1. prethodnih 8 godina smo se grejali na pelet i slatko smo se zagrejali, nikad vise od 2 tone, dakle 400e za zimu 70 kvadrata, milina bozija. E sad druga stvar je sto mora sve to da se skladisti, unosi, tegli svaki dan do kotla, pa svaki dan ciscenje(osnovno) jer je mali gorionik i brzo se zaprlja, pa nemogucnost stelovanja temperature, na to mislim da su nam majstori projektovali 18kw kotao koji je prejak za tu kvadraturu. Sta to znaci? Pa recimo namestim temperaturu vode na 47 stepeni i on to ne moze da odrzava vec kad dostigne tu temperaturu udje u modulat gde trosi najmanje moguce i opet se temperatura vode povecava i za koj sat ode na 55 stepeni i nama vec bude 26-27 stepeni u kuci sto je pretoplo. E sad, neki ce reci termostat ili da nastelujem po temperaturi, ali znaci odmah 30% veca potrosnja jer ubedljivo najvise peleta ode pri paljenju, i sad kad se pali i gasi 5-6 puta dnevno uopste nije isplativo, ovako radi 5h prepodne i 5h drugi deo dana i nikad preko 2T, dok nismo imali bebu bilo 1,7T, a kad ga nastelujemo na temperaturu em hladnije em 30% vise potrosi. Tako smo ove zime resili da probamo sa el kotlom, uradio izolaciju gde je falila i neka racunica nam govori da bi to trebalo da bude slicno jer nam sad za pelet treba minimum 700e a mi struju (samo za grejanje bez ostalih potrosaca) ne verujem da cemo prebacivati tih 700e, a i da prebacimo briga me, bar nema lozenja, ciscenja, tegljenja, pa prevruce, prehladno, vec stisnem dugme i zavrsio sam posao.
    (Brada_BG, 4. oktobar 2022 09:24)

    # Link komentara

  2. Glupost ...treba samo naplaćivati papreno potrošnju preko 1000kw/h mesečno.....ovako tajkun ugasi grejanje staze u dvorištu i još dobije popust....
    (Vojni penzos, 2. oktobar 2022 18:36)

    # Link komentara

  3. Onaj ko uštedi 100% struje, neće dobiti nikakav popust jer će i dalje morati da plati 1000din...
    (Radan, 2. oktobar 2022 18:25)

    # Link komentara

  4. Sto se tice bojlera napisacu svoje misljene i interesuje me misljenje drugih.
    Mnogi koji imaju bojler,ne koriste ga samo za grejanje vode koju koriste za tusiranje ili neko i za kupanje u kadi.
    Vecina je povezala umivaonik i kuhinju,pa tu vrucu vodu iz bojlera koriste i za kuhinju i kupatilo.
    Po savetu strucnjaka kazu da se uvek iskljuci bojler a kad zatreba da se ukljuci.Ko ima bojler od 60 litara ili bojler od 80 litara snaga grejaca je ista-2 KW.Koliko je potrebno svega da se ugreje sa istin grejacem 60 ili 80 litara,prvo to.
    Drugo ako vec ima tople vode u bojleru,koliko vremena i energije treba da se dodatno ugreje u odnosu kada je voda u bojleru hladna.
    Po nekoj logici toplu vodu je lakse ugrejati/dogrejati nego sve to kad je hladna.
    Pa kakav je savet to da se gasi bojler.Naravno kada je neko duze odsutan,letovanje ili tome slicno sigurno ce ga iskljuciti.
    Sta Vi mislite o tome?
    (pitam, 2. oktobar 2022 11:03)

    # Link komentara

  5. Država pustila da drva i pelet ode u nebo i traži da ljudi štede . Pola mojih prijatelja je prešlo na inverter klime i toplotne pumpe.
    (Fan a ne Fen, 1. oktobar 2022 19:59)

    # Link komentara

  6. "U sezoni hlađenja podesiti hlađenje na oko šest stepeni Celzijusa niže od spoljne temperature;"
    Значи ако је напољу 35 степени, ја да ставим климу на 29? Свашта. Иначе сви могу да уштеде осим нас на централном грејању са радијаторима који не могу да се угасе и тако уштеди. Ту не помаже ни столарија, ни ништа јер смо у милости и немилости топлане.
    (Комша, 1. oktobar 2022 18:19)

    # Link komentara

  7. proslogodišnji račun za oktobar mi je bio sa potrosnjom oko 500kw jer sam imao radove u stanu, sada ne prebacujem onih 350, bas cu da vidim taj popust kako funkcionise
    (bojan, 1. oktobar 2022 11:13)

    # Link komentara