BBC na srpskom - B92

SAD i Kina: Vašington će reagovati ako Peking ne prestane da šalje 'ključne' materijale Rusiji, poručio Blinken

Ovo je druga poseta američkog sekretara Kini za manje od godinu dana.

Izvor: BBC
Podeli
Entoni Blinken i Si Ćinpig u Pekingu/Reuters
Entoni Blinken i Si Ćinpig u Pekingu/Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da će Vašington reagovati ako Kina ne prestane da snabdeva Rusiju materijalima i opremom koju Moskva koristi u napadu na Ukrajinu.

U razgovoru za BBC u Pekingu, najviši američki diplomata rekao je da je jasno stavio do znanja kineskim zvaničnicima da "pomažu jačanju najveće pretnje" evropskoj bezbednosti posle perioda Hladnog rata.

Blinken, koji se sastao drugi put za manje od godinu dana sa predsednikom Kine Si Đinpingom, nije rekao koje bi mere Vašington mogao da preduzme.



Iako je američki državni sekretar pohvalio napredak u odnosima SAD i Kine, poručio je da "Peking"ili neke njegove kompanije" treba da prestanu da obezbeđuju Rusiji "ključne komponente poput mašinske opreme, mikroelektronike i optike".

"Ako Kina ne deluje, mi ćemo", upozorio je Blinken u intervjuu za BBC.

Nagovestio je i da su sankcije među potencijalnim merama, ali je naglasio da Kina ne snabdeva Rusiju oružjem.

Kinesko-američki odnosi su zabeležili određeni napredak otkako se Si sastao sa američkim kolegom Džoom Bajdenom prošlog novembra, priznao je kineski predsednik, dodajući da "još uvek ima mnogo pitanja koja treba da se reše".

Si Đinping je rekao i da Kina i SAD treba da budu "partneri, a ne rivali" i da izbegavaju "opaku konkurenciju".

Blinken je kasnije za BBC rekao i da je važno da se vidi da li dve zemlje mogu da"izgrade veću saradnju u oblastima u kojima imamo zajednički interes", poput veštačke inteligencije i vojne komunikacije.

Američki državni sekretar pohvalio je Peking za uloženi trud u zaustavljanju isporuke droge fentanila koja stiže u SAD.

Kina je i dalje glavni izvor fentanila, za koji Bela kuća tvrdi da izaziva krizu javnog zdravlja širom Amerike.

Blinken smatra i da bi Peking mogao da ima "konstruktivnu" ulogu na Bliskom istoku.

On je ukazao da Kina koristi "sopstveni odnos sa Iranom kako bi podstakla" dalju eskalaciju u konfrontaciji sa Izraelom.

Ranije je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao da Blinken ne bi trebalo da prelazi "crvene linije" Kine, među kojima je Tajvan.

Odnos Kine i SAD se polako stabilizuje, ali još uvek ima "negativnih faktora" koji na njega utiču, dodao je.

Kina tvrdi da je Tajvan otcepljena pokrajina koja će na kraju biti pod kontrolom Pekinga, dok SAD podržavaju samostalnost ostrva.

Vašington je prošle nedelje odobrio paket pomoći koji uključuje vojnu pomoć Tajvanu, što je izazvalo oštre kritike Pekinga.

Blinken je izrazio zabrinutost kod Vanga zbog kineske podrške Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ove nedelje da će posetiti Kinu u maju.

Američki državni sekretar je rekao da Peking i Vašington imaju zajedničku odgovornost da unaprede veze uz "aktivnu diplomatiju".

Njegovo putovanje dolazi nekoliko dana pošto su SAD usvojile zakon kojim će primorati TikTok u kineskom vlasništvu da proda video aplikaciju ili bude zabranjen u SAD.

Kompanija Bajtdens se dugi niz godina suočava sa pitanjima o bezbednosti podataka korisnika i vezama sa vladom u Pekingu. Bajtdens negira optužbe i insistira na tome da nema nameru da proda TikTok.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 101 idi na stranu