Da li ste upoznati sa medijacijom i da li biste bili spremni da razmotrite njeno korišćenje u cilju rešavanja Vaših pravnih problema? Molimo objasnite.

Pošaljite odgovor
  1. Medijacija predstavlja dobar i pravi osnov da se bespotrebni sudski sporovi i troskovi skrate i smanje.

    a predstavlja i pravni osnov da se na miran naci izmedju stranaka dodje do resenja prihvatljivog za obe strane
    (Petar, 17. jun 2013 16:56)

    # Link komentara

  2. Medijacija je pristojan napor i kulturan način da se spor reši, ali... to je za pristojan svet a ne za tajkunsko društvo.

    Šteta je što ne predstavlja instrument pravne zaštite za nejake i siromašne, već...
    (Nina, 26. maj 2013 23:26)

    # Link komentara

  3. Uzasno me neriva koriscenje strucnih naziva bilo kojoj oblasti a koja treba da pomogne u nekom stepenu .
    (Danijela, 24. maj 2013 15:32)

    # Link komentara

  4. da upoznat sam i smatram da je dobra stvar
    (darko, 24. maj 2013 06:55)

    # Link komentara

  5. Upoznat sam sa meditacijom ali ako ćemo meditaciju koristiti za rešavanje svojih pravnih problema,šta će nam onda kompletan pravosudni sistem i ogroman broj neprofesionalnih pravnika koji sede tamo i dobijaju plate
    (Zeljko, 23. maj 2013 15:15)

    # Link komentara

  6. jesam i mislim da je to dobar pravni mehanizam. Da, ukoliko bih imao problema pravne prirode biobih spreman da ih rešim uz pomoć medijacije
    (Dragan Vučović, 23. maj 2013 05:37)

    # Link komentara

  7. ne nisam upoznat
    (konstantin, 20. maj 2013 15:27)

    # Link komentara

  8. Medijacija je dobar pokusaj da se resi neka od spornih situacija a samim tim da se izbegne ulazak u sudski postupak. Mislim da je za ljude s nasim mentalitetom to jos uvek poprilicno apstraktan vid resavanja problema ali svakako da ga ja ne bih odbacila. Licno bih uvek pokusala kroz medijaciju da resim spornu situaciju a ako vec to ne bi bilo moguce, sudski postupak je neminovan.
    (Suzana Ivanovic, 4. maj 2013 11:12)

    # Link komentara

  9. upoznat sam i svidja mi se taj postupak jer dozvoljava strankama da sami usaglase stanje
    (PETROVIĆ NEBOJŠA, 4. maj 2013 00:32)

    # Link komentara

  10. Upoznata sam sa medijacijom i koristim je cesto u poslu, i izborno ali i kao nametnutu proceduru. Da, rado je koristim za resenje sporova, ali je veoma bitno kako se regulise tretiranje dokaza i informacija koje se razmene tokom medijacije, tj. njihovo eventualno kasnije koriscenje na sudu u slucaju da medijacija ne rezultira resenjem spora.
    (Ana, 16. april 2013 20:50)

    # Link komentara

  11. da, upoznat sam i mislim da je dobra stvar u koliko bi se primenjivala, sa medijacijom u vecoj meri uspeli bi smo da rasteretimo sudije kako bi mogli brze da resavaju slucajeve koje nije moguce resiti medijacijom
    (Vojin Bulatovic, 14. april 2013 17:12)

    # Link komentara

  12. medijacija u našim uslovima i pri našem nacionalnom mentalitetu znači gubljenje vremena i novca i kao pravni institut je potpuno nepotreban pri činjenici da prema važećim procesnim zakonima stranke imaju mogućnost da svaki spor reše mirnim putem pred sudom koji vodi postupak. Nisam spremna na taj način da rešavam svoje pravne probleme
    (dobrila, 8. april 2013 23:18)

    # Link komentara

  13. u srbiji nema pravde unazad 10-12god.u sudstvu itd.ima pravde za kriminalce i sa punim djepovima para ko ima za njih ima a za narod ko nema ,nema ni pravde ,sramota da se ljudi stide da kazu da dolaze iz srbije iz zemlje gde nema pravde u sudstvu i sam sam napustio srbiju zbog nepravde eto to je moje licno misljenje o sudstvu a ima ih niz za koje znam ,dosta toga hvala !
    (toni, 8. april 2013 10:22)

    # Link komentara

  14. Sadašnji način meidjacije nije povoljan za učesnike medijacije, jer ne pruža sigurnost. Stranke mogu doći u situaciju da uzalud snose troškove medijacije, a dok dođu do zaključenja sporazuma, jedan od učesnika se lako može predomisliti. Postupak do konačnog cilja dugo traje i nesiguran je. Ranije je medijator odmah unosio sadržinu sporazuma i stranke su izlazile iz medijacije sa "gotovim papirom u ruci", a sada treba da prođe najmanje mesec dana da se eventualno dođe do tog papira. To znači da stranke, koje ionako teško dolaze do sporazuma, čim zatvore vrata medijatora, mogu i da se predomisle, a dok se zakaže ročište - "prošao voz" i opet su na početku. Zato je efikasnije zaključivanje poravnanja odmah i sad pred sudijom, i što je za stranke najvažnije, ništa ne košta više od redovne takse, čak je i upola manja
    (Jelica Iković, 4. april 2013 15:02)

    # Link komentara

  15. gLUPLE KONCIPIRANI ANKETU NISAN VIDEO JER IZA SVAKOG PITANJE TREBA REŠAVATI REBUS, Vi kao da nikad niste čuli za ankete sa
    1.da
    2.ne
    3.nisam upoznat
    4.nisam zainteresovan
    5.upišite svoj komentar.
    Naravmo mogu i drugačije koncipirana pitanja u vezi teme i na kraju verifikacija.
    Što se sane teme tiče: Moje skromno mošljenje je da je ovo od lošeg sudstva načinilo GORE, da od sporog rešavanja predmeta sad imamo nikakvo ršavanje. Da pritvor možr da traje duže nego propisana kazna za to delo i a uz dobrog advokata koji zna koji točak škripi, te ga lepo podmaže u pravom trenutku i sve ko po loju. Jedino ne vidim ni svrhu pitanja o manjinama i hendikepiranim licima jer njima se ipak izlazi u susret Bože moj živi ovde, učio školu pvde a treba mu prevodilac) Božeme skloni, mislim i mene su jedne prilike to pitali
    (GLUP JA? ILI vI, 3. april 2013 23:34)

    # Link komentara

  16. Da, ako stvarno mogu daya[titim i moj interes.
    (Nadica, 30. mart 2013 12:01)

    # Link komentara

  17. Medijacija je veoma koristan institut jer pokušaj vansudskog pomirenja mirnim putem ne samo da doprinosi rasterećenju sudova što se tiče manjeg broja predmeta, bržem rešavanju određenih pitanja i sl. već je i u dubokoj tradiciji našeg naroda. Treba da se prisetimo plemenskih veća kada se većalo na njima o sukobima (čini se da mnogi od nas nisu mnogo odmakli u svom civilizacijskom razvitku od tog doba), a i mesnih zajednica, koje je ukinula "demokratija" svojom "reformom" lokalne samouprave, gde su postojala Mirovna veća koja su upravo imali sličnu funkciju kao i medijacija danas. Šteta je samo što uvek iznova otkrivamo rupu na saksiji i dobra rešenja iz ranijeg perioda zanemarujemo da bi slepo preslikavali nametnute modele. U svakom slučaju, medijaciju veoma podržavam, ali ne podržavam da sudije redovnih sudova budu medijatori kao što je to sada. Tim sudijama medijacija dođe kao tezga na kojoj dodatno zarađuju iako već imaju visoke plate za naše uslove.
    (Svarija, 30. mart 2013 04:29)

    # Link komentara

  18. Upoznata sam sa postupkom medijacije. Koristan je zbog svoje efikasnosti i brzine rešavanja onih problema kod kojih strane ne žele da ulaze u sudski postupak zbog " osetljivosti" probelema, manjih troškova postupka i sl.Međutim, ovaj način rešavanja sporova podrazumeva postojanje mogućnosti dogovora.
    (branislava, 27. mart 2013 17:53)

    # Link komentara

  19. Da,ali ne bih je koristio i mislim da ce tesko biti prihvacena.Zbog nepoverenja gradjana u drzavne sluzbenike,ybog niskog nivoa ynanja i profesionalizma kod njih odn.niskog nivoa svesti i obrazovanjakod gradjana i neodgovornosti advokata.
    (Vojislav Milošević, 27. mart 2013 13:57)

