Može li Jokić da odbrani tron?

Nikola Jokić i Denver Nagetsi započinju odbranu titule od Los Anđeles Lejkersa u noći između utorak i srede u 01.30.

Petar Tadić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Darko vodi Reptorse u plej-of, Baksi i Seltiksi koplje iznad svih

Nova NBA sezona kuca na vrata, a pred vama je najava Zapadne konferencije u kojoj igraju četvorica srpskih košarkaša – Nikola Jokić (Denver), Vasilije Micić (Oklahoma), Aleksej Pokuševski (Oklahoma) i Boban Marjanović (Hjuston).

U ponedeljak ste mogli da čitate tekst o Istoku, a sada sledi Zapad, po istom principu. Prognozirali smo odnos pobeda i poraza ekipa i napisali koju reč o njima.

Uživajte.

Portland Trejl Blejzersi (25-57)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

PG: Skut Henderson, Malkolm Brogdon, Skajler Mejs;
SG: Anferni Sajmons, Iš Vejnrajt, Rajan Ruper;
SF: Šejdon Šarp, Matis Tajbul, Džabari Voker, Tumani Kamara;
PF: Džeremi Grent, Duop Rit, Kris Marej;
C: Diandre Ejton, Robert Vilijams, Mozes Braun;

Portland je trejdovanjem Dejmijana Lilarda zvanično započeo proces reizgradnje tima i u predstojećoj sezoni ne bi trebalo očekivati velike stvari od franšize iz Oregona.

Iako su prošli veoma dobro u trejdovima dobivši Ejtona, Brogdona i Vilijamsa, kao i pikove, Blejzersima prioritet neće biti plasman u plej-of, već će u prvom planu biti razvitak mladih košarkaša - pre svega Skuta Hendersona.

Portland je na Draftu birao brzonogog plejmejkera od kojeg očekuju da nosi franšizu kao što je to radio Dejmijan Lilard prethodnih jedanaest godina. Skut je sjajan atleta, ima telo spremno za NBA i kada unapredi šut biće noćna mora za defanzivce.

Uz njega igraće Anferni Sajmons, odličan šuter koji je prošle sezone beležio 21 poena u proseku, a ove bi trebalo da podigne letvicu jer će imati više prostora u napadu. Od Brogdona dobijaju veteransko prisustvo, mada je velika šansa da će on biti trejdovan u toku sezone.

Foto: Sofascore
Foto: Sofascore

Grafika: SofaScore

Uz Brogdona, i Džeremi Grent je kandidat da bude trejdovan. Bivši košarkaš Denvera potpisao je astronomski ugovor sa Portlandom (pet godina, 160 miliona) i zato neće biti nimalo lako da mu se nađe nova sredina. Ipak, uvek ima timova koji su spremni da preuzmu velike ugovore, tako da očekujemo da Grent sezonu završi u nekoj drugoj ekipi.

Šejdon Šarp je momak koji se mora spomenuti i od kojeg se takođe očekuje iskorak, nakon što je imao ohrabrujući drugi deo prošle sezone. Posle Ol-star vikenda, na 23 utakmice, beležio je 15 poena u proseku, a u aprilu čak 22.8, uz šest skokova i pet asistencija. Igra na poziciji krila i atraktivnim potezima mami navijače u dvoranu.

Pred Diandre Ejtonom je dokazivanje, nekadašnji prvi pik trejdom u Portland dobio je šansu da pokaže da može da bude prva opcija i ako bude ušao 100 odsto fokusiran trebalo bi da ima veliku sezonu. Ejton za pet godina u ligi nije mnogo napredovao, u “ruki” sezone je beležio 16/10, dok je prošle imao 18/10 i sada se navijači Blejzersa nadaju da će uz više prostora probiti granicu od 20+ poena u proseku.

Kada se ovako redom nabraja, ekipa Portlanda uopšte ne izgleda loše, ima talenta, materijala s čim da se radi, ali realno gledano nemaju šta da traže na Zapadu ove sezone.

Biće tu igrača sa sjajnom statistkom, ali nova su ekipa, izrazito mlada i zato će biti dosta više poraza nego pobeda u takmičarskoj godini 2023/24.

San Antonio Spars (26-56)

EPA-EFE/ADAM DAVIS
EPA-EFE/ADAM DAVIS

PG: Džeremi Sohan, Tre Džons, Devonte Grejem;
SG: Devin Vasel, Džedi Osman, Malaki Brenham, Sidi Sisoko;
SF: Keldon Džonson, Dag Mekdermot, Džulijan Šampanj,
PF: Viktor Vembanjama, Sandro Mamukelašvili, Dominik Bralou;
C: Zek Kolins, Čarls Bejsi, Čarls Bediako;

Ekipa koju će američka publika možda i najviše gledati u sezoni ispred nas iz razloga što je u timu prvi pik sa ovogodišnjeg Drafta - Viktor Vembanjama.

Čudo od deteta, košarkaš i talenat kakav se nikada nije pojavio. Bilo je poređenja sa Porzingisom, ali ovo je nešto drugačije i bolje, momak iz Francuske igra sa takvom lakoćom da očekujemo da bude kandidat i za Ol-stara u “ruki” sezoni. “The hype is real” rekli bi Amerikanci.

