Valijeva svedoči o doping slučaju na ZOI u Pekingu

Ruska klizačica Kamila Valijeva svedočiće ovog meseca putem video linka na saslušanju povodom njenog doping slučaja na ZOI u Pekingu 2022. godine.

Izvor: B92, Beta
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani saopštio je da su Valijeva i zvaničnici Ruske antidoping agencije među strankama, svedocima i ekspertima, koji će putem video linka svedočiti na saslušanju zatvorenim za javnost u Lozani od 26. do 29. septembra.

Svetska antidoping agencija (WADA) traži četvorogodišnju suspenziju za Valijevu, a presuda bi mogla da traje mesecima.

Valijeva je osvojila olimpijsko zlato u Pekingu u ekipnom takmičenju, pre nego što se otkrilo da je bila pozitivna na zabranjenu supstancu pre Zimskih olimpijskih igara. Ona je tada imala 15 godina. Vest o pozitivnom doping testu objavljena je tokom takmičenja, Valijevoj je dozvoljeno da nastavi učešće, ali je u individualnom programu pravila greške i zauzela je četvrto mesto.

Ruski sud presudio je prošle godine da Valijeva nije kriva, pa su se WADA i Međunarodna klizačka unija (ISU) žalili CAS.

WADA traži i da se Valijeva diskvalifikuje sa Olimpijskih igara, što bi značilo oduzimanje zlatne medalje Rusiji u ekipnoj konkurenciji. Selekcija SAD je tada osvojila srebro i mogla bi da dobije zlatnu medalju.

ISU traži suspenziju od dve do četiri godine i diskvalifikaciju sa Olimpijskih igara.

Advokati Valijeve tvrde da "CAS nema nadležnost, da ona alternativno nije bila kriva i da je dovoljan ukor".

CAS je saopštio da njeni advokati sugerišu da bi eventualna suspenzija trebalo da bude samo na dve godine jer pozitivan test nije bio nameran i da bi rezultat sa Igara u Pekingu trebalo da ostane na snazi.

Njeni advokati su rekli da je ona nenamerno bila kontaminirana lekom za srce koji je uzimao njen deda. Lek trimetazidin može povećati efikasnost protika krvi i poboljšati izdržljivost.

Valijeva je bila pozitivna 25. decembra 2021. godine, na državnom šampionatu u Sankt Peterburgu, gde je osvojila titulu.

Uzorak je poslat u laboratoriju u Stokholmu, gde je obrada bila odložena zbog nedostatka osoblja tokom pandemije koronavirusa i zbog toga što ruski zvaničnici nisu označili seriju uzoraka kao prioritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.