BBC na srpskom - B92

El Čapo iz Azije - Ce Ći Lop, za kog se sumnja da je vođa narko kartela, uhapšen u Amsterdamu

Australija sumnja da grupa koju predvodi Ce Ći Lop kontroliše do 70 odsto narko tržišta u toj zemlji.

Izvor: BBC
Podeli
Ce Ći Lop uhapšena na aerodromu Šipol u petak/BBC
Ce Ći Lop uhapšena na aerodromu Šipol u petak/BBC

Holandska policija uhapsila je muškarca za kog se sumnja da je šef jednog od najvećih narko-kartela u svetu, po poternici Australije.

Ce Ći Lop - Kinez sa kanadskim pasošem - navodno je na čelu Kompanije, koja kontroliše 70 milijardi dolara vredno tržište narkotika u Aziji.

Kao jedan od najtraženijih begunaca u svetu, Ce je uhvaćen na aerodromu Šipol u Amsterdamu.

Australija će sada tražiti izručenje kako bi mu bilo suđeno u toj zemlji.Australijska federalna policija (AFP) veruje da je Kompanija, poznata i kao Sem Gor kartel, odgovorna za uvoz gotovo 70 odsto narkotika koji se nađu na australijskom kontinentu.

Zbog razmera poslova kojim se navodno bavi, ovog 56-godišnjaka porede sa meksičkim narko-bosom Hoakinom Guzmanom - `El Čapom`.

Australijska policija je pratila Cea duže od decenije i u petak je uhapšen pred let za Kanadu.

U policijskom saopštenju, njegovo ime se ne pominje, ali se navodi da je nalog za hapšenje izdat 2019. i da je Holandija postupala po Interpolovoj poternici.

"Bio je među najtraženijim pojedincima i zadržan je na osnovu obaveštajnih podataka kojima smo raspolagali", naveo je portparol holandske policije povodom hapšenja.

Novinska agencija Rojters objavila je specijalna saznanja iz istrage o poslovanjima Cea 2019. - opisujući ga kao "najtraženijeg Azijca".

Tu su citirane i Ujedinjene nacije koje procenjuju da je ovaj narko-kartel samo od prodaje metamfetamina u 2018. zaradio do 17 milijardi dolara.

Operacija njegovog hapšenja, kodnog imena Kungur, uključivala je 20 obaveštajnih agencija sa svih kontinenata širom sveta, kojom je rukovodila AFP, prenosi Rojters.

Spekulisalo se da se Ce kreće između Makaoa, Hongkonga i Tajvana poslednjih godina.

Prethodno je proveo devet godina u zatvoru zbog trgovine narkoticima u Americi tokom devedesetih godina 20. veka.

Australijski mediji opisuju njegovo hapšenje kao "najznačajnije" koje je federalna policija sprovela poslednjih 20 godina.

Možda će vas zanimati i:

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 145 idi na stranu