Zvezdina istorijska zarada i veliki potencijal – od Evrope se ne živi

Buran je bio i ovaj prelazni rok za Crvenu zvezdu, koja je u 2023/24. ostvarila rekordan profit kada je u pitanju prodaja igrača.

Milan Tomić
Podeli
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Šampion Srbije je, računajući prethodno leto i tekuću zimu, inkasirao više od 30.000.000 evra.

Najveći deo te zarade došao je od izlaznih transfera dece crveno-belih, Strahinje Erakovića, Koste Nedeljkovića i Jovana Mijatovića.

Prvi od navedenih napustio je "Marakanu" u julu prošle godine, kada ga je Zenit iz Sankt Peterburga platio osam miliona evra.

Zimski prelazni rok uglavnom ne donosi bog zna kakve "bombe" na pijaci, ali dve su "detonirane" u Ljutice Bogdana u januaru.

Kosta Nedeljković, talentovani desni bek, potpisao je za Aston Vilu, koja je iskeširala 7,5 miliona evra. Tu su i tzv. laki bonusi, ali i 15 odsto od prodaje.

Kada govorimo o jačini tima, iz Zvezde mogu da se pohvale da će Nedeljković i drugu polusezonu provesti u voljenom klubu, te da će se u Birmingem preseliti tek idućeg leta.

Odmah nakon Nedeljkovića, puštena je i informacija da će njegova "generacija", Jovan Mijatović, napustiti klub.

To se ubrzo i obistinilo, pa je sjajni 18-godišnji napadač postao rekordno plaćeni igrač Njujork Sitija, "bratskog" tima Mančester sitija.

Mijatović je prošao lekarske preglede na Ostrvu, a potom potpisao petogodišnji ugovor sa članom MLS lige.

Zarada Zvezde kada je ovaj transfer u pitanju može da dostigne cifru od 10,5 miliona evra, ako strelac devet golova za crveno-bele ove sezone, dobar golgeterski učinak zadrži i "preko bare".

To je sve ako govorimo o prvotimcima, koji su za ozbiljan novac otišli u inostranstvo. Ipak, ne treba zaboraviti ni ostale.

Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

Stefan Mitrović je prodat Veroni za 1,3 miliona evra, od pozajmica Kingsa Kangve u Kortrajk, Stefana Lekovića u Viljareal i Uroša Kabića u Torino, zaradiće se još oko milion, dok je Petar Stanić otišao za 200.000 u TSC još letos.

Tada su još klub napustili i Aleksandar Pešić, kog je Ferencvaroš platio milion i po evra, odnosno Irakli Azarov, koji je za tri miliona otišao u Šahtjor.

Crveno-beli su pripreme odradili na Kipru, a ekipu je po drugi put u karijeri preuzeo Vladan Milojević, "tvorac" evropske Zvezde.

"Kad sam došao zaista su bili 'ubijeni' i falilo im je samopouzdanja. Igranje u Zvezdi je pritisak i odgovornost, a često to stranci ne razumeju. Kada dođete u veliki klub, očekuje se da to bude sad i odmah. To je teško u fudbalu, jer je neophodno vreme. Ipak, u modernom fudbalu - nema vremena. Pokušavali smo da kroz priču to rešavamo. Svi oni su kvalitetni igrači koji su sa razlogom došli u Zvezdu", rekao je Milojević.

Uprkos pojedinim odlascima, deluje da će Milojević u nastavku sezone moći da računa na manje-više ekipu istog kvaliteta koju je imao i Barak Bahar.

Odlazak Mijatovića probaće da nadomesti Uroš Sremčević, koji je za dva miliona došao iz lučanske Mladosti, što je rekord kada govorimo o superligaškim transferima.

"Uroš je imao odličnu polusezonu u kojoj je skrenuo pažnju. Cilj transfer politike Crvene zvezde je dovođenje mladih igrača iz domaćeg šampionata. Zadovoljstvo je kada se takav igrač pojavi i završi kod nas u klubu. Očekujemo mnogo od Uroša i nadam se da će se brzo adaptirati na sve obaveze u Crvenoj zvezdi i da će ostvariti svoje i naše sportske želje", rekao je Mitar Mrkela, sportski direktor crveno-belih.

Ogroman potencijal

Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

Zvezda je takmičenje u Evropi završila ranije nego što se nadala, te joj sada predstoje borbe samo u Superligi i Kupu Srbije.

Uprkos zaostatku od jednog boda u odnosu na vodeći Partizan, Milojević bi morao šansu da pruži i mladim snagama.

Pored spomenutog Sremčevića, tu su i Vladimir Lučić i Marko Stamenić, momci koji su i te kako imali ulogu i tokom jesenjih akcija.

Zapažen učinak od svih "klinaca" na pripremema imao je Jovan Šljivić, koji je prvi deo sezone proveo u omladinskom timu sa kojim je igrao i Ligu šampiona za mlade.

Otkrovenje je svakako i Viktor Radojević, momak rođen 2004. u Mladenovcu, koji pokriva poziciju levog beka, na kojoj je tokom jeseni nastupao redovno u Grafičaru.

Kao zamena za Nedeljkovića, doveden je Ognjen Mimović iz OFK Beograda, za koji je sakupio 13 nastupa u Prvog ligi Srbije, te bi uz Radojevića trebalo da bude budućnost kada su u pitanju bočne pozicije.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Uzdaju se crveno-beli i u braću iz Negotina, ofanzivce, Nikolu i Jovana Mituljikića, koji su takođe bili standardni u redovima "romantičara" sa Karaburme.

Tu je i njihov saigrač, Nikola Knežević, koji pokriva dosta pozicije, pre svega centralnog veznog, baš kao i Andrija Maksimović, 16-godišnjak iz Grafičara.

Pripreme na Pafosu su odradili još i štoperi, takođe iz Grafičara, Aleksej Vukičević, odnosno Veljko Milosavljević, treći najmlađi debitant u istoriji Zvezde (protiv Trajala).

Priliku da uči od iskusnijih, Omrija Glazera i Zorana Popovića, dobio je i 16-godišnji golman Vuk Draškić, koji je na sebe pažnju skrenuo nastupima u Ligi šampiona za mlade.

Kad smo kod Lige šampiona i Evrope, crveno-beli su zaradili između 40 i 50 miliona evra od ovosezonskog nastupa.

Sudeći po poslovanju, deluje da prvak Srbije i dalje mora da se oslanja na izlazne transfere i zaradu, pretežno od prodaje izdanaka kluba, kako bi opstao na surovom tržištu.

Samo od Evrope, očigledno ne može da se živi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu