Šest futurističkih tehnologija za skladištenje podataka

Digitalna tehnologija polako osvaja svet, a pred naučnicima se nalazi težak izazov – pronaći najbolji način da se na duži vremenski period uskladišti velika količina podataka.

Izvor: engadget.com
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Ovo su neki od najzanimljivijih novih materijala i tehnologija:

Stakleni disk koji čuva 360TB podataka "zauvek"

Naučnici britanskog Univerziteta u Sautemptonu izumeli su mali disk od stakla na kojem je moguće uskladištiti čak 360 TB podataka. Stručnjaci navode da na sobnoj temperaturi ovo staklo može da traje ‘zauvek’, a da njegov rok trajanja na 190 stepeni Celzijusovih iznosi 13,8 milijardi godina. Staklo je izdržljivo zahvaljujući 5D tehnologiji -osim tri fizičke dimenzije, poseduje i dve u vidu talasne dužine i polarizacije svetlosnog talasa.

Centri za skladištenje podataka pod vodom

Ljubitelje tehnologije odavno ne čudi činjenica da kompanija Microsoft, a tehnološki gigant prošle godine počeo je da eksperimentiše sa smeštanjem cloud servera duboko pod vodom. Projekat Natick predviđa smeštanje servera u ogromne vodootporne kapsule, koje će biti potopljene u Pacifik, nedaleko od obale Vaštingtona. Dvomesečno testiranje pokazalo je da je centar za skladištenje podataka jačine 300 desktop računara ostao netaknut i suv.

Data Tower - Centar za skladištenje podataka na Islandu

Foto: eVolo/ Valeria Mercuri / Marco Merletti
Foto: eVolo/ Valeria Mercuri / Marco Merletti

Ovaj zanimljivi projekat delo je italijanskih dizajnera Valerije Merkuri i Marka Merletija. Island je kao strateška lokacija odabran iz tri razloga: smešten je između Evrope i SAD, što znači da bi kompanije mogle svoje veb usluge da pružaju za oba kontinenta na jednom mestu, obnovjlivi izvori energije (geotermalni izvori i hidroelektrane) omogućili bi snabdevanje centra 100 odsto čistom energijom po istoj ili nižoj ceni nego što to čine klasična goriva, dok bi niske temperature izuzetno pogodovale hlađenju servera, što bi takođe omogućilo uštedu električne energije.

Hitachi pločice od kvarcnog stakla

Još jedan lider na polju proizvodnje elektronskih uređaja predstavio je 2012. godine malo drugačiju verziju petodimenzionalnog stakla za skladištenje podataka. Koristeći binarni kod, istraživači su upakovali 40 MB posataka na komadić kvarcnog stakla veličine 2.5 sa 2.5 centimentra. Debeo samo dva milimetra, svaki kvadrat može da uskladišti istu količinu podataka koliko i standardni CD, izdrži temperaturu do 1.000 Stepeni Celzijusovih i kontakt sa brojnim hemikalijama i vodom. Podatke je moguće povratiti upotrebom optičkog mikroskopa, a staklo ostaje prozirno bez obzira na količinu uskladištenim podataka.

Lebdeći nosač za uređaje koji troše malo energije

ilustracija
ilustracija

Foto: Kārlis Dambrāns / Flickr.com

Međunarodni tim naučnika iz Južne Koreje i Škotske razvio je koncept za novi tip skladištenja podataka koji se zasniva na lebdećoj konzoli za male uređaje poput mobilnih telefona i MP3 plejera. Konzola koja samu sebe pokreće reaguke na protok električne struje u uređajima i pretvara ove električne informacije u binarni kod koji je i brži i energetski efikasniji od postojećih tehnologija. Uprkos tome što ovaj izum još nije dopreo do mušterija, svakako bi u budućnosti mogao da predstavlja naredni veliki naučni proboj.

Napušteni rudnici kao centri za skladištenje podataka

Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Dok brojni istraživači pokušavaju da osmisle nove uređaje za skladištenje podataka, drugi se trude da pronađu što pogodnije lokacije za smeštanje servera. Iz tih napora rodila se ideja da bi napušteni rudnici krečnjaka širom SAD mogli da budu savršeno mesto za to. IT stručnjaci već odavno znaju da efikasan centar za skladištenje podataka mora da ispunjava određene uslove – da ima optimalnu temeperaturu i procenat vlažnosti. To su, međutim, ujedno i dve stvari koje iziskuju veliku potrošnju energije na tlu. Duboko u rudniku, uslovi su prilično pogodni. Najmanje jedna arhitektonska firma – Callison, već je pretvorila jedan od rudnika u podzemni centar za skladištenje podataka u severnoistočnom delu SAD. Tačna lokacija ostala je tajna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.