Zvezda na skeneru B92.sport: "Prokleti" Bukari i novi-stari problem crveno-belih

Fudbaleri Crvene zvezde žaliće za propuštenim šansama u 172. "večitom" derbiju, koji je završen rezultatom 2:2.

Milan Tomić
Podeli
Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

Bili su bolji u prvom poluvremenu, da bi u drugom delovali pomalo zatečeno, u trenucima kada je Partizan preokrenuo, pomalo i pogubljeno

Odavno Zvezda nije stvorila toliko prilika u duelu sa Partizanom, koji je na kraju odoleo i odneo važan bod sa Marakane, koja je posle dugo vremena bila krcata.

Imali su crveno-beli više od igre u prvom delu utakmice, a do pogotka su stigli praktični ni iz čega, posle kornera i snalažljive egzekucije Spajića. Domaći su mogli da žale za prilikama, iz igrađenih akcija, a najbolje su imali Osman Bukari, u dva navrata, odnosno Marko Stamenić posle dodavanja Mirka Ivanića.

Šanse su dolazile uglavnom sa boka, pretežno sa levog, gde su In Bom Hvang i Ivanić kombinovali sa Milanom Rodićem, koji se ubacivao u prazan prostor. Kako je prednost došla, tako je i otišla. Najpre greška Srđana Mijailovića u dodavanju, a onda i pogodak Mateusa Saldanje posle intervencije Omrija Glazera na trenutak.

Šokantno primljen gol u nadoknadi prvog, kao da je Partizan dodatno podigao, te su crno-beli posle kontranapada još jednom zatekli smušenu odbranu Zvezde, koja se sporo vraćala nazad.

Šerif Ndiaje ih je vratio u život, da bi im u finišu i sreća malo okrenula leđa. Taman toliko da ovaj susret bude završen podelom bodova.

Golman i odbrana

Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

Omri Glazer – nije bio kriv ni kod jednog od primljenih golova. Kod prvog nije imao ni sreće, pošto se lopta nakon njegove intervencije odbila pravo na nogu Saldanji. Kod drugog je bio nemoćan posle šuta Kalulua.

Srđan Mijailović – najveći problem Zvezde, kao i srpskog fudbala – pozicija desnog beka. Morao je opet Mijailović da je pokriva, uz, doduše, redigovanu ulogu. U fazi odbrane je zaista igrao po desnom beku, dok se u fazi napada izvlačio u sredinu, prepuštajući tu ulogu Stameniću. Stigao je u prvom poluvremenu da pripreti jednom sa distance, ali je ključnu grešku napravio u nadoknadi, kada je upravo njegovo loše dodavanje Partizan kaznio. Nije se proslavio ni kod drugog pogotka, pošto mu je, očigledno brži Kalulu, pobegao i potom realizovao kontru.

Uroš Spajić – Dostojno je odmenio Dragovića u ulozi kapitena. Kod prvog primljenog gola bio je pomalo neoprezan, zajedno sa Rodićem, kada im se iz drugog plana prikrao Kalulu, ali generalno je ovo bila dobra partija 31-godišnjeg štopera. Dobru partiju krunisao je i golom, da bi na startu drugog poluvremena sprečio čist gol Natha, sjajnom blokadom.

Aleksandar Dragović – bio je pod znakom pitanja kapiten crveno-belih, a da je rovit, pokazalo se u 28. minutu, kada je samo seo na travu, a potom i napustio igru zbog povrede mišića.

Milan Rodić – dok je imao snage, logično u prvom poluvremenu, mogao se videti na protivničkoj polovini. Imao je nekoliko prodora, te odlično proigravanje Bukarija, koji je promašio zicer potom. Kod prvog gola Rodić je malo zaspao, ne videvši Kalulua kako se ubacuje, ali je u nastavku odradio posao, što bi se reklo.

Sredina

Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

Marko Stamenić (do 56. minuta) – zbog izostanka i povrede Vladimira Lučića, izbor za „bonus“ igrača pao je upravo na momka sa Novog Zelanda. U začetku akcija se izvlačio na desni bok i ono što (ni)je uradio u napadu ne može mnogo da mu se zameri. Kašnjenja i loše pozicioniranja svakako mogu.

