TEST: Samsung Galaxy Z Fold5 je idealan za produktivnost i multitasking

U zavisnosti od onoga za šta vam je potreban, u kakvim krugovima se krećete i u kakvoj finansijskoj situaciji se nalazite – Galaxy Z Fold5 može biti pravi izbor za vas.

Bratislav JovanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Na testu smo imali Samsungov savitljivi telefon iz Fold serije, u njegovoj petoj generaciji, koji donosi ono što se očekivalo od telefona iz ove kategorija, a namenjen je specifičnim grupama korisnika.

Kada je u pitanju dizajn, Samsung Galaxy Z Fold5 u odnosu na prethodnu generaciju ne donosi previše izmena. One postoje, ali nisu toliko izražene kao, na primer, kod nedavno testiranog Galaxy Z Flip5 modela.

Jedna od glavnih izmena, koje su svi potencirali po izlasku Galaxy Z Fold5 modela, jeste da uređaj sada nema vidljiv međuprostor između dve polovine kada je uređaj zatvoren, koji bio veoma primetan kod Galaxy Z Fold4 modela. Ipak, taj prorez i dalje postoji, iako naočigled nije primetan.

Smanjenjem proreza, odnosno međuprostora između dve Galaxy Z Fold5 polovine, Samsung je postigao poboljšanjem tehnologije za šarku na Fold modelu. Ovo je pomoglo i da zakrivljenje ekrana, kada je uređaj zatvoren, bude skladnije. To znači i da je ekran kod Galaxy Z Fold5 telefona manje podložan oštećenjima u odnosu na prethodne preklopne uređaje.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Ostatak dizajna, kao i konstrukcija Galaxy Z Fold5 telefona je slična njegovom prethodniku. Novi telefon je po dimenzijama nešto manji, ali nedovoljno da bude vidljivo golim okom. Staklo eksternog ekrana ima Gorilla Glass Victus 2 zaštitu, što ga čini otpornijim na ogrebotine ali i dalje nije neuništiv, pa se uvek preporučuje da koristite zaštitne maske, jer ovo nije jeftin telefon.

Kućište je kreirano od metala visokog kvaliteta, sa premijum završnicom koja uređaju daje veoma lep izgled. Telefon ima težinu od 253 grama, a opremljen je IPX8 sertifikatom za otpornost na vodu. Tu je i dalje problem koji imaju svi preklopni telefoni, a to je ranjivost na prljavštinu, prašinu i pesak.

Eksterni ekran, veličine 6,2 inča, je Dynamic AMOLED 2X tipa sa 23,1:9 odnosom stranica i odličan je za prikaz sadržaja. Preko njega je moguće korišćenje društvenih mreža, raznih aplikacija ili gejming. Ekran ima rezoluciju od 904 x 2316 piksela i stopu osvežavanja os 120 Hz.

Kada se rasklopi, Galaxy Z Fold5 unutra ima savitljivi 7,6-inčni Dynamic AMOLED 2X ekran. Rezolucija je 1812 x 2176 piksela, sa 120 Hz osvežavanjem i HDR10+ podrškom. Nabor u sredini ekrana, gde se savija na dve polovine, je i dalje vidljiv mada je ovo redukovano u odnosu na ranije. Kada gledate direktno u ekran, ovaj nabor nije primetan, a može da vam privuče pažnju samo iz određenih uglova.

Uz ovaj uređaj, imaćete na raspolaganju veliki ekran sa odličnim prikazom boja, visokom osvetljenjem i kontrastom, fluidnim odzivom za aplikacije, koji možete uvek da izvadite iz džepa i relaksirate se uz omiljenu igru ili video.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Kada su u pitanju kamere, Samsung Galaxy Z Fold5 ima nekoliko prednosti. Kada je sklopljen, na poleđini telefon ima sistem sa tri kamere, koji čine 50 MP f/1.8 glavni senzor sa podrškom za optičku stabilizaciju i Dual Pixel PDAF. Tu su i 10 MP f/2.4 telefoto kamera sa 3x optičkim zumiranjem i 12 MP f/2.2, 123˚ širokougaoni senzor.

Telefon ima i dve selfi kamere – jedna na spoljašnjem ekranu u otvoru od 10 MP, kao i kameru od 4 MP u unutrašnjem ekranu.

Spoljašnje kamere kreiraju odlične fotografije, kako na dnevnoj svetlosti tako i u noćnim uslovima. Tu je balansirana ekspozicija između svetlih i tamnih tačaka, uz veliki broj detalja i živopisan prikaz boja. Slično se može reći i za zoom i ultraširoku kameru, koje takođe nude solidan kvalitet fotografija.

