Filipović o sukobu s "Hrvatskim tiraninom": Posle Rima dugo nismo pričali

Jedna trofejna karijera je završena.

MSIzvor: B92
Podeli
Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Proslavljeni vaterpolo trener Ratko Rudić, osvajač čak preko 40 medalja sa raznih takmičenja, poznat i kao strog stručnjak pod prefiksom "Hrvatski tiranin", odlučio je da se penzioniše.

Pročitajte još Legendarni "Hrvatski Tiranin": Najdraža mi je medalja sa Jugoslavijom

Poslednji klub bio mu je Pro Reko, a koronavirus sprečio je da sa tim gigantom napadne trofej Lige šampiona na bazenu u Đenovi.

Upravo je njegov doskorašnji igrač Filip Filipović, kapiten reprezentacije Srbije, govorio o Rudiću za "Total vaterpolo" i kako se sukobio s njim u Rimu posle polufinala Svetskog prvenstva 2007. godine.

"Razgovor nije bio prijatan, ali sve je bilo u toku snažnih emocija. Sve se oprašta vaterpolo legendi kao što je Ratko. Pre dolaska u Pro Reko otvoreno i dugo pričali", otklrio je Filipović, prisetivši se tadašnje pobede Srbije nad Hrvatskom 12:11.

Filipović priznaje da je mnogo naučio od Rudića.

"Čvrst stil rada i način na koji vodi tim krasi Ratkov posao. Njegova strast i predanost trenerskom poslu graničila se s nemogućim. Koji god tim da je vodio bio je 100 odsto u tome. Nije mi rekao to, ali imao sam čast i priliku da to osetim".

Srpski as priznao je da su Rudićevi treninzi bili jako naporno, čak i mentalno, ali i da je poštovao igrače.

"Ako je neko od igrača posle treninga hteo da vežba šut ili neki drugi segment, Ratko je uvek čekao dok poslednji igrač ne završi. To je detalj za pamćenje i primer svima. Time je pokazao poštovanje svojim igračima".

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Upravo je zbog svoje zahtevne discipline Rudić imao nadimak "Tiranin".

"Nije bio strog. Samo dosledan i uporan u svojim zahtevima i disciplini. To je nešto s čime je bio upoznat svaki igrač od prvog dana. Voleo je sukob sa 'teškašima'. Zbog dugogodišnjeg iskustva znao je tačno da integriše sve igrače u svoj sistem i svrhu tima. Uvek je bio pravedan i korektan, nikoga nije favorizovao. Možda su neki imali predrasude da je bio strog sa igračima".

Filipović je govorio i šta je naučio od Rudića.

"Naučio me je da igrač koji je trajno pod fizičkim protiskom mentalno padne posle određenog perioda. A mi igrači odlučujemo kada će protivnik da padne. Svojim intezitetom i voljom da nametnemo presudni trenutak. Ratko Rudić je nepogrešivo odredio mentalnu strukturu svakog vaterpoliste", zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.