    # Link komentara

  20. Da koristio bih je i smatram da je to jedna od pozitivnih novina, ako ne i jedina, koja skraćuje, pojeftinjuje i ubrzava postupak, ali treba ohrabriti sudije da je "agresivnije" nude strankama u postupku kao bolji tut do pravde.Prvenstveno kada su u pitanju stranke u postupku za koje je na prvi pogled sudiji jasno da je medijacija bolji put a stranke očigledno neupućeno.
    Medijaciju treba propagirati, reklamirati mnogo, mnogo agresivnije i od strane svih učesnika u postupku, naravno uključujući i sudije, naročito njih, a ja predlažem da sudija u postupku kao prethodno pitanje mora da istraži mogućnost za istu i to unese u zapisnik.
    (Veljković Zoran, 27. mart 2013 08:58)

    # Link komentara

  21. Medijacija i koncilijacija. Vrsta rešavanja sporova u trgovinskim i drugim gradjanskim stvarima koja kao ishod ima preporuke ali ne i obavezujuće odluke. Možda korisno u trgovačkim stvari gde postoje i koorporativne sankcije. U ostalim sporovima besmisleno jer se niko ne bi pridržavao odluka jer ne postoje sankcije
    (Ivana, 25. mart 2013 13:21)

    # Link komentara

  22. Jesam upoznata sa pojmom,ali smatram da ce to biti isto tako neuspesno kao i ova reforma.U drzavi kojoj je toliko njenih gradjanki i gradjana funkcionalno nepismeno i siromasno nije potrebno mnogo maste da se predvidi da ce korupcija tek u toj oblasti cvetati.
    (Dragana, 25. mart 2013 02:35)

    # Link komentara

  23. O medijaciji, sa kojom sam se upoznala preko sredstava informisanja, stekla sam pozitivan utisak i smatram da bih bila spremna da na taj nacin resim pravni problem, jer je ono, sto ja znam o medijiaciji, to laksi, bezbolniji a pre svega normalniji - ljudskiji nacin resavanja pravnog problema.
    (milica, 24. mart 2013 17:04)

    # Link komentara

  24. da, stim što svi gradovi nemaju ovu mogućnost
    (milica, 23. mart 2013 17:07)

    # Link komentara

  25. Da bi bilo sta zazivelo u ovoj zemlji, pravosudje pre svega, zaposleni u toj sferi trebaju odbaciti maske arogancije, nadmenosti i razlicitosti koje postavljaju kao nepremostiv jaz sa gradjanima.
    (Dragan Stevanovic, 22. mart 2013 23:15)

    # Link komentara

  26. Koristila bih medijaciju jer smatram da može da pojeftini i ubrza postupak.
    (Marija, 22. mart 2013 21:43)

    # Link komentara

  27. Znam sta je medijacija ali nisam sigurna da li bi mi bila od koristi jer sam u sporu sa Fakultetom umetnosti u Zvecanu vec osam godina i ne vidim kraj. Ja bih pristala na medijaciju ali Fakultet umetnosti u ponovljenom procesu dobija tako da verujem da nikad ne bi pristao na neki dogovor.
    (Olivera Ristic, 22. mart 2013 21:13)

    # Link komentara

  28. Znam sta je medijacija ali nisam sigurna da li bi mi bila od koristi jer sam u sporu sa Fakultetom umetnosti u Zvecanu vec osam godina i ne vidim kraj. Ja bih pristala na medijaciju ali Fakultet umetnosti u ponovljenom procesu dobija tako da verujem da nikad ne bi pristao na neki dogovor.
    (Olivera Ristic, 22. mart 2013 21:13)

    # Link komentara

  29. Glavni ciljreforme pravosudja u Srbiji je formiranje nezavisnog,efikasnog, transparentnog i svima dostupnog pravosudja.Naš pravosudni sistem je deo duboke krize morala u našoj zemlji.Nema stvarne političke volje za obezbedjivanje nezavisnosti sudstva.Sudije nemaju znanje,ni profesionalnosti ni morala, ne sudesamostalno po zakonu, već po nalogu/ u mojojzp presudi je to čak i napisano/POZNAVAO SAM VEĆI BROJ POLITIČARA, NEKI SU MI BILI ŠKOLSKI DRUGOVI,NEKI PRIJATELJI/Ne postoji kontrola rada sudija i njihovih odluka.ORGANIZACIJA ADMINISTRACIJE U SUDSTVU KATASTROFALNA.Sistemska korupcija.Ovakvi sudovi nisu u stanju da vrše svoju osnovnu funkciju sprovodjenje zakona i obezbedjenje pravde.
    (Gordana, 22. mart 2013 12:04)

    # Link komentara

  30. Da upoznat sam.
    (Dragan Ilic, 21. mart 2013 16:20)

    # Link komentara

  31. Koristan institut uu cilju lakšeg i bržeg rešavanja problema. Ipak, ovde bi još lakši bio upliv vlasti na rešavanje.
    (Milko, 21. mart 2013 16:03)

    # Link komentara

  32. Treba je uvesti kao obaveznu, ali isključiti mogućnost da to bude razlog za dugo trajanje sudskog postupka.
    (Ljiljana Katani', 21. mart 2013 15:15)

    # Link komentara

  33. Da, medijacija kao nacin posredovanja radi mirnog resavanja konflikata je izuzetno vazno i doprinosi efikasnijem resavanju sudskih sporova.
    (Gordana, 21. mart 2013 07:35)

    # Link komentara

  34. Da. Prošao sam program edukacije porodične medijacije. Medijacija je proces koji bi ubrzao rešavanje broja predmeta. Predlažem više informacija u javnosti o medijaciji jer građani nisu dovoljno upoznati o postupku i procesu izrade medijacijskog sporazuma.
    (Uroš Nedić, 21. mart 2013 07:32)

    # Link komentara

  35. Razumela sam da se medijacija koristi za vansudske postupke, u smislu možda pomirenja ili tako nečega. Spremna bih bila da tako rešim eventualne pravne probleme, da.
    (Anica, 20. mart 2013 16:26)

    # Link komentara

  36. Razumela sam da se medijacija koristi za vansudske postupke, u smislu možda pomirenja ili tako nečega. Spremna bih bila da tako rešim eventualne pravne probleme, da.
    (Anica, 20. mart 2013 16:26)

    # Link komentara

  37. Da upoznat sam.Pozvan sam dva puta i oba puta druga strana nije došla.
    (Branislav, 20. mart 2013 14:43)

    # Link komentara

  38. Da bila bih spremna ukoliko bi ta medijacija bila u potupunosti potkrepljena postojecim zakonima, u smislu nepristrasnih tumacenja.
    (bunjak nada, 20. mart 2013 13:01)

    # Link komentara

  39. Ne
    (sssssasa, 20. mart 2013 12:21)

    # Link komentara

  40. Odlično zamišljeno, ali nije zaživelo ko i cela reforma. Treba edukovati građane i nametnuti pravosuđu tu opciju, očigledno je da im nije u interesu da to zaživi.
    (Vladimir, 20. mart 2013 08:34)

    # Link komentara

  41. Medijacija je doro osmišljena, ali se ne primenjuje u praksi, jer nije u interesu advokatima, ai sudije je ne preporučuju, treba više u javnosti govoriti o medijaciji.
    (Nena, 19. mart 2013 21:08)

    # Link komentara

  42. Да. Међутим, медијација има смисла само ако је суд непристрасан у својим одлукама. Нажалост, у нашем правосуђу, обзиром да постоје странке и адвокати који су изнад закона и који имају утицај на судске одлуке, медијација нема значај који би требало да има.
    (Sasa, 19. mart 2013 16:37)

    # Link komentara

  43. Da,,,,veoma korisno ali namerno se ne koristi ,,,kao bi sudije i advokati uzimali pare-novac od klijenata ???
    (Teofilo, 19. mart 2013 15:16)

    # Link komentara

  44. Medijacija....još jedna dobrodošla stavka za pljačkanje građana i razvlačenja sporova do unedogled.
    (Tihana, 19. mart 2013 02:57)

    # Link komentara

  45. Медијација да, у случају здравог, нормалног и поштеног правосуђа. Но у нашој пракси може да се изроди у демагошки покушај имплементирања исте преваре на други начин.
    (Јован Илић, 19. mart 2013 00:12)

    # Link komentara

  46. Nudio sam im i to ali je bilo prekasno jer su uvek odbijali a sada sam u Strazburu.
    (Goran Veselinovic, 18. mart 2013 18:58)

    # Link komentara

  47. Nismo upoznati!
    (Jadranka, 18. mart 2013 13:53)

    # Link komentara

  48. Medijacija je izvanredan institut ali kod nas potpuno neuspesan zbog neadekvatnih medijatora. Kod nas se gubi iz vida da osoba koja posreduje nije SAMO pravnik vec neko sa specificnom socijalnom inteligencijim sposoban da svakoga pre svega saslusa i odmerenim recima smiri. Mnogi sudski procesi koji traju godinama vode se medju rodjacima i bivsim prijateljima, iscrpljujuci su za sve strane u postupku a mogli bi biti reseni kompromisom uz manju ili vecu angazovanost adekvatnog medijatora.
    (Mika, 18. mart 2013 11:08)

