BBC na srpskom - B92

Muzika: Japanski bend povukao spot sa Kristoferom Kolumbom i majmunolikim ljudima

U spotu, tri člana benda, maskirana u Kolumba, Napoleona i Betovena, prikazana su kako otkrivaju ostrvo naseljeno ljudima koji izgledaju kao majmuni.

Izvor: BBC
Podeli
Skreenshot/X
Skreenshot/X

Japanska rok grupa povukla je muzički spot za novu pesmu Kolumbo zbog scene koje prikazuju Kristofera Kolumba sa majmunolikim muškarcima.

Video prikazuje tri istorijske ličnosti koje podučavaju bića nalik majmunima da rade različite stvari, na primer kako da jašu konje i sviraju muzičke instrumente.

Video je brzo izazvao negativnu reakciju.

Objavljen je u sredu - uklonjen samo dan kasnije.



Članovi benda Misiz Grin Epl (Mrs Green Apple), uputili su javno izvinjenje u četvrtak, rekavši da video "sadrži izraze koji se ne odnose sa istoriju i kulturu".

Na video snimku, tri člana benda - obučeni u kostime koji prikazuju Kolumba, Napoleona i Betovena - prikazani su kako otkrivaju ostrvo naseljeno ljudima koji izgledaju kao majmuni.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Neki mediji kritikovali su spot ističući da je rasistički, dok su ga drugi optuživali da afirmiše robovlasništvo.

"Kolumbo je zaslužan za stvaranje robovlasničkog društva, a u spotu postoje kontroverzne scene kao što je obučavanje majmuna da izgledaju kao domoroci, zar to niko nije primetio", glasio je jedan komentar na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru.

"Muzički video prikazuje muškarce obučene kao kolonizatore, a domoroci su prikazani kao majmuni... to je suludo", pisalo je u drugom komentaru.

Osporavan je i prikaz Kolumba, čoveka koji je zaslužan za "otkrivanje" Amerike, jer neki od korisnika društvenih mreža tvrde da je bio brutalni guverner koji je maltretirao i porobljavao domoroce.

"Zar u kreiranju spota nije bilo nikog ko je zapravo proučavao svetsku istoriju?", pisalo je u komentaru na Jutjubu.

"Mislim da ljudi koji brane ovaj video ne znaju ništa o istoriji Severne Amerike. Kolumba mrze mnogi Amerikanci, pa se Dan Kolumba na mnogim mestima ni ne slavi", oglasio se neko drugi.

U jednoj od dve jučerašnje objave izvinjenja, bend je rekao da je namera bila da se prikaže "čega sve ima na kućnoj zabavi".

"Od početka smo bili u strahu da bi neko pojavu majmuna u spotu video kao diskriminaciju, ali nismo imali nameru da upoređujemo majmune sa ljudima.

"Nismo želeli ikoga da vređamo ili afirmišemo tragičnu istoriju", napisali su.

Ovaj spot je prvobitno bio deo muzičke kampanje Koka-Kole sa poznatim ličnostima.

Misiz Grin Epl (Mrs Green Apple)ima oko 3,4 miliona pratilaca na Jutjubu, a bend je napisao i nekoliko pesama u popularnoj japanskoj anime seriji Van pis (One Piece).

Pogledajte i ovaj video:

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 99 idi na stranu