Znamo da ima veliki broj ljudi koji ga osporava, koji tvrda da neće uspeti, da će imati problem sa povredama zbog građe i konstitucije tela, i možda su u pravu, ali mi ne spadamo u tu grupu ljudi. Vembanjama će biti najbolji košarkaš sveta, samo je pitanje vremena, a to vreme dolazi.

Ipak, iskusni Popovič i Sparsi igraće pametno i strpljivo sa Vembijem, znaju kakav talenat imaju i polako će ga uvoditi u NBA svet. Zato mislimo da će biti utakmica koje će preskakati, čisto iz predostrožnosti, jer prosto nema potrebe forsirati u prvoj NBA sezoni.

Foto: Sofascore
Foto: Sofascore

Grafika: SofaScore

Pokazaće Francuz da poseduje veliki kvalitet, to je uostalom uradio u predsezoni, ali nismo sigurni koliko će pobeda doneti ekipi u predstojećoj takmičarskoj godini. Ali, pobede neće biti prioritet Sparsa, oni znaju šta imaju i da njihovo vreme tek dolazi.

Pored Vembanjame, obratite pažnju na Devina Vasela koji je potpisao veliki ugovor sa Sparsima (135 miliona, pet godina), a tu je i Keldon Džonson, odnosno Tre Džons i Džeremi Sohan.

Sohan, poljski košarkaš, veoma je zanimljiv i sudeći po predsezonskim mečevima igraće plejmejkera, iako je visok 205 centimetara. To će biti eksperiment Grega Popoviča i videćemo da li će uspeti.

Sparsi su pristojna ekipa, ali očekivati da će biti u borbi za plej-in, nije realno, a verujemo da to nije ni prioritet ove sezone. Divićemo se Vembanjami, ali nećemo se nagledati mnogo pobeda.

Juta Džez (34-48)

EPA-EFE/GEORGE FREY
EPA-EFE/GEORGE FREY

PG: Kolin Sekston, Kris Dan, Kejonte Džordž, Džoš Kristofer;
SG: Džordan Klarkson, Tejlen Horton-Taker, Brajs Senzabo;
SF: Lauri Markanen, Očaji Agbađi, Simone Fontekio;
PF: Džon Kolins, Keli Olinik, Tejlor Hendriks, Luka Šamanić;
C: Voker Kesler, Omer Jurtseven, Majka Porter;

Juta je prošle sezone igrala iznenađujuće dobro, konstantno su bili u borbi za plej-of, ali su u završnici sezone naređali poraze i na kraju, nekako i logično, ostali bez doigravanja.

Iako je prirodan sled da ovakva ekipa, mlada i generalno nepromenjena, napreduje u odnosu na prethodnu takmičarsku sezonu, mislimo da to neće biti slučaj sa timom iz Solt Lejk Sitija.

Juta nije mnogo menjala, ali je na Draftu imala čak tri pika prve runde i sva tri je iskoristila, Hendriksa su birali sa devetog mesta, Džordža kao 16. pika, a Senzaboa krajem prve runde (28). To govori da su spremni da im daju minute i da razvijaju mlade košarkaše, što u velikom broju slučaja znači da će rezultat trpeti.

Lauri Markanen je alfa i omega tima, momak koji je prošle sezone pokazao sav potencijal, zasluženo bio učesnik Ol-star utakmice i od njega se ponovo očekuje sjajna individualna sezona.

Foto: SofaScore
Foto: SofaScore

Grafika: SofaScore

Potencijalni problem za Jutu biće raspodela minuta na poziciji krilnog centra, pošto je tokom leta, putem trejda, iz Atlante doveden Džon Kolins. Kolins je klasična “četvorka”, a u “small ball” postavama može da igra i centra, ali samo na trenutke. Markanen je prošle sezone počinjao kao krilo, uz Olinika i Keslera, ali je dosta vremena provodio na poziciji krilnog centra, pa ćemo videti kako će to sada izgledati sa Kolinsom.

Kada smo kod Keslera, mladi centar pokazao je da ima sjajan osećaj za blokadu i da može da izraste u jednog od najboljih defanzivaca u ligi. Beležio je čak 2,3 blokade u proseku u ruki sezoni i jedva čekamo da vidimo kakva će mu biti druga takmičarska godina u karijeri.

Juta je snažna pod košem, ali je na spoljnim pozicijama problem i kvalitetan, Ol-star, bek ih deli od sigurnog učešća u plej-ofu. Kolin Sekston to nije, kao i ni Džordan Klarkson, niti Kris Dan ili Tejlor Horton-Taker.

Zanimljiv je “ruki” Kejonte Džordž, ali od novajlije se ne može očekivati neki veliki doprinos u prvoj sezoni. Mada, svakako bi trebalo obratiti pažnju na njega.

Juta je bila prijatno iznenađenje prošle sezone, ali od ove očekujemo da ipak igraju kao u završnici, jer na ovakvom Zapadu ipak nemaju šta da traže.

