Na pitanje da li je u Srbiji zabranjeno fizičko kažnjavanje dece (da li mislite da je to prihvatljiv način vaspitanja), država je odgovorila:

Porodičnim zakonom ustanovljena je obaveza države da preduzme mere za zaštitu deteta od uznemiravanja, fizičkog, seksualnog i emocionalnog zlostavljanja i svake vrste eksploatacije, kao i obaveza roditelja da ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima i kaznama. Zakonom o osnovama sistema obrazovanja garantovano je pravo deteta na zaštitu od diskriminacije i nasilja. Krajem 2011. Godine izrađen je nacrtzakona o pravima deteta kojim je propisana zabrana telesnog kažnjavanja deteta. Da li je država uradila dovoljno kako bi sprečila fizičko kažnjavanje deteta?

Pošaljite odgovor
  1. Pre nego sto pocnemo pricu o tome koliko su deca zasticena moramo sa strane pogledati profile roditelja , na zalost danas roditelj moze biti svako ko nije sterilan , a to nije jedini kriterijum roditeljstva , bar nebi trebalo da bude
    (ivica, 16. april 2013 19:49)

    # Link komentara

  2. Mislim da nije. Potezi države su deklarativni a ne konkretni.
    Dobra ideja bi bila da se izdvoji viže novca iz budžeta za obrazovanje a taj višak da se potroši na edukaciju nastavnika da primeti dete koje se zlostavlja i da utiče da se to spreči.
    (Milos Kovacevic, 28. mart 2013 13:16)

    # Link komentara

  3. Nije. Konkretni se ništa ne sprovodi. I reagovaće se tek ako se nešto desi, a i tada je reakcija samo dugotrajan sudski postupak, sa nestručnim i podobnim uticajima sudijama i tužiocima..
    (Sanja Rogulja-Veljanoski, 17. mart 2013 17:21)

    # Link komentara

  4. Pitam se u kakvom su psihickom stanju ti roditelji koji decu vaspitavaju kaisem. Ako se jedno dete ne postidi ili zamisli sta je zgresio posle jednog samara koji je sam po sebi dovoljno ponizavajuci, sta li se desava u njihovim dusama posle prebijanja kaisevima. A mi smo i dalje u cudu kako su deca nasilna, agresivna i sta vec jos. Prica i dobar primer vaspitavaju a strah razara. Pozdrav
    (kati, 16. mart 2013 19:45)

    # Link komentara

  5. Država nije jasno definisala šta je "fizičko kažnjavanje" to može biti zaključavanje u podrum na primer ili šamar... Batine koje nisu u obimu zlostavljanja ne treba da podležu kazni
    (Tatjana, 12. mart 2013 16:07)

    # Link komentara

  6. Ovo je dobar zakon.Medjutim kao i vecina drugih zakona,u praksi se ne postuje.Na zalost ne postoji zakon o napadu dece na starije!Ovakav zakon takodje treba doneti!Sve vise dece na ulici napada odrasle ljude.Odrasli se ne smeju braniti.Jer su onda fizicki nasrnuli na dete!Ko da zastiti nas odrasle od decjeg nasilja?
    (Mirko, 12. mart 2013 09:52)

    # Link komentara

  7. U Srbiji kao i u Evropi mesaju se babe i zabe. Jedno je maltretiranje a drugo je vaspitavanje. Protivnik sam da se deca tuku, omalovazavaju...ali red i poredak mora da postoji. Sve vise dece nam je u celoj Evropi nevaspitano, bezobrazno, drsko, bez iole postovanja prem materijalnim stvarima (lomljenje svega i svacega) pa do starijih i svojih vrsnjaka.
    (D, 12. mart 2013 09:17)

    # Link komentara

  8. Postoji kod nas, a narocito u zapadnom svetu, zamena teza sta je to nasilje nad decom. Jedno je kada roditelji tuku decu jer su zaista zasluzila svojim ponasanjem i delima. Drugo je kada neko iz cista mira terorise i prebija svoju decu. Ja sam bio tinejdzer pocetkom 90-ih. U sredini i situaciji u kojoj sam odrastao mogao sam da budem najgori kriminalac, narkoman ili probisvet. Ali moj otac me je kaznjavao odredjenim zabranama (najcesce izlazaka) i batinama (za vece prekrsaje). Do 16. godine kuci sam morao biti do ponoci, do 18. do 1 ujutru. Danas klinci od 14 godina do 5 ujutru pijani skacu po splavovima, a roditelje bas briga. Decu treba tuci (ne prebijati vec tuci) jer ne postoji drugi nacin da kaznu za "teza dela" shvate ozbiljno i da imaju strah od posledica za ucinjena dela. Vec sa 15 godina sam postovao sve sto mi roditelji kazu, jesam pravio budalastine kao i velika vecina tinejdzera, ali nikada krupne. Par tuca (gledao sam da ih izbegnem i u svim slucajevima sam se branio) i jednom sam sa 14 godina ukrao sa drugarima neke prazne flase od vina iz nekog podruma kako bi ih prodali za kauciju. Moji su saznali za to i otac me je izmlatio i kaznio sa 3 meseca neizlazenja iz kuce (taman koliko je trajao letnji raspust). Nikada mi vise nista slicno nije palo na pamet. Dovoljan mi je bio osecaj da ne smem roditeljima pred oci da izadjem ukoliko sam nesto skrivio, na samu kaznu se manje mislilo. To je postovanje koje su moji roditelji upravo batinama utuvili u glavu mom bratu i meni. Slicna situacija je i kod svih mojih prijatelja. Svedoci smo da su danasnja deca nikada gora, a za to su upravo "liberalni" i "moderni" roditelji krivi, nisu strogi prema svojoj deci vec ih pustaju da rade sta hoce. I pustaju da ih ulica vaspitava. Danasnjim klincima je pojam kada neko ode u zatvor jer to njima znaci da je "zestok momak". U njihovim godinama mi smo na takve gledali kao na najnizi sljam. Imam dva sina od 7 i 3 godine. Stariji je sa 5 godina u vrticu udario drugo dete drvenom kockom po glavi jer to dete nije htelo da mu da neku igracku. Naravno da sam ga nalupao kaisem po guzi, na mesec dana zabranio mu izlazenje napolje, kompjuterske igre, TV i propustio je 2 rodjendana svojih drugara kao i izlet na Avalu iako mi je za poslednja 3 kukao da ga pustim, pokusao je i da "place" sto sam prekinuo pretnjom o produzenju kazne. Mislite li da mu je ikada vise palo na pamet da izigrava mangupa i siledziju? Ova metoda itekako deluje, ja sam primer, moj brat je primer, moji prijatelji su primer, moj stariji sin je primer, a i mladji je skoro dobio po guzi kada je fudbalskom loptom razbio staklo na vratima predsoblja, sada je sutira samo napolju. Moji roditelji su ovom metodom od mene napravili coveka, a mogao sam biti propalitet. I ja sam im danas beskrajno zahvalan na tome. To cu i dalje primenjivati i na svojoj deci, kada god budu zasluzili.
    (Saldzo, 11. mart 2013 16:58)

    # Link komentara

  9. ne nazalost
    (ljiljak, 5. mart 2013 13:56)

    # Link komentara

  10. Puka forma bez sustine.
    (Milan Djordjic, 23. februar 2013 20:17)

    # Link komentara

  11. Da,stroge zakonske mere i kazne u slucaju psihickog,sexualnog i fizickog zapostavljanja,zlostavljanja i kaznjavanja dece.Ali budite realni, savremenici.Postoji serial "Ibarska magistrala","kafana"ili tako nesto,i dnevni teve programi koji se deci,a posebno odraslima, nikako ne smeju pustati,a opet,pustaju se.Toliko!
    (Rale, 30. januar 2013 12:41)

    # Link komentara

  12. DA TREBALO BI DA OSTANE FIZICKO KAZNJAVANJE DECE U SRBIJI JER JE BATINA IZ RAJA IZASLA
    JE LI SUTRA TREBA DETE DA POCNE DA SE DROGIRA A RODITELJ DA CUTI I DA GLEDA

    ZIVEO BRANISLAV PERANOVIC
    (zeljko, 21. januar 2013 22:13)

