Igrajte fudbal

Rano je da se odluči šampion, ali je pravo vreme da vidimo ko je stvarno bolji, makar u ovom trenutku.

Milan Tomić
Podeli
Peđa Milosavljević/Starsport
Peđa Milosavljević/Starsport

Crvena zvezda je u sezonu ušla kao apsolutni favorit, sa najjačim timom i najvećim ambicijama, ali je Partizan nekako "stidljivo" zaposeo vrh i, uz manje padove, odoleva praktično bez prestanka.

Crno-beli su lideri Superlige Srbije sa 59 bodova, jednim više od "večitog" rivala, koji je na njihovom mestu bio nakratko, pred prošli, 171. derbi.

Taj meč, poslednji u kalendarskoj, prošloj godini, pripao je Partizanu rezultatom 2:1, što mu je bila prva pobeda još od polufinala Kupa 2020. godine.

Poslednji put kada je tim iz Humske slavio u komšiluku, ako gledamo prvenstvo, bilo je u aprilu 2017. (3:1), u sezoni kada su se okitili poslednjom titulom prvaka države.

Od tada je odigrano devet derbija na "Marakani" – pet puta je slavila Zvezda, dok je u četiri navrata bilo nerešeno.

Često je u tim, ali i u duelima na stadionu Partizana, izostao dobar fudbal, a igrači bili nekako u grču, uz odobravanje svojih "šefova", koji su se takođe vodili logikom "bolje vrabac u ruci, nego golub na grani".

Greota bi bilo da i ovaj, 172. okršaj najvećih srpskih klubova, pred rasprodatim "Rajkom Mitićem", protekne u ziheraškom obračunu.

Vladan Milojević i Igor Duljaj su spustili loptu pred ovaj duel, koji su apostrofirali maltene kao i svaki drugi, "koji vredi tri poena".

Jasno je da šampionska trka neće biti gotova koji god rezultat bio u subotu predveče. Ako je tako, valjalo bi makar "jednom u sto godina" da uživamo u atraktivnom i efikasnom duelu.

Većina derbija u poslednje vreme završavali su, što bi kladioničari rekli "od nula do dva", mada je onaj poslednji u decembru, ipak, malo popravio stvar.

Crno-beli su poveli tada iz penala preko Birbasa Natha, prednost je duplirao Mateus Saldanja, da bi Šerif Ndiaje postigao jedini gol za goste.

Odmah nakon tog susreta, Barak Bahar je dobio otkaz. Na klupu je selo provereno ime, Vladan Milojević, jedan od tvoraca "nove" Zvezde.

"Gledao sam tu utakmicu, ali nešto posebno nismo analizirali. Ta i ova nema nekih dodirnih tačaka. Partizan je jesenji deo... Vezali su toliko pobeda, to je za respekt", rekao je Milojević u najavi utakmice.

Vladanov tim, makar onaj startni, nešto drugačiji je u nastavku sezone od onog koji je voleo Izraelac da izvodi tokom jeseni.

Okosnica je tu, ali neki igrači su dobili više prostora, neki stari se "probudili", a neki, pak, zapali u drugi plan, što zbog partija, što zbog povreda.

Milojeviću je plan remetilo pitanje "bonus" igrača, nakon, ispostaviće se, teške povrede Vladimira Lučića u duelu protiv TSC-a u Bačkoj Topoli.

Povreda za ovaj meč je mogla da bude kobna i za kapitena Aleksandra Dragovića, koji, doduše, zbog povrede mišića i dalje je pod znakom pitanja.

Veće su šanse da zaigra nego da ne zaigra, a društvo u odbrani trebalo bi da mu prave Srđan Mijailović, Milan Rodić i Uroš Spajić.

Spomenuti "bonus", pre Ognjena Mimovića i Uroša Sremčevića, biće Marko Stamenić, koji će igrati uz In Bom Hvanga i Gelora Kangu, koji se dolaskom Milojevića vratio u startnih 11.

Po krilima će dejstvovati Mirko Ivanić i Osman Bukari, dok će u špicu biti toliko osporavani, kod novog trenera "probuđeni", Šerif Ndiaje.

Izgleda da je sudbina rešila da se poigra i sa kapitenom Partizana za ovaj meč, Svetozarom Markovićem, koji baš kao i Dragović, nije 100 odsto spreman.

Na konferenciji za medije je najavio da će se sve znati posle treninga u petak. Prema nekim informacijana, Marković je ubedio Igora Duljaja i struku da je spreman da započne meč na "Marakani".

Njemu će partner u srcu odbrane biti Bojan Kovačević, dok će po bokovima igrati Aranđel Stojković i Nikola Antić. Sve će sa gola nadgledati Aleksandar Jovanović.

Leo Ovusu i Birbas Natho dejstvovaće iza Jung-Džun Goha, Alda Kalulua i Gajasa Zahida, dok bi u špicu trebalo da bude,takođe, roviti Saldanja, najbolji strelac lige.

Zvezda, iako drugoplasirana, favorit je u ovom duelu. Jedan od glavnih faktora je i domaći teren, mada Milojević ne misli tako, u prvi plan ističući formu i poziciju crno-belih.

"U ovom trenutku smo svesni da je Partizan ispred nas, zbog boda prednosti i neki favorit", kazao je Milojević.

Duljaj se nije upuštao u to ko je favorit, ali je konstatovao "da ne pobeđuje bolji, pobeđuje onaj ko ima više sreće, želje i motiva".

Svi akteri su svesni da su ljudi željni dobrog fudbala, ali i prave sportske priče, koja će proteći bez osvrtanja na suđenje, nekakvih saopštenja ili ne daj Bože haosa na tribinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 185 idi na stranu