Hjuston Rokets (35-47)

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT
EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

PG: Fred Vanvlit, Aron Holidej, Trevor Hadžins;

SG: Džejlen Grin, Amen Tompson, Redži Bulok, Viktor Oladipo;

SF: Dilon Bruks, Kem Vitmor, Tari Ison;

PF: Džabari Smit, Džef Grin, Džejšon Tejt, Džeremija Robinson-Erl;

C: Alperen Šengun, Džon Lendejl, Boban Marjanović.

Roketsi su ekipa koja je verovatno najviše unapredila tim na Zapadu u odnosu na prošlu sezonu, ali nešto im ne verujemo pred početak nove takmičarske godine.

Vanvlit će unaprediti igru Hjustona, plejmejker sa iskustvom NBA šampiona, međutim, biće potrebno vreme da kliknu, pošto je tim sačinjen od jako mladih i talentovanih igrača.

Alperen Šengun, poznatiji kao “bejbi Jokić”, ulazi u treću godinu karijere i očekujemo da se sa 15/9/3 digne na, najmanje, 18 poena, 11 skokova i pet asistencija u proseku. To je logičan sled i napredak, Šengun ima to u sebi, sjajan je centar i jedan od najzanimljivijih igrača za gledanje na toj poziciji.

Možda i najveći problem, iako je problem jaka reč, jeste Džejlen Grin. Grin je prototip američke srednjoškolske i koledž zvezde, poseduje nesumnjiv talenat, ali i ne baš mnogo košarkaške inteligencije. Ozbiljan je košgeter, u drugoj godini je imao 22 poena u proseku, ali uz slabe procente što govori da često uzima nerezonske šuteve.

Sada mu mnogi predviđaju 25 i više poena u proseku, ali ako bude šutirao 41 odsto iz igre, onda džabe Hjuston ti poeni kada će ekipa gubiti. U procesu je sazrevanja, ima samo 21 godinu i normalno je da ima još mnogo da napreduje, samo mislimo da će njegove bubice koštati Roketse boljeg učinka.

Obratite pažnju na Amena Tompsona, četvrtog pika sa NBA drafta, 20-godišinjeg beka sa sjajnim fizičkim predispozicijama, baš kao i njegov brat Asar koji igra u Detroitu. Roketsi su Tompsona uzeli kao četvrtog pika, pokriva poziciju dva i tri, i radujemo se da vidimo koliko i kako će igrati u najboljoj košarkaškoj ligi na svetu.

Pored Vanvlita, Hjuston je prošlog leta doveo i Dilona Bruksa koji ovaj tim čini samo još težim za gledanje. Bruks je zahvalan košarkaš, radi prljav posao, ali ako ne navijate za taj tim onda ćete teško da ga simpatišete. Kapa dole za energiju, za strast kojom igra, ali često nema kontrolu i lako pređe granicu. Svakako plus za ovaj tim.

Nismo spomenuli Džabarija Smita, trećeg pika sa prošlogodišnjeg Drafta, momak koji pokriva poziciju krilnog centra i koji je još u Letnjoj ligi pokazao napredak. Smit je imao solidnu ruki sezonu, a sada očekujemo da sa 11 poena skoči na 15-16, kao i da procente dovede u granicu pristojnosti, pošto 41% to nije.

Naravno, tu je i naš Boban Marjanović koji će uz iskusnog Džefa Grina, šampiona sa Nagetsima prošle sezone, biti glavni za svlačionicu. Njih dvojica su veterani sa sjajnim karakterom, te očekujemo da budu vođe iz senke. Biće bolji Hjuston nego prošle sezone, ali su i dalje godinu-dve od borbe za plej-of.

Nju Orleans Pelikans (38-44)

EPA-EFE/ERIK S. LESSER
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

PG: Si Džej Mekalum, Hoze Alvarado, Kajra Luis;
SG: Herb Džons, Met Rajan, Dajson Denijels, Džordan Hokins;
SF: Brendon Ingram, Trej Marfi, Nađi Maršal;
PF: Zajon Vilijamson, Leri Nens, Ej Džej Lidel;
C: Jonas Valančunas, Kodi Zeler;

Bila je velika dilema koga staviti na ovu poziciju, ko to neće ući u plej-in i odluka je pala na Nju Orleans Pelikanse - verovatno jednu od najlošijih franšiza otkako postoji.

Imali su Krisa Pola i nisu uspeli da ga zadrže, imali su Entonija Dejvisa i takođe nisu napravili nikakav uspeh, a sada je sva prilika da se neće proslaviti ni sa Zajonom Vilijamsom.

Istina, Zajon izgleda zdravo, spremno i motivisano, ali koliko će to trajati? Koliko će igrati u kontinuitetu dok se nažalost ne požali na neki bol? To je jako upitno i ne vodi ka uspehu. Pelikansi su prošle sezone i bez Zajona došli do plej-ina, ali tapkaju u mestu i ako ne naprave neki rezultat smeši im se novi “ribilding”.

Glavni problem ove ekipe jeste što nema plejmejkera, Si Džej Mekalum to nije i fali im dosta igrač na poziciji “generala” na terenu. Ingram je sjajan, ali i on nikako da bude zdrav tokom cele sezone, konstantno igra oko 50 utakmica što je premalo da bi ekipa konkurisala za vrh.

