BBC na srpskom - B92

Korona virus: U Srbiji danas odluka o prelasku škola na onlajn, Melburn izašao iz najdužeg lokdauna

U svetu je do sada zaraženo više od 242 miliona ljudi, a preminulo blizu 5 miliona. Dato je više od 6,69 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Izvor: BBC
Podeli
Getty Images
Getty Images

Dok se u Srbiji danas očekuje odluka o prelasku škola na onlajn nastavu, jer je među zaraženima sve više dece i mladih, u australijskom Melburnu posle 262 dana ponovo su otvoreni kafići, restorani, frizerski saloni.

Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, rekao je da delta soj korona virusa toliko zarazan da se od njega niko ne može sakriti.

"Prošle godine znali smo bar jednu zaraženu osobu, sada znamo više od jedne osobe koja je umrla zbog kovida.

"Znamo i da vakcinisani ako se slučajno zaraze manje šire virus", rekao je Ivanuša za RTS, dodavši da vakcinacija može da preokrene tok epidemije.

Iz Evropske agencije za lekove (EMA) saopšteno je da primena dodatne doze vakcine protiv kovida različite od prve dve, mogla da izazove jači imunološki odgovor od buster doze istog cepiva.

EMA je načelno odobrila treću dozu vakcine Fajzer-Biontek za starije od 18 godina i prepustila državama izbor vakcina.U svetu je do sada zaraženo više od 242,5 miliona ljudi, a preminulo je blizu pet miliona.

Dato je više od 6,92 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins. Click here to see the BBC interactive

Šta se dešava u Srbiji?

Simptomi Delta soja/BBC
Simptomi Delta soja/BBC

Prema poslednjim zvaničnim podacima od četvrtka, 21. oktobra, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 59 ljudi i registrovano 7.327 novih slučajeva zaraze od 25.039 testiranih.

Od početka pandemije, zvanično je potvrđeno 1.078.032 slučaja zaraze, a zabeleženo je 9.331 smrtnih slučajevaa, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je trenutno 6.711 pacijenata, a na respiratorima 287.U Beogradu i Nišu i u četvrtak uveče održani protesti zbog uvođenja kovid propusnica, koje počinju da važe od subote, odnosno od tada počinje kontrola.

Novčano kažnjavanje počinje od ponedeljka, najavila je predsednica Vlade Ane Brnabić.

"Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo", navodi se u saopštenju vladine Kancelarija za saradnju sa medijima.

Odluka o kovid propusnicama

Simptomi Delta soja/BBC
Simptomi Delta soja/BBC

Od subote za ulazak u sve ugostiteljske objekte važiće kovid propusnica, a svaki preduzetnik ili organizator događaja ima pravo da na ulazu uz kovid propusnice, traže i dokument sa fotografijom - ličnu kartu ili pasoš, na primer.

Najavljeno je da su inspekcije spremne, ako i komunalna milicija, koja će proveravati da li se novouvedena pravila poštuju.

Od ponedeljka će početi i kažnjavanje onih koji se o mere oglušuju, najavili su predstavnici vlasti.

Odlukom nadležnih par stotina nezadovoljnih stanovika Beograda protestovalo je, bez incidenata u centru glavnog grada Srbije u sredu uveče, prenela ja agencija Beta. Click here to see the BBC interactive

Simptomi Delta soja/BBC
Simptomi Delta soja/BBC

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

BBC
BBC

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Ukratko iz sveta:

BBC
BBC

 • U Moskvi, glavnom gradu Rusije, svim starijim od 60 godina koji se nisu vakcinisali i onima sa hroničnim bolestima preporučeno da do 25. februara ne izlaze iz kuća.
 • Letonska vlada odlučila da ponovo zaključa zemlju do sredine novembra zbog skoka broja zaraženih.
 • U Italiji protesti zbog obaveznih zdravstvenih propusnica za zaposlene.
 • Predsednik Brazila Žair Bolsonaro optužen je za zločine protiv čovečnosti zbog lošeg upravljanja pandemijom, pokazao je nacrt velikog izveštaja.
 • U svetu je do sada zaraženo više od 241,5 miliona ljudi, a preminulo blizu 5 miliona. Dato je više od 6,67 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Ukratko iz sveta:

BBC
BBC

 • Od 28. oktobra do 7. novembra u Moskvi će biti uveden karantin
 • U Rusiji registrovan novi soj korona virusa AY.4.2, podvrsta delta soja nazvana delta plus
 • Iz SZO kažu da ćemo s pandemijom ući u 2022. godinu, jer je stopa vakcinisanih u siromašnijim zemljama niska
 • Na udaljenom ostrvu Sveta Jelena, delu prekomorske teritorije Velike Britanije nema nijednog zabeleženog slučaja korona virusa od početka pandemije
 • FDA u Americi odobrila treće doze Moderne i Džonsona, kao i mešanje različitih vakcina
 • U svetu je do sada zaraženo više od 242 miliona ljudi, a preminulo blizu 5 miliona. Dato je više od 6,69 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Kakva je situacija u regionu?

BBC
BBCDo sada je umrlo 11.228 ljudi, a oporavilo se 192.218
 • Hrvatska - 429.974 potvrđenih slučajeva


Do sada je preminulo 8.928, a oporavilo se 411.152

Do sada je preminulo 4.645, a oporavilo se 292.428 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 6.978, a oporavilo se 183.972 ljudi.

Preminulo je 2.042, a oporavilo se 131.606 ljudi
 • Kosovo - 160.558 potvrđenih slučajeva


Do sada je preminulo 2.974, oporavilo se 157.022 ljudi.

Kakva je situacija u regionu?

Getty Images
Getty ImagesDo sada je umrlo 11.253 ljudi, a oporavilo se 192.218
 • Hrvatska - 436.189 potvrđenih slučajeva


Do sada je preminulo 8.968, a oporavilo se 413.504

Do sada je preminulo 4.661, a oporavilo se 292.588 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 6.998, a oporavilo se 185.459 ljudi.

Preminulo je 2.050, a oporavilo se 131.953 ljudi
 • Kosovo - 160.572 potvrđenih slučajeva


Do sada je preminulo 2.974, oporavilo se 157.083 ljudi.

BBC
BBC

Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Kako je u svetu?

Oni koji posećuju noćne klubove i mesta na kojima su velike gužve u Škotskoj moraće da pokažu dokaz o vakcinaciji ili da su preležali virus/Getty Images
Oni koji posećuju noćne klubove i mesta na kojima su velike gužve u Škotskoj moraće da pokažu dokaz o vakcinaciji ili da su preležali virus/Getty Images

Gradske vlasti u Moskvi odlučile su da organizuju lutriju kako bi postakle ljude da se vakcinišu, a najsrećniji će dobiti 10 stanova.

Tokom svake od sledećih pet nedelja, vlasti će lutrijom deliti po dva stana Moskovljanima i Moskovljankama koji su nedavno vakcinisani, a ceremoniju će uživo prenositi televizija.

Ovo je samo jedan u nizu pokušaja nadležnih da motivišu stanovništvo da se vakciniše.

U Moskvi su već organizovane slične nagradne igre, a vakcinisanim penzionerima vlasti daju novčanu pomoć ili paket sa hranom i lekovima - zavisi za šta se opredele najstariji građani prestonice.

Letonske vlasti odlučile su da uvedu novo četvoronedeljno zatvaranje od 21. oktobra do 15. novembra, javlja Rojters.

Ministar zdravstva Daniels Pavluts rekao je da je "Letonija broj jedan u svetu po stopi zaraze".

Prodavnice, restorani, škole i sve vrste zabave biće zatvoreni, radiće samo objekti za neophodne usluge, objasnio je Pavluts posle hitnog sastanka vlade te zemlje.

