BBC na srpskom - B92

Korona virus i Srbija: Koje mere su trenutno na snazi

Do koliko rade tržni centri, ko (ne)ide u školu, da li rade teretane - mere za suzbijanje virusa korona se menjaju iz dana u dan.

Izvor: BBC
Podeli
Da li vas je obradovalo još jedno popuštanje mera? Lekari i dalje upozoravaju da moramo biti oprezni i odgovorni./Fonet
Da li vas je obradovalo još jedno popuštanje mera? Lekari i dalje upozoravaju da moramo biti oprezni i odgovorni./Fonet

Život u Srbiji već duže od godinu dana odvija se "pod merama" protiv virusa korona koje se menjaju u skladu sa aktuelnim brojem zaraženih i popunjenošću kapaciteta u bolnicama.

Restriktivne mere su do sada menjane više puta, a posle čestih sednica Kriznog štaba najčešće postavljano pitanje je: "Šta se menja, a šta ostaje zaključano?".

Od 12. aprila otvoreni su tržni centri, a potom su se i đaci vratili u škole.

Prnjma poslednjoj odluci Kriznog štaba, od petka, 7. maja kafići i restorani mogu da rade i u zatvorenom prostoru, ali uz poštovanje mera.Od početka pandemije u Srbiji je zaraženo 693.169 ljudi, a preminulo je ukupno 6.432.

Koje mere su trenutno na snazi u Srbiji

Od početka pandemije pravila ponašanja na javnim mestima se menjaju, ali ona koja čvrsto stoje su nošenje zaštitne maske i držanje fizičke distance.

Trenutno važe ove mere:

Zabranjeno je organizovano okupljanje više od pet ljudi na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Stariji razredi osnovnih škola (od petog do smog) i srednjoškolci su se vratili u klupe.

Državljani Srbije koji se vraćaju u zemlju moraju da imaju negativan nalaz na PCR test ili potvrdu da su vakcinisani u Srbiji, a ukoliko ga nemaju moraju da budu u kućnoj samoizolaciji.

Od ovog pravila izuzeti su državljani Srbije koji dolaze iz Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Albanije i Bugarske, kao i državljani pomenutih zemalja.

Kafići, restorani i kafane mogu da primaju goste. Od petka, 7. maja dozvoljeno im je da primaju goste i u zatvorenom prostoru do 22 časa, ali uz poštovanje mera - samo do 50 odsto iskorišćenosti prostora.

Vlasnici kafića i restorana moraju da poštuju metar i po do dva razdaljine između mušterija, a muzika će morati da prestane u 18 časova.

Sve prodavnice, kladionice, igraonice, teretane mogu da rade svakog dana do 22 sata.

*Izvor: Službeni glasnik

Kako proveriti koje su mere trenutno na snazi

Obaveštenje na ulazu jedno od tržnih centara u Beogradu/BBC
Obaveštenje na ulazu jedno od tržnih centara u Beogradu/BBC

Najtačnije zvanične informacije dobićete na sajtu Službenog glasnika u sekciji Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 i na sajtu Vlade Srbije u sekciji Novosti gde biti izlistane najnovije naredbe i uredbe po datumima.

Najnovija naredba tiče se radnog vremena i prostornog ograničenja ugostiteljskih objekata, prodavnica i tržnih centara.

Zašto neki lekari kritikuju popuštanje mera?

Iako deo javnosti svako popuštanje mera dočekuje sa nadom da bi kraj epidemije mogao biti blizu, pojedini lekari koji se bore protiv epidemije, kao i neki članovi Kriznog štaba, upozoravaju na oprez.

Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra i koordinator kovid bolnica u Nišu, kaže da "popuštanje mera deluje kontradiktorno".

"Ne bih komentarisao neke odluke na koje, da kažem, ne utiče samo struka, već imaju neku političku i društvenu konotaciju", rekao je Janković za N1.

Od popuštanja mera strahuju i zaposleni na Infektivnoj klinici u kojoj se i dalje nalazi mnogo pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

"Strahujemo od svakog popuštanja mera jer ih mi najviše osetimo", rekla je za RTS Ivana Milošević, zamenica direktora ove bolnice.

Milošević smatra da toplo vreme neće doneti olakšanje i da je jedna dobra stvar vakcina, ali da se o "normalnom načinu života" ne može govoriti dok se ne bude vakcinisala polovina stanovnika Srbije.

Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba kaže da se odluke donosi isključivo u odnosu na broj zaraženih i obolelih.

Mere zabrane okupljanja jedino bi mogle da se ukinu kada bi broj zaraženih drastično opao, ističe.

"Potrebno je da na dnevnom nivou imamo dvocifren broj, odnosno da broj zaraženih bude manji od 100", rekao je Tiodorović za Blic.

Pogledajte video o tome kako krvna plazma može da pomogne u lečenju korona virusa

Ko donosi i menja restriktivne mere u Srbiji

Epidemiološke mere u Srbiji predlaže Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, a usvaja i sprovodi Vlada Republike Srbije.

Štab broji 30 članova, među kojima su ministri i visoki funkcioneri u Vladi, kao i trinaestoro zdravstvenih stručnjaka - između ostalog iz oblasti epidemiologije, virusologije, infektologije, i javnog zdravlja.

Predsednica je premijerka Ana Brnabić, a njen zamenik je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Na predlog Kriznog štaba, Ministar zdravlja može ograničiti radno vreme i izdati prostorna ograničenja prodavnica i ugostiteljskih objekata u skladu sa aktuelnom epidemiološko situacijom, piše na sajtu Službenog glasnika.

Pogledajte i video o tome šta radi virus kad se nađe u telu

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 144 idi na stranu