    # Link komentara

  13. Сматрам да ово државно уређење није одговарајуће за нормалан живот,па ни када су деца ,као најугроженија категорија, у питању.Када су нормални егзистенцијални услови живота целе породице,када постоје љубав и поштовање унутар породице, физичко кажњавање детета се не појављује као потреба. Сматрам да у овој области донети закони, у природи стварају много више штете него користи.
    (бранка милић, 16. januar 2013 02:07)

    # Link komentara

  14. Naravno da nije, još jedna u nizu zakonskih odredbi koja nema adekvatnu primenu u praksi niti prateće strategije
    (Dacha, 13. januar 2013 23:43)

    # Link komentara

  15. Stvar je daleko komplikovanija da bi se resila jednim manjim zakonom rigidne sadrzine,koji medj' nasu okolinu ne pije vodu.ja kao devetnaestogodisnjak mogu da kazem da su mene tukli kao dete,a to je bilo pre samo par godina...i hvala im.Umereno i po potrebi.Onda kada sam mogao da ugrozim svoj i tudj zivot,onda kad sam opsovao ili uradio bilo sta neprimereno.Naravno,uz to je islo i urlanje o tome sta je moglo da bude,rizik,uzrok,posledica...onako redom.Na taj nacin i ja sam shvatam opasnost situacije.To mi danas pomaze da samostalno rasudjeujem,procenjujem okolinu i razmatram posledice.Naravno,batine su bile dozirane da kazem,onako po zasluzi.Jedno je sigurno,i sa zakonom i bez,sa decom mora da se radi,da se provodi dosta vremena,da bi se razumeli medjusobno...to je kljuc.I naravno,vaspitanje vec od prve godine.Zakoni ce biti ili nece ali problem je i dalje u ljudima.
    (Flix, 13. januar 2013 03:06)

    # Link komentara

  16. Kao prvo, niko , ali apsolutno niko moju decu ne voli ni blizu kao ja. Dakle, ne mogu da prihvatim da mi bilo ko određuje koji je najbolji način vaspitavanja. Kao drugo, šta znači fizičko nasilje. Da li je isto kada kontrolisanim načinom primene fizičkog kažnjavanja urazumiš date koje nikako drugačije ne možeš ili da pričaš a da ono i dalje recimo radi nešto što ga može životno ugroziti. Naravno da mora postojati granica jer ako iko ikada ima potrebu da pređe tu granicu onda ili s njim nešto nije u redu ili je to dete stvarno takvo da tu pomoći nema ni batinama ni bilo čim drugim. Muka mi je od slušanja priča kako ne treba ovo ili ono , tih načelnih filozofija koje u praksi ništa ne znače niti se mogu primeniti. Muka mi je od dizanja svakog pitanja na nivo kulture ili nekulture. Mi živimo neke svoje živote i garantujem da 99% nas pokušava na najrazumniji način da vaspitava svoju decu. Najbolje kako on zna i ume. Onih 1% će postojati uvek , sa ili bez nekog zakona. Zakoni ovakvog tipa ne rešavaju nikakav problem već u najvećoj meri štete društvu. Kada zakon donosite radi onih koji su i inače nepopravljive ličnosti a primenjujete ga na sve imate katastrofalan scenario. U sledećoj generaciji umesto 1% imaćete 3% takvih i tako kumulativno. Ako baš neko hoće da rešava ovaj problem to bi trebalo rešavati na izvoru problema. Da li svako sme da ima decu ?
    (Goran, 10. januar 2013 11:32)

    # Link komentara

  17. Svakako je pozitivno sto je uvedena zabrana, ali ostaje pitanje koliko se to u praksi primenjuje, ko uopste to kontrolise i da li deca uopste znaju koja su im prava.
    (debora, 1. januar 2013 15:05)

    # Link komentara

  18. Jeste zabranjeno al sumnjam da se to postuje jer nema kome da se prijavi= niko nije nadlezan. Naravno da je to ispravan nacin, previse je nasilja a znamo odakle potice.
    (Ljupka Pavlovic, 26. decembar 2012 23:05)

    # Link komentara

  19. Zabranjeno je fizicko kaznjavanje dece i licno, kod kuce ili javno, ne bih nikada primenila taj vid ophodjenja. Takodje nisam pristalica ikakvog kaznjavanja i nagradjivanja u vaspitanju.
    (S., 18. decembar 2012 20:55)

    # Link komentara

  20. Zabranjeno je, u praksi se ignoriše. Svakako da nije prihvatljiv način vaspitanja.
    (Feradon, 9. decembar 2012 10:39)

    # Link komentara

  21. Zabranjeno je, ali se zakon nedovoljno poštuje. Fizičko kažnjavanje, po meni, nije prihvatljiv način vaspitanja, ali se ne može svaka fizička kazna poistovetiti sa zlostavljanjem deteta. Problem je što se u našoj kulturi fizičke kazne prečesto primenjuju, čak i onda kada bi neke druge kazne (ili druge vaspitne metode) bile daleko efikasnije. Takođe, smatram da postoje vidovi ponižavanja deteta, koji su daleko gori od fizičkih kazni.
    (Dragana Petrović, 7. decembar 2012 10:10)

    # Link komentara

  22. Prihvatljiv je način,do neke određene granice.Čak i neophodan.
    (Mark, 27. novembar 2012 22:15)

    # Link komentara

  23. позитивни законски прописи у Србији забрањују употребу физичке силе као средство васпитања деце мада се у пракси то и не поштује а насиље се одвија у четири зида и жртва не уме и не зна коме да се обрати за заштиту.
    Сматрам да су млади превише изложени разним видовима насиља и занемаривања као и да друштво а све чешће и родитељи не интересује ментално одрастање будућих покољења
    (Јелена Пужић, 23. novembar 2012 12:27)

    # Link komentara

  24. Da, prihvatljivo je
    (Dragomir, 23. novembar 2012 07:31)

    # Link komentara

  25. Fizicko kaznjavanje dece je zabranjeno al praksa je nazalaost suprotna. Ne smatram fizicko kaznjavanje dece adekvatnim nacinom vaspitanja jer odnos roditelj-dete ne pociva samo na pravu roditelja prema detetu nego i na pravu deteta prema roditelju.
    (ja, 23. novembar 2012 00:00)

    # Link komentara

  26. Ne
    (Zoran, 22. novembar 2012 02:22)

    # Link komentara

  27. Na zalost, u Srbiji je nasilje deo "tradicije" o kojoj se nepresusno laprda na sva i svakakva usta. NAJSTROZIJE TREBA ZABRANITI BILO KAKAV VID FIZICKOG NASILJA NAD DECOM!
    (liebe, 31. oktobar 2012 11:51)

    # Link komentara

  28. Tucite svoju decu kad počnu da liče na vas....
    (Mita, 25. oktobar 2012 14:55)

    # Link komentara

  29. Da. Uzeti slabije u zastitu je postalo jako opasno.
    (Lidija, 23. oktobar 2012 14:24)

    # Link komentara

  30. Treba biti zabranjeno svako fizicko zloostavljanje dece, cak i samar moze biti koban za decu. Roditelji bi trebali da pohadjaju kurseve vaspitavanja dece, jer nije svako za to. U Srbiji to nije dovoljno dobro regulisano.
    (Igor MM, 19. oktobar 2012 15:54)

    # Link komentara

  31. MISLIM DA JE FIZIČKO KAŽNJAVANJE U SMISLU PREBIJANJA I NANOŠENJA TELESNIH POVREDA ZABRANJENO, A STO SE TIČE OSTALOG,pa svi smo mi dobili nekad neku ćušku...ništa strašno.
    (nikos, 15. oktobar 2012 18:48)

    # Link komentara

  32. Mislim da jeste zakonski zabranjeno.Svakako sam protiv svakog vida nasilja (fizickog i psihickog) a poseban akcenat stavljam na decu i stare osobe.
    Batine nisu izasle iz raja,zivimo u eri komunikacije gde je nepotrebna fizicka sila,bar malo pismeni i obrazovani ljudi znaju da se razgovorom i razumnim objasnjenjem sve moze resiti.
    (Ivana Pjevcevic, 15. oktobar 2012 14:46)

    # Link komentara

  33. Zakon postoji, ali se kao i mnogi drugi ne postuje. Mlade roditelje, a i one starije treba edukovati, i sami su dobijali batine kao deca.
    (vera, nada, 15. oktobar 2012 09:23)

