februara 2012 godine a presuda napisana 25 maja 2012 godine.Tuzena radna organizacija se zalila na presudu 8 juna 2012 godine apelacionom sudu.Od tada,pa do danas 11 marta 2013 godine predmet stoji u apelacionom sudu,bez bilo kakve zelje da se zavrsi.Namerno pisem malim slovima,nisam nepismen,naprotiv.Srbija-pokusaj drzave ce biti tuzena Evropskom sudu za ljudska prava.Smatram,i vise nego zasluzeno.
    (Sale, 11. mart 2013 17:29)

    # Link komentara

  92. Bila sam zrtva teske kradje. Tuzilac odustao od gonjenja, uprkos tome sto je okrivljeni izvrsio vise takvih dela, valjda oplkackana vrednost nije bila dovoljno velika. Mislim da se tako salje pogresan signal i buducim pociniocima.
    (injured party, 11. mart 2013 17:12)

    # Link komentara

  93. Činjenica je da je stanje u kompletnom pravosudju srbije (tužilaštvo, sudstvo, advokatura i to baš tim redosledom)katastrofalno. Dosadašnje "reforme" kao verovatno i buduće neće ništa promeniti sve dok ne zaživi sistem strogog sankcionisanja korumpiranih, tužioca i sudija kao i advokata preko kojih se to i radi. Zar je potrebno lično iskustvo (kojeg na žalost imam dovoljno, kao i iskustvo poznanika i prijatelja) da se zaključi nešto što je toliko očigledno. Ko normalan (misli se na atribut iz vremena kada je normalan značilo pošten, stvarno obrazovan, mentalno zdrav) može govoriti o pravičnosti i efikasnosti sudkih postupaka u srbiji. Pravosudje, ovakvo kakvo je već dugi niz godina, je najveći kancer ovog naroda.
    (Dragan, 11. mart 2013 11:46)

    # Link komentara

  94. Da. Bila sam i ulozi stranke u postupku i zastupnika stranaka u postupku u razlicitim vrstama sporova, u parnicnom i u krivicnom postupku, u postupku izvrsenja, u vanparnicnom postupku. Zadovoljstvo efikasnoscu varira od vrste spora. Nacelno, krivicni postupci su efikasniji. Uglavnom, ocenjujem da efikasnost nije rec kojom bih opisala vodjenje postupaka u Srbiji.
    (Jelisaveta, 11. mart 2013 11:40)

    # Link komentara

  95. Da. Bila sam i ulozi stranke u postupku i zastupnika stranaka u postupku u razlicitim vrstama sporova, u parnicnom i u krivicnom postupku, u postupku izvrsenja, u vanparnicnom postupku. Zadovoljstvo efikasnoscu varira od vrste spora. Nacelno, krivicni postupci su efikasniji. Uglavnom, ocenjujem da efikasnost nije rec kojom bih opisala vodjenje postupaka u Srbiji.
    (Jelisaveta, 11. mart 2013 11:40)

    # Link komentara

  96. Nisam imao lično iskustvo. Sve što znam o pravosuđu je preko poznanika i medija.
    (Bojan, 11. mart 2013 11:06)

    # Link komentara

  97. Ne mogu vam kazem ce se razgalamite.
    (djoka, 10. mart 2013 18:27)

    # Link komentara

  98. Zivim u Somboru.Imao sam stan u centru ispod kojeg se nalazio kafic jednog poznatog lokalnog fudbalera.Buka je bila nocu takva da su figurice iz regala padale na pod.Od podrhtavanja.Pokusao sam se dogovoriti za vlasnikom kafica,ali me je jedan dan,pijan i sa pistoljem u ruci docekao pred ponoc,u amfortu zgrade.I zapretio da ce me ubiti ako se jos jednom budem zalio na buku.Zvao sam oko deset puta policiju,prijavio i pretnju i buku kafica.Samo jedna patrola koja je izasla na uvidjaj je napravila zapisnik.Ostale su mi rekle : "Pa kako te bre nije sramota?Njega da prijavis.Pa znas li ti ko je on?Nas sportista koji je proslavio ovaj grad...sram da te bude.Ne mozes da spavas od buke?Pa prodaj stan i idi na selo".Posle 2 godine dobio sam poziv od sudije.Sudija je procitao zapisnik policije i rekao:" Pa dobro sta si navalio na tog coveka.Pa mora glasna muzika do 5 ujutru...i on mora od necega da zivi.A sad bezite obojica napolje da vas vise ne vidim".Bio sam sokiran!Nedugo potom saznao sam da u istoj zgradi gde sam ja imao stan,zivi i glavni ispektor za merenje buke u gradu Somboru.Raspitao sam se ko je to,saznao,otisao do stana i pokucao na vrata,predstavio se i ispricao sve.Rekao mi je: "Cuti,jesi li lud?Hoces da pogines?Ja ne mogu nista a ne ti da ces se izboriti sa ovom mafijom.Pamet u glavu.Nemoj da stradas,nije ti jasno?Sve je povezano, sudstvo,policija,zdravstvo,skolstvo,stranke - jedan veliki klan mafije".Mislim da sam detaljno opisao stanje,sudstvo i drzavu u kojoj zivim.
    (Mirko, 10. mart 2013 13:42)

    # Link komentara

  99. Sa svim postupcma, u svim materijama. Generalno obelezje da sudije nisu procitale predmet pre nego sto su zapocele sudjenje. Sudjenje se odigravalo samo pro forme, a sudije nisu znale kako ce da presude iako su zakljucivale raspravu, osim ako je druga strana bila drzava, gde su po automatizmu bile na strani drzavi (osim u sporovima koje se vec decenijama obijaju protiv drzave, pa ih je bilo sramota da menjaju praksu, posebno kad za nju nisu bili oni odgovorni) Cast izuzecima, ali izuzetaka je bilo jako malo, a u poslednje 3 godine nije ih ni bilo.
    (aja, 8. mart 2013 20:25)

