BBC na srpskom - B92

Nemačka, politika i Angela Merkel: Armin Lašet izabran za vođu CDU

Centristički kandidat Lašet sada ima dobre šanse da nasledi Angelu Merkel na poziciji kancelara Nemačke.

Izvor: BBC
Podeli
Reuters
Reuters

Centrista Armin Lašet izabran je na čelo nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), stranku kancelarke Angele Merkel.

Lašet, premijer Severne Rajne-Vestfalije, pobedio je konzervativnog biznismena Fridriha Merca sa 521 glasom naspram 466.

"Želim da uradim sve kako bismo se držali složno tokom ove godine... i da se postaramo da sledeći kancelar nakon saveznih izbora dođe iz koalicije CDU i CSU", rekao je Lašet u govoru nakon pobede.

On sada ima dobre šanse da nasledi Merkel na poziciji kancelara Nemačke, kada se ona povuče u septembru, nakon 16 godina provedenih na toj funkciji.Međutim, biti na čelu stranke ne garantuje da će biti kandidovan za kancelara.

CDU i njena sestrinska stranka CSU će na proleće odlučiti ko će biti njihov kandidat na izborima u septembru.

U toj trci se pominju još dva imena - ministar zdravlja Jens Špan, koji je izabran za jednog od Lašatovih zamenika i Markus Soder, vođa CSU.

Za sada ni jedan od njih nije potvrdio da želi da se kandiduje.

Ko je Armin Lašet?

Popularni premijer najveće nemačke pokrajine poznat je po tome što sa zadovoljstvom učestvuje u tradicionalnim karnivalskim svečanostima.

On se predstavljao kao kandidat kontinuteta i važio je za favorita same Angele Merkel.

Branio je njenu politiku tokom izbegličke krize 2015. godine i poznat je po liberalnim stavovima, posvećenosti Evropskoj uniji i sposobnosti da se približi imigrantskim zajednicama.

Njegov poziv za popuštanje zaštitnih mera za suzbijanje Kovida-19 prošlog proleća iznenadio je mnoge i, prema navodima medija, razbesneo kancelarku Merkel.

Od tada je Lašet promenio stav po tom pitanju i radio na tome da popravi štetu koju je načinio sopstvenom političkom kredibilitetu.

Političku klimu u Nemačkoj dodatno je promenila pandemija korona virusa, koja je zakomplikovala i usporila potragu za naslednikom Angele Merkel.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 145 idi na stranu