    # Link komentara

  34. Nije zakonom zabranjen ovakav vid kaznjevanja dece. Mislim da je to u Srbiji prihvaceno kao jedan od nacina vaspitavanja dece, koji se smatra ujedno i korisnim, dok se ne uzimaju u obzir posledice ovakvog vida kaznavanja. Primer: Ako vidite na ulici da roditelj tuce svoje dete, necete reagovati ne zeleci da se mesate u tudje probleme, dok je na zapadu potpuno drugacija situacija. Prvo sto ce svako prijaviti, a drugo sto ce zakon uvek reagovati i preuzeti odgovarajuce mere..
    (Marijana Zdravkovic, 14. oktobar 2012 07:47)

    # Link komentara

  35. jesam protiv fizickog zlostavljaja dece, i mislim da treba da se konstantno razgovara i radi sa decom, ali ponekad situacija zahteva da dobiju malo po guzi, da znaju kad su preterali i mozda doveli sebe u opasnost. pogotovo sto roditelji imaju sve manje vremena za decu usled radnog vremena koje je uglavnom od dorucka do vecere.
    (dragana lukac, 13. oktobar 2012 08:02)

    # Link komentara

  36. Jeste zabranjeno, ali se zabrana/zakon slabo sprovodi. Ne mislim da je prihvatljiv način vaspitanja. Primenjuju ga oni koji misle više na sebe nego na dete, ne poklanjaju mu dovoljno pažnje, ne odriču se noćnog života i mnogih drugih zadovoljstava (makar u prvih par godina detinjeg života), i onda kako dete izrasta u malog "antihrista", najlakše je dohvatiti šibu ili kriviti genetiku ili nekog drugog.
    (Alek, 8. oktobar 2012 23:48)

    # Link komentara

  37. Da,Da!
    (Milan, 6. oktobar 2012 22:18)

    # Link komentara

  38. mislim da zakon o zabrani kažnjavanja postoji (ili je u predlogu). kao način vaspitavanja svakako nije prihvatljiv, jer se time ne stiče onaj pravi autoritet koji se mora bazirati na adekvatnom odnosu prema deci, pedagoškom pristupu i obostranom poverenju.
    (maja, 5. oktobar 2012 14:09)

    # Link komentara

  39. Da, fizičko kažnjavanje dece je u Republici Srbiji zakonom zabranjeno. Time je sve rečeno. Smatram da svako ko je bio žrtva fizičkog i psihičkog kažnjavanja od strane roditelja to im kasnije u životu na ovaj ili onaj način vrati.
    (D, 2. oktobar 2012 16:09)

    # Link komentara

  40. APSOLUTNO NE!!!
    (Z, 2. oktobar 2012 13:44)

    # Link komentara

  41. Fizičko kažnjavanje jeste zabranjeno.Dalje normiranje vodi u apsurde.Nama nedostaje poštovanje propisa.Donošenje novih, koje ne pokrivaju postojeći kadrovski kapaciteti i "tovarenje" nemoguće misije na jadne Centre za soc. rad-ničemu ne vodi.Generalno treba senzibilisati tužilaštvo za zlostavljanje, ali izjednačiti stisak ruke kao opomenu na bezbednosni rizik u saobraćaju i batine-bilo bi apsurdno, a mi smo skloni apsurdima, naročito kada se izvtoperena svest roditelja "osvenika" pripremi da zagorča život bivšem partneru...
    (ljiljana jošić, 1. oktobar 2012 20:49)

    # Link komentara

  42. Mislim da je fizičko kažnjavanje dece zabranjeno zakonom, ja sam veliki protivnik ove "vaspitne" metode, ali imam poznanike i prijatelje koji otvoreno govore o tome kako tuku svoju decu.
    (Ana, 1. oktobar 2012 11:52)

    # Link komentara

  43. Sa decom treba pričati, pričati i pričati. Koristiti lični primer u kreiranju dečjeg razmišljanja. Batine zabole, bol prestane i na početku smo. Kad deca često dobijaju batine, oguglaju, stisnu zube, otrpe i 'ajde iz početka.
    (Branka Jovanović, 1. oktobar 2012 09:00)

    # Link komentara

  44. Zabranjeno je. Nikako ne moze da bude vid vaspitavanja dece.
    (Aleksandar, 28. septembar 2012 09:12)

    # Link komentara

  45. Nisam sigurna da li je zakonom zabranjeno (mislim da jeste) ali smatram da je svakako neprihvatljivo !
    (Jelena, 27. septembar 2012 08:01)

    # Link komentara

  46. u Srbiji nije zabranjeno fizičko kažnjavanje dece. Fizičko kažnjavanje se na žalost smatra ispravnim, neophodnim i društveno prihvatljivim.
    Veliki sam protivnik batine kao sredstva za vaspitavanje. Granica i autoritet su neophodni ali postoji drugačiji način od batine za postizanje cilja. Pri tom posebno treba obratiti pažnju i na psihičko zlostavljanje koje je nekad bolnije od fizičkog.
    (sandra, 25. septembar 2012 09:49)

    # Link komentara

  47. Nije zabranjeno. Pogrešno je. Autoritet koji proističe iz pravog balansa između stimulisanja dobrih i kažnjavanja loših postupaka (zabrana izlaska, oštar ton, uskraćivanje džeparca, uskraćivanje nečega što dete želi i obrnuto) i kvalitet roditelja moraju da budu uzor detetu, a ne fizičko kažnjavanje.
    (dkr, 24. septembar 2012 11:18)

    # Link komentara

  48. To je prihvatljiv nacun vaspitavanja, ma da ni psiholozi ni roditelji nisu saglasni gde je granica i da li je uopste treba postaviti.
    Mnogo toga je u Srbiji deklarativno a praksa???
    (Zivojin, 23. septembar 2012 05:55)

    # Link komentara

  49. Zabranjeno je fizicko kaznjavanje dece koliko sam upucen, a taj metod vaspitavanja kaznjavanjem ponekad jeste neophodan jer se stvaranje autoriteta nazalost ponekad zaista temelji na fizickoj prinudi iz koje se radja strahopostovanje. Ali samo povremeno kaznjavanje i uz jasno obrazlozenje.
    (Milos Ljubisavljevic, 19. septembar 2012 00:25)

    # Link komentara

  50. Mislim da je u Srbiji, fizicko kanjavanje dece, deo "obicaja", "Malo ga sjapnes po guzi"

    Ne nikako, sa decom samo razgovor, isamo razgovor
    (Magdalena, 18. septembar 2012 15:55)

    # Link komentara

  51. Svi znaju da se deca mogu kaznjavati i odgajati raznim metodama. U Srbiji se vaspitavaju 'rukom' ili cime se vec stigne. Fizicko kaznjavanje je nedopustivo u svakom pogledu i prema svakom pojednicu.
    (Nahani, 18. septembar 2012 09:45)

    # Link komentara

  52. Nije zabranjeno, kao što nije zabranjeno ni bacanje đubreta po ulici (čak ni kada pored vas stoji komunalni policajac). Zakon kaže jedno, ali praksa sasvim drugo. I teško mi je da razmišljam o tome šta stoji u zakonima (a mogu reći i da me u poslednje vreme sve manje interesuje zakon), jer sam prinuđen da razmišljam isključivo o praksi i onome što se zaista oko mene dešava i šta je to "dozvoljeno i poželjno", a šta je "taboo".