    # Link komentara

  100. Izvrsni postupak javne prodaje nekretnine jer cetvrtinu iste poseduju nepoznati vlasnici. Vecinskom vlasniku po opravu precega dosudjuje se da otkupi deo nepoznatih vlasnika. Sudija ne donosi o tome rsenje, zakljucak ili sl. i ne dostaavlja uxesnixima na licitaciji, niti oglasava resultate licitacije. Vecinski vlasnici cekaju pismeni otpravak da im je priznato pravo prece kupovine koji nisu docekali i sudija dodeljuje celu nekretninu ucesniku na licitacaiji kome je vec vratila uplaceni iznos potreban da bi se na licitaciji ucestvovalo. Zakon izricito kaze da je sudija obavezna da dostavi resenje svim ucesnicima na licitacija i da isto oglasi. Objasnjenje je da smo svi bili prisutni i culisat pise u yapisniku. Mialim da sud ne radi po usmenim predanjima i da ne moze praavo vlasnistva da svede na tehnicki problem ili praksu suda / ne sudsku praksu/ kada vec postoji jasan i izricit clan zakona.
    (Ruzica Markovic, 7. mart 2013 07:10)

    # Link komentara

  101. Moje iskustvo je sledece.
    Podnet je predlog za izvrsenje na osnovu verodostojne isprave.
    Sud je na osnovu dve NEPOTPISANE I NEOVERENE FAKTURE doneo resenje o izvrsenju i uputio mi to na dostavljanje.
    Sudski dostavljac je u izvestaju o dostavljanju napisao da je "radnja zatvorena po izjavi stanara zgrade" i da dostava nije uspela. Nakon toga opet je pokusana dostava u toj radnji i dostavljanje je bilo neuspesno. Sud na osnovu toga kaci to resenje na oglasnu tablu Suda i nakon zakonskog roka proglasava resenje pravosnaznim i blokira mi racun na 1.700.000dinara na moju zalbu da taj gore pomenuti lokal nema veze sa mojom radnjom i da je u pitanju ocigledna greska predlazem sudu da saslusa sudskog dostavljaca da utvrdi gresku i da mi da pravo na prigovor. Kako je u pitanju cist pokusaj prevare jedne firme prema mojoj radnji ja u SOKU dobijam resenje da Suda da se smatra da je dostava uredno pokusana i resenje o blokadi racuna proglasava pravosnaznim bez saslusanja dostavljaca .
    Sada sam ja u situaciji da sam morao da pokrenem sudski spor protiv te firme da dokazem da nisam duzan nikakve pare.
    Ali dok ja to ne dokazem meni ce racun biti blokiran i firma ce mi propasti. E sada ja pitam ???
    DA LI JE DOSTAVA POSTALA VAZNIJA I OD SUSTINE I OD PRAVDE I OD ISTINE.
    Zasto onda lepo POSTU SRBIJE ne stavimo iznad Suda pa ja kao firma lepo posaljem preporuceno nekom da mi je duzan i ako on to ne primi iz nekog razloga ja odem u NBS i blokiram mu racun PROSTO I JEDNOSTAVNO.
    (Dule, 6. mart 2013 19:45)

    # Link komentara

  102. KAO TEHNOLOSKI VISAK U OPSTINSKOM SUDU U UBUNEZAKONITO PROGLASEN PODNELA SAM ZALBU ZALBENOJ KOMISIJI SUDOVA KOJA JE UVAZILA MOJU ZALBU I VRATILA VF OSNOVNOG SUDA MOJE RESENJE O OTKAZU NA PONOVNI POSTUPAK. NE RAZMOTRIVSI NAVODE RESENJA VRHUNSKI SUDIJA KOJI JE POLITICKI POSTAO VF DONOSI NOVO RESENJE O OTKAZU KOJE JE PALO PRESUDOM UPRAVNOG SUDA I TAKO 4 PUTA U KRUG. ONA DONOSI RESENJA O OTKAZU UPRAVNI SUD IH PONISTAVA. JOS UVEK NISAM OSTVARILA SVOJE PRAVO ZAHVALJUJUCI KABADAHIJSKOM PONASANJU VF , NJENOM NEZNANJU I DOLASKOM NA CELO TE INSTITUCIJE SAMO POLITICKI I NIKAKO DRUGACIJE.
    (DUSICA MILANOVIC, 5. mart 2013 17:45)

    # Link komentara

  103. Pojavio sam se kao svedok pred osnovnim sudom u Loznici i zapanjio se! Na mestu sudije porotnika sedi osoba pravosnažno i izvršno osuđena za silovanje maloletnice! Pitam se kako sudovi vrše izbor sudije porotnika?
    (Milojko, 5. mart 2013 15:29)

    # Link komentara

  104. Vodim parnicu oko prava vlasništva nad parcelom koja je ostala od mog dede
    koji je uknjižen kao vlasnik od 1965 god. Pravo vlasništva mi osporava rođak smatrajući da se moj deda pogrešno uknjižio na parcelu svog brata.
    Prilikom naslednog postupka sa dede na ćerku (moju majku) Sud je izvršio službenu proveru svih dokumenata i preneo vlasništvo na majku. Posle njene smrti isti postupak je sproveden i vlasništvo je preneseno na mene.
    Paralelno sa tim majka vodi parnicu i Sud ne presuđuje već stavlja predmet u mirovanje(traje 8 god.). Posle toga odmah ide nova Tužba i Sud donosi Presudu u moje ime, tužilac podnosi žalbu 15dana posle zakonskog roka i to traje dve godine. Čeka se odgovor Višeg Suda ( ne znam mu sada ime ) koji još uvek ne reaguje, a zakonski rok je 30 dana.
    Imam utisak da najobičniji predmet, gde nema "dijaloga" već samo uvid u papire može da traje decenijama. Svaki put advokati koji se samo pojave na ročištima a Sud odloži ročište( ne zna se zašto) redovno naplaćuju izlaske i ostalo. Kao da postoji veza između sudija i advokata. Advokati naplaćuju troškove klijentima a sudije "rade" predmete godinama a ustvari ne rade ništa. To je razvijeno do neverovatnih razmera. Kako objasniti odlaganje ročišta nedolaskom tužitelja a on ima advokata? Šta mi (mislim tužitelji tuženi) imamo da izjavljujemo pred Sudom 10godina?, valjda Sud proveri sve moguće dokaze po službenoj liniji i donese Presudu.
    Sve ostalo normalan čovek ne razume.
    (D.Z., 5. mart 2013 10:10)