In Bom Hvang – znalo se od kako je stigao u Ljutice Bogdana da zna fudbal, mada ga krhkost i nedovoljna „sirova“ snaga ponekad koštaju. Često je, naročito u prvom poluvremenu, dejstvovao po levoj strani, preko koje Zvezda uglavnom pretila. Odlično je izveo korner kod drugog kola, da bi ubrzo bio i na ivici crvenog kartona, zbog neodlučnosti.

Gelor Kanga (do 56. minuta) – imao je ulogu plejmejkera, ali nije imala Zvezda konkretne koristi od njegove kreacije na ovoj utakmici. Vraćao se pozadi po loptu, ali falilo je dodavanje koje probija prvu liniju odbrane crno-belih. U nedostatku rešenja, pokušavao je dugim loptama da pronađe saigrače, međutim, nije ni to bio recept. Kod drugog gola „ispao je kao iz džipa“, Goh mu je gurnuo loptu kroz noge, nakon čega je usledila ubitačna kontra gostiju.

Mirko Ivanić (do 76. minuta) – odlično je krenuo, umalo upisao i asistenciju na samom početku utakmice, kada je Stamenić bio neprecizan. Pred kraj prvog dela utakmice, pogodio je i stativu iz mrtvog ugla. Falio je završni pas sjajnog tehničara, koji se u nastavku malo i ugasio, pa je ubrzo i ustupio mesto na terenu Kataiju.

Osman Bukari – kao da je neko prokleo krilnog napadača Crvene zvezde. Propustio je četiri baš velike šanse. Prva je bila zapravo najbolja, kada je promašio sa nekoliko metara. U drugom poluvremenu uzdrmao je i prečku. Jednostavno ovo nije bilo veče jednog od najboljih fudbalera crveno-belih ove sezone. Do kraja susreta je imao još jednu dobru šansu, ali mu se nije dalo.

Napad, trener i izmene

Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

Šerif Ndiaje – imao je šansu odmah na početku, posle je zatresao i mrežu, doduše, bio je ofsajd. Šerifu se svašta može zameriti u prvom delu sezone, ali je na ovom derbiju bio sasvim solidan. Vidi se da ga je Milojević malo trgao, a nagrada je stigla u 67. minutu, kada je odlično skočio posle kornera i postigao gol.

Trener: Vladan Milojević – glavni problem mu je bilo pitanje bonus igrača, usled izostanka Vladimira Lučića. Odlučio se za Stamenića, a ne za Mimovića i to je možda bila greška. Energično je vodio utakmicu, jasno pokazujući svojim igračima da ne želi povlačenje. Stvorila je Zvezda ogroman broj šansi na ovom susretu, ali je Vladan na kraju mogao samo da širi ruke, baš kao i većina ljudi na stadionu, u neverici što crveno-beli nisu postigli još neki gol. Rano je za priče o šampionskoj tituli, ali je činjenica da Milojević ne može biti zadovoljan propuštenom šansom da se na svom stadionu pobedi i pretekne Partizan pred plej-of koji je pred vratima.

Izmene:

Naser Điga (od 31. minuta) – solidna partija momka iz Burkine Fasa. Jasno je da mu u pojedinim trenucima pada koncentracije, ali je i činjenica da mu nijedan gol ne ide na dušu. U finišu je mogao da bude i junak, ali je njegov pokušaj glavom posle kornera iz gola izvukao Jovanović.

Ognjen Mimović (od 56. minuta) – možda bi bolje bilo da je on započeo utakmicu kao „bonus“ igrač. Sasvim solidno je odigrao, a u finišu je pogodio i prečku prilikom karambola u petercu crno-belih.

Piter Olajinka (od 56. minuta) – nije statirao, ali ni uspeo da uradi nešto konkretno. Jeste na levoj strani pokazao energiju i želju da se nešto promeni, naročito u momentima kada je Zvezda jurila rezultat.

Aleksandar Katai (od 76. minuta) – ovacijama je pozdravljen prilikom ulaska u igru. Kod haotičnih situacija pred golom Partizana i on je bio akter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 185 idi na stranu