    A moje mišljenje o fizičkom kažnjavanju - imam dete i smatram da se razgovorom može mnogo više postići. Svoje dete nikada ne bih fizički kažnjavao.
    (branko, 18. septembar 2012 09:38)

    # Link komentara

  53. Koliko znam nije, a kao majka i baka iz sopstvenog iskustva znam da u nekim slucajevima opravdana fizicka kazna.
    (Kopilovics, 16. septembar 2012 20:17)

    # Link komentara

  54. Nije zabranjeno..a misljenja sam da treba zabraniti nekim roditeljima koji su nedovoljno obrazovani i neinformisani i ponasaju se prema deci kao prema odraslim osobama.
    (Aleksandar Milenkovic, 15. septembar 2012 09:18)

    # Link komentara

  55. Zakon kaze da jesu, ali i kao vecina zakona u Srbiji, ni on se ne sprovodi kako treba. Napominjem da blagu cvrgicu ili cuskicu po guzi ne smatram fizickim zlostavljanjem.
    (Mila, 15. septembar 2012 07:41)

    # Link komentara

  56. Deklarativno jeste zabranjeno.
    Ali, ne i u stvarnosti održivo.
    Nije svaka fizička kazna maltretiranje.
    (Dusica, 15. septembar 2012 01:09)

    # Link komentara

  57. Ne znam da li zabranjeno, ali je neprihvatljivo.
    (Vojvođanka, 15. septembar 2012 00:54)

    # Link komentara

  58. Kod nas je zabranjeno fizičko kažnjavanje dece. Svakako ne treba dozvoliti zlostavljanje dece a to da li je roditelj dete "šljapnuo" po guzi da ne bi stavilo ruku u šteker ili dotaklo vruću ringlu to svakako ne treba uzeti kao primer zlostavljanja i ako se to radi. Batina nije iz raja izašla već lepa reč.
    (Miroslav, 15. septembar 2012 00:53)

    # Link komentara

  59. Jeste i ne opravdavam fizicko nasilje nad decom.razgovorom se svi problemi resavaju.V
    (tatjana, 14. septembar 2012 23:09)

    # Link komentara

  60. Nisam sigurna, ali mislim da je zabranjeno.Nagrada i kazna su sastavni deo vaspitanja, batine nisu kazna one su ZLOSTAVLJANJE.
    (dRAGANA, 14. septembar 2012 22:56)

    # Link komentara

  61. Zakonski jeste zabranjeno fizicko kaznjavanje dece, ali sve sto je zakon ili propis u ovoj zemlji u praksi se ne postuje ili se postuje u nedovoljnoj meri. Ukoliko mera postoji, nisam protiv takvog vida kaznjavanja, naglasavam uz razumnu meru koja sluzi svrsi kaznjavanja.
    (darko, 14. septembar 2012 22:53)

    # Link komentara

  62. U Srbiji nije zabranjeno fizicko kaznjavanje dece, sto je lose, jer brojna istrazivanja pokazuju da je isto stetno za njihov razvoj. Mada i kada bi bilo zabranjeno, ne bi se to sprovodilo.
    (Jovana, 14. septembar 2012 22:44)

    # Link komentara

  63. Fizicko kaznjavanje dece ne da nije zabranjeno nego je opste prihvaceno i smatra se pozeljnim modelom vaspitavanja kod vecinskog dela populacije sto je skamdalozno. Apsolutno je neprihvatljivo kao model vaspitavanja i mislim da sto hitnije treba da se donose zakon koji propisuje zabranu takvog ponasanja i treba ga u najpozitivnijem mogucem svetlu promovisati.
    (olivera papestijevic, 14. septembar 2012 22:26)

    # Link komentara

  64. Da, zabranjeno je. Fizicko kaznjavanje je u proslosti smatrano za prihvatljiv nacin vaspitavanja, ali je poslednjih godina i decenija zabranjeno jer je nauka dokazala da je stetno.
    (Irfan, 14. septembar 2012 22:06)

    # Link komentara

  65. Da,mislim da je zabranjeno!Ali isto tako mislim da malo vaspitnog po guzi nece nista skoditi detetu!
    (Nikola Stevanoski, 14. septembar 2012 21:24)

    # Link komentara

  66. da
    (eric-cartman, 14. septembar 2012 21:20)

    # Link komentara

  67. Nije zabranjeno.
    (Ismet, 14. septembar 2012 21:11)

    # Link komentara

  68. Nisam sigurna da li je taj zakon vec stupio na snagu, ali blagi udarac po zadnjici ne smatram fizickim kaznjavanjem. Ostro sam protiv fizickog kaznjavanja, ali ono se pre svega mora precizno definisati.
    (Ana, 14. septembar 2012 21:10)

    # Link komentara

  69. Не знам, мислим (и надам се) да још увек није забрањено. Наравно да је прихватљив начин васпитања. Постоји читаво једно (оспорено) научно истраживање које указује на било какву штетност физичког кажњавања деце. Докази, људи, докази. Бити против физичког кажњавања деце је можда помодно, али никако и научно оправдано.
    (Обрен, 14. septembar 2012 20:50)

    # Link komentara

  70. I fizičko i psihičko meltretiranje daje isti efelkat, negativan kod vaspitanja dece.
    (ZoranNS, 14. septembar 2012 20:20)

    # Link komentara

  71. eva
    (Eva, 14. septembar 2012 20:18)

    # Link komentara

  72. DA! DA!
    (Marko, 14. septembar 2012 20:15)

    # Link komentara

  73. ne
    (dragan, 14. septembar 2012 19:46)

    # Link komentara

  74. Da, zabranjeno je, ali se ne postuje ta zabrana.
    (Zoran, 14. septembar 2012 19:43)

    # Link komentara

  75. Apsolutno sam protiv bilo kakve fizicke torture!
    (Paulina, 14. septembar 2012 19:40)

    # Link komentara

  76. Apsolutno sam protiv bilo kakve fizicke torture!
    (Paulina, 14. septembar 2012 19:40)

    # Link komentara

  77. Mislim da decu treba strozije vaspitavati-
    (zoran, 14. septembar 2012 19:12)

    # Link komentara

  78. zabranjeno je,deca se tako ne vaspitavaju.
    (zlata, 14. septembar 2012 19:03)

    # Link komentara

  79. smatram da u srbiji jos uvek vlada ona stara batina je iz raja izasla. I sama sam bila svedok batinjanja i fizickog kaznjavanja dece ponekada cak i u javnosti kao da je to nesto sasvim normalno. Takodje smatram da je nanosenje fizickog bola zlocin protiv deteta.
    (violeta markovic, 14. septembar 2012 19:01)

    # Link komentara

  80. ne znam da li je zabranjeno ali mislim da je prihvatljiv nacin vaspitanja.
    (Patuljak, 14. septembar 2012 19:00)

    # Link komentara

  81. jeste, ali u praksi je nesto drugacije, i fizicko zlostavljanj se cak i donekle tolerise, sto nije dobro.
    (Tatjana Volkov Husovic, 14. septembar 2012 18:59)

    # Link komentara

  82. Ja mislim da je zabranjeno ali to je skroz pogresno. Malo batina moze detetu samo pomoci da postane bolji covek.
    Naravno pod batinama ne mislim da ga tuku gajtanom od TA peci ili nekim slicnim rekvizitima kao sto su tukli moje drugare mada...kad ih sad pogledam...nista im ne fali :)
    (Peric Aleksandar, 14. septembar 2012 18:59)

    # Link komentara

  83. Batina ima vaspitni karakter.
    (Mrgud, 14. septembar 2012 17:33)

    # Link komentara

  84. ne
    (Vesna Rajic-Kosteski, 14. septembar 2012 17:30)

    # Link komentara

  85. Zakonom je zabranjeno fizičko kažnjavanje dece. Mišljenja sam da se isto u dovoljnoj meri ne poštuje.
    (Vlado Đukic, 14. septembar 2012 17:29)

    # Link komentara

  86. Koliko znam, fizičko kažnjavanje dece još uvek nije zabranjeno, ali tu zabranu predviđa novi nacrt zakona (možda je i usvojen, a da ne znam).
    Kako bilo, Srbija od 2000. godine boluje od štancovanja zakonskih rešenja koja usvaja kao uslov za približavanje EU. Glavni problem u vezi s tim je da se zakoni ne usvajaju kao unutrašnja potreba srpskog društva, zbog čega redovno izostaje volja za sprovođenjem istih.

    Naravno da je fizičko kažnjavanje dece apsolutno neprihvatljivo, čak i "mali" šamar. Decu treba vaspitavati pričom i ličnim primerom, ali i kaznama koje treba da imaju isključivo svrhu da deci pomognu da sama shvate posledice koje izaziva neprimereno ponašanje.