    # Link komentara

  105. JESAM. OSTAVINSKI POSTUPAK KOJI TRAJE OD 2004. GODINE I JOS NIJE ZAVRSEN, JER JE PRESAO U PARNICU KOJU JE POKRENULA ZENA - NASLEDNICA KOJA SE UDALA ZA MOG OCA 2,5 MESECA PRE NJEGOVE SMRTI, A NAKON STO JE SAZNALA DA MU PREDSTOJI NAJVISE 6-7 MESECI ZIVOTA. TAKAV BRAK NIJE POSTIGAO SVOJU SVRHU I TO JE POSAO ZA OJT DA PONISTI TAKAV BRAK I DA SACUVA PENZIJSKI FOND, JER ISTA SADA PRIMA I PORODICNU PENZIJU-POTPUNO NEZASLUZENO. oKRUZNI SUD JE UKINUO RESENJE O NASLEDJIVANJU U CELOSTI UMESTO U DELU OBIMA ZAOSTAVSTINE...….. VALJDA CE SE ZAVRSITI ZA 5 GODINA
    (AURORA, 4. mart 2013 21:31)

    # Link komentara

  106. U dva procesa bio sam tužilac (u oba slučaja kolektivna tužba tj. više oštećenih). Prvi je bio radni spor, zbog neisplaćenih zarada, i advokat je napravio takve procesne propuste da smo spor izgubili (advokat se pretpostavljam naplatio višestruko više nego da je zaista branio svoje klijente).
    Drugi je bio parnica i advokat se nagodio (valjda se to zove sudsko poravnanje) pa smo obeštećeni, ali u okviru nagodbe nije bilo povlačenje kontratužbe-vezano za izvršenje (po kojoj smo parnicu izgubili). Pare smo vraćali s kamatom, dvostruko smo oštećeni. Advokat se dobro naplatio.
    Sve ovo prepričavam laički, nisam imao pojma šta nas je snašlo (dok mi stručan pravnik nije malo razjasnio). Većina ostalih oštećenih i dalje misli da su sud i sudije korumpirane, a advokatima (đavoljim) veruju. Moram priznati da su u oba slučaja sudije sudile korektno-po zakonu.
    *Advokatskim komorama i dobrim advokatima bolje bi bilo da počiste smeće u svom dvorištu, nego što neustavnim zakonima štite svoj esnaf (ako vam je rođeni brat doktor prava ne može više da vas zastupa pred sudom, mora advokat). Upis u komoru je preskup, advokati izrabljuju besplatnu radnu snagu (nezaposlene pravnike), ubirući od države pare (’’prva šansa’’-prava šansa za džep advokata). Narod je siromašan, nezaposlenost najveća u Evropi, ’’teško je advokatu da se naplati’’-dovoljan razlog da advokatura postane mafijaška organizacija?
    (Nerad Sotirović, 3. mart 2013 20:38)

    # Link komentara

  107. Imao sam više postupaka koji su bili pokrenuti protiv mene jer mi je firma upala u krizu.Zbog prekršaja određena mi je kazna od 400.000din zato što nisam pismeno obavestio inspektora šta sam preduzeo po njegovom rešenju.To je prekršaj koji je usmeno objašnjen da ja nisam u stanju da izvšim nalog jer mi je račun blokiran.Sama ta nemogućnost je zakonski regulisana kao oslobašajuća okolnost,ali sudija presuđuje prekršaj i određuje drakonsku kaznu.Neplaćena kazna me je odvela u zatvor 60 dana.Predsednik suda je supružnik mog konkurenta i ja ispaštam jer konkurent ima ''jaku'' zaleđinu.Da li Vam ovo liči na pravosuđe?
    (radoholičar, 3. mart 2013 10:10)

    # Link komentara

  108. Tužio sam Upravni odbor koji me je smenio sa položaja direktora veoma uspešnog preduzeća (imali smo prosek plata tri do četiri puta veći od republičkog proseka) sa obrazloženjem doslovno "niije se dobro snašao poslednjih meseci". Samo to - niije se dobro snašao poslednjih meseci". A da paradoks bude veći, tom istom upravnom odboru je bio istekao mandat šest meseci pre toga pa nije ni imao mandat da donosi takve odluke. Ali, predsednik i zamenik predsednika Upravnog odbora imali su prijateljske i "neke druge" veze u vrhu policije i jedne vladajuće stranke i ... Prvostepenu presudu sud je doneo u moju korist, ali posle toga - na moju štetu. Epilog: taj isti UO koji je izgubio na izborima, zamenika predsednika nelegalnog UO postavio je na moje mesto (mesto direktora) što je aminovao i ondašnji predsednik Višeg privrednog suda (Marko Kraljević), a zatim i Vrhovni sud Srbije.
    (TomaS, 3. mart 2013 00:26)

    # Link komentara

  109. Imao sam ostavinski postupak koji je trajao neverovatnih godinu i po dana, nešto što je moglo da se reši za mesec. Tu sam video da sudije ne znaju zakone, uvrede se kada im neko citira zakone i onda počnu da se ponašaju kako žele, kršeći zakone. Misle da su kraljevi i kraljice, niko im ništa ne može. I zaista je tako, ne možemo im ništa. Konačna odluka je bila onakva kakva je trebalo odmah da bude doneta, ali falili su pečati, potpisi, tako da bes i bahatost, nenormalnost sudije i njenog zamenika je više nego očigledna. Ljudi preko veze samo uđu i izađu, privilegovani, mi nismo bili, pa su nas maltretirali.