U nekoj teoriji, Pelikani mogu da se umešaju u borbu za plej-of, možda čak i za prve četiri poziciji na Zapadu, ali da bi se to desilo Zajon mora da igra svaku utakmicu, baš kao i Ingram, Mekalum mora da bude na Ol-star nivou, iako nikada nije bio Ol-star, i svašta nešto mora da se poklopi kako bi Nju Orleans imao uspešnu sezonu.

Mi ne vidimo da će to biti slučaj, nije nemoguće da budu u plej-inu, kao što je to slučaj bio prošle sezone, ali je veća verovatnoća da budu van najboljih deset na Zapadu.

Pored pomenutih problema, mora se spomenuti i odbrana, kako na spoljnim pozicijama, tako i u reketu. Jedini koji gine na defanzivnoj strani je Herb Džons koji je elitni odbrambeni igrač, ali pored njega ovaj tim nema mnogo defanzivno orijentisanih igrača. Valančunas to nije, baš kao ni Ingram i Zajon, a tek Mekalum koji je jedan od najgorih defanzivaca na svojoj poziciji.

Možda smo previše iskritikovali Pelikane, napad će im doneti dosta pobeda, ali jednostavno ih ne vidimo u plej-inu.

Golden Stejt Voriors (42-40)

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

PG: Stef Kari, Kris Pol, Kori Džozef, Brandin Podžiemski;

SG: Klej Tompson, Džerom Robinson, Mozes Mudi, Lester Kinjones;

SF: Endru Vigins, Džonatan Kuminga, Geri Pejton;

PF: Drejmond Grin, Dario Šarić, Trejs Džekson-Dejvis;

C: Kevon Luni, Usman Garuba.

Sada sledi ubedljivo najteži posao, poređati narednih deset timova, prognozirati skor, šta će biti, kako će se sezona odvijati… to niko ne zna, ali krenimo od Golden Stejt Voriorsa.

Iz nekoliko razloga od Voriorsa ne očekujemo da imaju uspešnu regularnu sezonu. Godine su veliki razlog zašto to mislimo, pošto svi nosioci igre imaju ozbilje godine, a sezona traje 82 utakmice i mnogo je napora.

Ukoliko se dočepa plej-ofa, Golden Stejt će biti jedan od glavnih kandidata za finale Zapada, nešto su poput Real Madrida u evropskoj košarci, ali doći do doigravanja biće ozbiljan izazov za ekipu Stiva Kera.

Stefa Kari je najbolji igrač, ne samo Voriorsa, već je u pet najboljih u NBA, ali srce i duša i neko ko drži redove je Drejmond Grin, a Grin je povređen. Nije ozbiljno, ali u sezonu ulazi sa bolovima u stopalu i propustiće prvi meč protiv Sansa.

Ako Grin redovno bude propuštao utakmice, onda će to biti problem za Voriorse. Znamo i da će Kari i Tompson dosta odmarati, a i zdravlje Krisa Pola je uvek upitno.

CP3 je od prošlog leta novi igrač Voriorsa i videćemo kako će izgledati eksperiment sa njim i Karijem. Mislimo da ne može da bude loše, s ozbirom da se radi o dvojici vrhunskih, a opet različitih, plejmejkera, ali ne znamo koliko će zaista igrati. Gubitak Džordana Pula je veći nego što se predstavlja, iako problematičan, on je bio taj koji je unosio mladalačku svežinu i davao drugačiji ton igri.

Tu je i dalje Endru Vigins, Kevon Luni, a pažnju obratite na Džonatana Kumingu. Pokazao je u predsezoni da će Voriorsi moći da se oslone na njega i da će biti važan šraf ekipe. Tu je i nama dobro poznato lice Dario Šarić koji će imati neku ulogu Nemanje Bjelice iz sezone 2021/22, a radujemo se i gledanju “rukija” Podžiemskog koji igra na poziciji pleja, a za mentore će imati Karija i Pola.

Ove Voriorse nikada ne smemo, niti ćemo ih otpisati, ali to ne znači da će imati sjajnu regularnu sezonu.

Oklahoma Siti Tander (44-40)

EPA-EFE/SHAWN THEW
EPA-EFE/SHAWN THEW

PG: Džoš Gidi, Vasilije Micić, Tre Men, Kejson Volas;
SG: Šej Gildžus-Aleksandar, Lu Dort, Ajzea Džo; Eron Vigins, Kejonte Džonson;
SF: Džejlen Vilijams, Usman Đeng, Kenrič Vilijams;
PF: Aleksej Pokuševski, Oliver Sar, Davis Bertans;
C: Čet Holmgren, Džejlin Vilijams,

Ne bi nas čudilo da Oklahoma ima i bolji skor, da se umeša u borbu za prvih šest pozicija, ali idemo oprezno i ove 44 pobede je napredak u odnosu na prošlu takmičarsku godinu.

Oklahoma sazreva, raste iz godine u godinu i pomrsiće račune mnogima, možda već ove sezone. Pametno grade ekipu, ne žure, drže jezgro tima na okupu i za koju godinu će biti konkurent za finale Zapada.