    Daleko je bitnije da roditelji nauče da nagrađuju decu za dobro ponašanje, nego da ih tuku zbog lošeg. To je jedini način da se u dete usadi potreba da radi dobre stvari, da napreduje i uči, jer će uvek imati svest da se za svaki trud dobija nagrada.
    (Nikola, 14. septembar 2012 17:06)

    # Link komentara

  87. protiv fizickog kaznjavanja dece sam.
    (Marko Ilić, 14. septembar 2012 16:57)

    # Link komentara

  88. Ne! Da, u odredjenoj meri!
    (Teo, 14. septembar 2012 16:44)

    # Link komentara

  89. I ako nekima izgleda ovo pitanje nevazno mislim da je jako vazno i fizicko kaznjavanje dece je odraz niskog stadijuma kulture ali ne i obrazovanja, veoma cesto u takvim porodicama nisu samo deca koja trpe nego i drugi clanovi porodice.
    (milan, 14. septembar 2012 16:43)

    # Link komentara

  90. da
    (Milica, 14. septembar 2012 16:39)

    # Link komentara

  91. Pa tesko ce neko uspeti da sedne i da objasni detetu od godinu-dve dana zasto to ne sme da dira. Onako, kada diranje odredjenog predmeta poveze sa udarcem po guzi ili po prsticima (naravno upitanju su blagi udarci, odmah da se razumemo) znace da to ne sme vise, jer ce zbog toga biti kaznjen... kao klinac jako retko sam dobijao batine, svega par puta. Ali sam svake zapamtio i kada iz danasnje perspektive posmatram to smatram da je bilo krajnje efikasno i zahvalan sam na tome :)
    (Ivan Grozni, 14. septembar 2012 16:39)

    # Link komentara

  92. ne
    (milce, 14. septembar 2012 16:37)

    # Link komentara

  93. Mislim da nije
    (Ivan, 14. septembar 2012 16:34)

    # Link komentara

  94. Mislim da u zakonu postoi ta stavka al se u praksi neprimenjuje posto od toga se budzet nepuni. Moj stav je da je samarcina prihvatljiva pri vaspitanju posto nisu svi ljudi psiholozi , a da nekazem da ovde i psiholozi nisu sta treba da budu.
    (igor, 14. septembar 2012 16:34)

    # Link komentara

  95. da
    (Dragan Nikolic, 14. septembar 2012 16:31)

    # Link komentara

  96. Mislim da je zabranjeno, a da li nekad treba cusnuti po zadnjici ? Treba. To je bezazleno u odnosu na "cuskanje" koje mi kao neposlusan narod stalno dobijamo od "cika" iz eu ili Amerike
    (Milorad Vujnovic, 14. septembar 2012 16:12)

    # Link komentara

  97. Fizicko kaznjavanje dece je u potpunosti nedopustivo. Kod nas je zakon spor i neefikasan. Uzor treba da nam budu skandinavske zemlje.
    (Olivera, 14. septembar 2012 16:00)

    # Link komentara

  98. Mislim da je zabranjeno u suprotnom treba biti zabranjeno. To nije nacin vaspitanja dece
    (noodle, 14. septembar 2012 15:37)

    # Link komentara

  99. Da, u Srbiji je zakonom(ima) zabranjeno fizicko kaznjavanje dece.
    Licno sam protiv fizickog kaznjavanja i ne primenjujem ih ikada na svojoj deci. S druge strane, s obzirom da mi je to profesija, nema naucnih dokaza nigde u svetu koji potvrdjuju da deca vaspitana bez fizickih kazni su izrasla u stabilnije odrasle ljude. Drugim recima, to je vrlo siroka i ozbiljna tema da bi se na nju odgovaralo jednostavnim "da/ne" pitanjima.
    (Sandra S, 14. septembar 2012 15:23)

    # Link komentara

  100. Da
    (Zoran Milenković, 14. septembar 2012 15:02)

    # Link komentara

  101. Zabranjeno je i to nije prihvatljiv nacin vaspitanja.
    (NegativeCreep, 14. septembar 2012 14:52)

    # Link komentara

  102. Ne.
    (Rako Davor, 14. septembar 2012 13:41)

    # Link komentara

  103. Da, zabranjen je zakonom. Mislim da to nije prihvatljiv nacin vaspitanja.
    (Marko89, 14. septembar 2012 10:58)

    # Link komentara

  104. Ne znam da li je zakonski kažnjivo, ali smatram da su apsolutno protiv (umerenog) fizičkog kažnjavanja dece samo oni koji nemaju decu.
    (Djole, 14. septembar 2012 09:41)

    # Link komentara

  105. Nije zabranjeno, a ako je umereno, smatram da je prihvatljivo.
    (B, 12. septembar 2012 17:22)

    # Link komentara

  106. Mislim da je u Srbiji donet zakon o zabrani fizickog kaznjavanja dece.Ovo je dobar nacin vaspitanja dece.Na zalost,u praksi je to drugacije.Svedok sam na ulici mnogo puta da roditelji samaraju decu jer ih ona ne slusaju.
    (Mirko Djuric, 12. septembar 2012 15:24)

    # Link komentara

  107. Да; Свако је посебан.
    (Горчило, 12. septembar 2012 14:32)

    # Link komentara

  108. Nije zabranjeno i smatram da to nije prihvatljiv način kažnjavanja dece.
    (Kira 7, 11. septembar 2012 14:38)

    # Link komentara

  109. Nisam siguran da je zabranjeno,ali ako detetu ne mozes objasniti onda je to tvoja krivica i od batina nema nista.
    (Igor Milutinovic, 11. septembar 2012 10:32)

    # Link komentara

  110. Nase drustvo je izvelo na put mnostvo uspesnih ljudi,vrednih i cestitih zanatskih radnika,radnika u prosveti,nauci,knjizevnosti,umetnosti...do akademika i nobelovaca.Molio bih tvorce tvdnji da fizicko kaznjavanje (kako neki tvrde zlostavljanje) nanosi ne izbrisiv trag u psihi deteta te je stoga stetno,da pre ovakvi tvdnji anketom kod gore navedene grupe ispita dali zaista postoje negativne posledice ili ne (ovde nije rec o postupcima bolesnih roditelja cija dela su od pamtiveka bila osudjivana).Licno smatram da je strah od batina daleko svrsishodniji od samih batina i da poneka roditeljska cuska ima svoje opravdano mesto u vaspitanju buduceg pavog coveka.Tata dobre i uspesne radne dece.
    (mita, 10. septembar 2012 23:51)

    # Link komentara

  111. Definisati sta je tacno fizicko kaznjavanje ? Packa po dupetu nepredstavlja fizicko kaznjavanje a nekada puno znaci roditeljima .
    (Predrag, 10. septembar 2012 16:08)

    # Link komentara

  112. delimično podržavam ali samo iz "šale", nikako batinjanje
    (srećko mrk, 9. septembar 2012 22:23)

    # Link komentara

  113. Nije zabranjeno, ali mislim da to nije bas prihvatljiv nacin za vaspitanje deteta.
    (Matija Zivanovic, 7. septembar 2012 20:28)

    # Link komentara

  114. da
    (bogdan, 7. septembar 2012 18:12)

    # Link komentara

  115. nije zabranjeno ine treba da bude. naravnofizickozlostavljanje treba da bude nastroze sankcionisano,alito ne znaci da dete ne treba ponekad da dobije batine.stvarno se zapitam sta se to desava s ljudima koji misle da detetu od godinu dana nesto recima mozes da objasnis. jednostavnpoo postoje vaspitni udarci po guzi kojinikako ne bi smelida prerastu u maltretiranje.
    (tabasco pete, 4. septembar 2012 18:00)

    # Link komentara

  116. Nije zabranjeno i ne treba da bude. nisam zagovornik nasilja, pogotovu ne u porodici, ali davati detetu u periodu odrastanja i adolesencije previse slobode je lose za samo dete
    (nikola, 31. avgust 2012 15:30)

    # Link komentara

  117. fizički kažnjavano dete postaje godinama samo oguglo i neosetljivo pa posle svega i samo agresor prema najbližima i okolini.
    (mama, 30. avgust 2012 02:18)

    # Link komentara

  118. Ne. Deca se ne smeju vaspitavati pomoću fizičkog kažnjavanja.
    (Stevica, 1. avgust 2012 23:06)

    # Link komentara

  119. Zabranjeno je od 2011. godine, a fizičko kažnjavanje dece je najpogrešniji mogući oblik vaspitavanja. Dobro je što je zabranjeno.
    (VokerSky, 31. jul 2012 07:10)

    # Link komentara

  120. Fizicko kaznjavanje dece je zabranjeno ali u teoriji dok se ono u praksi sprovodi svakodnevno. Fizicko kaznjavanje dece je prihvatljiv nacin vaspitanja za neuredjena drustva u koje spada i Srbija ali na odredjenom stepenu razvoja to postaje smetnja ka boljem i pravednijem drustvu pa postaje neprihvatljivo. Obzirom da Srbija ne zeli da bude bolje i pravednije drustvo cak ni deklarativno a kamoli u praksi zabrana fizickog kaznavanja je pretvorena u farsu od koje kao drustvo imamo mnogo vise stete nego koristi.
    (roditelj, 27. jul 2012 11:42)