    Ja ne vidim da je išta promenjeno u sudstvu, potpuno je isto kao što je bilo i pre 10 godina, jer smo i tada imali proces i ja ne vidim nikakvu razliku, čak je i malo gore.
    (Pametnjaković, 2. mart 2013 18:18)

    # Link komentara

  110. Imala sam nekoliko negativnih iskustava:
    1. U sudu u Smederevu sam okrivljena bez osnova, po postupku za saobracajnu nezgodu! Advokat je "zaboravio" da ulozi prigovor. Posle se ispostavi da je advokat i zastupnik u aferi index koja se vodila u istom sudu, pa me verovatno "trampio". Vestak je navodno preminuo...
    2. Dok sam vodila firmu, u poreskom postupku mi je duplo naplacen PDV! Drugostepeno mi je ista ekipa potvrdila prvostepenu odluku!
    3. ca 2 godine posle legalnog zatvaranja firme, pokrece se postupak po inspekcionom nalazu, a inspektorka je bila 2009 u inspekciji.
    (Biljana, 2. mart 2013 10:55)

    # Link komentara

  111. ustavni sud već tri godine, od dana prijema zahteva za zaštitu zakonitosti nije uzeo u razmatranje, druge manje važne stvari raspravlja veoma brzo. dakle, ustavni sud deluje po svom nahodjenju ne poštujući zakon
    (gortan, 1. mart 2013 23:04)

    # Link komentara

  112. Директно и лично искуство у извршном предмету у коме сам био извршни дужник. Поверилац је након реформе наплатио своје потраживање од мене што би било немогуће према ранијим прописима.
    (Митар Митровић, 1. mart 2013 10:01)

    # Link komentara

  113. Imao sam radni spor sa firmom zbog toga sto nisu hteli da mi placaju prevoz na posao i sa poslaa.Spor je trajao 12 godina.Sudija borivoje Zivkovic je drzao predmet u fioci po 2-3 godine,aonda vracao opstinskom sudu zbog umesto slova O trebalo je da pise slovo A.Sve presude Opstinski sud u lazarevcu je donosio u moju korist,a sudija apelacionog suda posle 12 godina presudio protiv mene.sada vec 5 meseci cekam odluku ustavnog suda,pa,posto znam unapred da ce potvrditi presudu protiv mene,zalicu se sudu u Strazburu.
    (Slobodan Radovic, 28. februar 2013 11:12)

    # Link komentara

  114. stranka sam u radnom sporu koji je započet 2007 i još traje !!!
    (jozef k, 27. februar 2013 14:57)

    # Link komentara

  115. Kao stručni radnik Centra za socijalni rad, imala sam priliku da prisusutvujem brojnim sudjenjima maloletnim prestupnicima. Utisak je da se radi aljkavo, da bi se što pre završio pretres, bez udubljivanja,iako se radi o maloletnim licima koja zahtevaju posebnu pažnju.
    Navešću primer kada je dvojici maloletnika suđeno za kradju velike sume novca. Bitno je da su oni, uplašeni, taj novac dali poznaniku koji je punoletan. Poznanik je, u startu, znao da se radi o ukradenom novcu, ali mu niko od nadležnih organa nikada nije tražio taj novac niti je protiv njega pokrenut bilo kakav postupak, nego je on u tom sudskom postupku protiv maloletnika bio svedok.Bila sam u šoku kada je punoletni "svedok" to izustio na postavljeno pitanje advokata maloletnika. Sudija nije odreagovao.
    Nisam pravnik po struci, ali imam visoko obrazovanje. Smatram da bi sudska praksa trebala biti jasna i prilagodjena svakom učesniku u postupku. Posmatrala sam ljude koji nakon pretresa, pa i nakon izricanja presude ne shvataju šta ih je snašlo, šta se dešavalo u sudnici, ali Sud je završio svoj posao!To je valjda danas najvažnije.
    (MM, 27. februar 2013 14:22)

    # Link komentara

  116. Ja sam vodio 10 godina spor pred sudom u Kragujevcu za dug u iznajmljenom lokalu zbog neplacenih dazbina u vrednosti 45000din sto je 2002 godine iznosilo 1500 nemackih maraka.
    Razlog za duzinu procesa je u neodazivanju tuzenih i namernom neprimanju poziva.Taj problem treba pod hitno resiti i to nije komplikovano.Druga nebulozna stvar u parnici je da ako tuzeni promeni adresu,tuzilac je duzan da sudu dostavi njegovu novu adresu.To samo po sebi tera tuzioca da na nezakonit nacin preko veza u policiji to dozna a regularan nacin da se to sazna ne postoji,znaci sud bi moralo preko policije to da uradi.Najgora stvar je sto u nasem zakonu postojeca kamata za taj dug je smesna.Ja sam dobio presudu da mi se isplati 64000 din . 2002-ge je 100gr npr. ,,donkafe,, kostalo 15 dinara a sad 90 ,litar dizela je kostao 30 dinara a sada preko 150.Zakon ovim propisima kaznjava ostecene a nagradjuje krivce i sto je najgore ,posto tuzena strana nece da plati i dalje po presudi,dostavio sam sudu dokument iz katastra da ima kucu,medjutim odgovorili su mi da je to prevelika vrednost u odnosu na dug i da nadjem nesto drugo.Pa valjda opasnost da ce mu prodati kucu i treba da ga zaplasi da bi platio sta duguje.
    Po nasem zakonu i posle 10 godina od uvodjenja evra i dalje nije regulisana zatezna kamata na devize sto je u starom zakonu tretirano po pravilu domicilne kamate a za evro to ne moze i to je rupa u zakonu koja treba da se regulise.
    (Zoran Djordjevic, 27. februar 2013 14:17)

    # Link komentara

  117. Mene još jedino koliko toliko JAVNOST štiti; imao sam preko 50 tužbi za naknadu materijalne i nematerijalne štete i sve izgubio, jer sa dve akademske diplome nisam sposoban, kao "laik" da jasno iskažem zašto smatram da su mi povređena neka prava?!
    Podneo sam dvadesetak krivičnih prijava za organizovani i obični kriminal, redom, od šefa države pa nadalje i sve odbčene sa obrazloženjem da ne postoji službeni interes da se po njima postupa i savet da to teram po privatnoj tužbi, ako želim?!
    (mr Nikola Mišljenović, 27. februar 2013 13:54)

    # Link komentara

  118. Ne
    (ZoranNS, 27. februar 2013 13:49)

    # Link komentara

  119. Imala sam primer parničnog postupka koji je trajao od 2003 godine do 2012.I ako sam bila jedini zakonski naslednik placa i kuće mnogo puta je predmet nestajao.Celokupan proces mi je delovao da se ne radi o suđenju po zakonu već o odluci sudije prema uticaju advokata.
    (sanja, 27. februar 2013 13:31)

