BBC na srpskom - B92

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024: Britanski navijači upozoreni o jačini nemačkog piva, "pijte umereno"

Britanske vlasti su upozorile navijače da pivo u Nemačkoj može biti jače i da treba da vode računa o količini koju popiju.

Izvor: BBC
Podeli
Kapiten engleske reprezentacije Heri Kejn (u sredini) sa saigračima iz minhenskog Bajerna, golmanom Manuelom Nojerom (levo) i Tomasom Milerom (desno)/Getty Images
Kapiten engleske reprezentacije Heri Kejn (u sredini) sa saigračima iz minhenskog Bajerna, golmanom Manuelom Nojerom (levo) i Tomasom Milerom (desno)/Getty Images

Britanski fudbalski navijači koji planiraju da otputuju na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj upozoreni su da pripaze na količinu piva koje nameravaju da popiju.

Upozorili su ih da pivo u Nemačkoj može biti jače od domaćeg i da im može biti izrečena zabrana da uđu na stadione ako popiju previše.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova je objavilo zvaničnu preporuku uoči prvenstva koje će biti održano od 14. juna do 14. jula.

"Pivo može da bude jače nego u Britaniji, odgovorno pijte, znajte sopstvene granice i poštujte lokalne zakone.

"Možda vas neće pustiti na stadion ukoliko popijete previše", navodi se u preporuci.



Pretpostavlja se da će stotine hiljada britanskih navijača doputovati na Evropsko fudbalsko prvenstvo, koje će biti održano u deset nemačkih gradova.

Prema podacima britanske dobrotvorne organizacije Drinkver (Drinkaware), prosečna jačina engleskih piva je oko 4,4 odsto.

U Nemačkoj je između 4,7 i 5,4 odsto.

Prethodno je doneta odluka da 1.600 navijača širom Engleske i Velsa mora da preda pasoše jer im je zbog ranijih prestupa zabranjeno da idu na Evropsko prvenstvo.

Reprezentacija Velsa se nije kvalifikovala za EP.

'Umereno degustirati lokalno pivo'

Pol Gudvin, suosnivač Škotske asocijacije fudbalskih navijača, rekao je za BBC da je morao "dva puta da proveri" datum objave britanskih vlasti kako bi se uverio da nije reč o prvoaprilskoj šali.

"Naravno, škotske navijače treba upozoriti na mnoge stvari, ali mislim da ovo nije jedna od njih.

"'Tartan vojska' (Tartan armu - kako se nazivaju škotski navijači) gledali su reprezentaciju širom sveta, uživali u kulturama, u lokalnom pivu, razumno i umereno - bilo da smo pobeđivali, gubili ili igrali nerešeno", dodao je on.

Evropsko prvenstvo će otvoriti upravo duel domaćina, reprezentacije Nemačke i Škotske 14. juna u Minhenu.

Dva dana kasnije, u Gelzenkirhenu će igrati Srbija i Engleska.

Pogledajte i video o zrenjaninskom pivu:

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 96 idi na stranu