BBC na srpskom - B92

Amerika: Bela kuća za viralne snimke Bajdena kaže da su "montirani" i da iza njih stoje "desničari"

Viralni snimci Bajdena na raznim događajima privlače veliku pažnju birača u Americi.

Izvor: BBC
Podeli
Bajden i drugi evropski lideri na samitu G7 u Italiji posmatraju slet padobranaca/REUTERS/Yara Nardi
Bajden i drugi evropski lideri na samitu G7 u Italiji posmatraju slet padobranaca/REUTERS/Yara Nardi

Bela kuća je optužila "desničarske kritičare" da selektivno montiraju video snimke u kampanji "dezinformacija" kako bi doveli u pitanje mentalno zdravlje predsednika Džozefa Bajdena.

U poslednjem slučaju, Bajdenovi protivnici tvrde da je imao trenutak konfuzije zbog kojeg je bivši predsednik Barak Obama morao da ga odvede sa bine tokom događaja prikupljanja sredstava za predizbornu kampanju proteklog vikenda.

Bela kuća je podelila i druge snimke za koje su rekli da se vidi da je Bajden samo zastao dok je trajao aplauz.



Dok se predizborna utakmica za Belu kuću zahuktava, sve se više govori o mentalnoj oštrini 81-godišnjeg Bajdena, ali i njegovog 78-godišnjeg izazivača Donalda Trampa.

Istraživanja javnog mnjenja, međutim, pokazuju da daleko više pažnje birača privlače pitanja starosti Bajdena i njegove sposobnosti da obavlja najvažniju funkciju u SAD.

Portparolka Bele kuće odgovarala je na pitanja o gala svečanosti koju je Bajden priredio u Los Anđelesu u subotu uveče.

Događaj su vodili glumci Džordž Kluni, Barbra Strejsend, Džulija Roberts, kao i poznato TV lice Džimi Kimel.

Konzervativni mediji su podelili snimak Bajdena kako stoji na sceni, pre nego što ga Obama uzima pod ruku i potom odlaze zajedno.

Bajden i Obama/Getty Images
Bajden i Obama/Getty Images

Njujork post je objavio da je Bajden "izgledao kao da se ukočio" na kraju događaja i da je Obama "morao da ga odvede sa bine".

Snimak je na njegovoj platformi Istina podelio i Tramp, uz komentar: "Da li je zaista želite da vam ovaj čovek bude predsednik?".

Ali saveznici predsednika ukazali su na duže snimke na kojima se vidi kako se Bajden smeje i očigledno dobija aplauz publike.

"Ovo vam dovoljno govori o tome koliko su republikanci zapravo očajni", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer na dnevnom brifingu za štampu u ponedeljak.

Rekla je i da su "video snimci izmontirani" i da se iza njih krije "loša namera".

Žan-Pjer je rekla da je ovaj događaj samo potvrdio blizak odnos Obame i Bajdena.

"Oni su prijatelji. Jedan drugom su kao porodica".

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Papa Franja i Bajden tokom susreta na marginama samita G7 u Italiji/REUTERS/Louisa Gouliamaki
Papa Franja i Bajden tokom susreta na marginama samita G7 u Italiji/REUTERS/Louisa Gouliamaki

Sekretarka za štampu Bele kuće je kritikovala i VNjujork post zbog objavljivanja drugog snimka Bajdena.

List je prošle nedelje izvestio da je predsednik "odlutao tokom sleta padobranaca" na samitu G7 Italiji u četvrtak, a da su drugi lideri najmoćnijih zemalja sveta požurili da ga "dovuku nazad među njih".

Ali britanski premijer Riši Sunak rekao je za Telegraf da je američki predsednik "jednostavno bio ljubazan i otišao je da razgovara sa svim [padobrancima] pojedinačno", pre nego što ga je italijanska premijerka Đorđa Meloni pozvala da stane sa ostalim liderima kako bi se svi rukovali sa padobrancima.

Ovaj snimak je veoma deljen na društvenoj mreži Iks.

Vašington post objavio je ceo snimak Bajdena tokom sleta padobranaca na kojem se vidi kako se obraća padobrancima koji su se već prizemljili.

Bajdenove pristalice koriste viralne Trampove snimke, tvrdeći da kandidatu Republikanske stranke "nedostaje mentalna lucidnost".



Bajden, kandidat Demokratske stranke, sprema se da se suoči sa Trampom u njihovoj prvoj televizijskoj debati krajem juna.

Predsednički izbori u Americi biće održani u novembru.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 100 idi na stranu