    # Link komentara

  120. Parnica pred bivsim drugim opstinskim sudom u BEogradu zbog povrede nuznog dela (ostavina) koji je trajao od 2004-2010 i na kraju je zavrsen sporazumom stranaka.
    Sudija koja je imala predmet u bivsem drugom sudu je bila spora i nezainteresovana i zakazivala je rocista na svakih 6 meseci. Dva puta je rociste odlozeno zbog strajka advokata.
    Sve u svemu jako lose iskustvo jer je proces nepotrebno dugo trajao.
    (nemanja, 27. februar 2013 13:26)

    # Link komentara

  121. Bio sam u CZu dva meseca, i tamo sam napadan od strane drugih zatvorenika sa pitanjima iz mog privatnog zivota koje je mogla da zna samo tajna sluzba, nadgledali su me od 1999 a bio sam u pritvoru 2005, drzan sam u pritvoru na osnovu izjave svedoka u vezi marihuane koji je kasnije promenio iskaz ali su me osudili na godinu dana cisto da mi prave probleme, znali su da ce visi sud ukinuti presudu bez dokaza. Prijemno odeljenje CZa saradjuje sa tajnom sluzbom u maltretiranju nepodobnih osoba, tro odeljenje odredjuje u koju celiju ides, i posalju te tamo gde imaju svoje ulizice koje dobijaju privilegije u zatvoru. Koliko vidim situacije se nije promenila, bilo je u vestima da su uhapsili politicki nepodobne osobe, anarhiste, i jedan od njih (Tadej Kurepa) je maltretiran u CZu. Sve je isto kao pre.
    (sasa, 27. februar 2013 12:44)

    # Link komentara

  122. Imala sam iskustvo sa vise sudskih postupaka vezano za jednu istu stvar.
    Sve je trajalo oko 6 godina.
    Za to vreme sam svasta dozivela,promenu sudija,sudija na bolovanju -niko ne zeli da preuzme predmet, a potrebno je doneti privremenu meru:), reformu pravosudja tako da je ceo postupak poceo iz pocetka:),citiranje clanova zakona sudiji da se dokaze da sudija i suprotna strana nisu u pravu, da je izvrsena bitna povreda prava,gde i pored svega toga sudija pita ˝Pa dobro.I sta vi sada hocete?˝,beskonacna odlaganja, zalbe koje se vracaju prvostepenom sudu zato sto nisu dobro presudili, a ovi opet isto dosude, advokati i sudije iz iste politicke partije koji na kraju ˝zajedno pobedjuju˝.....svasta sam dozivela,ne mogu sve ni da navodim ovde.Malo je reci da sam ogorcena i razocarana sudstvom.O pravicnosti i efikasnosti nema govora.Ja to nisam dozivela.
    (bb, 27. februar 2013 12:09)

    # Link komentara

  123. Na zalost, da!

    Posle jedne saobracajne nesrece u kojoj nisam bio kriv, se protiv mene 4 godine vodio krivicni postupak sa pretnjom zatvora.
    Naime, krivac u nesreci je bio policajac u penziji, koji je preko svojih bivsih veza napravio slucaj protiv mene. Njegova zena, inace suvozac u automobilu kojim je on upravljao, je preko istih veza "sredila" teske telesne povrede zbog kojih sam ja gonjen.
    Posle godinu i po trajanja postupka i privodjenja istog samom kraju doslo je do reizbora sudija pa je ceo postupak obustavljen na vise od godinu dana, kako bi onda bio dodeljen novom sudiji koji je u pretres poceo od samog pocetka, tako da se sve dupliralo. Odbacena vestacenja su ponovo uzeta u obzir, nekvalifikovani svedoci su ponovo pozvani, a sve da bi se zadovoljio policajac u penziji. Inace, posle jednog rocista sam slucajno cuo doticnog gospodina u razgovoru sa tuziocem koji mu je rekao "ne brini, sve je sredjeno".
    U svakom slucaju, dokazima sam uspeo da skinem krivicu sa sebe, medjutim, na kraju se ispostavilo da Sud jednostavno ceka da prodje 4 godine od pocetka sudjenja kako bi slucaj proglasio zastarelim. Pri tome je potroseno vise hiljada Evra poreskih obveznika na razna vestacenja i super vestacenja koja su na kraju zavrsila u nekoj prasnjavoj arhivi, a nikada nisu iskoriscena, a vestaci nisu bili ispitani.
    Ja sam pri tome izgubio 4 godine, dao vise hiljada Evra na advokata, potrosene su budzetske pare - bez rezultata.
    (Nenad, 27. februar 2013 12:03)

    # Link komentara

  124. U petak u poslepodnevninim satima primila sam rešenje o pokretanju istrage zbog zloupotrebe službenog položaja protiv mog maloletnog deteta. Predpostavljam da je to više nego jasno poslata poruka suprugu.Veštak je ustanovio, na osnovu nekakve fotokopije, da je suprug zloupotrebom SP oštetio budžet grada, pri čemu grad ni jednu jedinu paricu nije uložio u predmetni posao. Uspeli smo da se izborimo za specijalizovanog veštaka za javne nabavke koji je utvrdio čitav niz nedostataka i nepravilnosti u radu podnosioca KP. Neko ko je kršio zakon hladno je podneo KP protiv mog sina/supruga, a tužilac "savesno" radi po njoj...
    (Ljiljana, 27. februar 2013 11:22)

    # Link komentara

  125. Vodim radni spor od 2010.godine-tužila sam Gradsku upravu Grada Zaječara zbog nezakonitog prestanka radnog odnosa.Što se tiče pravičnosti i efikasnosti sudskog postupka,mogu da kažem,da je efikasnost katastrofalna(spor traje za sada 29 meseci,a vraćanjem na ponovno odlučivanje taj rok će se produžiti). Što se pravičnosti tiče,tu vladaju dvostruki aršini-u zavisnosti da li je tužena ili tužilačka strana državni organ,sud ima ekstremnu blagonaklonost prema državnom organu!!!
    Čak i kada zastupnik državnog organa iznosi dokaze koji su manje pravne snage u odnosu na drugu stranu,pridaje se značaj(poklanja poverenje iskazu zastupnika,a ne pismenim dokazima druge strane(radniku u mom slučaju).
    (LJILJANA M, 27. februar 2013 11:13)

