"Nikada se nismo odrekli principa"

Podeli

Kada je objavljena vest o dodeli ovog visokog odlikovanja, jedan prijatelj mi je rekao: Ima neko gore na nebu ko dobro vidi ko šta radi, pa prema zaslugama deli priznanja.

Možda je preterano da predsednika Sarkozija poredim sa onim odozgo, a možda se on sa tim da nije adekvatno i ne bi složio.

U svakom slučaju, ako prihvatimo da ovde, na ovom mestu, predstavljam instituciju zvanu B92, onda verujem da je ovo priznanje došlo u prave ruke.

B92 je u ovih dvadeset godina prešao put od male gradske radio stanice do nacionalne medijske kompanije sa ogromnim uticajem.

Na tom putu je bilo mnogo izazova i možda smo načinili i neke greške, ali nikada nismo pristali da se odreknemo principa na kojima počiva naša misija: da pomognemo i ubrzamo stvaranje demokratskog društva zasnovanog na idejama o jednakosti građana i slobodi za sve.

A to su ideje koje sežu 220 godina unazad, u vreme Francuske revolucije.

Institucije države, nevladine organizacije i profesionalna medijska udruženja i mediji Francuske, odigrali su značajnu ulogu u pomaganju nezavisnih medija, nevladinih organizacija i demokratskih partija u najtežim vremenima naše borbe za demokratske vrednosti, i ovo priznanje shvatam kao kontinuitet u promovisanju tih vrednosti.

Za nas je Francuska ambasada bila i izlaz u svet s obzirom na jednostavne procedure za omogućavanje slobodnog putovanja.

Danas kada nema tiranije, izolacije i straha, položaj nezavisnih medija i civilnog društva u Srbiji dobija jednu novu dimenziju koja je razumljiva našim stranim prijateljima: bez naše nezavisnosti, slobode i borbe za toleranciju nema ni napredne i moderne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.