To nije realno očekivati ove sezone, ali jeste napad na plej-of i možda čak na drugu rundu doigravanja. Šej Gildžus-Aleksandar je legitimni MVP kandidat u najavi, Holmgren ROTY kandidat, Dort DPOY, a Vilijams MIP kandidat - da prevedemo, Šej će biti u konkurenciji za najkorisnijeg igrača, Holmgren za rukija godine, Dort za najboljeg defanzivca, a Vilijams za igrača koji je najviše napredovao.

Od Četa Holmgrena se dosta očekuje, centar sa mekom rukom i odličnim osećajem za igru. Fali mu masa i snaga da mi se nosio sa drugim centrima, ali vremenom će doći i to. Džejlen Vilijams bi mogao da ima veliku sezonu, a radujemo se da vidimo i Vasu Micića.

Micić je pokazao u predsezoni da će biti u rotaciji Oklahome i da će pre svega biti zadužen za razigravanje drugih. Ima sjajna plejmejkerske sposobnosti i to će doći do izražaja u NBA. Šut i dalje traži, što je i normalno jer je teren širi i veći, pa će biti potreban mali period adaptacije.

Videćemo i kakva je sudbina Alekseja Pokuševskog, mladi srpski košarkaš nikako da poveže 3-4 zdrava meseca, pa i u ovu sezonu ulazi povređen. Propustiće nekoliko nedelja, a onda ćemo videti sa kakvom će se ulogom vratiti. Dani u Oklahomi su mu možda odbrojani, a možda i u NBA.

Videćemo, svakako je još mlad i ima vremena da ispuni ogroman potencijal.

Biće Oklahoma dobra, gladni su i željni uspeha, neće “tankovati”, neće namerno gubiti utakmice kako bi bili što bolje plasirani na Draftu, to je prošlost - Tander je stigao!

Memfis Grizlis (44-38)

EPA-EFE/ALLISON DINNER
EPA-EFE/ALLISON DINNER

PG: Dža Morent, Markus Smart, Derik Rouz;

SG: Dezmond Bejn, Luk Kenard, Džon Končar;

SF: Zair Vilijams, Dejvid Rodi, Džejk Laravija, Vinsent Vilijams;

PF: Džeren Džekson junior, Brendon Klark, Keni Lofton,

C: Stiven Adams (propušta sezonu), Gzevijer Tilman, Santi Aldama;

Memfis je prošle sezone igrao sjajno u ligaškom delu, bili su drugi na kraju takmičarskog dela, ali su onda reklo bi se očekivano eliminisani od Lejkersa u prvoj rundi plej-ofa. Mladi i neiskusni su naleteli na Lebrona i Dejvisa i posle šest mečeva su završili sezonu.

Od tog trenutka pa nadalje svašta se desilo unutar tima i zbog toga im predviđamo slabiju sezonu, ali verujemo da će ponovo biti u plej-of konkurenciji. Slabiju iz razloga što Dža Morent neće igrati uvodnih 25 utakmica zbog dobro poznate suspenzije, pa će biti upitno koliko će ekipa ostvariti pobeda u tom periodu.

Grizlisi su prethodnih sezona igrali odlično bez Morenta, u trenucima kada je on bio povređen, ali sada je situacija drugačija, važno je spomenuti da nema Tajusa Džonsa, ali i da je tu Markus Smart, jedan od najboljih defanzivaca na perimetru.

Veliki hendikep za Memfis biće povreda Stivena Adamsa. Centar sa Novog Zelanda kontrolisao je reket i skok, međutim, doživeo je tešku povredu kolena i propustiće celu sezonu.

Pretpostavlja se da će Tilman biti startni centar, a da će minute na petici dobijati i Santi Aldama, kao i Džeren Džekson junior u “small ball” postavama. Od Džeksona se očekuje da bude više u reketu, više na skoku, pogotovo sada kada nema Adamsa.

Dezmond Bejn bi mogao da ima Ol-star sezonu, biće prva opcija u napadu na startu sezone i samim tim bi trebalo da ima i 25+ poena u proseku. Prošle sezone je bio na 22, a sada bi mogao i korak više.

Dalas Meveriks (45-37)

EPA-EFE/ADAM DAVIS
EPA-EFE/ADAM DAVIS

PG: Luka Dončić, Kajri Irving, Dante Egzum;

SG: Tim Hardavej junior, Set Kari, Džejden Hardi;

SF: Džoš Grin, Derik Džons junior, Greg Braun, Oliver Prosper;

PF: Grent Vilijams, Maksi Kleber, Markif Moris;

C: Derek Lajvli, Dvajt Pauel, Rišon Holms;

Mevsi su imali razočaravajuću sezonu, trejdom za Kajrija Irvinga nisu dobili ono što su očekivali, propustili su plej-of i takmičarsku godinu završili u aprilu. Mada, na kraju svesno nisu jurili doigravanje, jer ne bi imali pik na NBA draftu, pa su išli na sigurnu kartu.

Irvingu su produžili ugovor, što je bilo očekivano, jer kada su već trejdovali za njega, dosta glupo bi bilo da ga izgube ni za šta. Dali su mu veliki ugovor, 125 miliona za tri godine i sada su velika očekivanja pred njim i Dončićem.