    # Link komentara

  49. Nisam upeznat sa medijacijom,ali bi bio spreman na koriscenje u cilju resavanja mojih pravnih problema,a vezano za moj zahtev za rehabilitaciju koju sam sam morao podneti,jer nece niko da mi pomogne,niti dve partije koje sam predstavljao `90.god.ni SPO,a ni DS (koalicija zajedno).A niti nece da me zastupaju advokati.
    (Babic Dragan, 18. mart 2013 10:15)

    # Link komentara

  50. Da, potpuno sam upoznata sa medijacijom. Sumnjam u sposobnost ljudi koji je sprovode. Probala bih i takav postupak iz znatiželje. Htela bih da vidim u kolikoj meri su medijatori zavisni od pritiska, ucena i imaju li potrebno znanje za posao koji rade. SUMNJAM! NE VERUJEM!
    (nepravda na sve strane, 17. mart 2013 20:39)

    # Link komentara

  51. Ne. Medijacija nije zaživela u pravosuđu. Umesto u medijaciju, novac je trebalo uložiti u edukaciju sudija i edukaciju i poboljšanje materijalne situacije službenika sudova.
    (jović zoran, 17. mart 2013 18:44)

    # Link komentara

  52. Ako će proces medijacije da ubrza rešeavanje "trivijalnih" privatnih sporova a da ne bude samo još jedan vid "uhlebljavanja" partijskih prijatelja i rodbine onda je zasigurno dobra ideja koja može da pomogne.
    (nadrimajstor, 17. mart 2013 17:28)

    # Link komentara

  53. nedovoljno upoznat, pogotovo u slučajevima komšijskih parnica. Trebalo bi da po isticanju tužbenog zahteva sud automatski uputi na medijaciju pa u slučaju neuspeha početi parnicu. Medijatori bi trebalo da se dobro pomuče da reše spor da ne bi dospelo na sud jer čini mi se većina sporova bi se rešilo u toj fazi pre parnice, ali samo ako medijatori budu ubedljivi (npr dobro objasniti strankama koliko može da izgube vremena, novca i živaca u sporu (10puta objašnjavati)).
    Medijatori moraju biti spremni na sve opcije da bi približili sve strane kao pa i da se postave kao sudija (psihološki efekat na stranku, ne stvarno)uvažavajući čvrste dokaze stranke u medijaciji i terati na kompromis. Pa kad udju stranke u spor, da se ne iznenade troškovima...
    Sud može stranke koje nisu uspele u medijaciji da tretira sporije (kao privatne krivične tužitelje).
    (pedja, 17. mart 2013 16:36)

    # Link komentara

  54. Upoznata sam sa procesom medijacije, ali ga ne bih primenila iz prostog razloga sto ne verujem da bi mogao imati efekta, pogotovu ukoliko je osoba sa kojom sam u konfliktu na visoj funkciji od mene. Cak i ako bi formalno prihvatila u praksi bi se pokazalo da to nije ostvarivo i odrzivo, a to je opet u skladu sa time da se Zakon ne primenjuje i ne postoji doslednost u ovoj zemlji
    (Milena, 17. mart 2013 14:24)

    # Link komentara

  55. Rado bih prihvatila medijaciju. Ona je dobra u brakorazvodnim parnicama, gde "prljav veš " treba prikriti. Ona je jeftinija i kraća od svakog sudskog spora. Nažalost medijacija u Srbiji nije zaživela.
    (BILJANA, 17. mart 2013 13:06)

    # Link komentara

  56. u 90%cisto gubljenje vremena
    (liljana, 17. mart 2013 11:56)

    # Link komentara

  57. Medijacija je normalna stvar, ali preduslov je normalno pravosuđe. Čovek treba da prvo pruži mogućnost dogovora i da se oštećenom nadoknadi gubitak. Ako okrivljeni to ne želi da učini ide se na sud. Samo što kod nas sudski sporovi traju po 10, 12 13 15 godina tako da sve IZGUBI SMISAO.
    (Marija, 17. mart 2013 09:34)

    # Link komentara

  58. Medijacija je lepa i nepraktična ideja. Totalno odvojena od stvarnosti.
    (Sofronije, 16. mart 2013 23:24)

    # Link komentara

  59. Upoznat sam sa pprocesom medijacije u Srbiji, imao sam iskustva u jednom takvom postupku. Ideja je odlicna, pravni okvir je dobar. Ono sto nedostaje je jaca veza izmedju medijatora i njegove volje za resenjem predmeta medijacije s jedne strane i alata koji stoje na raspolaganju sa druge strane. Smatram da se medijatori nedovoljno ukljucuju u istinsko i objektivno resenje problema i dalje postoji "fosilne" predrasude u rasudjivanju kod medijatora, vecina medijatora su sudije sa dugogodisnjim sudijskim iskustvom, pa se cesto postupak medijacije svede na postupanje po nacelu "pisanosti" bez neophodnih dijaloga i sl.
    (Milan, 16. mart 2013 22:42)

    # Link komentara

  60. Nisam spremna, delujemi ne primljenljivo u praksi.
    (Danijela, 16. mart 2013 19:07)

    # Link komentara

  61. upoznata jesam ali to je po meni mlacenje prazne slame
    (jelenic jelena, 16. mart 2013 19:07)

    # Link komentara

  62. da,potrebna mi je pomoc,jer imam moj slucaj na sudu,vezano za stecaj preduzeca,gde su prekrseni zakoni,ali ne znam kome da ukazem na to,a nemam novac za advokate jer 4 godine nisam primio licni dohodak.
    (ristic dobrivoje, 16. mart 2013 18:41)

    # Link komentara

  63. dobra stvar , samo u srbiji ce to tesko funkcionisati, mozda za 10%populacije, lakse direktno na sud pa naci advokata koji je dobro povezan sa sudijom,tj koji ce podeliti plen sa advokatom,zasto se dogovarati sa drugom stranom?
    (simeon, 16. mart 2013 18:30)

    # Link komentara

  64. dobra stvar , samo u srbiji ce to tesko funkcionisati, mozda za 10%populacije, lakse direktno na sud pa naci advokata koji je dobro povezan sa sudijom,tj koji ce podeliti plen sa advokatom,zasto se dogovarati sa drugom stranom?
    (simeon, 16. mart 2013 18:30)

    # Link komentara

  65. Nisam mnogo upoznata, to ne vazi za nas sistem, za nase ne uredjeno drustvo!
    (slavicaknezevic, 16. mart 2013 17:27)

    # Link komentara

  66. Medijacija ili posredovanje je dobar nacin da se skrati ili odlozi sudski proces, u cilju resavanja odredjenih problema i u potpunosti podrzavam uvodjenje medijacije u sudsku praksu...
    (Vladan, 16. mart 2013 17:16)

    # Link komentara

  67. Medijacija ili posredovanje je dobar nacin da se skrati ili odlozi sudski proces, u cilju resavanja odredjenih problema i u potpunosti podrzavam uvodjenje medijacije u sudsku praksu...
    (Vladan, 16. mart 2013 17:16)

    # Link komentara

  68. Da, zbog manjih troškova i manje nerviranja.
    (Marijola Vučković, 16. mart 2013 16:52)

    # Link komentara

  69. Da problem je u ažurnosti.
    (Nedjo Krsmanović, 16. mart 2013 13:59)

    # Link komentara

  70. Nisam upoznat sa medijacijom.
    (Aleksandar Stanisavljević, 16. mart 2013 13:27)

    # Link komentara

  71. Definitivno, skraćuje i postupak ili ga uopste nema, niži su troškovi kako novčani tako i vremenski kraće traje.
    (Laura, 16. mart 2013 13:03)

    # Link komentara

  72. nisam upoznat u dovoljnoj meri
    (nenadovic dragic, 16. mart 2013 12:42)

    # Link komentara

  73. Upoznat sam sa medijacijom i koristio bih je jer je bolje dogovo nego proces.
    (Milan Krstić, 16. mart 2013 12:35)

    # Link komentara

  74. Verovatno medijacija ima efekata na nekom drugom mestu,ali kod nas sve mora iz korene bukvalno da se menja.Sigurno je dozivela krah kao i svi ostali zakoni koji se uopste ne sprovode,nego su samo mrtvo slovo na papiru!!!
    (Aleksandra, 16. mart 2013 11:58)

