Samsung i Apple i dalje na vrhu, ali Kinezi opasno napadaju

U prvom kvartalu godine isporučeno je 349 miliona pametnih telefona, što je za 3,9 odsto više od prošlogodišnjeg broja.

tportal.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ipak, prema procenama konsultantske kuće Gartner, rast prodaje rezultat je popularizacije jeftinih pametnih telefona na tržištima u razvoju, što je pak podstaknuto smanjenjem cena 4G pristupa mobilnim mrežama.

“Novi brendovi unose pometnju u stare poslovne modele i povećavaju svoj udeo. S takvom tržišnom dinamikom, kineski brendovi polako postaju novi vodeći svetski brendovi”, smatra Anšul Gupta, direktor istraživanja u Gartneru. “Dva kineska brenda su među pet najprodavanijih u prvom kvartalu 2015, a predstavljali su 11 odsto tržišta. Sada već govorimo o tri kineska brenda na top pet listi uz udeo od 17 odsto”.

Baš kao Xiaomi i Huawei, veliki rast zabeležio je i Oppo. Ispred ovog trojca nalaze se samo Samsung i Apple, kojima udeo polako ali sigurno opada. Oba giganta su, naime, isporučili manje uređaja nego prošle godine, a najveći pad je zabeležio Apple - sa 17,9 na 14,8 osto udela u istom periodu (prvi kvartal 2015/2016).

Samsungov pad su, prema analitičarima, kako-tako “amortizovali” novi modeli iz linije Galaxy S7, ali i jeftiniji uređaji koji su uspeli da se nametnu kao konkurencija na tržištima u razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.