Luka je pre godinu i po dana bio u finalu Zapada, prošle godine očekivalo se da odu i korak dalje, ali desilo se šta se desilo i sada su novi izazovi pred njim. Prvo, da se vrate u plej-of, a potom da tamo budu relevantni, kao 2022. godine. Meveriksi su odradili dobar posao tokom prelaznog roka, potpisali su, između ostalog, Dantea Egzuma i Grenta Vilijamsa koji bi trebalo da imaju važne uloge.

Pogotovo Vilijams koji će imati dosta posla defanzivno, nešto poput Finija-Smita koji je bio važan za ekipu Dalasa, ali je u trejdu za Irvinga poslat u Netse. Dalas je tu izgubio sjajnog 3&D košarkaša i dovođenjem Vilijamsa nadaju se da su popunili tu rupu.

Od Džoša Grina se očekuje da napravi iskorak, ali i dalje je najveći problem reket - to Dalas nikako da reši. Pokušavali su sa Porzingisom, Vudom, a sada će startni centar biti “ruki” Derik Lajvli drugi. Tu je iskusni Dvajt Pauel, kao i Rišon Holms koji bi mogao da ima dobre minute.

Irving i Dončić biće jedan od najzanimljivijih parova za gledanje, ali Luki više treba pomoć visokog igrača, nego beka. I ove sezone nemaju pravu peticu, možda Lajvli bude prijatno iznenađenje, ali ne možete se mnogo oslanjati na novajliju.

Očekujemo Dalas u plej-ofu, ali pored Denvera, Finiksa i Lejkersa, pa i Kingsa, Klipersa i Vulvsa, teško će do završnice Zapada.

Minesota Timbervulvs (47-35)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

PG: Majk Konli, Džordan Meklaflin, Džejlen Klark;

SG: Entoni Edvards, Šejk Milton, Troj Braun, Daišen Niks;

SF: Džejden Mekdenijels, Nikel Aleksandar Voker, Vendel Mur;

PF: Karl Entoni-Tauns, Kajl Anderson, Džoš Mino;
C: Rudi Gober, Naz Rid, Luka Garza;

Od Minesota očekujemo dosta u predstojećoj sezoni, radi se o ekipi koja je možda bila i najteži rival Denveru u prošlogodišnjem plej-ofu, što dosta govori o kvalitetu tima.

Eksperiment sa Taunsom i Goberom funckioniše solidno, ne spektakularno, ali možda bolje nego što su ljudi mislili. Tauns ne želi u reket, hoće da glumi beka u telu centra i to mu je dopušteno dovođenjem višestrukog najboljeg defanzivca u NBA.

Bila je ovo ekipa reprezentativca Dominikanske Republike, ali više nije, sada je ovo tim Entonija Edvardsa. ANT, kako je nadimak mladoj zvezdi, možda bude i MVP kandidat, s obzirom na napredak koji je napravio.

Edvards ima sjajnu sezonu iza sebe, odlično se pokazao i u plej-ofu protiv Denvera, te sve govori da će imati sjajnu sezonu. U prvoj je imao 19 poena, u drugoj 21, a prošle 24,6 u proseku.

Majk Konli je pravi plejmejker za ovakvu ekipu, igrač koji ne troši mnogo loptu, dobar u odbrani i kao takav je idealan za tim koji ima Edvardsa, Taunsa i druge koji zahtevaju loptu.

Džejden Mekdenijels je dobio veliki ugovor (130 miliona za pet godina) i pred njim je važna sezona, da opravda poverenje ekipe. Sjajan je defanzivac, jedan od najboljih na poziciji krila, a ima i potencijal u napadu. Samo da bude zdrav.

U ligi verovatno ne postoji bolji bek-ap centar od Naza Rida, a na visokim pozicijama su i Luka Garza i Kajl Anderson. Dobro popunjena ekipa, ima sve, mladost i iskustvo, tako da očekujte dobru sezonu od Vulvsa.

LA Klipers (48-34)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

PG: Rasel Vestbruk, Bouns Hajlend, Džošua Primo, Džordan Miler;

SG: Pol Džordž, Terens Men, Norman Pauel, Bi Džej Boston, Kobi Braun;

SF: Kavaj Lenard, Robert Kovington, Amir Kofi, Nikolas Batum;

PF: Markus Moris, Kej Džej Martin, Musa Dijabate;

C: Ivica Zubac, Mejson Plamli.

Uvek jedni od glavnih favorita pred sezonu, ali otkako su oformili tandem Džordž-Lenard, Klipersi nemaju mnogo uspeha u regularnom delu, a niti u plej-ofu.

Istina, igrali su finale Zapada godinu posle “babla”, ali su tada bili bez Lenarda i Finiks Sansi su očekivano prošli u finale u kojem su izgubili od Milvoki Baksa.

I ovoga puta Klipersi spadaju u red favorita, ali ponovo je to tim sačinjen od košarkaša sa istorijom povreda, tako da im ne možemo mnogo verovati. Džordž i Lenard, kao i Vestbruk, i dalje su vrhunski igrači, međutim, veliko je pitanje koliko će igrati tokom regularnog dela.

Tu se pre svega misli na Kavaja, a potom i na Pi Džija, dok je Vestbruk neko ko ne propušta mnogo utakmica. Lenard se i dalje smatra za jednog od najboljih igrača u NBA, ali povrede ga konstantno odvajaju od terena, pa je pitanje koliko može i da li je u stanju da se vrati u formu iz perioda Toronta i San Antonija.

