BBC na srpskom - B92

Školske uniforme u Nišu: "Dok su u školi, biće jednaki“

U Nišu već godinama đaci u škole odlaze u uniformama - šta kažu roditelji, a šta učitelji?

Izvor: BBC
Podeli
Niška opština Medijana poklonila je uniforme prvacima u deset osnovnih škola/Gradska opština Medijana, Niš
Niška opština Medijana poklonila je uniforme prvacima u deset osnovnih škola/Gradska opština Medijana, Niš

Da li đaci treba u školu da dolaze u uniformama ili je takav sistem odevanja prevaziđen - ovo je jedna od debata u srpskom školstvu.

Dok su negde uniforme dogurale samo do pilot projekta, u pojedinim školama đaci već nekoliko godina nastavu pohađaju isto odeveni.

Odluku o tome da li će đaci nositi uniforme donose sami učenici i roditelji, pa ni u jednom mestu u Srbiji nisu sve škole u obavezi da imaju pravilnik oblačenja. Ali niška opština Medijana već drugu godinu zaredom poklanja uniforme prvacima u svim osnovnim školama u ovoj opštini.

"Na području Gradske opštine Medijana je deset osnovnih škola i sve su obuhvaćene ovom akcijom", kaže za BBC Dušanka Kitanović iz opštine Medijana.Kako obuhvata sve škole u opštini, Kitanović dodaje da je ova akcija uvođenja uniformi "svakako jedna od masovnijih u Srbiji".

U Nišu sve više uniformi

Gradska opština Medijana, Niš
Gradska opština Medijana, Niš

Uniformu koju će niški prvaci obući i ovog septembra čine polo majica sa kratkim i dugim rukavima i fluorescentni prsluk koji učenici nose na putu do škole.

Predsednik opštine Medijana Nebojša Kocić je u razgovoru za portal Niške vesti izjavio da se broj đaka prvaka, a samim tim i broj uniformi, povećao u odnosu na prošlu godinu.

"Prošle godine smo podelili 1050 uniformi, a ove 1120", izjavio je Kocić.

Dodao je i da je opština za ovaj projekat izdvojila milion i 600 hiljada dinara.

Ova niška opština je jedna od retkih koja u potpunosti finansira izradu školskih uniformi jer, kako navode u pisanom odgovoru iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, "najveći broj škola nije u mogućnosti da obezbedi donatore".

Đaci u uniformama, ali jednom ili dva puta nedeljno

S obzirom da je u pitanju samo jedan komad odeće, ne može se očekivati od učenika da nose istu garderobu pet dana nedeljno, smatra Dragana Milenković, učiteljica OŠ"Ratko Vukićević" iz Niša koja je obuhvaćena ovom akcijom.

"Zbog toga sam planirala da sa roditeljima odredim dva ili tri dana u nedelji kada će se nositi majice", kaže Milenković za BBC.

Njoj se ideja o uvođenju uniformi u škole dopada jer smatra da doprinosi jednakosti među decom, a i da same uniforme lepo izgledaju.

"Volela bih da se uniforme vrate i da zažive. I to ne samo kod dece, već i među zaposlenima", dodaje Milenković.

Roditelji saglasni

Većini roditelja se dopada ova akcija, kako smatraju da može da smanji razlike među decom.

"Mislim da može samo da doprinese deci, da im stvori osećaj pripadnosti toj školi, a i ukloniće se neke socijalne i ekonomske razlike", kaže za BBC Marija, majka prvakinje koja pohađa OŠ"Ratko Vukićević".

To mišljenje deli i Tanja, koja je bila članica saveta roditelja i istoj školi i dodaje da "ima dosta primera vršnjačkog nasilja baš zbog platnih razlika".

"Nekada se radi o oblačenju, nekada o nečemu drugom, a ovako će, barem u jednom aspektu, dok su u školi, biti jednaki", kaže Tanja za BBC.

Dobra ideja, ali teška realizacija

BBC
BBC

Ministarstvo prosvete je preporučilo sprovođenje anketa početkom školske godine među učenicima i roditeljima, kako bi đaci razumeli ideju uvođenja uniformi i zajedno učestvovali u njihovom dizajniranju.

"Međutim, rezultati anketa pokazuju da, u većini slučajeva, roditelji i učenici nisu prihvatili ideju, ali najviše iz finansijskih razloga", navodi se u odgovoru ministarstva.

U nekim gradovima, poput Kragujevca i Novog Sada, ni u jednoj od škola nisu uvedene uniforme.

"Ministarstvo prosvete se i dalje zalaže za ideju uvođenja uniformi za čiji dizajn bi se opredelili sami učenici", kažu u ministarstvu.

Takođe navode da se nadaju da će škole koje su za to zainteresovane, uspeti da uvedu uniforme.

"Mišljenje ministarstva je da će novoformirani opštinski saveti roditelja sa više energije i inicijative podržati ideju i da će se na lokalnom nivou obezbediti potrebna sredstva."

Od "radničkih" uniformi do modnih dizajnera

Iako su mnogi odobrili ponovno uvođenje uniformi u OŠ"17.Oktobar" u Jagodini 2014. godine, nisu bili blagi u komentarisanju njihovog izgleda.

Uniforme koje je dizajnirala profesorka likovne kulture, neki korisnici društvenih mreža su opisali kao "radničke".

https://twitter.com/DJBokeh/status/537932300508733440

Pojedinima se nisu dopali ni inicijali 17. O, smatrajući da podsećaju na registracione brojeve.

https://twitter.com/stonexman/status/535131439659225088

Malo južnije, đaci osnovne škole "Vuk Karadžić" u Surdilici mogli bi da nose kreacije poznate srpske modne dizajnerke Verice Rakočević.

"Ponosna i srećna što sam uradila školske uniforme za opštinu Surdulica. Dizajn je bio moj poklon za divnu decu i ljude ove opštine", napisala je Rakočević na Fejsbuku.

Kako prenose Južne vesti, zasad je urađeno 16 reprezentativnih uniformi, a sledi dogovor sa roditeljima koji će odlučivati da li će ideja biti usvojena.

Ukoliko ideja "zaživi", svi osnovci u Surdulici nosiće iste uniforme. Razlikovaće se samo izvezeni amblem koji predstavlja inicijale škole.

Petogodišnja tradicija

U OŠ"Sveti Sava" u Vrčinu đaci već pet godina dolaze u uniformama.

"Uniforme smo uveli školske 2014/15. godine. Obavezne su za đake od prvog do četvrtog razreda, a stariji učenici nose ukoliko žele", kaže za BBC Milinka Marinković, sekretarka škole.

Učenici u paketu dobijaju sako, dve košulje i kravate, a sekretarka škole dodaje da čak i nastavnici prvog razreda nose uniformu.

Kako ne postoji spoljni finansijer, roditelji moraju sami da plate uniforme, ali Marinković kaže da je cena uniformi "simbolična" i da se obično plaća u ratama.

"I roditelji i učenici su zadovoljni praksom nošenja uniformi, tako da ćemo je svakako nastaviti", kaže Marinković.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 142 idi na stranu