Džordan Šolc najbrži na 500 m, na SP u brzom klizanju u Kalgariju

Džordan Štolc je osvojio zlatnu medalju na najkraćem brzoklizačkom sprintu, stazi dužine 500 metara, na svetskom prvenstvu u Kalgariju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Štolc, američko "čudo od mladića", ima samo 19 godina, a stazu je prešao za 33 sekunde i 69 stotih, što je njegov najbolji rezultat, američki rekord, rekord Olimpijske dvorane u Kalgariju i drugi najbolji rezultat svih vremena.

Samo 8 stotih ga je delilo od rezultata koji je 2019. godine postavio Rus Pavel Kuližnjikov, na mnogo "bržem ledu" u Solt Lejk Sitiju.

Štolc se u poslednjem dvanaestom paru ove discipline trkao protiv legendarnog kanadskog sprintera, veterana Laurena Debruja (31), koji je ovog puta morao da se zadovolji srebrnom medaljom.

Treći je, na opšte iznenađenje, bio Poljak Danijel Žurek, a veoma zanimljivo i za ovaj sport veoma dobro je to što su među prvih sedam bili predstavnici sedam država, odnosno, osim pomenutih, još i klizači iz Japana, Norveške, Holandije i Koreje.

I u ženskoj konkurenciji najbrža je bila jedna od favoritkinja, Holanđanka Femke Kok, rezultatom 36:83 što je njeno najbolje vreme i novi državni rekord Holandije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.