NVIDIA ima lek za nisku rezoluciju LCD displeja

Tehnološka industrija je opsednuta rezolucijom, a i mi želimo da svaki displej bude visoke rezolucije bez obzira na njegovu veličinu. Međutim, takođe želimo i da naši uređaji budu pristupačne cene.

Endgadget
Podeli

Ovo proizvođačima stvara interesantan problem: kako da proizvode jeftine uređaje sa ekranima visoke rezolucije?

NVIDIA istraživači imaju jedno rešenje – spojite dva panela niske rezolucije kako biste povećali gustinu piksela, i to po jako niskoj ceni.

Ovo rešenje je toliko prosto da zvuči nemoguće, ali čini se da ipak daje željene rezultate.

Istraživači su rastavili dva 1.280 x 800 LCD displeja i potom ih spojili u jedan ekran sa pomalo razmeštenim pikselima, filterom koji rešio problem sa polarizacijom i posebnim softverom koji treba da se postara da sve komponente rade u tandemu.

NVIDIA ovaj prototip naziva „cascaded display“, a na testovima je pokazao znatno veću rezoluciju od originalnih panela.

Slika koju nudi ovaj displej nije identična onoj koju nudi HD, ali u pitanju je svakako veliki pomak napred u poređenju sa originalnim 1.280 x 800 panelima.

U pitanju je takođe relativno jeftin način proizvodnje ekrana viših rezolucija, ali ovi paneli ipak nisu savršeni – manje su svetli od tipičnih ekrana i imaju znatno lošije uglove gledanja, ali dalje istraživanje moglo bi da dovede do boljeg načina pravljenja pristupačnih ekrana visoke rezolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.