    # Link komentara

  75. Upoznat sam sa institutom medijacije,ali do njega treba doci.Naime,bilo bi dobro da se odmah na pocetku krivicnog postupka ponudi taj institut i da neko autoritativan sagleda sve okolnosti,koje su dovele do tuzbe.Ovako ce optuzeni koristiti sve slabosti sistema i prolongirati postupak,cesto se sluzeci korupcijom,pa ako se na kraju procesa dokaze steta,ona je zbog proteklog vremena relativna.Znaci,na pocetku svakog pravosudnog instituta sagledati dokaze i relevantne cinjenice i predloziti resenje sa konsekvencama,na osnovu dokaza i relevantnih cinjenica,a to znaci odmahs saslusati obe strane i izvesti preliminarni zakljucak.Postoji velika kolizija izmedju MUPa i pravosudja,odnosno prituzbi na rad od strane jednih na racun drugih,tako da se desava,da MUP,koji radi po nalogu tuzilastva,optuzuje tuzilastvo za nesavesan rad i obrnuto.Posto je to bila praksa do sada,sada se stvorio antagonizam izmedju tih drzavnih organa.
    (Branislav Djuric, 16. mart 2013 11:51)

    # Link komentara

  76. Nisam upoznat. Ali ako bi to ubrzalo i pojednostavilo proces, onda sam za.
    (Nenad, 16. mart 2013 09:27)

    # Link komentara

  77. Ja spadam u obicne ljude srednjeg obrazovanja ,ali umem da vidim cujem sta se radi,moje misljenje da u ovom slucaju igra samo dobra koverta i dati je pravoj osobi i tvoj problem je resen naravno koliki problem tolika i koverta.
    (kesic darko, 16. mart 2013 09:25)

    # Link komentara

  78. Vrlo dobar nacin resavanja problema i sukoba, jer doprinosi i razvijanju svesti o prihvatljivom nacinu resavanja razlicitih oblika neslaganja, ja je vidim kao odican vid socijalizacije
    (Paola, 16. mart 2013 09:24)

    # Link komentara

  79. Svaki vid pomoci je dobrodosao,naime na sudu sam oko pozarnog osiguranja 12 godina u procesu gde nailazimo na zid bez konacne odluke viseg trgovinskog suda u BG
    (RADOJICA KORAC, 16. mart 2013 08:44)

    # Link komentara

  80. da probao bih jer sudstvo je u haosu
    (VELIMIR, 16. mart 2013 08:06)

    # Link komentara

  81. Da, upoznata sam, mislim da je to dobra zamisao i pristala bih veoma rado da tim putem resim svoj eventualni spor
    (vera bogdanovic, 16. mart 2013 06:43)

    # Link komentara

  82. Donekle sam upoznat i iz onoga sto mi je poznato moj odgovor je potvrdan jer se pomocu nje skracuju postupci koji trose nase vreme i novac.
    (Bojsi, 16. mart 2013 00:34)

    # Link komentara

  83. Sjajna stvar, ali neće zaživeti dokle god strane u sporu uspevaju da izbegavaju plaćanje troškova postupka i dokle god mogu da izbegnu izvršenje obaveze u izvršnom postupku.
    (vicko, 16. mart 2013 00:13)

    # Link komentara

  84. medijacija je stvorena za civilizovan svet. Nas covek je inadzija i voli da na sudu istera svoju pravdu. Mada mu niko nije objasnio da se na sudu ne trazi pravda nego pravo. Medijacija kod nas nece jos dugo zaziveti
    (sanja petrovic, 16. mart 2013 00:03)

    # Link komentara

  85. Možda ne bi bilo loše probati mada...
    (dragan, 15. mart 2013 23:55)

    # Link komentara

  86. Упознат сам и прихватио бих такво решење да је медијатор стручан, али код нас се ни судије не придржавају закона, тако да ми није јасно шта би медијатор могао да помогне осим у случајевима мање вредности...
    (Жељко Пантелић-Бунар, 15. mart 2013 23:52)

    # Link komentara

  87. da upoznat sam sa medijacijom,ali kom da verujem nek mi neko objasni kad nista ne funkcionise samo moze dogovor ako njima odgovara a narod..
    (neznanko, 15. mart 2013 23:48)

    # Link komentara

  88. Naravno.U svakom slucaju uvek bi se pre odlucila za medijacijunego da u ovakvim uslovima vodim sudski proces pred sudom.U Nisu su nekoliko tuzbi za Mobing presudjeno " na osnovu rasprave ODBIJENO ", bez obzira sto su izvedeni dokazi sa svedocima,gde svi znaju da je bilo zlostavljanja , gde je Antimobimg tim pri Medicini rada dao misljenje da je zlostavljanja bilo i da je zdravlje radnika ugrozeno kroz vestacenje , ali tu je bitna " slobodna procena sudije ".Nasi sudovi se igraju sa zivotima ljudi.
    (Aleksandra, 15. mart 2013 23:43)

    # Link komentara

  89. Da, resavala bih na ovaj nacin odredjeni sudski predmet, najpre tako ukoliko je moguce.
    (Sandra, 15. mart 2013 23:43)

    # Link komentara

  90. Nisam detaljno upoznat, ali bio bih spreman da razmotrim i tu opciju za resavanje svojih pravnih problema
    (Vanja, 15. mart 2013 23:36)

    # Link komentara

  91. Upravo sam sada malo pogledao,do sada nisam znao. Slažem se sa većinom komentara, mislim da nije primenljivo ida je preskupo,mada je i ovako sve skupo vezano za sud, počevši od takse za overu
    (cacanin, 15. mart 2013 23:33)

    # Link komentara

  92. Da, ukoliko u praksi bude funkcionisalo onako kako je zamisljeno. Ali, obicno praksa nema veze sa prvobitnom idejom, pa me nece cuditi da i ovom prilikom bude tako.
    (Jovan, 15. mart 2013 23:32)

    # Link komentara

  93. Da, ukoliko u praksi bude funkcionisalo onako kako je zamisljeno. Ali, obicno praksa nema veze sa prvobitnom idejom, pa me nece cuditi da i ovom prilikom bude tako.
    (Jovan, 15. mart 2013 23:31)

    # Link komentara

  94. Medijacije nisu koriscenje za upoznavanje ljudi. Pravosudje cini sve da donese zakone za sebe i svoj status a ne za potrebe naroda.
    (g.dragan, 15. mart 2013 23:30)

    # Link komentara

  95. nisam upoynata
    (Ivona, 15. mart 2013 23:27)

    # Link komentara

  96. Ne jer je postavljena i zamisljena pogrešno. Medijaciju treba da sprovode pre svega sudije (bez isključivanja ostalih kvalifikovanih pravnika) i to na ekonomskoj osnovi. To znači, mora učesnicima da se omogući da sami odrede dogovorom koga žele za medijatora i da prihvate tarifu tog medijatora koja mora biti u okvirima advokatske tarife i biti javno objavljena. Time sve svi stimulišu da reše spor brže bez visokih sudskih taksi. Ovako shvaćena medijacija koju sprovode psiholozi, socijolozi i prodavačice.. samo na osnovu nekog "treninga" je promašaj. Može da bude i besplatna (iako nije, naprotiv) ali je to dzabe. Bačeno vreme i potpuni promašaj.
    (SALE, 15. mart 2013 22:08)

    # Link komentara

  97. imao sam priliku da koristim medijaciju i taj koncept je u potpunosti doziveo krah u nasem sistemu jer u sistemu u kome ne postoje merila i vrednosti i u kome je sve moguce nema osnova za uvodjenje medijacije jer je kod nas u odnosu na medijaciju jaci u sistemu sistem KORUPCIJE, dakle kada imate korupciju NE MOZETE IMATI MEDIJACIJU jer u tom smislu takodje problem je i selektivno primenjivanje zakona pa u jednom slucaju zakon vazi a u drugom ne te vi uvek probate do kraja da vodite postupak sto bi skracivali i priznavali nesto na medijaciji
    (milan pavlovic, 15. mart 2013 22:03)

    # Link komentara

  98. To je na balkanu nemoguce izvesti i to je gubljenje vremena.
    (Dusan Stojanovic, 15. mart 2013 21:51)

    # Link komentara

  99. Da. Vansudsko poravnanje je odlična mogućnost.
    (Jelena, 15. mart 2013 21:33)

    # Link komentara

  100. Moj problem je sistemske prirode tako da medijacija nema zeljeni rezultat
    (Milan Popovic, 15. mart 2013 21:16)

    # Link komentara

  101. Ovaj sistem nije efikasan. Nisam siguran da bih prihvatio medijaciju,mnogo je razloga,ali recimo,ko mi garantuje da ce ta odluka da se izvrsi? Ne moze se nikako izvrsiti ni odluka suda, a tek medijatora ?!
    (ex demokrata 1, 15. mart 2013 21:14)

    # Link komentara

  102. Mislim da bi meditacija mogla da pomogne ad se ubrza resavanje u sporovima
    (Snezana Blagojevic, 15. mart 2013 21:09)

