BBC na srpskom - B92

Svetsko prvenstvo 2022: Danska će igrati u "zamagljenim" dresovima u Kataru zbog kršenja ljudskih prava

Danska se odlučila na ovaj potez u znak protesta zbog, kako kažu, nepoštovanja ljudskih prava i tretmana koji imaju imigranti zaposleni u Kataru.

Izvor: BBC
Podeli

Fudbalska reprezentacija Danske će igrati u "zamagljenim" dresovima na Svetskom prvenstvu, koje će u novembru i decembru ove godine biti održan u Kataru, kako bi izrazili protest zbog, kako kažu, nepoštovanja ljudskih prava i tretmana koji imaju imigranti zaposleni u toj zemlji Arabijskog poluostrva.

Humel, proizvođač opreme danskog tima, napravio je i treću garnituru dresova, koja će biti potpuno crna i predstavljaće "boju žalosti".

Iz te kompanije kažu da "ne žele da njihov grb bude vidljiv" na turniru čija organizacija je "koštala hiljade života".

"Podržavamo dansku reprezentaciju, ali to ne znači da podržavamo Katar kao domaćina", dodaju.

Grb Fudbalske federacije Danske je takođe "zamagljen".Ova ekipa igraće u potpuno crvenom dresu kada formalno bude domaćin na mečevima Svetskog prvenstva, dok će kao gost nastupati u belim dresovima istog dizajna.

Sponzori ove reprezentacije će takođe ukloniti njihove ambleme sa dresa kako bi bilo mesta za kritičke poruke upućene Kataru.

Katarski zvaničnici su ranije objavili da je u 2021. godini broj imigranata koji su poginuli gradeći infrastrukturu za turnir bio 37.

"Želimo da pošaljemo poruku o stanju ljudskih prava u Kataru i tretmanu imigrantskih radnika koji su gradili stadione za Svetsko prvenstvo.

"Verujemo da sport treba da spaja ljude, a kada to nije slučaj mi želimo da se oglasimo", rekli su iz kompanije Humel.

Iz Danske su poručili da će izvršiti "dodatni pritisak" na Svetsku fudbalsku federaciju (FIFA) usled zabrinutosti zbog nepoštovanja ljudskih prava uoči Svetskog kupa, koji počinje 20. novembra.

Prošle nedelje je kapiten engleske fudbalske reprezentacije Hari Kejn rekao da planira da nosi kapitensku traku "Jedna ljubav" (u duginim bojama), kao deo kampanje promocije različitosti, inkluzije i borbe protiv diskriminacije.

Inicijativu je pokrenula Holandija, a podržale su je Belgija, Danska, Francuska, Nemačka, Norveška, Švedska, Vels i Švajcarska.

Generalni sekretar Svetskog prvenstva rekao je za BBC u martu da su kritike zbog navodnog nepoštovanja ljudskih prava plod "pogrešnog informisanja" i da Katar "ne bi trebalo da se izvinjava" zbog toga što je domaćin turnira.

Izgrađeno je sedam novih stadiona za šampionat, kao i novi aerodrom, novi putevi i oko 100 hotela.

Samo na izgradnji stadiona bilo je zaposleno 30.000 stranih radnika, a većina je došla iz Bangladeša, Indije, Nepala i Filipina, rekli su iz katarske vlade.

Grupe za zaštitu ljudskih prava žalile su se na status stranih radnika u Kataru, kao i na činjenicu da je određeni broj njih poginuo na poslu.

Prema podacima britanskog lista Gardijan iz februara 2021, 6.500 radnika iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke poginulo je u Kataru od trenutka kada je objavljeno da će se tamo održati Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Broj stradalih utvrđen je na osnovu podataka ambasada tih zemalja u Kataru.

Ipak, iz tamošnje vlade kažu da ovaj broj zavarava ljude, jer nisu svi preminuli radili na projektima povodom Svetskog prvenstva.

Podaci o nesrećama u Kataru pokazuju da je između 2014. i 2020. godine poginulo 37 radnika na gradilištima objekata namenjenim prvenstvu, ali da su samo tri incidenta bila "u vezi sa poslom", tvrde iz vlade.

Arapski servis BBC-ja je takođe prikupio dokaze koji ukazuju da je vlada prijavila manji broj smrti stranih radnika.

Fudbalski savez Engleske podržao je zahteve da se plate kompenzacije "svima koji dožive povredu na gradilištima ili porodicama poginulih" ako su radili na projektima u vezi sa Svetskim prvenstvom.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 164 idi na stranu