    # Link komentara

  126. Neću odgovarati na svih 10 pitanja, nisam niti spreman , niti pozvan da znam odgovor na sve. Međutim u Mom slučaju (parnica za nadoknadu štete)sam video toliko nelogičnosti da ta Pravda koja ima povez preko očiju, sada se toliko suprotno postavlja od Te prvobitne ideje da izvrgava ruglu kompletno postavljeni sistem.Da ne dužim: Kompletan postupak je vođen u pristojnom roku, i sve se brzo završilo , jer su dokazi o šteti nedvosmisleni i dokazivi.Elem , ja sam tu presudu dobio u svoju korist , a uz nju sam dobio i troškovnik suda, da platim sve troškove suđenja, jer navodno okrivljenog više ne mogu da nađu, iako ,to pouzdano znam, pored iste zgrade suda prođe bar par puta dnevno. Da nije žalosno, bilo bi smešno.
    I sada se nameće pitanje da li sam ja trebao da nađem nekog siledžiju da naplati moje potraživanje,i rešim slučaj, ili sam trebao da se obratim Državi da reši taj slučaj, jer u svojim rukama ima mehanizme da efikasna rešenja. Neću ni da predpostavim gde bi nas odveo način, da umesto Države , svak za sebe rešava problem.
    Ja se sudu više neću obraćati, jer jer ovako šarlatanski odnos od njega mi nije poreban.Jer ako Pravo i Pravda nisu isto , čemu onda sudovi, zašto ne Biblija i istine zabeležene u Njoj.
    (Trmčić Zdravko, 27. februar 2013 11:13)

    # Link komentara

  127. Licno nisam, ali vam je sasvim dovoljno da pregledate malo srbijansku stampu, (novine- vesti, naprimer evo ovaj b92), pa cete se i sami uveriti da ukoliko je neko politicar i krade, pa ga optuze u javnosti, pa pocnu da u javnost stizu dokazi (videa naprimer, (imate primer Darka Sarica i video ovde na b92), i nakraju se prestane o tome pisati i obavestavati narod i pojeo vuk magarca, kako mi u srbiji kazemo.
    (tehnoloski visak, 27. februar 2013 11:02)

    # Link komentara

  128. Licno nisam, ali vam je sasvim dovoljno da pregledate malo srbijansku stampu, (novine- vesti, naprimer evo ovaj b92), pa cete se i sami uveriti da ukoliko je neko politicar i krade, pa ga optuze u javnosti, pa pocnu da u javnost stizu dokazi (videa naprimer, (imate primer Darka Sarica i video ovde na b92), i nakraju se prestane o tome pisati i obavestavati narod i pojeo vuk magarca, kako mi u srbiji kazemo.
    (tehnoloski visak, 27. februar 2013 11:01)

    # Link komentara

  129. Imam presudu pravosnaznu od 2009god koja je samo na papiru i nista vise ne mogu sa tim papiro
    (nezadovoljna, 27. februar 2013 10:43)

    # Link komentara

  130. da kao stranka u postupku, parnica, podela brakom stecene imovine. Pakao.Izvrsni postupci oko naplate izdrzavanja dece, takodje pakao.
    (radojka savic, 27. februar 2013 10:37)

    # Link komentara

  131. Ostavinska rasparva - nuzni deo, traje beskonacno. Zahvaljujuci jednoj zeni porotniku i njenom zetu koji radi u sudu predmet se vuce godinama. A da se oni nisu umesali, spor bi se zavrsio za neko normalno vreme. Sva imovina o kojoj je rec u sporu, nalazi se u posedu spomenute sudije porotnika, a sestra njenog zeta zivi u nepokretnoj imovini koja je sporna.
    Sta vise da pricam....
    (Dona, 27. februar 2013 09:53)

    # Link komentara

  132. ostavinska rasprava u kojoj sam ucestvovao je trajala 12 godina i ni tada se ne bi zavrsila da nisam licno intervenisao i prikupio nasledne izjave od naslednika u crnoj gori. sve tece jako sporo, toliko sporo da su neki od naslednika u medjuvremenu umrli pa su se pojavili njihovi potomci.
    mislim da bi sudovi trebali da prebace internu komunikaciju na emailove sto bi ih jako ubrzalo.
    (sava, 27. februar 2013 09:47)

    # Link komentara

  133. Imao sam i dalje imam veoma loše iskustvo sa sudom u Smederevu. Podneo sam tužbu protiv brata još 2008 god. pod brojem P788/08 zbog nasledjenog stana i ostale imovine nakon smrti našeg oca. Brat je prigrabio svu imovinu za sebe i u posedu je stana i ostale imovine na šta nije imao pravo po zakonu. Do današnjeg dana imali smo tri ročišta na kome ništa nije uradjeno, niti su ispitani učesnici procesa. Evo već pet godina od podnete tužbe mi smo i dalje na samom početku i nije mi jasno da sudija ne može da se uzme izjave: učesnika parnice, svedoka ako treba i veštaka da donese presud pa bila ona i na moju štetu. Ovako se ročišta odlažu iz raznih razloga, ja imam i dalje troškove advokata, a što je najgore ne vidim nikakvu želju da se nešto promeni. Ne govorim ovo samo kao ogorčeni gradjanin već kao čovek koji je izgubio potpuno poverenje u pravosudni sistem u Smederevu i Srbiji.
    (vladan selakovic, 26. februar 2013 17:34)

    # Link komentara

  134. Radni spor u kome sam ja tužilac na početku treće godine je još u pripremnom ročištu.Tuženi je grad Beograd,koji sve namešta od suda do sudije.Užas jedan!
    (Svetlana, 26. februar 2013 13:25)