    # Link komentara

  103. Kao razumnom ljudskom bicu smatram da mi medijacija nije potrebna, ali i ako je neophodna za to treba da sluze advokati koji treba da zastupaju interese stranke u procesu vansudskog poravnanja...cesto to nije tako - onda se treba zapitati ko kontrolise advokate?
    (Realista, 15. mart 2013 20:43)

    # Link komentara

  104. Upoznat sam sa cinjenicom da je zakon o procesu Merdijacije stupio na snagu,i smatram da ce on ubrzati efikasnost i smanjiti troskove procesa,kao i da ce uticati na svest gradjana koji ce manje pribegavati sporovima sudskih parnica,koje su u proteklom periodu zbog nagomilanosti otezavale vremenski brze resavanje sporova
    (Jovan, 15. mart 2013 20:37)

    # Link komentara

  105. Da, upoznata sam i uvek bih bila spremnija da mirnim putem , brze i jeftinije resim neki eventualni spor tako, nego da se upustam u dugotrajnu i skupu parnicu.
    (Mirjana Vojvodic, 15. mart 2013 20:31)

    # Link komentara

  106. Apsolutno.Najbrži i najlakči način rešavawa nekoga problema kojim bi se uštedelo ne samo vreme nego i finansijska sredstva koja su nezaobilazna u slučaju vodjenja parničnog postupka
    (milan, 15. mart 2013 20:30)

    # Link komentara

  107. Da, upoznat sam sa medijacijom, mislim da je to odlična idja za društva koja su malo više obaveštenija o tome i koja su na tom stupnj razvitka da to mogu koristiti u meri koja im obezbeđuje uspešno rešavanje sporova . Kd nas ljudi o tome uglavnom nemaju pojma , toliko ne znaju o tome, da medijacija postoji kao mogućnost da se reši bilo kakav spor. Ukoliko ne završiš Pravni Fakultet o tome možeš znati samo iz serija i filmova na HBO-u. mislim da ni političari nemaju pojma o tome da bi mogli uopšte ljudima ukazati na mogućnost rešavanja sporova medijacijom.
    (Zoran, 15. mart 2013 20:13)

    # Link komentara

  108. U toku medijacije stranke koje je prihvataju moraju biti ravnopravne.
    Gradjani redje ulaze u postupak medijacije zbog nepoverenja u institucije sistema. Licno mislim da je medijacija dobra i brzi je nacin da se dostigne pravda.
    (Bata, 15. mart 2013 19:56)

    # Link komentara

  109. sa medijacijom nisam bio upoznat dok nisam doživeo sledeće: pred prvim osnovnim sudom u beogradu sam pokrenuo spor za naknadu štete protiv republike srbije (prvog osnovnog javnog tužilaštva)i moja tužba je ekspresno odbačena kao nedozvoljena. kao razlog je navedeno da pre podnošenja tužbe nisam republičkom javnom pravobranilaštvu dostavio predlog za mirno rešavawe spora. uz to su mi naložili da im platim 73.800,00 dinara u gotovom na ime taksi za tužbu i odluku !!!
    treba li uopšte reći da ja kao laik u postupku ne moram da znam sve pravne propise, ako ih ne poznajem valjda je sud dužan da me upozori i upozna sa mojim obavezama u postupku, dakle sudski postupak nije ni započet a država (koju sam tužio) me već kažnjava, i to na najbrutalniji i najprostačkiji način, ne uzimajući u obzir ni moja prava ni moj materijalni položaj, jer nije mi ni data mogućnost da se žalim na njihov nalog za plaćanje novčane globe, što sam se drznuo da pred sudom tužim državu i tražim zaštitu svojih prava. sramotno
    (zvonimir, 15. mart 2013 19:48)

    # Link komentara

  110. Imam loše iskustvo sa pravosudnim organima i miskim da ih treba iz korena reformisati.
    (Miloš, 15. mart 2013 19:42)

    # Link komentara

  111. S obzirom da nam je drustvo u ozbiljnoj moralnoj krizi, ne verujem da u ovom trenutku to moze da napravi napredak u pravosudju.
    (Zoran Simic, 15. mart 2013 19:40)

    # Link komentara

  112. Delimično sam upoznat sa medijacijom. Mirno rešavanje sporova izmedju stanaka. Da imam ikakav problem, radije bih rešio tako spornu situaciju, ukoliko ću brže, jeftinije i efikasnije rešiti istu nego da se godinama vučem po redovnim sudovima.
    (Raša, 15. mart 2013 19:39)

    # Link komentara

  113. Vrlo sam zainteresovan za medijaciju jer vec 10 godina mi traje sudjenje o imovini iako imam sve uredne papire o vlasnistvu . Problem je taj sto bi medijatori trebalo biti ljudi koji nisu ogrozli u kriminalu kao sto je imam problem sa drzavnim sluzbenicima iz policije.Malo im je sto su se uknjizili na moju imovinu nego su uz pomoc Opstine i ko zna kojim kanalima napravili kucu od 4 sprata u dvoristu sa svim urednim papirima ma gospodo draga ovo je cirkus od zemlje verujte mi.
    (Miodrag Novicic, 15. mart 2013 19:31)

    # Link komentara

  114. Mislim da bi medijacijom značajno bili skraćeni odnosno izbegnuti parnični sporovi a u korist stranaka u postupku.Mmislim da bi medijacija trebala biti možda zakonska obaveza kao predparnični postupak.
    (Vojislavv, 15. mart 2013 19:31)

    # Link komentara

  115. Medijacija je samo jos jedna prevara. Ne verujem da je iko dosao do pravde na taj nacin
    (Zorica Gligorijevic, 15. mart 2013 19:21)

    # Link komentara

  116. nisam, ali jesam spremna jer mislim da ne moze naskoditi vise nego sto nam pravosudje cini
    (aleksandra miletic, 15. mart 2013 19:16)

    # Link komentara

  117. Upoznat sam sa medijacijom kao pojmom koji se koristi i našem jeziku, ali nažalost nisam imao priliku da je koristim u rešavanju mojih pravnih problema. Vodim dugi niz godina sudski postupak protiv državnog javnog preduzeća i nikad se niko nije setio da tako rešimo probleme. Tek kad izgube sve sporove i iscrpe sva pravna sredstva onda se poslodavac seti da ponudi tkz. sudsko poravnanje ili medijaciju. Bilo bi kulturnije da se medijacija uvede kao obaveza pre ulaska u sudski proces dve strane.
    (Zdenko, 15. mart 2013 19:14)

    # Link komentara

  118. Nisam upoznata ali jesam spremna jer mislim da ne moze da skodi vise nego sto cininam sada pravosudni sistem
    (aleksandra miletic, 15. mart 2013 19:14)

    # Link komentara

  119. Upoznat sam sa medijacijom kao pojmom koji se koristi i našem jeziku, ali nažalost nisam imao priliku da je koristim u rešavanju mojih pravnih problema. Vodim dugi niz godina sudski postupak protiv državnog javnog preduzeća i nikad se niko nije setio da tako rešimo probleme. Tek kad izgube sve sporove i iscrpe sva pravna sredstva onda se poslodavac seti da ponudi tkz. sudsko poravnanje ili medijaciju. Bilo bi kulturnije da se medijacija uvede kao obaveza pre ulaska u sudski proces dve strane.
    (Zdenko, 15. mart 2013 19:13)

    # Link komentara

  120. Da,upoznata sam. Validnu medijaciju za mene još uvek predstavlja Medjunarodni sud u Strazburu.
    (Vera Blagojevic, 15. mart 2013 19:11)

    # Link komentara

  121. Obavezno ali pod uslovom da sacinjavaju ljudi koji su spremni da urade nesto konkretno
    (Milan, 15. mart 2013 19:09)

    # Link komentara

  122. medijaciju smatram dobrodošlom, i mislim da bi se tako lakše rešili mnogi sporovi
    (jomi, 15. mart 2013 19:08)

    # Link komentara

  123. medijaciju smatram dobrodošlom, i mislim da bi se tako lakše rešili mnogi sporovi
    (jomi, 15. mart 2013 19:07)

    # Link komentara

  124. I za medijaciju je potrebno dve strane raspoložene za to. Ja lično jesam, ali u Srbiji je to teško primeniti, naročito u radnim sporovima zbog izražene bahatosti poslodavaca i njihovog velikog uticaja na sudije.
    (Zoran Adamović, 15. mart 2013 19:06)

    # Link komentara

  125. Upoznat am ali smatram da je to samo forma koja je preuzeta a trane bez ikakve šanse da kod nas da bilo kakve korisne rezultate
    (Bane Valkovic, 15. mart 2013 19:05)

