BBC na srpskom - B92

Skandal u Kanadi: Ovacije Ukrajincu koji se borio na strani nacista, predsedavajući parlamenta podneo ostavku

Tokom svečane sednice kanadskog parlamenta, veliki aplauz dobio je Ukrajinac koji se borio na strani nacista u Drugom svetskom ratu. Kanadski premijer Džastin Trudo kaže da je ceo slučaj osramotio celu Kanadu.

Izvor: BBC
Podeli
Jaroslav Hunka se borio na strani nacista u Drugom svetskom ratu/Alamy/Canadian Press
Jaroslav Hunka se borio na strani nacista u Drugom svetskom ratu/Alamy/Canadian Press

Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota podneo je ostavku posle skandala koji je izazvao, pozivajući na svečanu sednicu vremešnog Ukrajinca za koga se ispostavilo da je bio pripadnik nacističke jedinice tokom Drugog svetskog rata.

Jaroslav Hunka (98) sedeo je na galeriji skupštine kada je dobio ovacije, pošto ga je Rota nazvao "herojem".

Hunka je bivši borac Prve ukrajinske divizije, poznate i kao Vafen-SS divizija, nacističke jedinice koju su tokom Drugog svetskog rata činili uglavnom dobrovoljci ukrajinskog porekla iz Galicije.

Incident se desio tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Kanadi, a bio je u društvu premijera Džastina Trudoa.

Trudo je u ponedeljak izjavio da je poziv Hunki da dođe u parlament "duboko sramotan" za Kanadu i da je "izuzetno uznemirujuće što se to dogodilo".

Nekoliko dana posle incidenta, predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta je podneo ostavku.

Kanadska jevrejska grupa saopštila je da je duboko uznemirena zbog slavljenja veterana nacističke jedinice koji je učestvovao u genocidu nad Jevrejima.

Poručili su da tako nešto ne sme da se ponovi.Hiljade Ukrajinaca borili su se na strani Nemaca tokom rata, ali mnogo više ih je služilo u sovjetskoj Crvenoj armiji.

Članovi divizije optuženi su za ubistva poljskih i jevrejskih civila, iako pred sudom jedinica nije osuđena ni za jedan ratni zločin.

Jedinica je promenila naziv u Prva ukrajinska divizija pre nego što se predala 1945. godine.

Pripadnici divizije optuženi su za ubistvo poljskih i jevrejskih civila, iako jedinica nije proglašena krivom ni za kakve ratne zločine od strane tribunala.

Poljski ministar obrazovanja Pšemislav Čarnek rekao je da je "preduzeo korake" da Hunka bude izručen Poljskoj.

Hunka i njegova porodica za sada nisu ništa komentarisali.

Dominik Arel, šef Ukrajinskih studija na Univerzitetu Otava, rekao je za CBC da je jedinica kojoj je Hunka pripadao imala hiljade ukrajinskih dobrovoljaca, od kojih su se mnogi pridružili jedinici nadajući se nezavisnosti Ukrajine.

Entoni Rota podneo ostavku/Reuters
Entoni Rota podneo ostavku/Reuters

Rota je novinarima rekao da je 22. septembra, posle obraćanja predsednika Ukrajine, odao priznanje osobi koja je sedela na galeriji.

U jednom trenutku, Rota je pokazao na Hunku koji je sedeo na galeriji, rekavši da se radi o čoveku koji je bio "ukrajinski heroj, kanadski heroj, i hvala mu za svu službu."

Prisutni su ga pozdravili velikim aplauzom.

Pogledajte snimak:

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski (levo) i kanadski premijer Džastin Trudo (desno) odali su priznanje ukrajinskom nacisti/Getty Images
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski (levo) i kanadski premijer Džastin Trudo (desno) odali su priznanje ukrajinskom nacisti/Getty Images

"Naknadno sam saznao više informacija o njemu i sada žalim zbog mog postupka", rekao je predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta.

Posle pritisaka da podnese ostavku, Rota je to i učinio.

"Povlačim se mesta predsednika", rekao je on u parlamentu.

"Ponavljam moje duboko žaljenje", dodao je.

Međutim, Prijatelji Centra za proučavanje holokausta Simona Vizentala rekli su da "ostaju pitanja kako je došlo do ovog debakla".

Majkl Mostin, izvršni direktor jevrejske grupe za ljudska prava B'nai Brit Kanada, rekao je za BBC da se incident "ne može završiti samo ostavkom predsedavajućeg parlamenta".

On je rekao da je sramota za Kanadu i njenu istoriju što još nije utvrđeno kako je pruženo utočište nacistima posle Drugog svetskog rata.

Rota je ranije rekao da "niko, pa ni članovi parlamenta i ukrajinska delegacija, nije znao za njegove namere i govor pre nego što ga je izgovorio".

"Inicijativa je bila isključivo moja, ta osoba je iz mog okruga i skrenuta mi je pažnja na nju.

"Posebno želim da se najdublje izvinim jevrejskoj zajednici u Kanadi i širom sveta. Prihvatam punu odgovornost za moj postupak", rekao je.

Lider kanadske opozicione Konzervativne partije Pier Polivre kazao je da je premijer Trudo takođe odgovoran, pozivajući ga da se izvini.

Iz Trudoove kancelarije rekli su da je kancelarija Entonija Rota samostalno donela odluku da Hunka bude pozvan i da je izvinjenje "ispravna stvar".

"Kancelarija premijera kao ni ukrajinska delegacija nisu dobili nikakvo prethodno obaveštenje o pozivu ili odavanju priznanja", naveli su u izjavi iz kancelarije premijera za portal Politiko.

Iz Trudoove kancelarije takođe su demantovali da su se Hunka i premijer privatno sastali.

Pojedini poslanici, međutim, objavili su fotografije kako Hunka u invalidskim kolicima čeka na prijem kod Trudoa u prostorijama parlamenta.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 108 idi na stranu