Poljaci uhapsili profesionalnog hokejaša zbog špijunaže – radio za Rusiju

Poljski zvaničnici saopštili su da je slobode lišen ruski hokejaš, član tamošnjeg prvoligaša, zbog špijunaže.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za to delo u Poljskoj je zaprećena kazna i do deset godina zatvora.

"Ruski špijuni padaju jedan za drugim"
, napisao je na Tviteru Ministar pravde Poljske Zbignjev Ziobro, aludirajući na podatak da je to bilo već 14. hapšenje osumnjičenog za špijunažu od početka invazije Rusije na Ukrajinu.

U martu, Poljaci su razbili špijunsku mrežu i uhapsili su devet osoba za koje se sumnja da su dugo vremena osmatrali železničku infrastrukturu u državi.

"Špijun koji se krio pod maskom profesionalnog sportiste je uhapšen. Rus je igrao za prvoligaški tim", potvrdio je Ziobro poslednju uspešnu akciju.

Iz Ministarstva pravde nije otkriven identitet hokejaša niti klub za koji igra. Ipak, zna se da je u Poljskoj od oktobra 2021. godine.

Trenutno je u pritvoru u regiji Silesija u južnom delu države.

Sumnjiči se da je za potrebe Rusije osmatrao i informisao svoje nadređene o infrastrukturi u određenim delovima Poljske, za šta je bio plaćen.

U Poljskoj je inače pojačano prisustvo ruskih špijuna pošto je ta država glavni posrednik u dobavljanju ratne opreme Ukrajini.

Ministarka spoljnih poslova Rusije Marija Zahariva od Poljske je zatražila objašnjenje zbog hapšenja državljanina Rusije u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.