    # Link komentara

  135. Nisam
    (Neno, 26. februar 2013 12:02)

    # Link komentara

  136. Vlasnik sam preduzeca koje je nezakonitim radom suda oterano u stecaj.Pre stecaja mojoj firmi razni duznici dugovali su milione,bukvalno.Da bi naplatio potrazivanja obratio sam se Privrednom sudu u Uzicu.Neki od tih postupaka su trajali po dve godine a da nisu donete ni prvostepene presude.S druge strane kada je moju firmu tuzila banka u kojoj sam podigao kredit za likvidnost,po kratkom postupku posle 46 dana blokade otvoren je stecaj a ja bukvalno isteran iz firme koju sam godinama stvarao.Kada je po zalbi,visi sud ukinuo resenje o otvaranju stecaja,postupajuci sudija je bukvalno sakrio presudu i drzao je u fioci mesec dana dok nisam protiv njega podneo krivicnu prijavu! Za to vreme on je stecajnom upravniku na ime troskova isplatio 500000 dinara,iako firma nije u stecaju!!?Postupak je u toku ali ne ocekujem nista dobro jer isti sudija ponovo odlucuje o otvaranju stecaja.Predmet st/256,Privredni sud u Uzicu.
    (Aleksandar, 25. februar 2013 22:30)

    # Link komentara

  137. Ja radim u Visem sudu vec par godina, diplomirani sam pravnik, citajuci objavljene komentare moram reci da je nemoguca generalizacija u vezi rada sudija i uopste svih sudova u zemlji. Besmisleno je konstantno i putem medija i putem ovakvih komentara koji su ovde objavljeni "dizati hajku" samo na pravosudje, govoriti o korupciji koja vlada izgleda samo u pravosudju, u tužilaštvu i o neažurnosti koja vlada takodje isključivo u pravosuđu. Ne znam da li je neko primetio kakva je situacija što se tiče stručnosti, ažurnosti i korupcije u recimo zdravstvu,policiji, inspekciji, opštinskoj upravi, svakom šalteru u zemlji? Predlažem da se pokrene tema reorganizacije i svake druge ustanove i reorganizacije i smenjivanja nestručnih i neažurnih službenika pa i u Železnicama Srbije, da ne pominjem ministarstva, i recimo inspekcijske službe u okviru Ministarstva poljoprivrede,kao poslednji primer naše nekorumpiranosti i ažurnosti, izgleda da ne samo da je potrebna smena tih ljudi vec je potrebna promena svakog pojedinog stanovnika ove zemlje Srbije. Da se vratim na pitanje koje komentarišem, u Sudu u kom ja radim, ne samo da su sudije ažurne i ne samo da znaju da primene zakon (što vidim da neki okrivljeni tvrde suprotno, obzirom da ne poznaju pravo i da su nevini) i ne samo da sam lično prisustvovala kada se pokuša ublažiti kazna iz razloga pravičnosti, već su to ljudi koji su ispravni, pošteni i dostojni svoje funkcije. Ne tvrdim da negde ima i suprotnih primera, ali mislim da su retki.
    (Bojana, 25. februar 2013 15:05)

    # Link komentara

  138. Била сам тужилац у радном спору (тужени и његов адвокат су у ДС), добила у првом и другом степену, а онда је Врховни суд преиначио обе пресуде у корист, па шта мислите чијu? Треба ли да нагласим да је министар правосуђа био из ДС.
    (kefalica, 25. februar 2013 02:50)

    # Link komentara

  139. stranka u sporu , sudija je uvazio sve nase navode i nasuprot tome presudio u korist drzavnog organa
    (maja, 24. februar 2013 12:31)

    # Link komentara

  140. U vremenu radnog odnosa naterao sam samoupravljace da ispostuju pravilnik koji su doneli kako bi grupa radnika lokacijski udaljeni od baze,uspeli da se nasa prava po vazecim aktima ispostuju.
    Kao penzioner u statusu otplate rata za prodati stan desio se stecaj i po ZAKONU o stecajnom postupku,prekrsili su moj ugovor o mesecnim ratama,tako da sam ostatak morao da izmirim u jednoj rati.Isti biznismen koji je sedam firmi ABS MINEL oterao u stecaj,je jedan od aktuelnih podpredsednika srpske skupstine itd.....
    (Miodrag, 23. februar 2013 23:02)

    # Link komentara

  141. Jesam. Ako ste dosli u sud to nikako ne znaci da je to palata pravde. Niposto. Stvari zbog kojih bi student prava pao na ispitu, kao kruska, ovde su blistavi primeri proizvoljnosti, krsenja zakona i to ne samo jednog, tako da je kod mene podrazumevana svar, da je Krivicni zakonik tri puta prekrsen, Zakon o krivicnom postupku, dva puta i nikom nista. Odete na Apelacioni sud oni kao iz nekih davnih, andricevskih vremena, polupijani, neupuceni u postupak (jer spis nisu ni procitali) mrgodno vas pogledaju, smanje kaznu. Vi objasnjavate da je doslo do bitnih povreda prava, oni kazu da je to u ovom slucaju nevazno. Postupak koji se razvlacio 10 godina zbog izbora i reizbora sudija, okoncaju. Ja se zalim kasaciji a ono iz budzaka, isti onaj tuzilac, kaze da nije bilo povrede prava. Nema se kud do na robiju. Robijam, cutim i radim, pisem predsedniku, kao i da nisam, ministru, jos gore. Trazim uslovni otpust, zatvor kaze dobar je bio a sud kaze da ne moze, to se upravi zatvora samo pricinilo. Tuzno i ruzno, jad i cemer.
    (Milan Djordjic, 23. februar 2013 07:56)

    # Link komentara

  142. Ostavinska sa samo jednim naslednikom. Dopuna ostavinske, koja je cista kao suza, traje godinu dana za naknadno pronadjenu imovinu. Sledeci put za naknadno pronadjenu imovinu, predmet zagubljen u arhivi. Pre toga, trazen predmet nakon sest meseci, kazu da su 4 meseca nakon predaje trazili predmet iz arhive, ali da arhiva nije htela da ga preda na obradu. Nije postojal;a mogucnost zalbe, jer je "sudija" zauzet. Sad ce se raditi "po hitnom postupku", jos cekam na resenje po tom "hitnom postupku".
    (s, 22. februar 2013 14:19)