Klipersi već mesecima jure Džejmsa Hardena koji je nezadovoljan u Filadefiji i želi put Los Anđelesa, međutim, do trejda još nije došlo i veliko je pitanje da li će. Harden bi samo upotpunio “cirkus”, pošto bi onda imali previše ega u timu. Vestbruk, Harden, Džordž, Lenard… svi u tridesetim godinama, svima karijere u padu.

Ipak, ako dođu zdravi do plej-ofa, ekipa Tajrona Lua biće jako nezgodna i tada bi trebalo mnogo da ih se plaše. Međutim, iskustvo nam govori da tako neće biti i da će ponovo u “polovnom” sastavu igrati doigravanje.

Voleli bismo da nas demantuju, jer zdravi Klipersi… mogli bi biti strašni.

Los Anđeles Lejkersi (49-33)

EPA-EFE/ALLISON DINNER
EPA-EFE/ALLISON DINNER

PG: Dianđelo Rasel, Gejb Vinsent, Džejlen Hud-Šifino;

SG: Ostin Rivs, Kem Rediš, Maks Kristi;

SF: Lebron Džejms, Torijan Prins, Aleks Fudž;

PF: Entoni Dejvis, Rui Hačimura, Džared Vanderbilt;
C: Džekson Hejs, Kristijan Vud, Kolin Kaslton;

Zadržali igrače, gotovo ništa nisu menjali i spremni su za još jedan, možda i poslednji napad na titulu Lebrona Džejmsa. Prošle godine stigli su do finala Zapada, ali su im tamo Denver Nagetsi uručili metliu, 4:0.

Lejkersi dočekuju sezonu zdravi i puni samopouzdanja, pošto su prošle sezone dokazali sebi da su jedna od najboljih ekipa na Zapadu. To nije bio slučaj tokom regularnog dela, ušli su u plej-of sa sedme pozicije, ali kada imate iskusan tim, nevažno je sa kojeg mesta krećete doigravanje.

Ovoga puta verujemo da neće dozvoliti da budu plej-inu i da će od starta igrati u punom gasu. To dosta zavisi i od Lebrona, odnosno Dejvisa, pošto ako oni budu na sjajnoj formi od prvog kola, onda neće biti problema.

Međutim, kako su iskusni, pogotovo Džejms sa 38, a uskoro 39 godina, dok Dejvis iako ima 30, telo mu je kao kod 35-godišnjaka, postoji realna šansa da ne zapinju mnogo na startu, jer ako zapnu, postoji šansa da u nekom trenutku dođe do zamora i povrede.

Svakako, očekuje se više od Dianđela Rasela, pa i Ostin Rivsa, te Lejkersi ne bi smeli da zavise samo od Lebrona i Dejvisa. Takođe, Hačimura je imao dobar plej-of, a videćemo i kako će se uklopiti Kristijan Vud.

Ekipa iz Los Anđelesa dovela je i Džeksona Hejsa, centra koji je karijeru do sada proveo u Nju Orleansu. Dobar potpis, Hejs nije loš centar i značiće u rotaciji, pogotovo kada dođu potencijalni dueli sa Denverom u plej-ofu.

Biće dobri Lejkersi, ako budu zdravi, što uostalom važi za skoro svaku ekipu u obe konferencije.

Finiks Sansi (51-31)

EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN
EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

PG: Sejben Li, Džordan Gudvin;
SG: Devin Buker, Bredli Bil, Erik Gordon, Džoš Okođi, Grejson Alen,
SF: Kevin Durent, Dejmion Li, Kejta Bejts-Diop;
PF: Juta Vatanabe, Nasir Litl, Čimeci Metu;
C: Jusuf Nurkić, Bol Bol, Dru Jubanks, Udoka Azubuike;

Uz Denver glavni favoriti da osvoje Zapad i dođu do velikog finala, mada dugačak je put do toga i prvo moramo da vidimo kako će igrati osovina Bil-Buker-Durent.

Bredlija Bila zamišljaju kao plejmejkera, što on nije, ali kada imate Bukera i Durenta, onda nije mnogo važno ko šta igra. To će im biti dovoljno za 50 pobeda u sezoni, ali kada nalete na dobro organizovanu, timsku ekipu u plej-ofu, onda će imati problema.

Igra jedan-na-jedan, kada imate ovakve individualce, može mnogo da vam donese, ali tako se ne osvajaju titule. Finiksu će biti potrebno mnogo više da opravdao “hajp” koji ga prati.

Jusuf Nurkić je u reketu i to je dobra zamena za Ejtona, sada da li je bolja ili lošija, to ćemo videti kako sezona bude odmicala, ali svakako ima iskustvo i utisak je da će biti korisnije od Ejtona, iz razloga što ne zahteva mnogo loptu. Igraće odbranu, biti na skoku, a u napadu će dobijatu loptu s vremena na vreme.

