Pravi robokap patrolira Silicijumskom dolinom

Kada bi Robokap stvarno postojao i kada bi bio više robot nego čovek, verovatno bi izgledao kao ovo čudo koje patrolira Silicijumskom dolinom.

Podeli

Opremljen je kamerama, mikrofonima, zvučnicima, laserima i skenerima, tako da mu malo toga može promaći. Robot se zove Knightscope K5 Autonomous Data Machines, a napravila ga je kompanija Knightscope iz kalifornijskog Mauntin Vjua, prenosi Russia Today.

Programiran je tako da primeti neobično ponašanje i da o tome obavesti nadležne. Takođe, ima senzore za miris, a u stanju je da zapamti do 300 brojeva registarskih tablica u minutu.

Jedna od izumiteljki ove mašine, Stejsi Stivens opisuje kako radi: “Kada sumnjiva osoba stane ispred njega, on je snima i momentalno šalje podatke u kontrolni centar. Ukoliko se desi obijanje automobila, robot je u stanju da detektuje zvuk lomljenja stakla ili brave, nakon čega beleži broj registracije, fotografiju vozila, tačno vreme i tačnu lokaciju na kojoj se prekršaj desio.”

Firma koja ga je napravila, saopštava da će ovi roboti patrolirati tržnim centrima, lokalnim naseljima, studentskim kampusima i koledžima. U budućnosti je planirano da se robot nađe u školama, hotelima, kazinima, lukama, ali i na stadionima i aerodromima. Robot za sada patrolira u oblasti San Franciska i na nekim lokacijama u Silicijumskoj dolini.

Knightscope tvrdi da će stopa kriminala u kojima patrolira “robokap” biti smanjenja za 50%. Oni veruju da je robot u stanju da zameni ljude u nekim bezbedonosno rizičnim situacijama.

“Ovo je savršen način da policajci izbegnu neke potencijalno opasne situacije” kažu iz firme Knightscope.

Priroda susreta civila sa “robokapom”, za sada je emotivna i prijateljska.

“Većina ljudi uglavnom hoće da ga zagrli i slika se sa njim” kaže Stivensova “U slučaju neprijatnih susreta, ako neko hoće da ga napadne, on emituje jako glasan i neprijatan zvuk koji je sve jači. Zamislite alarm na automobilu, samo nekoliko puta glasniji.”

Robot je visok 1,5 metar, težak je 136kg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.