Da li je ovo najinteresantniji laptop godine?

Podeli
Foto: Asus/Promo
Foto: Asus/Promo

ASUS je tokom prethodnih godina predstavio razne zanimljive laptopove, ali je ovog puta nadmašio sebe. Sa dva fantastična OLED ekrana, novi ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406 je revolucionaran laptop koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Višegodišnje iskustvo

Ovo nije prvi ASUS-ov laptop sa dva ekrana. U raznim oblicima ASUS ih prodaje već više od pet godina, ali je do sada dodatni ekran bio manjih dimenzija od osnovnog. Izuzetak je bio Zenbook 17 Fold OLED, koji je imao veliki savitljivi ekran. Ovogodišnji Zenbook DUO UX8406 je njegov duhovni naslednik i ima dva 14 inčna ASUS Lumina OLED ekrana, koja zauzimaju gotovo celu površinu kućišta. A tastatura? Ima i nju. I to dobru.

Svestranost

Ako bi se tražila jedna reč koja najbolje opisuje Zenbook DUO, onda bi ta reč bila svestranost. Treba vam kompaktan i lagan laptop? Zenbook DUO je odličan izbor jer je težak samo 1,32 kg (sa Bluetooth tastaturom 1,6 kg).

Treba vam laptop sa velikim ekranom? Opet je tu Zenbook DUO, jer kada koristite oba ekrana, imate radnu površinu kao da radite na monitoru dijagonale 19,8 inča, što nijedan drugi laptop na tržištu ne može da ponudi.

Ovo ga čini idealnim za veliki broj korisnika, naročito za one koji u radu istovremeno koriste više programa, a takvi su u većini. Postoji mnogo situacija u kojima je dodatni ekran velika prednost.

Na primer, na jednom možete pratiti online sastanak, dok na drugom proveravate mejlove ili tražite podatak koji vam treba za sastanak. Na gornjem ekranu možete programirati, dok na donjem gledate kako novi kod utiče na izgled.

Na jednom možete otvoriti Photoshop, dok na drugom gledate tutorijal. Možete surfovati internetom, gledati film ili utakmicu i istovremeno imati otvoren program za dopisivanje. Uz malo mašte možete gotovo sve.

Foto: Asus/Promo
Foto: Asus/Promo

Odlikuje ga izuzetan kvalitet izrade, jer je za kućište korišćena lagana i čvrsta legura magnezijuma i aluminijuma. Poseduje i MIL-STD 810H sertifikat o izdržljivosti po vojnim standardima.

Oba ekrana su identična. Svaki ima dijagonalu 14 inča, rezoluciju 2880 x 1800 px, frekvenciju osvežavanja 120 Hz i 550 nita maksimalno osvetljenje. Ukratko, ekrani su vrhunski. Osetljivi su na dodir i možete ih koristiti sa olovkom koja se dobija uz uređaj.

Koristite ga kako vama odgovara

ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406 možete koristiti kao klasičan laptop, tako što ćete Bluetooth tastaturu staviti preko donjeg ekrana. Tastatura je pune veličine i drže je jaki magneti, pa je potpuno stabilna u radu.

Iznenađujuće je kvalitetna i udobna za kucanje, ima pozadinsko osvetljenje, a ugrađen je i touchpad, pa se DUO na prvi pogled u ovom režimu ne razlikuje od klasičnih laptopova. Baterija ugrađena u tastaturu omogućava 7-10 dana korišćenja bez dopunjavanja.

Foto: Asus/Promo
Foto: Asus/Promo

Prava magija nastaje kada tastaturu postavite ispred sebe, a laptop postavite u Desktop mod, tako da ekrani stoje jedan pored drugog, zahvaljujući šarkama koje se otvaraju do 180 stepeni.

Velika radna površina omogućava lak i udoban rad, a multitasking je jednostavniji nego na bilo kom drugom laptopu. Ugrađeno metalno postolje sa zadnje strane laptopa obezbeđuje da Zenbook DUO stabilno stoji na stolu u ovom položaju.

Foto: Asus/Promo
Foto: Asus/Promo

Ukoliko vam više odgovara da ekrani budu jedan iznad drugog, jednostavno odaberite Dual Screen mod. U ovom režimu rada možete koristiti Bluetooth ili virtuelnu tastaturu.

Već pomenuto postolje možete postaviti u različite položaje i na taj način podesiti da ekrani budu u visini koja vam odgovara. Teško je rečima opisati koliko je rad u ovom režimu udobniji i zdraviji od rada na klasičnom laptopu, jer vam se ekran nalazi u visini očiju, pa ne morate stalno držati povijen vrat.

Foto: Asus/Promo
Foto: Asus/Promo

A kakve su performanse?

Performanse su odlične. Zenbook DUO laptopovi imaju nove Intel Core Ultra procesore, uključujući i najmoćniji Core Ultra 9. Ovi procesori imaju napredne AI karakteristike, što će naročito doći do izražaja sa narednom nadogradnjom Windowsa, koja će se primetno više oslanjati na veštačku inteligenciju. SSD kapaciteta do 2TB i dosta RAM memorije (do 32 GB) obezbeđuju udoban rad i sa zahtevnim aplikacijama. Pored moćnog hardvera, ASUS je ovaj laptop opremio i naprednih softverom, koji omogućava da dva ekrana iskoristite na najefikasniji način.

Sve to pokreće velika baterija (75 Wh), pa je i autonomija odlična, uprkos tome što laptop ima dva ekrana.

Da li je ovo laptop za vas?

Ukoliko često koristite više aplikacija istovremeno ili dosta putujete, a treba vam veliki ekran, onda je ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406 savršen laptop za vas. U odnosu na prethodnika (Zenbook 17 Fold), DUO ima gotovo dvostruko nižu cenu, a zahvaljujući tome što značajno povećava produktivnost u odnosu na klasične laptopove, lako je opravdati ulaganje.

Detaljnu specifikaciju i cenu po kojoj je ASUS Zenbook Duo UX8406 dostupan na domaćem tržištu možete videti ako kliknete OVDE.