Grejson Alen je sjajan posao, dobili su ga od Milvokija u trejdu tri tima, a tu su i drugi igrači uloga poput Erika Gordona, Dejmiona Lija, Nasara Litla, Džoša Okođija, Jute Vatanabea…

Minute će dobijati i Bol Bol, mada on nije za ozbiljnu košarku i kada bude “stani-pani”, verovatno neće biti na parketu. Dru Jubanks, Čimeci Metu i Udoka Azabuike su solidni visoki igrači, tako da je Finiks dobro popunjen i širok.

Pobeđivaće, biće dobri, ali u plej-ofu… tu ćemo dobiti pravu sliku. Denver je i dalje ispred.

Sakramento Kings (53-29)

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

PG: Dieron Foks, Dejvion Mičel, Džordan Ford;
SG: Kevin Herter, Malik Monk, Kris Duarte;
SF: Herison Barns, Kolbi Džons, Kesler Edvards, Džejlen Slouson;
PF: Kigan Marej, Saša Vezenkov, Trej Lajls;
C: Domantas Sabonis, Aleks Len, Džavejl Mekgi;

A, ispred su i Sakramento Kingsi, makar u regularnom delu. Razmišljali smo možda da ih stavimo i na prvo mesto, ali ono je ipak rezervisano za Denver Nagetse.

Od Sakramenta očekujemo da nastavi tamo gde je stao i da bude još bolji u ligaškom delu. Prošle sezone imali su 48 pobeda i bili su treći, a sada ih vidimo na drugom mestu sa 53 pobede.

Sakramento je, slično kao Memfis, odlična ekipa za regularni deo sezone, imaju košarkaše koji igraju 100 odsto svaku utakmicu i zato češće pobeđuju, pogotovo kod kuće gde imaju sjajan skor.

Foks i Sabonis su Ol-star igrači, igra se zasniva na njima dvojici, a napredak očekujemo i od Kigana Mareja, krilnog centra koji ulazi u drugu sezonu u karijeri.

Od Foksa i Sabonisa znamo šta da dobijamo, a od Mareja se nadamo da će još više unaprediti igru i da će imati bez problema 20 poena u proseku. U plej-ofu protiv Voriorsa je pokazao da ima pobednički gen i uz Kristijana Brauna iz Denvera bio je jedini ruki sa veliki minutima u doigravanju.

Sada kada je godinu dana iskusnije, mislimo da će biti još bolji i da će sa proseka 12/5 otići na najmanje 18 poena i osam skokova.

Kevin Herter je startni bek, Barns je krilo, a Malik Monk je pronašao svoju ulogu i jedan je od najboljih šestih igrača lige. Radujemo se da vidimo Sašu Vezenkova, MVP-ja Evrolige, koji će se za minute boriti sa Trejom Lajlsom.

Kingsi su prošle sezone bili lepa priča, a ove se nadamo da će biti još lepša i da će možda doći i do prvog mesta na Zapadu. Verujemo da će im to biti cilj jer imaju kapaciteet za to.

Denver Nagets (55-27)

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

PG: Džamal Marej, Redži Džekson, Kolin Gilespi;

SG: Kentevijus Kaldvel-Poup, Kristijan Braun, Džulijan Stroter;

SF: Majkl Porter junior, Pejton Votson, Džastin Holidej;

PF: Aron Gordon, Vlatko Čančar, Hanter Tajson;

C: Nikola Jokić, Diandre Džordan, Zik Nađi;

Džamal Marej nedavno je izjavio da će Denver izgledati loše u nekim utakmicama, da će biti “lenji”, što je normalno za šampionske ekipe, jer treba ponovo pronaći motivaciju, nekon što si osvojio titulu.

Međutim, i lenji Nagetsi su bolji od 80% ekipa, tako da svakako očekujemo da imaju dobar skor i da na kraju budu među najbolje tri ekipe na Zapadu.

Udarac za ekipu je odlazak Brusa Brauna, momka koji je igrao sjajnu odbranu i pogađao neke važne šuteve, i sada je na Kristijanu Braunu da uđe u te cipele. Drugačiji su igrači, ali K. Braun je pokazao talenat, kvalitet i drskost, te nema sumnje da će biti bolji nego u “ruki” sezoni.

Takođe, Džulijan Stroter, ovogodišnji novajlija, odigrao je sjajnu predsezonu i kako stoje stvari biće u rotaciji. Igra na poziciji beka i odličan je šuter.

Kada već pričamo o igračima uloge, više se očekuje i od Pejtona Votsona. Ima sjajne fizičke predispozicije, odličan osećaj za blokadu, samo da unapredi šut i biće elitni 3&D košarkaš, a možda i više od toga.

Zik Nađi dobio je novi ugovor, što znači da Denver računa na njega u budućnosti, dok Vlatko Čančar zbog povrede kolena propušta veći deo sezone, a možda i celu.

O starterima nema ništa novo da se kaže, Marej, Kej Si Pi, Porter, Gordon i Jokić čine najbolju petorku u NBA i ma koliko budu spori ili lenji na startu, pobeđivaće utakmice protiv većine ekipa.

Naravno, biće poraza, biće loših utakmica, ali Denverova najveća prednost je, prvo Nikola Jokić kao najbolji igrač sveta, a zatim hemija koju poseduju starteri. To nema nijedan NBA tim i zato su uostalom NBA šampioni.

Autor: Petar Tadić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu