Konačno rešen najveći problem u vezi s baterijama telefona

Istraživači sa Univerziteta u Sidneju rešili su jedan od najvećih problema koji je do sada stajao na putu uspešne zamene litijum-jonskih baterija cink-vazdušnim baterijama.

Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Cink-vazdušne baterije znatno su jeftinije za proizvodnju od litijum-jonskih jer se cink nalazi svuda oko nas, mogu da uskladište znatno više energije, a pritom nanose daleko manje štete životnoj okolini.

Njihovu primenu u mobilnim telefonima do sada je onemogućavao nedostatak elektrokatalizatora koji bi generisali kiseonik i smanjivali njegovu količinu tokom punjenja i pražnjenja baterije.

Srećom, istraživači su razvili novu metodu koja je omogućila stvaranje cink-vazdušnih baterija "od nule".

"Sve do sada, cink-vazdušne baterije pravljene su sa skupim i retkim metalnim katalizatorima, poput oksida platine i iridijuma. Naša metoda zasniva se na upotrebi jeftinih katalizatora koji daju izuzetno dobre rezultate", rekao je profesor Juan Čen sa Fakulteta inženjerstva i informacionih tehnologija na Univerzitetu u Sidneju.

Čenov kolega, profesor Li Vej, kaže da se proizvodnja baterije sa novim katalizatorima pokazala izuzetno uspešnom, prenosi Gizmodo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.