    # Link komentara

  121. Batina je iz raja izašla, ali samo ako je zaslužena jer nekad ubeđivanja nisu dovoljna, jer nažalost postoje i takva deca koja ne razumeju da postoje prava i obaveze, da moraju da poštuju druge ukoliko žele da njih neko poštuje, da postoji nešto što je društveno ne prihvatljivo ponašanje.
    (ING, 25. jul 2012 16:23)

    # Link komentara

  122. Možda je i zabranjeno, ali samo u propisima, a ne i u praksi. Pre sam za smisleni razgovor sa detetom, nego za udarac po turu :).
    (Mira, 24. jul 2012 23:31)

    # Link komentara

  123. to je previse teska tema u nasem drustvu godinama se tako ponasalo ali nisam cuo primer da je neko u mojoj okolini zlostavljao dete jer je to stvarno strasno.
    (BOB, 21. jul 2012 15:41)

    # Link komentara

  124. Nije zabranjeno, ali i ne mislim da je ispravno.
    (Aleksandar, 21. jul 2012 13:50)

    # Link komentara

  125. decu treba zaštiti od svih vidova zlostavljanja, ali fizičko kažnjavanje ne smatram zlostavljanjem i smatram da je to neophodna, krajnja mera koju roditelj mora imati kao "argument" kada druge mere kod vaspitavanja dece ne daju rezultat. ovo se, pre svega odnosi na situaciju kada ih treba odmah sprečiti da učine neku veću štetu ili pokazuju drskost (npr). ali je činjenica i da treba preispitati odnos zakona prema roditeljima koji zlostaljaju ali i zanemaruju svoju decu i pojednostaviti postupak oduzimanja dece ovakvim nesavesnim roditeljima. treba maximalno ubrzati (koliko god je to moguće) postupak usvajanja dece, jer sve je više onih koji su spremni i imaju ljubav i mogućnost da ih odgajaju a nisu se ostvarili kao roditelji.
    (biljana, 21. jul 2012 11:42)

    # Link komentara

  126. Usled raznikh promena svih zakona koji su doneti, mislim da je zabranjeno, ili je napravljen nacrt zakona. Fizicko KAŽNJAVANJE nije isto sto i fizicko ZLOSTAVLJANJE. Svako ko je "normalan" roditelj zna da ako želi da se deca imaju prihvatljivo ponašanje, kod dece mora od malena da stvori autoritet. Nekada je to razgovor, nekada verbalna pretnja a postoje slucajevi kada je neophodno primeniti i fizicko kaznjavanje, ne radi lične frustracije već iz želje da se detetu skrene pažnja da ono loše što je uradio ima svoju posledicu. E ovde se dolazi do toga da mora da se napravi razlika izmedju kažnjavanja i zlostavljanja. To nije teško utvrditi jer tragovi fizičkog zlostavljanja ostavljaju tragove kao i tendenciju vremenskog ponavljanja. Za zlostavljače svakako treba da bude utvrdjena NAJVEĆA MOGUĆA KAZNA, a da se narod kroz zakonska akta pusti da vaspitava svoju decu u duhu tradicije i kulture. Nikako ne nametati neke svetske standarde koji se u praksi nisu pokazali kao bolje rešenje od onog koji mi u narodu primenjujemo. Ne treba ići iz krajnosti u krajnost.
    (Nikola, 20. jul 2012 17:02)

    # Link komentara

  127. To POD HITNO treba uvesti, mnogo roditelja nije ni svesno koliko zlostavljaju decu, čak i najmanji sopstveni frust i neuspeh iskaljuju na deci, mlateći ih eto tako, da se olakšaju. Šta je jedan šamarčić?
    (Boban, 20. jul 2012 12:45)

    # Link komentara

  128. Jeste zabranjeno, ali je to uradjeno do nivoa apsurda. Trebalo bi revidirati zakone i pratece akte.
    (Sinisa, 17. jul 2012 12:08)

    # Link komentara

  129. Mislim da nije zabranjeno, to nikako nije prihvatljiv način vaspitanja ali je veoma povezano sa obrazovanjem roditelja. Privatni fakulteti uništavaju kvalitet obrazovnog sistema u Srbiji.
    (Katarina Nikolic, 14. jul 2012 12:24)

    # Link komentara

  130. Zabranjeno je, a potpuno je nedopustivo da se pojam fizičkog zlostavljanja dece izjednačava sa vaspitnom pljuskom po guzi. Još nijedan zastupnik ove teze nije odgovorio na pitanje kako se dvogodišnjem detetu može "objasniti" da ne radi stvari koje ne sme. Još takvog roditelja nisam upoznao.
    (Vesna Obrenovic, 13. jul 2012 23:26)

    # Link komentara

  131. Fizičko kažnjavanje je potpuno pogrešan način vaspitanja, čak i nije način vaspitanja, već iskaljivanje besa, posezanje za najlašim rešenjem ili što je najgore uživanje nekih bolesnika u patnjama deteta. Mora se zakonom zabrniti i strogo poštovati zakon, bez javnih pritisaka i pitanja mišljenja naroda. Ako bi se stalno vraćali na to da li narod misli drugačije od nekog zakona onda bi smrtna kazna još uvek postojala svuda u svetu. Pustite stručnjake da rade svoj posao!
    (mr.T!, 12. jul 2012 15:44)

    # Link komentara

  132. Ukoliko se ne varam, fizicko kaznjavanje jeste zabranjeno u Srbiji. Ja se licno ne slazem sa tom zabranom.
    (Emir, 12. jul 2012 14:06)

    # Link komentara

  133. Mora postojati razlika između fizičkog zlostavljanja/maltretiranja dece i fizičke kazne. Ja stvarno ne znam kako drugačije detetu od dve godine objasniti da ne gura šteker u struju, ili da ne pretrčava ulicu, sem da ga pucnete po guzi. Ja nisam za kriminalizovanje ovog vida kažnjavanja.
    (Tatjana, 12. jul 2012 12:40)

    # Link komentara

  134. Mislim da se mnoga deca susrecu sa teskim batinama kad nesto skrive,bilo iz nestasluka ili zelje za paznjom,mislim da je neophodno vaspitati roditelje kako bi znali da uopste podizu decu,neka sankcija mora da postoji,tesko je izbrisati iz mentaliteta batine jer smo ih svi vecinom i dobijali. komunikacija je na jako niskom nivou,sve se resava silom pa i podizanje dece.
    (Darko, 11. jul 2012 21:16)

    # Link komentara

  135. Fizicko kaznjavanje dece je los pristup, i drago mi je da velika vecina mojih sunarodnika ne vaspitava decu na taj nacin.To je jako lose.
    (Viktor, 11. jul 2012 15:48)

    # Link komentara

  136. Ako neko to i misli i on je za sud. Jedino ako pitanje nije proisteklo iz cinjenice da smo jos u srednjem veku...
    (Rade, 9. jul 2012 15:24)

    # Link komentara

  137. Da, zabranjeno je, nikad nisam ni bila za fizicko kaznjavanje dece, ali mislim da neke granice treba da se uspostave u vaspitanju.
    (Jana, 8. jul 2012 16:23)

    # Link komentara

  138. Zabranjeno je, a potpuno je nedopustivo da se pojam fizičkog zlostavljanja dece izjednačava sa vaspitnom pljuskom po guzi. Još nijedan zastupnik ove teze nije odgovorio na pitanje kako se dvogodišnjem detetu može "objasniti" da ne radi stvari koje ne sme. Još takvog roditelja nisam upoznao.
    (Gwar, 7. jul 2012 04:13)

    # Link komentara

  139. zabranjeno je fizicko kaznjavanje dece, i bilo koga...Mnogo je gore psihicko zlostavljanje
    (Andreja, 2. jul 2012 15:48)

    # Link komentara

  140. Tesko je odrediti ogranicenja fizickog kaznjavanja dece. Jedno je sigurno a to je da niko od roditelja ne bi smeo da bude kaznjen zato sto je povukao dete za ruku malo jace, lupio ga po straznjici rukom i sl. kada je to bilo neophodno i kada reci nisu delotvorne u uzrastu do oko 5, 6 godina. Ali bi svakako morao da bude kaznjen svako ko se stalno sluzi ovim metodom, pogotovu za decu skolskog uzrasta, znaci kada dete vec sasvim razume svoje roditelje i to sta mu govore, kao i kada dolazi do povredjivanja, sibanja, koriscenja predmeta kao sto je kais i sl. Jedina mana svega ovoga je sto ne znam kako bi se ovo zakonski formulisalo.
    (Milica Bg, 1. jul 2012 19:28)

