BBC na srpskom - B92

Iran i protesti: Tajni dokument sugeriše da su bezbednosne snage seksualno napale i ubile tinejdžerku

Nakon protesta u Teheranu, Nika Šakarami se nikad nije vratila kući. Iran je tvrdio da se ubila. Ali navodno poverljivi izveštaj opisuje ubistvo i zataškavanje iza kojih su snage bezbednosti.

Izvor: BBC
Podeli

Tinejdžerku, koja je pronađena mrtva tokom antivladinih protesta visokog profila u Iranu, seksualno su napali i ubili tajni agenti koji rade za iranske bezbednosne snage, stoji u navodno procurelom dokumentu.

Šesnaestogodišnja Nika Šakarami je u septembru 2022. prisustvovala protestu "Žena, život, sloboda" u Teheranu. Tog dana, slike na kojima ona spaljuje sopstveni hidžab od nje su učinile ikonu u očima iranskih demonstranata i metu u očima iranske vlade.

Nika se nikada nije vratila kući. Iranska vlada tvrdila je da se ubila skočivši sa zgrade, a njena majka to nikad nije prihvatila.

Sada program BBC Oko (BBC Eye) istražuje ovaj šokantni izveštaj, koji je napisala Iranska revolucionarna garda (IRGC), a koji kaže da je uhvaćena, seksualno napadnuta i pretučena na smrt.

Izneli smo navode iz izveštaja iranskoj vladi. Nisu odgovorili.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 90 idi na stranu