    # Link komentara

  126. Da upoznat sam ,mislim da je ok.
    (Spiro, 15. mart 2013 19:04)

    # Link komentara

  127. Medijacija je nepotrebna. To je gubljenje vremena.
    (Toma, 15. mart 2013 19:02)

    # Link komentara

  128. Da,poboljsava efikasnost sistema i istovremeno ga rasterecuje
    (ortoped, 15. mart 2013 19:02)

    # Link komentara

  129. Nisam detaljno upoznata, ali mislim da bi to ubrzalo resavanje sporova i olaksalo gradjanima put do pravde. Istovremeno, advokati ne bi bili u poziciji da "deru" klijente i mislim da je to jedan od glavnih razloga sto medijacija ne moze da zazivi u srpskom pravosudju.
    (Vera, 15. mart 2013 19:00)

    # Link komentara

  130. Mozda u sitnijim sporovima ali ako si u sporu sa drzavom ili nekim sa velikim uticajem ne pomaze nista
    (zoran, 15. mart 2013 18:55)

    # Link komentara

  131. Od apstraktnog umovanja o medijaciji niko nema nikakve koristi - treba razlikovati medijaciju u privrednim stvarima, u porodicnom pravu, u krivicnom pravu. Koncept je uveden nedavno kao neka novotarija iako su razliciti oblici medijacije postojali i u komunistickoj Jugoslaviji (sudovi udruzenog rada, mirovna veca u krivicnom postupku). Sam koncept medijacije nije los, i moze biti vrlo koristan, ali je problem sto se medijacija oznacava kao "mirno resavanje sporova". Ozbiljna pravna drzava ne moze i ne sme sebi da priusti da uobicajno resenje pred sudom kontrastira sa nekim "mirnim resenjem", jer je upravo i celo pravosudje posledica nastojanja drzave da spreci samosud, samovolju i nasilje i u uredjenoj proceduri strankama koje imaju ulogu procesnog subjekta omoguci da kako je pravo zastite svoja prava. Drzava bi, kao u Japanu, trebalo da ulozi trud da se pravo shvati ozbiljno, da se sudski postupci ne dozivljavaju kao sikana, vec kao skladno uredjeni postupci za zastitu prava. Drzava u kome se licu koje nije spremno na medijaciju pripisuje da nije spremno na "mirno resnje", ne zasluzuje naziv pravna drzava. U krivicnim stvarima medijacija ima smisla samo ukoliko doprinosi popravljanju ucinioca, a ne ako je osmisljena kao goli podijum za satisfakciju "zrtve".
    (Anketirani, 14. mart 2013 14:40)

    # Link komentara

  132. Jedino u slucaju kada je za medijaciju zaduzeno vece od najmanje 5 clanova.
    (Katarina Ivusic, 14. mart 2013 13:35)

    # Link komentara

  133. milsim da bi to bilo korisno
    (slobodan, 13. mart 2013 21:56)

    # Link komentara

  134. Da cula sam za medijaciju u slucajevima resavanja sporova.Nedavno je bila i konferencija za novinare u Medija centru gde je predstavljen jedan takav projekat gde OCD uticu na Zakon o medijaciji u Srbiji.Da naravno da bih zelela da u moj eventualni spor resim medijacijom posebno ako bi to ubrzalo postupak i resenje i kada bi medijacija imala snagu pravosudne odluke
    (Jelena, 13. mart 2013 20:51)

    # Link komentara

  135. Da. Svakako, medijacija pomaze stankama da spor rese kroz razgovor i dogovor sto ima za cilj da se manje troskovi i vreme.
    (Biljana, 13. mart 2013 17:11)

    # Link komentara

  136. Upoznata sam sa postupkom medijacije i smatram je vrlo efikasnim nacinom resavanja odredjene vrste sporova, pre svega jer je to brzi i ekonomicniji nacin da strane dodju do resenja problema, a da se nijedna strana zbog tog resenja kasnije ne oseca lose. Nazalaost medijacija je kod nas totalno zanemarena, a sudije medijaciju na rocistima pominju tek uzgred ili je ne pominju uopste.
    (dijana, 13. mart 2013 15:18)

    # Link komentara

  137. Medijacija DA ali ne kao mirovna veca koja sacinjavaju uglavnom penzioneri.
    (Velisav, 13. mart 2013 14:42)

    # Link komentara

  138. Da i da, gde god je medijacija primenljiva i sporazumno rešenje između strana moguće. Verujem da je to visoko kvalifikovana usluga koje može da donese značajne uštede u pogledu troškova sudskog procesa.
    (ravnopravno, 13. mart 2013 11:07)

    # Link komentara

  139. Upoznata sam. Smatram da je to nužno zlo, da bi ste postigli kakav takav rezultat u sporu, obzirom na trajanje suđenja i naročito troškove suđenja.
    (miljana radivojević, 13. mart 2013 10:44)

    # Link komentara

  140. Medijacija je odlična stvar ako se sprovodi kako treba. Štedi vreme i novac kako državi tako i građanima. Nažalost, ljudi nisu obavešteni,a i u slučajevima kada se sprovede ( iz ličnog iskustva)nude se potpuno neprihvatljive opcije.
    (Upućena, 12. mart 2013 22:37)

    # Link komentara

  141. Medijacija je mirno resavanje sporova kojom rukovodi treca neutralna strana. To je miroljubiv nacin resavanja sukoba sa ciljam da se dodje do resenja koje bi obema stranama bilo prohvatljivo. Postoji u trgovinskim, radnim, upravnim a po meni je kljucna uloga medijacije u porodicnopravnim sporovima.
    (Natasa, 12. mart 2013 17:44)

    # Link komentara

  142. Da. Na papiru je to sprovodljivo. Ali u praksi, kada jedna strana ima prednost u vidu loših zakona koji se dvojako tumače, potkupljivosti rada sudija, veštaka..., mogućnost odugovlačenja postupka u beskraj dok ne zastari ili se promeni zakon u njegovu korist, neće biti moguće sprovoditi medijaciju u većem obimu. Ako kazna ne može da se izvrši, onda kao i da ne postoji.
    (Darko, 12. mart 2013 10:38)

    # Link komentara

  143. Povrsno sam upoznata, ali verujem da je medijacija koristan mehanizam u cilju smanjenja troskova i brzeg resavanja pravnog problema.
    (Dragana, 11. mart 2013 22:51)

    # Link komentara

  144. kod nas je sam proces sudjenja neuspesan - predugacak, nekorektan i nepravedan tako da ne vidim kako medijacija moze da bude uspesna u ovakvom pravosudnom sistemu.
    (ana, 11. mart 2013 22:41)

    # Link komentara

  145. MEDIJACIJA JE SJAJNA STVAR ALI SE NA NJENOJ POPULARIZACIJI NE RADI NI MALO. SMATRM DA BI TREBALO IZMENITI ODREDBE ZPP KOJE SE ODNOSE NA PRIVREDNE PSOROVE TAKO ŠTO BI UVELI MEDIJACIJU KAO OBAVEZAN POSTUPAK KOJI PREDHODI PARNICI.
    (ALEKSANDRA, 11. mart 2013 22:22)

    # Link komentara

  146. Jesam upoznat sa medijacijom. Do sada nisam imao priliku da se upustim u sporazumno resavanje konfikata. Jesam za taj metod...Mada - za to je potrebno dvoje.
    (Vlada, 11. mart 2013 19:56)

    # Link komentara

  147. To je samo trošenje novaca da bi se uhlebile razne neznalice iz nevladinih i vladinih organizacija.
    (Zoran, 11. mart 2013 18:56)

    # Link komentara

  148. Malo je ljudi upoznato sa medijacijom. Iz prostog razloga sto ljudi nisu upoznati sa time i to sto nema tolikih javnih i pozitivnih rezultata, mali je broj ljudi koji se okrece tom nacinu resavanja spora.
    (Nikola, 11. mart 2013 17:41)

    # Link komentara

  149. Cuo sam za medijaciju,ali uzevsi i obzir nepostenje i podmitljivôst zaposlenih u pravosudju,smatram da je nemoguca.
    (Sale, 11. mart 2013 17:20)

    # Link komentara

  150. Naravno da je narod spreman za medijaciju, ali drzava trazi kazne (novac)
    (SASA, 11. mart 2013 16:55)

    # Link komentara

  151. Upravo sam se upoznao sa medijacijom. Nazalost. Mislim da je dobar ako ne i odlican nacin za resavanje sporova, jer podrazumeva toleranciju, kompromis i podelu. Zao mi je sto ja kao obican gradjan sada prvi put cujem za ovu opciju, to meni govori da ovaj metod nije dobro sproveden u delo i bio bih skeptican da udjem u ovaj proces.
    (Marko, 11. mart 2013 16:09)