    # Link komentara

  141. Zabranjeno je fizičko kažnjavanje dece, ali mislim da država ne bi trebalo da se rigorozno meša u odgoj dece po porodicama.
    (Jašta, 30. jun 2012 15:06)

    # Link komentara

  142. nije zabranjeno i prihvatljivo je u razumnoj meri
    (vlada, 30. jun 2012 13:08)

    # Link komentara

  143. Postojeci zakon o zastiti dece je sasvim dovoljan i ne treba uskratiti roditeljima pravo da nadju najbolji put za vaspitanje svoje dece. Neobrazovani roditelji u seoskim sredinama, iako ponekad fizicki kazne svoju decu, ona izrastaju u postene, odgovorne i radne ljude. Nasuprot, intelektualcima, koji ne kaznjavaju fiz. svoju decu, ona cesto izrastaju u delikvente visokog kalibra.
    (Slavica Bradaric, 30. jun 2012 10:16)

    # Link komentara

  144. Ne znam, ono prevaspitavanje dece bez batina koje sam imala priliku da gledam na bbc-u mi je jezivo, drze decu zagrljenu i paralisanu dok deca ne dobiju nervni slom - nesto poput zivotinja u zooloskom vrtu... A ako neko zloupotrebljava to sto je fizicki superiorniji to treba kaznjavati bilo da je rec o nasilju nad zenama, decom...
    (polupali loncice, 28. jun 2012 13:51)

    # Link komentara

  145. Kako kaže narodna "batina je iz raja izašla" narodna mudrost, zasnovana na tradiciji i višegeneracijskom testu. Poslušnost i vernost se jedino kvalitetno "isteruju" represijom i dresurom. Nažalost, ja sam pristalica nekih mirnijih načina vaspitavanja i podrške, ali mislim da nisu dobri. Prvenstveno vidim kako se moja deca ponašaju i kako razmišljaju, a vrlo lako se ponašanje prevodi u "nekontrolisano"-slobodno i destruktivno, s obzirom da nema staha od represivnih mera. "Idi u ćošak" i "sram te bilo" nije neka kazna.
    (Jugoslav, 28. jun 2012 10:13)

    # Link komentara

  146. Obično na pitanje: šta treba da uradi roditelj čije dete počne da beži sa časova, dolazi u alkoholisanom stanju ili počne da krade iz kuće od "stručnjaka" dobijamo odgovor: treba pronaći druge metode za prevaspitavanje nasilje nije prihvatljivo. KOJE? Edikacija roditelja je možda ključ.
    (Milan Stanojevic, 28. jun 2012 09:59)

    # Link komentara

  147. Deci treba pričati, pričati, pričati. Biti im pozitivan primer. Batina nije iz raja izašla već je odatle isterana.
    (Branke, bre, 28. jun 2012 01:26)

    # Link komentara

  148. Zabranjeno je. To je neprihvatljiv I ponizavajuci nacin vaspitanja. Tako se kod dece stvara tolerantnost za nasilje I doprinosi se oblikovanju autoritarne licnosti (pogodne za autoritarno drustvo I tolerantne za autoritarno okruzenje). Na zalost, nisam cula da je neko prijavljen zbog primene fizicke sile nad decom. Roditelji, I dalje, slobodno pricaju kada je ko, zasto I kako istukao svoje dete
    (Svetlana, 27. jun 2012 21:21)

    # Link komentara

  149. Ne.
    (Walker, 25. jun 2012 10:14)

    # Link komentara

  150. Mislim da je zabranjeno, a sad da li je neophodno ponekad cusnuti po guzi - od slucaja do slucaja. Ja nemam potrebu da svoju decu tucem.
    (Tijana, 24. jun 2012 18:52)

    # Link komentara

  151. Mislim da jeste zabranjeno, ali isto tako mislim da nekakav stoziji vid kaznjavanja mora da postoji.
    (Ivan Živanović, 23. jun 2012 19:51)

    # Link komentara

  152. Mislim da je postalo zakonski zabranjeno. Od tog zakona u Srbiji nista.

    Ja svoje dete ne tucem, pa je opet neverovatno dobro i vaspitano dete.
    (Tijana, 23. jun 2012 15:46)

    # Link komentara

  153. Za mene je licno ovo pitanje suvisno ali i isto kao sta je starije jaje ili kokoska. Zasto tako kazem svaki covek ima svoj karakter tako i deca neka su mirna neka nemirna neka ziva kako nas narod kaze tako da negde prolaze reci negde samo treba da se pokaze prutic a negde se dobijaju batine. Nisam za batine ali mislim da se protiv tog pitanja treba boriti na neki drugi nacin a ne zakonima ili pretnjama zatvorima sudovima. Mislim da je edukacija i razgovor resenje za to a ne zakoni ili intervencija drzave i politicara.Uciti roditelje i uciti decu od samog pocetka da shvate da treba da budu civilizovani a ne da se biju. Jer sto vise se prica o nekim temama zastite i ovoga onoga cini mi se da na ulicama ima sve vise nasilja. U moje vreme znao je i ucitelj da zavrne zuluf ali mislim da smo generacija koja zna da postuje i nije pravila preterane gluposti u svom vremenu. A odrastali smo u najgore vreme inflacije i haosa.
    (Bozidar, 23. jun 2012 10:09)

    # Link komentara

  154. Da,zbranjeno je i to je jedini prihvatljiv nacin vaspitavanja dece.Decu ne treba kaznjavati vec nagradjivati.
    (Jelena, 22. jun 2012 07:40)

    # Link komentara

  155. Fizicko kaznjavanje i vaspitanje dece je staro kao i svet.Stvara bolji karakter u buducoj odrasloj osobi.Naravno sa ogranicenjima.Svaki onaj koji je zaista preterao i pocinje da se izzhivljava nad detetom bio roditelj ili ucitelj treba da bude kaznjen.Teza financijska kazna a zatvorska ako je dete teze povredjeno.Omladina koja nije bila fizicki odgajana je slabog drustvenog kakraktera, sebicna i sklona kriminalu.To je svakom pametnom coveku posve jasno.
    (srbin, 20. jun 2012 21:17)

    # Link komentara

  156. U Srbiji nije zabranjeno fizičko kažnjavanje dece.
    Mislim da razumnim roditeljima ovakva vrsta kažnjavanja može poslužiti kao krajnje sredstvo u vaspitavanju. Takođe, plašim se da većina roditelja takvo mišljenje i pojedinih stručnjaka može zloupotrebiti skrivajući se iza njega. Bez obzira mislim da je prosta zakonska zabrana svakog fizičkog kažnjavanja rigorozna. Idealnim zakonom bi trebalo zabraniti fizičko kažnjavanje koje bi koncenzusom ljudi od struke bilo označeno kao ponižavajuće, tj. opasno po mentalno i fizičko zdravlje dece.
    (A. Glišić, 20. jun 2012 15:49)

    # Link komentara

  157. Ne sme se zlostavljati zivo bice,kaznjavati da
    (Iva, 20. jun 2012 00:09)

    # Link komentara

  158. Potpuno neprihvatljiv način vaspitavanja deteta! Država je zabranila svaki oblik fizičkog nasilja nad detetom, što domaćim zakonom, što priznavanjem Konvencije o pravima deteta. Opet država je malo toga uradila u promovisanju prava detata i edukaciji roditelja da budu bolji u vaspitavanju svoje dece.
    (Irena Jovanović, 19. jun 2012 00:05)

    # Link komentara

  159. Jeste zabranjeno ali opet većina nema pojma o tome šta to znači. Mnogi misle da sada ne smeju svojoj deci ništa da kažu. Naravno d aje to bežanje od odgovornosti za podizanje zdravog podmlatka. Lično smatram da je vaspitavati dete sasvim moguće i poželjno bez nasilja. Samo, niko roditelje ne uči da budu ispravni roditelji, niko ih ne uči kako da istovremeno pokažu svom detetu d aga vole ai u isto vreme da mu uspostave granicvu do koje sme da ide , kako d areaguje kada se ta granica ne postuje od strane deteta, da postoji i drugačiji način reakcije od batine, a to je ukidanje neke privilegije koju dete želi da imaa. Država je odgovorna za sistematsku poduku roditelja o tome, nije dovoljno samo propisati kaznu ako tučeš dete. Nauči roditelja pravo kako treba pa onda primeni kaznu. Upravo to država očekuje od roditleja u odnosu na dete.
    (gradjanka, 18. jun 2012 23:51)