Naravno, ne govorimo o kvalitetu kamera koji je na nivou onoga što nudi Galaxy S23 serija, a posebno Galaxy S23 Ultra model, ali to se trenutno i ne očekuje od telefona iz ove kategorije koji je namenjen nekim drugim aktivnostima. Kamere su dovoljno kvalitetne za fotografisanje i snimanje videa na amaterskom nivou. Moguće je i snimanje videa u 8K@30fps, 4K@60fps, 1080p@60/240fps i 720p@960fps kvalitetu.

Na polju hardvera, s druge strane, Galaxy Z Fold5 ne zaostaje za Galaxy S23 serijom. Pokreće ga Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy čipset, zajedno sa 12 GB RAM-a i 256/512 GB ili 1 TB prostora za skladištenje podataka. Mi smo na testu imali model sa 256 GB skladišta. Telefon ima podršku za Dual SIM, mada nema podrške za memorijske kartice.

Bilo je zanimljivo koristiti unutrašnji ekran za igranje zahtevne igre, gledanje YouTube videa i surfovanje istovremeno. Ovo nije dovelo do seckanja, kočenja ili pregrevanja telefona i sve je fluidno radilo.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Kada je u pitanju konekcija, Z Fold5 je dobro opremljen, pa su tu podrška za 5G (za nas još uvek nebitno ali je dobro za dugovečnost telefona), Wi-Fi 802.11 i Wi-Fi Direct, kao i NFC i Bluetooth 5.3 interfejs.

Galaxy Z Fold5 radi pod Android 13 operativnim sistemom, uz Samsungov OneUI 5.1.1 interfejs. Baratanje softverom je moguće bez problema za svakoga ko je ikada koristio Android smartfon, a pri tome uključuje i sve opcije prilagođavanja funkcije softvera koje nudi južnokorejski proizvođač.

Na polju softvera postoje neke pogodnosti kada koristite telefon u njegovom rasklopljenom, tablet formatu. Bez obzira na to u kojoj aplikaciji ste u full screen modu, možete koristiti polje za brzi pristup u dnu ekrana za prevlačenje drugih aplikacija na poziciju koju želite. Ili možete odmah da koristite mod podeljenog ekrana (split screen).

Možete koristiti do tri aplikacije u fiksiranoj poziciji i još jednu u lebdećem prozoru ukoliko to želite. Možete da sakrijete polje u dnu ekrana dužim pritiskom kako biste dobili još malo prostora na ekranu. Sve ovo je veoma pogodno za efikasan multitasking, bilo da radite i komunicirate sa timom preko video poziva, ili kontrolišete muziku dok strimujete ili gledate video vodič dok pričate s nekim na glasovnom servisu.

Kako bi sve ove mogućnosti bile dostupne, napaja ih baterija kapaciteta 4400 mAh. Samsung je možda mogao da implementira bateriju većeg kapaciteta, s obzirom na to da neretko viđamo telefone sa kapacitetom baterije preko 5000 mAh.

Uz izuzetno napredno korišćenje, uključujući zahtevnu igru, gledanje videa i pojačano korišćenje aplikacija, baterija na Z Fold5 telefonu može da se isprazni za oko šest sati (sa uvek uključenim unutrašnjim ekranom). Kada se sve ovo ponovi na eksternom ekranu, bez otvaranja telefona, baterija traži da se napuni za nešto manje od sedam sati.

Drugim rečima, ako telefon koristite veoma intenzivno na dnevnom nivou, moraćete da ga dopunjavate i do dva puta dnevno. Naravno, ako ga koristite za standardne aktivnosti, pozivanje, pregled društvenih mreža i suzrfovanje – trajaće vam ceo dan.

Kada je potrebno da napunite bateriju, Galaxy Z Fold5 podržava 25W punjenje preko kabla, 15W bežično punjenje, kao i 4,5W reverzibilno bežično punjenje.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Sa cenom od oko 235.000 RSD za 256 GB model i oko 245.000 RSD za 512 GB varijantu, Samsung Galaxy Z Fold5 je svakako premijum uređaj i nije za svačiji džep. Radi se o savitljivom telefonu, kreiranom za određene namene i ciljanu grupu korisnika koji mogu odlično da iskoriste prednosti ovog formata.

Galaxy Z Fold5 je bez sumnje sjajan telefon, ali napredak i implementiranje poboljšanja u savitljive telefone u ovom trenutku ne opravdava njihovu objavu jednom godišnje, tako da je na korisniku da odluči da li mu je potreban ovakav telefon i koji model će koristiti.

Autor:
Bratislav Jovanović

Uređaj na test ustupio Samsung

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.