    # Link komentara

  152. Upoznata jesam, ali niko nije ni pokušao da mi predloži tako nešto, a pogotovo ne preduzeće koje sam tužila zbog nezakonitog otkaza. Direktori sigurno nisu zainteresovani za neku nagodbu, jer sam ih prijavila za korupciju, pa dobila otkaz. Naravno da njima odgovara to što sam ih tužila, jer oni imaju pare, a ja ne, oni imaju političku podršku, a ja ne i verovatno će pobediti u sporu, jer kao što rekoh u Srbiji nema pravde, samo je bitno ko koga plaća i ko je u stranci , a ko nije.
    (neću da budem član sekte, 11. mart 2013 15:47)

    # Link komentara

  153. Sa procesom medijacije sam upoznata povrsno, i smatram da je nedovoljno promovisana. Odredjene oblasti su pogodne za medijaciju, pre svega porodicni odnosi.
    Drzava bi morala da radi na promovisanju medijacije, jer bi njome svi, osim advokata, dobili, i gradjani i drzava.
    (katarina, 11. mart 2013 13:07)

    # Link komentara

  154. Da. Bila bih spremna da je koristim ukoliko je to moguce sto zavisi od konkretnog slucaja i moje procene konkretnog slucaja.
    (Jelisaveta, 11. mart 2013 11:21)

    # Link komentara

  155. Samo sam delimično upoznat, ali koncept mirnog rešavanja svih sporova je nešto što zaslžuju podršku.
    (Bojan, 11. mart 2013 10:58)

    # Link komentara

  156. Upoznat sam, ali nemam poverenja. U principu ništa ne košta da se pre spora ide na medijaciju, ali mislim da je veoma mala korist od toga.
    (Igor Ostojic, 11. mart 2013 10:01)

    # Link komentara

  157. Upoznnat. Ne bih.
    Nivo pravne kulture je izuzetno nizak, a preslov uspesne medijacije jeste poverenje u institucije, jer samo resenje koje je predoceno od institucije u koju gradjani imaju poverenja - jeste resenje koje bi prihvatile obe strane.
    (cedomir, 11. mart 2013 01:09)

    # Link komentara

  158. To je odlicna stvar i steta je sto skoro uposte nije zazivelo. Verovatno je i zato razlog sto nekome to nije odgovaralo, a i inercija zaposlenih u pravosudju. Mislim da treba da bude obavezan prvi korak u vecini sporova.
    (fff, 10. mart 2013 14:47)

    # Link komentara

  159. Medijacija za sada nije dovoljno zastupljena, ali bi na tome trebalo raditi. Problemi, pored postojećeg mentaliteta je i to što će biti teško naterati advokate da vam kažu da je bolje da idete na medijaciju, a da ne podnosite tužbu, da im plaćate, da se razvlačite po sudu i slično.
    (Milan, 10. mart 2013 13:58)

    # Link komentara

  160. Upoznat sa medijacijom.Po meni trebalo bi ovako: 1) edukovati stanovnistvo da znaju sta je to. 2) Primeniti ovo i na sudije ali i u zakonu doneti odrednice u vezi ovoga.Da i sudije pravilno procenjuju.Neka sud "popusti" ako treba kazniti nekoga ko ne moze da plati racune za JKP,EPS ili racune za vodu a nezaposlen je i nema odakle jer nema primanja.Krsenje je osnovnih ljudskih prava pleniti nekom imovinu ili kucu za 10 hiljada Dinara duga za neki racun...
    (Mirko, 10. mart 2013 12:42)

    # Link komentara

  161. Upoznata sa medijaciojom, ali mislim da ovaj institut nema prakticnu vrednost sve dok se rad advokata, kao aktivnih aktera resavanja sporova, ne bude ocenjivao kroz uspesan i brzo resen spor i dok se ne promeni lajt motiv advokaatske struke/iskolovati dete preko jednog sudskog procesa.Drugi uslov je siroka edukacija gradjana i promena mentalnog sklopa, a uslov za to je iskorak iz siromastva.
    (aja, 8. mart 2013 19:11)

    # Link komentara

  162. Ponekad je medijacija najbolje i najbrze reaenje , zavisi od problema
    (Ruzica Markovic, 7. mart 2013 06:54)

    # Link komentara

  163. Medijacija je imala smisla dok je bila u eksperimentalnoj fazi, pre desetak godina. Tada su sudije bile (novčano) motivisane da rade medijaciju i u to vreme sam kao advokat zaključio desetak poravnanja, čak i u nekim veoma komplikovanim predmetima. Onda je Koštunica postao premijer i sve je vrlo brzo i lako zamrlo.5
    (savo pilipović, 6. mart 2013 20:24)

    # Link komentara

  164. Medijacija je vrlo korisna stvar u svakom smislu i milim sa svako ko imalo poznaje pravo bi se složio da je to jeftin i brz način rešenja problema.Međutim, pre svega, građani su uopšte neinformisani o medijaciji, osim plakata koje vide u zgradama sudova.Medijacija znači popuštanje i jedne i druge strane u svojim stavovima i zahtevima.Ako uzmete prosečnog Srbina i čuveni srpski inat, te izreku "Da komšiji crkne krava" ili "E nije tako nego je ovako" jasno je da će trebati još 100 godina evolucije Srbosapiensa da medijacija kod nas zaživi, tako da reformu uopšte u tom pravcu nebih vodio niti na istu trošio sredstva.
    (Miloš, 6. mart 2013 14:50)

    # Link komentara

  165. Upoznata sam sa medijacijom i mislim da je dobr nacin za resenje problema. Najvecu primenu vidim u radnopravnim odnosima.
    Imajuci visok stepen nepoverenja prema institucijama u drustvu, te da ja nisam izuzetak, nisam sigurna da bi se obratila za medijaciju u slucaju spora.
    (Jelena, 6. mart 2013 06:33)

    # Link komentara

  166. VEC SAM NAPOMENULA DA SAM KAO RADNIK PRAVOSUDJA PRISUSTVOVALA MEDIJACIJI KOJA JE OPROBANA 2002 ILI 2003 GODINE. KAO TEHNOLOSKI VISAK PRILIKOM PRETHODNE REFORME I SAMA SAM BILA PRISTALICA MEDIJACIJE U SVOM SLUCAJU, JER SAM UVEK DOBIJALA PRESUDE IZ RADNIH SPOROVA US VOJU KORIST, ALI NA ZALOST MOJ POZIV NIJE IMAO ODJEKA NA SADASNJU VF
    PREDSEDNIKA oSNOVNOG SUDA
    (DUSICA MILANOVIC, 5. mart 2013 17:28)

    # Link komentara

  167. Naravno, uvek je bolja medijacija nego postupak koji se vodi pred sudom i koji je izuzetno stresan za učesnike spora. Oduzima dosta i vremena i novca. Tokom studentske prakse upoznala sam se sa postupkom medijacije.
    (Jelena, 5. mart 2013 16:17)

    # Link komentara

  168. JESAM, MEDJUTIM MALO SE KORISTI, A MEDIJATORI DOBRO PLACENI. MEDIJACIJA BI TREBALO DA BUDE KOD NEKIH POSTUPAKA OBAVEZNA
    (AURORA, 4. mart 2013 21:19)

    # Link komentara

  169. Pa naravno da sam za posredovanje(naša reč.Civilizovan svet se trudi da izbaci iz redovnog postupka slučajeve gde se pokazuje razumnost sa obe strane ali to znači da i posrednik mora da razume obe strane.Da li su naše sudije spremne za takav posao,drugo je pitanje.Pravim pristupom sudija gubi MOĆ a to je ono što kod njih neće proći!
    (radoholičar, 3. mart 2013 10:00)

    # Link komentara

  170. Da dobra ideja,ali nesprovodiva u životu po postojećim zakonskim rešenjima.
    (ALEX, 3. mart 2013 09:16)

    # Link komentara

  171. *Pod hitno ukinuti finansiranje iz budžeta beskorisnih Agencija (Centar za medijaciju, Agencija za mirno rešavanje sporova, Agencija za mirno rešavanje radnih sporova...Ima li ih još?). Potrošeni su i još se troše milioni iz budžeta i od stranih donatora za nešto što uopšte nije zaživelo (živnuli su samo zaposleni na ovim ’’projektima’’, a kada već efikasno, stručno i mnogo rade neka se samofinansiraju, cenovnike imaju, a i donatori su široke ruke).
    *Medijacija kao mogućnost treba da postoji (mada, ko može da se dogovori tome ne treba ni sud ni medijator). Građanima pre svega treba objasniti značenje i mogućnosti vezane za princip oportuniteta, sporazum o priznanju krivice, sudsko poravnanje... (laici, poput mene, pojma nemamo-dok nas ne zadesi).
    *Ako država i donatori treba nešto da finansiraju to bi mogle da budu kancelarije za besplatnu pravnu pomoć (u sklopu ili blizini sudova), gde bi radili stručni pravnici sa iskustvom u pravosuđu i nekom vrstom sertifikata (eto, neka se tu uhlebe i stručnjaci iz agencija). Tu bi pravnu pomoć mogle da dobiju ugrožene grupe stanovništva, građane bi upućivali kako da postupaju vezano za pravne probleme i postupke, pa i medijaciju...). Sada je to prepušteno lokalnim samoupravama i pravne savete dele (ako ih dele) potpune analfabete (zaposlene preko...)
    (Nerad Sotirovic, 2. mart 2013 19:16)