    # Link komentara

  160. Mislim da je zabranjeno, ali i dalje je primenljivo u nasem drustvu, i jos niko ne odgovra za "vaspitnu batinu". Ne slazem se sa tom metodom vaspitanja. Mene roditelji nikada nisu ni udarili i na kraju sam ispala sasvim ok :P
    (jelena, 18. jun 2012 10:40)

    # Link komentara

  161. Da. Ne slazem se sa fizickim kaznjavanjem dece, metod nagrade i kazne daje sasvim zadovoljavajuce rezultate. Jesam za to da roditelji budu autoritet deci, ali batinanje dece je veoma neinteligentan nacin da se to uradi. Kome nije jasno zasto, kazace mu se samo, samo sto ce tad biti kasno...
    (Verica, 15. jun 2012 11:12)

    # Link komentara

  162. To je jedini pravi metod kaznjavanja ako ne uspete recima da objasnite. Prutic po guzi i je oduvek bio najbolji metod a toga sam se ja kao dete najvise plasio. Bio sam nemiran i zasluzeno sam morao caletu svaki put da odaberem sa kojim prutom cu dobiti kaznu. Metoda je uspela kod mene i oba moja brata. Svi smo danas odrasli ljudi, nismo imali problema u zivotu kao pubertetlije, svi radimo i imamo svoju decu koju pokusavamo da vaspitamo kako bi bili spremni za teskoce u zivotu.
     (Ratko, 13. jun 2012 15:01)

    # Link komentara

  163. Koliko ja znam zvanično nije zabranjen, ali je zakon u pripremi. Nisam sigurna. Po meni treba naravno zabraniti da se deca prebijaju zbog gluposti. Svi dobro znamo kakvo dete zna tvrdoglavo da bude, jedan blagi udarac po guzi ( čisto da se zna ko je autoritet) ne bi trebao da se zabrani.
    (Osoba sa invaliditetom, 12. jun 2012 14:50)

    # Link komentara

  164. jeste, u Srbiji je zabranjeno fizicko kaznjavanje dece,
    fizicko kaznjavanje dece nije vaspitni metod, vec nemoc i neznanje roditelja
    (danijela, 11. jun 2012 22:46)

    # Link komentara

  165. Nisam sigurna da li je zakonom zabranjeno ali ako jeste, onda verujem da je to razlog zasto su nam generacijei generacije mladih unazad huligani, navijaci, desnicari, radovci i pripadnici kojekakvih patriotskih pokreta i organizacija.
    (Ivana, 9. jun 2012 18:10)

    # Link komentara

  166. Bilo kakav vid fizickog zlostavljanja treba da bude zabranjen.
    (Miljan, 9. jun 2012 15:39)

    # Link komentara

  167. koliko znam zakonom je zabranjeno.nisam pristalica fizickog kaznjavanja,uvek se trudim da objasnim zasto nesto nije dobro ali nisam za to da se ide u krajnost i da se tim manipulise na štetu roditelja
    (Vesna, 9. jun 2012 15:05)

    # Link komentara

  168. Svaki umeren vid kaznjavanja je dobar, jer se tako potvrdjuje da postoji neki autoritet.Kaznjavanje mogu biti i sankcije.
    (Obican covek, 9. jun 2012 14:31)

    # Link komentara

  169. Zabranjeno je. Naravno da ne mislim da je to adekvatan način, ali u nekim momentima roditelj prosto nema drugog izbora nego da detetu lupi packu ako ne može drugačije nešto da mu objasni i ne smatram to nasiljem, drugo je ako premlaćuje dete. Mislim da je i verbalno nasilje problem.
    (tv, 9. jun 2012 10:08)

    # Link komentara

  170. Jeste.

    Apsolutno ne.
    (Jovan bez zemlje, 9. jun 2012 03:11)

    # Link komentara

  171. Jednom sam negde cuo: 'Dajte mi dobro dete, pa cete videti kako sam ja dobar otac!'

    Na licnom primeru mene i mog brata, imali smo potpuni pravedan i jednak tretman kod roditelja, ali se mom bratu bez pruta retko sta moglo zabraniti.

    Jedno su vaspitne batine, a drugo je premlacivanje! Nisam siguran kako bi se ovo regulisalo i napravila jasna razlika.
    Svakodnevno vidimo demonstraciju sile(nemocni smo da ispravimo i ocigledne nepravde) i nametanja stvari i ne znam koliko decu treba zavaravati da u zivotu sve probleme moci da rese na civilizovan i gospodski nacin.
    (Bojan, 9. jun 2012 02:30)

    # Link komentara

  172. Da, jeste.
    Medjutim, o tome su i danas podeljena misljenja cak i u pisholoskoj nauci. Pod batinama se vrlo razlicite stvari podrazumevaju.
    (VDM, 8. jun 2012 23:25)

    # Link komentara

  173. Mislim da još uvek nije, ali da se jako lobira za tu drugu krajnost. Mislim da je umerena "vaspitna" sasvim prihvatljiva.
    (Duliša, 8. jun 2012 23:15)

    # Link komentara

  174. možda na papiru, ali u praksi je jedan od vidova vaspitanja, ne mislim da je ispravno kažnjavanje
    (divlji zapad, 8. jun 2012 21:34)

    # Link komentara

  175. Trebalo bi da je zabranjeno, ali se ne postuje!
    (biljana, 8. jun 2012 19:37)

    # Link komentara

  176. Verovatno da ali maloj deci jako tesko se mogu pojasniti pojedine stvari tako da ne verujem da je neko razmisljao puno o tom zakonu pre nego sto je usvojen.
    (Sid, 8. jun 2012 19:02)

    # Link komentara

  177. Na papiru jeste.Ne mislim da je to dobar način za vaspitavanje.Nikako!! Sve se može lepim i sopstvenim primerom.
    (Tihana, 8. jun 2012 18:55)

    # Link komentara

  178. Valjda je zabranjeno...?!
    Mada,ako se,fizicko kaznjavanje,po nekad i ograniceno primenjuje,ume i da iznenadi dobrim rezultatima...
    (Goran, 8. jun 2012 18:24)

    # Link komentara

  179. Samo u vrlo retkim slučajevima i to vrlo kontrolisano.
    (Dragan Markovic, 8. jun 2012 18:22)

    # Link komentara

  180. I dalje u Srbiji osnovni nacin vaspitanja dece je u fizickom nasilju nad njima. Ne slazem se sa takvim vidom vaspitanja. MIslim da imaju mnogo bolje tehnike, recimo kazne i zabrane. To uvek upali...
    (Student, 8. jun 2012 18:17)

    # Link komentara

  181. Zabranjeno je. Decu ne treba tuci.
    (coa, 8. jun 2012 18:04)

    # Link komentara

  182. Mislim da je fizičko kažnjavanje dece zabranjeno, što je potpuno ispravno. Ono što je zabrinjavajuće je to da je psihičko zlostavljanje možda prisutnije u našem društvu - čije su posledice dalekosežnije i traumatičnije.
    (Adriana, 8. jun 2012 17:54)

    # Link komentara

  183. Nije zabranjeno.
    Zakon koji bi to regulisao, još uvek je na javnoj raspravi.
    Ne mislim da je to prihvatljiv način, ali smatram da je nekada neizbežan i da treba povuči jasnu granicu između vaspitne čuške po debelom mesu i fizičkog kažnjavanja.
    (Aleksandar, 8. jun 2012 17:49)

    # Link komentara

  184. Mislim da je u Srbiji zabranjeno, bar na papiru. Ja sam protiv takve vrste vaspitanja.
    (Sergio, 8. jun 2012 17:07)

    # Link komentara

  185. Mislim da od skoro jeste. Mislim da decu ne treba fizicki kaznjavati. Ali takodje misim da jako malom detetu ne moze sve da se objasni recima, tako da malu packu po guzi ne smatram opasnom ili nepozeljnom.
    (Aleksa, 8. jun 2012 12:42)

    # Link komentara