    # Link komentara

  143. IMAO SAM ISKUSTVA KOD SUDIJE ZA PREKRSAJE: ZAUSTAVIO ME SAOBRACAJAC DUVAO SAM 0,33 ISKLJUCUJE ME IZ SAOBRACAJA " NARAVNO JA KAPI AKOHOLA NISAM OKUSIO" JA KRENEM PREMA GRADSKOJ BOLNICI VADIO BIH KRV, NARAVNO KOLEGE SE ZNAJU ZAUSTAVLJA ME DRUGA PATROLA NAKON 45 MIN I PISE DRUGU KAZNU OD 100 000, 14 BODOVA,9 MESECI ZABRANE DE JA NISAM SMEO DA IDEM DALJE PREMA ZDRAVSTVENOM CENTRU DA VADIM KRV I DOKAZEM DA SAM BIO CIST ,DA ME NEBI ZAUSTAVILA TRECA PATROLA... ALI SAM DUVAO I TADA GDE JE ALKOMETER POKAZAO 0.00 PROMILA U KRVI DE SAM BIO CIST NARAVNO KOLEGA SE IZRADIO STO ME PROVERIO JA GA PISAO ZA SVEDOKA... DA PODSETIM ELIMENACIJA AKOHOLA U ORGANOZMU JE 0,14 PROMILA NA SAT VREMENA . DA SAM IMAO AKOHOLA U KRVI POKAZALO BI I NA DRUGOM ALKOMETRU, OSUDILI SU ME JA SE ZALIO PRVI PUT UVAZILI ZALBU DRUGI PUT PRESUDILI BEZ PRAVA ZALJENJA, I ETO NEKA SAD OVO NEKO OBJASNI ??? DALI JE ISPRAVNO..???
    (milos zivojinovic, 21. februar 2013 09:05)

    # Link komentara

  144. radim u tom pravosudju,pa ne bih licno-ima svacega,malo finih ljudi koji rade za platu i vole posao,vecina voli cast i pare koju izvlaci iz te profesije a ne sebe,ne udubljuju se mnogo u tematiku-licni karakteri izlaze na povrsinu...meni je licno najvice muka od ljudi koje je unapredio premijer mirko...tako da ima i premijera u pravosudju...nisu svi isti...
    (ivona, 20. februar 2013 18:48)

    # Link komentara

  145. radim u tom pravosudju,pa ne bih licno-ima svacega,malo finih ljudi koji rade za platu i vole posao,vecina voli cast i pare koju izvlaci iz te profesije a ne sebe,ne udubljuju se mnogo u tematiku-licni karakteri izlaze na povrsinu...meni je licno najvice muka od ljudi koje je unapredio premijer mirko...tako da ima i premijera u pravosudju...nisu svi isti...
    (ivana, 20. februar 2013 18:47)

    # Link komentara

  146. Ostavina, kao zakonski zastupnik maloletnog deteta. Ciljano odugovlačenje postupka, nepoznavanje materija od strane saradnika, traži od stranaka da se dogovore, a s druge strane ljudi i ne govore itd itd
    Nema samostalnost u poslu, ne sme da donese odluku i sl.
    (zz, 20. februar 2013 14:23)

    # Link komentara

  147. Po profesiji sam advokat i od 1991.g. prisutan u pravnom sistemu tako da mi je poznato stanje pre 2000.g. i stanje posle. Bez obzira na sadašnje loše stanje, ono stanje pre 2000.g. je bilo neuporedivo lošije.
    (Goran, 19. februar 2013 21:48)

    # Link komentara

  148. Imao sam iskustva kao stranka u građanskom postupku. U principu (nisam laik, pa je i to verovatno bilo od pomoći) pravičnost nije narušena, ali jeste načelo efikasnosti. Ima vrlo bizarnih izgovora za neefikasnost ("zapisničarka je upravo isključila računar!?" na pitanje zbog čega rešenje ne mogu dobiti odmah).
    (Vladimir, 19. februar 2013 12:12)

    # Link komentara

  149. Искуство најкраће изледа овако. Када ниси по вољи ДСу - будеш истеран из суда за прекршаје а да при томе ниси добио никакву одлуку о престанку функције. Жалиш се Управном суду и он после пар месеци одлучи да није надлежан и предмет препусти Уставном суду. Уставни суд након 2 године одлучи да је Управни суд надлежан, па замоли странку да уколико жели у року од 30 дана предмет достави Управном суду, оним истим НЕЗНАЛИЦАМА које су се огласили ненадлежним. У јулу 2010. буде ти враћена радна књижица, без решења о престанку радног односа у прекршајном суду, са усменим образложењем да је Зоран Пашалић наредио да се оваква решења не издају. Због овога тужиш државу, покренеш радни спор који по закону као хитан мора да се заврши за 6 месеци, а траје и данас у првом степену. Кроз све ово пролази 200 неизабраних судија за прекршаје и ником ништа. Ната Месаровић, Снежана Маловић, Никола Селаковић, све ово добро знају јер је ВСС странка у поступцима и у радном спору и у управном спору.
    (Радован В., 19. februar 2013 01:53)

    # Link komentara

  150. Učestvovao sam u dva krivična postupka u predhodnom periodu.U pitanju je krivični postupak sa smrtnim ishodom gde sudija donosi ponižavajuću odluku za dva krivična dela gde proglašava dotičnu osobu krivom za smrt i to pod uticajem alkohola, pobegao sa mesta nesreće bez trunke kajanja sa 3.5 god. zatvora a minimalna kazna za prvo krivično delo je od 2-10 god.a za drugo krivično delo od 1-8 god. u toku je deseti mesec a ja još uvek nisam dobio pravosnažnu presudu,ja sam bio stranka u postupku.Ocena pravičnosti i efikasnosti je nula.U pitanju je iskustvo sa sudijom iz Leskovca Stojković. Drugi krivični postupak i iskustvo, zaplenili su mi igraonicu i ako sam imao sve potrebne dozvile za rad bez kazne (mandatne)bez obaveštenja a postupak je trajao 4 god. u toku trajanja postupka ne razlikuju elementarne stvari softver o hardvera a epilog je da mi vraćaju računare ali posle 4 god.U ostavinski postupak iskustvo broj tri od deset stavki koje su trebale da se popišu tri su bile neispravno unešene iznos koji smo trebali da uplatimo 10.000 din.na pitanje na osnovu koje skale se došlo do tog iznosa odgovor je bio citiram " do sada smo pisali 5-6.000 hiljada pa su nam rekli da je to malo da treba više". Ocena pravičnosti i ustavnosti je NULA.
    (Kostadin, 18. februar 2013 23:22)

    # Link komentara