    # Link komentara

  172. Bih se usudio, ako može da se izbegne smaranje sa sporim i nenormalnim sudijama i administracijom i da se dođe do dogovora medijacijom, što da ne. Ali čisto sumnjam da postoje kadrovi koji su sposobni da vode medijaciju kako treba. Sudstvo u Srbiji je katastrofa, ništa se nije promenilo.
    (Pametnjaković, 2. mart 2013 18:04)

    # Link komentara

  173. Medijacija bi pomogla da se skrate postupci, dodje do jednostavnijih resenja u dosta postupaka i smanje troskovi i gradjana i pravosudja. Mislim da moze mnogo da pomogne.
    (Biljana, 2. mart 2013 10:32)

    # Link komentara

  174. Да. Медиација је поступак који мање кошта од суђења.
    (Митар Митровић, 1. mart 2013 10:12)

    # Link komentara

  175. medijacija je gubljenje vremena, jer sudijski kadar nema i nije stekao autoiritet kod gradjana tako da je nedostatak tog osnovnog uslova u potpunosti obesmislio medijaciju!
    (svetlana ratković, 28. februar 2013 20:25)

    # Link komentara

  176. Da bi se podigao nivo rada u pravosudnom sistemu, potrebno je mnogo više nego što se pokušalo u reformi i njenom sadašnjem nastavku, koji je potpuno zamagljen i čiji se praktočni obrisi i dometi uopšte ne vide.U suštini , u Srbiji nastavljamo da živimo u zamućenom socijalističkom samopravnom sistemu na svim nivoima i svim delatnostima.Svako stavlja prst na čelo i kroji pravila igre kako mu se dopada i sve relativizuje do besvesti.Osnovni principi demokratije zasnovane na nedodirljivosti tuđe imovine i tuđih prava se nigde ne poštuju, a tužilaštva sa neadekvatnim tužiocima i sudovi sa neadekvatnim sudijama u tome prednjače. Čim sudija može da relativizuje reči zakona, tada zakon više ne postoji a sudija više nije sudija nego džambas na stočnoj pijaci.To se neprekidno događa i zato nema pravosuđa dok se ne uspostavi takav red da se zakoni moraju uvek i zauvek doslovno poštovati.Od mnogo odgovora, mislim da se rešenja moraju zasnivati na kontroli rada sudija, na demokratskim osnovama, ali i metodama subordinacije i svakom konkretnom sudu. Predsednik suda, mora da bude menadžer suda, koji ima i koji mora da primenjuje odredbe zakona koje mu omogućuju kontrolu rada sudija, a ne da tu ulogu izbegava u svakoj poziciji da se ne bi zamerio kolegama.Radi bolje kontrole, menadžer suda treba da bude postavljen od strane skupštine a sve sudije treba da budu u poziciji da mogu biti otpušteni iz službe za nerad,neznanje i odugovlačenje procesa,i krivično gonjeni.Međutim,ovo nije sve...
    (Dragoljub Piperski, 27. februar 2013 20:30)

    # Link komentara

  177. Medijacija je dobra ideja ali su takse za tuzbe i sam proces jevtine te ljudi vise vole da isteraju pravdu nego da se dogovore.
    (nemanja, 27. februar 2013 13:28)

    # Link komentara

  178. Ne verujem da se medijacija moze koristiti u svim predmetima, postoje krivicni predmeti gde medijacija nema smisla. Kod parnica ima smisla, ali pitanje je kako to funckionise u praksi, ko je imao iskustva moze objaviti.
    (sasa, 27. februar 2013 12:54)

    # Link komentara

  179. Medijacija? Ako mislite na medije, onda to funkcionise dobro. Primera ima dosta, ali evo vam naprimer jedan banalan,; naprimer baka sa dvoje unuka, dozivi da joj jedan umre od gladi, pozove b92, isti izadje na mesto dogadjaja, sve snimi kamerom i vidite da je starica trazila pomoc ali nije dobila, zatim vidite da je i drugo unuce na samrti od gladi. Onda b92 to objavi kao glavnu udarnu vest i odmah zatim stigne pomoc. Licno mislim da je uticaj medija veoma dobar i da u nasim medijima rade veoma hrabri ljudi koji se ne boje za svoj zivot koji je verujem, veoma ugrozen posle takvog objavljivanja. Ugrozen je zato sto se vlasti plase da EU nedobije pravu sliku dogadjaja u srbiji. Vlast lazno zeli predstaviti srbiju kao veoma uspesnu zemlju u kojoj je nezaposlenost na veoma malom nivou. Kao obican gradjanin se divim tim ljudima koji rade u medijima.
    (tehnoloski visak, 27. februar 2013 11:22)

    # Link komentara

  180. NISAM UPOZNATA
    (nezadovoljna, 27. februar 2013 10:48)

    # Link komentara

  181. Upoznata sam, medjutim nema koristi od tog ako medijaciju ne prihvati i druga strana. Zasto bi je prihvatila, kada klasican sudski spor traje beskonacno. I tu treba nesto poboljsati. I, mislim da je medijacija, za nase prilike jako skupa.
    (Dona, 27. februar 2013 09:57)

    # Link komentara

  182. Upoznat sam sa medijacijom, ali u mom slučaju niko se nije ni potrudio da ponudi medijaciju kao moguće rešenje mog problema. Smatram da je neko hteo mom bratu da objasni da nema pravni osnov da zadrži svu nepokretnu imovinu nakon smrti moga oca, i da mu objasni da će na kraju sudskog postupka trećina tog stana otići na troškove suda i advokate, da bi pristao na dogovor da bi samo našli zajedničko rešenje oko podele imovine -naravno uz pravnu pomoć medijatora. Ovako ja sam još jedan gradjanin koji pravi gužvu po sudovima zbog banalnih problema i ljudske gluposti.
    (vladan selakovic, 26. februar 2013 17:42)

    # Link komentara

  183. Upoznata,samo što u radnom sporu ne može da se vrši!!
    (svetlana, 26. februar 2013 13:30)

    # Link komentara

  184. Ni u sta vise ne verujem. Mozda bih mogao i resiti moj slucaj, ali sta sa hiljade ovakvih. Ne treba meni pravda za mene samoga nego je pitanje svih pitanja da li je ima. Ja tvrdim da je nema ni u naznakama.
    (Milan Djordjic, 23. februar 2013 08:01)

    # Link komentara

  185. Upoznat sam sa medijacijom, al mi niko to ne nudi, objašnjavali su mi da to ne može u svim postupcima;dakle, dopada mi se ta forma rešavanja spora, al niko mi ne daje šansu za tako nešto-?
    (Milutin Mladjenović, 22. februar 2013 02:27)

    # Link komentara

  186. Ne, nisam i nemam vise poverenja u bilo kakvu pristojnu satisfakciju pred domacim sudom. Nazalost.
    (Dusanka Bekker, 21. februar 2013 21:42)

    # Link komentara

  187. medijacija je dobra stvar,ali ako je postavljena na cvrste noge-dobra je za parnice,ljudi iz besa a i neznanja se tuze,a ako sagledaju situaciju,ako im neko pravno razjasni tu njihovu situaciju,nece biti sudjenja 10 godina.advokati vole tuzbe i pricace svasta,samo da kapne para,a do sada nisam videla da je stranka tuzila advokata zbog loseg vodjenja parnice i dobila ga.medijator mora biti pravnik,tj.sudija,pa i sudija u penziji koji ga upoznaje sa pravnim cinjenicama konkretne situacije...zanimljiva tema
    (ivana, 20. februar 2013 18:58)

    # Link komentara

  188. naravno, ali bih voleo da znam koji je motiv tuzenog da udje u medijaciju ako zna da ce sudski postupak da se otegne bar deceniju...a kroz 10 godina, ko ziv ko mrtav.
    (Zarko, 20. februar 2013 14:23)

    # Link komentara

  189. Upoznat sam i uvek je prihvatam kada postoji spremnost suprotne strane.
    (Goran, 19. februar 2013 21:50)

    # Link komentara

  190. Upoznat sam i uvek je prihvatam kada postoji spremnost suprotne strane.
    (Goran, 19. februar 2013 21:50)

    # Link komentara