Telefoni kao droga: Evo zašto koristimo telefone tokom vožnje

Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje opasno je ponašanje koje ugrožava sigurnost u saobraćaju. Tokom vožnje vozači često pričaju telefonom, pišu poruke, ili koriste društvene mreže. Psihijatar Dejvid Grinfield ima objašnjenje ovog fenomena.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Grinfield tvrdi da naš mozak na pametne telefone reaguje na isti način kao i na drogu.

"Kad ljudi rade nešto tako često, i do te mere da ignorišu uticaj tog ponašanja, to govori da u tom ponašanju ili drogi ima nešto psihoaktivno", kaže Grinfield.

Kada čujemo notifikaciju na telefonu, to je signal koji našem mozgu poručuje da nešto potencijalno prijatno čeka na nas. Ovo očekivanje zadovoljstva prouzrokuje otpuštanje dopamina u mozgu, hemikalije koja se povezuje sa zadovoljstvima poput hrane, seksa i droga.

Grinfield kaže da iako su neurobiološki putevi korišćenja droge i pametnog telefona uporedivi, nivo zavisnosti nije isti. Potreba da se provere novosti na telefonu je samo "iritabilnost".

Ona, međutim, ni u kom slučaju ne bi trebalo da prođe neprimećeno. Grinfield kaže da je problem korišćenja telefona u toku vožnje rastući problem javnog zdravlja koji neće izlečiti sama svesnost o problemu.

Problem se neće rešiti sam od sebe, a za njegovo uspešno rešavanje potrebni su obrazovanje, strožiji zakoni i njihova primena, smatra Grinfield.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.