Dodao je da će potom zaključavanje biti ublaženo, ali samo za vakcinisane.

"Naš zdravstveni sistem je u opasnosti", upozorio je letonski premijer Krisjanis Karins.Predsednik Brazila Žair Bolsonaro optužen je za niz zločina protiv čovečnosti zbog donošenja odluka o pandemiji Kovida-19, navodi se u nacrtu velikog istraživačkog izveštaja Senata te zemlje.

Bolsonaro je optužen da nije uspeo da kontroliše epidemiju koji je ubila više od pola miliona Brazilijanaca.

Izveštaj je rezultat šestomesečnog istraživanja skandala i korupcije u vladi.

U martu, kada je dnevno umiralo više od dve hiljade ljudi, Bolsonaro je rekao narodu da "ne kuka".

Ipak ostaje nejasno šta će ovaj izveštaj značiti za presednika Brazila, jer treba da prođe glasanje senatske komisije, koja bi mogla na njega da stavi veto i da ga izmeni.

Ne postoji garancija da će izveštaj dovesti predsednika do krivične prijave.

Kako je u svetu?

Papa u obražanju novinarima na letu do Italije/EPA
Papa u obražanju novinarima na letu do Italije/EPA

Treća doza Fajzer vakcine efikasna je 95,6 osdto protiv simptomatskih oblika bolesti, pokazalo je istraživanje dvaju laboratorija, a prenosti agencija AFP.

Kliničko ispitivanje treće faze, spovedeno je na 10.000 osoba starijih od 16 godina, pokazalo je "relativnu efiksnost od 95,6 odsto" i "povoljan sigurnosni profil", navodi se u saopštenju.

Ispitanici su imali u proseku 53 godine.

Rezultati će biti predati regulatorima što je moguće pre.

Više zemalja odobrilo je davanje treće doze vakcine jer su ispitivanja pokazala da zaštita pada nakon nekoliko meseci.

Američka Agencija za lekove (FDA) preporučuje od kraja septembra treću dozu za neke rizične grupe kao što su stariji od 65 godina.

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je početkom oktobra treću dozu Fajzerove vakcine za starije od 18 godina, a države članice mogu same da odrede koje starosne grupe će da ga prime.

U Izraelu treća doza daje se od 12 godina, pet meseci nakon vakcinacije.

Naučnici u Rusiji registrovali su novi soj korona virusa AY.4.2, podvrstu Delta soja nazvanu Delta plus.

Kamil Hafizov, šef Naučne grupe za dijagnostičku metodu pri ruskom Naučnom istražnom institutu, kaže da je to jedan od brojnih podvrsta delte i da bi mogao da se širi za 10 do 15 odsto brže nego prethodni.

On je naglasio da su ruske vakcine efikasne protiv novog soja.

Od 28. oktobra u Moskvi na snagu stupa mera karantina koja će na snazi biti do 7. novembra.

Do tog datuma radiće samo apoteke i prehrambene prodavnice.Uprava za hranu i lekove (FDA) u Americi odobrila je buster doze vakcina Moderna i Džonson i Džonson.

Takođe moguće je odabrati kao dodatnu dozu vakcinu koja se razlikuje od one ranije primljene.

Na udaljenom ostrvu Sveta Jelena, delu prekomorske teritorije Velike Britanije nema nijednog zabeleženog slučaja korona virusa od početka pandemije

Nadležni na ovom ostrvu, na kojem ne važi mera karantina za putnike, nadaju se da će im doći više turista ove godine.

Pored pecanja, ronjenja, penjanja na planine, na ostrvu se može videti i više od 500 različitih vrsta biljaka i životinja koje se ne mogu naći bilo gde drugde.

BBC
BBC

Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

BBC
BBC

BBC
BBC

BBC
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.

BBC
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 142 idi na stranu