Darko vodi Reptorse u plej-of, Baksi i Seltiksi koplje iznad svih

Milvoki ili Boston? Koliko može Rajaković sa Torontom? Hoće li Bogdanović i Atlanta imati bolju sezonu? Šta će biti sa Hardenom, a šta sa Embidom? Dobro došli u najavu Istočne konferenciji NBA lige.

Petar Tadić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Grafika SofaScore

Bavili smo se ekipama sa Istoka, kao i svake sezone njih 15 bori se za što bolji plasman u regularnom delu sezone, s tim što tradicionalno imamo favorite, autsajdere i ekipe koje vrebaju iz drugog plana.

U nastavku teksta očekuje vas po nekoliko rečenica o svakom timu, a bili smo slobodni i da prognoziramo njihov skor, odnos pobeda i poraza, posle 82 odigrane utakmice sezone 2023/24.

Uživajte.

Detroit Pistons (26-56)

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

PG: Kejd Kaningejm, Kilijan Hejs, Montej Moris;

SG:
 Džejden Ajvi, Alek Burks, Džo Heris, Malkolm Kazalon;
SF:
 Asar Tompson, Stenli Umude, Džare Roden;
PF:
 Bojan Bogdanović, Ajzea Stjuart, Ajzea Livers;
C: Džejlen Duren, Marvin Begli, Džejms Vazjmen.

Pistonsi se nalazi u procesu reizgradnje ekipe i u predstojećoj sezoni ne bi trebalo očekivati velike stvari od franšize iz Mičigena. Detroit je prethodne godine imao svega 17 pobeda, što je posledica povrede Kejda Kaningejma, ali i sa zdravim “Motor-Kejdom” ekipa bi teško došla do više od 30 pobeda.

Ekipa Montija Vilijamsa nadala se da će joj najlošiji skor u ligi doneti prvog pika i Viktora Vembanjamu, ali im lutrija nije bila naklonjena i birali su sa tek pete pozicije - Asara Tompsona.

Tompson pokriva poziciju beka/krila i jedan je od najboljih atleta klase 2023. Ima odlične fizičke predispozicije, igra odličnu odbranu, ima dobar osećaj za igru, ali će morati da napreduje u šutu kako bi izrastao u Ol-star košarkaša.

Ipak, za Pistonse će najvažnije biti zdravlje Kejda Kaningejma koji je prošle sezone odigrao samo 12 utakmica prosečno beleživši 20 poena, šest skokova i šest asistencija. Kejd je u novembru operisao potkolenicu, potpuno se oporavio i svi očekuju da ga vide u najboljem izdanju.

Prošla sezona je trebalo da bude “ta”, u kojoj će dodatno napredovati, doći do Ol-star nivoa, i krenuo je tako, ali povreda ga je omela i ne sumnjamo da je željan dokazivanja.

Napredak se očekuje i od Džejdena Ajvija, petog pika, ali sa Drafta 2022. godine, koji pokriva poziciju pleja/beka i u predsezonskim mečevima se videlo da je najviše napredovao u telu, veći je i snažniji i očekuje se da napravi iskorak.

Na bekovskim pozicijama su i iskusni Montej Moris, Alek Burks, Džo Heris, a tu je i Kilijan Hejs pred kojim je važna sezona jer će narednog leta biti slobodan košarkaš.

Međutim, Pistonsi najmanje problema imaju spolja, reket je ono što je upitno i gde je najviše nedoumica. Prvi centar je Džejlen Duren, to je izjavio i Monti Vilijams, a za minute “bek-ap” centra boriće se, ni manje ni više, Marvin Begli i Džejms Vajzmen.

Obojica nekadašnji drugi pikovi, Begli 2018, Vajzmen 2022, ali i obojica nesnađeni, daleko od onoga šta su im NBA skauti predviđali pred ulazak u ligu. Begli je počeo kao krilni centar, što uostalom i jeste, ali dobijaće više minuta na centru, ako je verovati Vilijamsu.

U teoriji, Vajzmen i Begli bi mogli da budu starteri, što isključivo zavisi od njihovog pristupa, od zalaganja i igre na oba kraja terena. Pod košem je i Ajzea Stjuart, ali kako stvari stoje Monti Vilijams će ga koristiti kao “četvorku”, iako je u ligu ušao kao “petica”.

Naravno, ne smemo zaboraviti Bojana Bogdanovića kojem iskreno želimo trejd u ekipu koja se bori za visok plasman, pošto u Detroitu, žargonski rečeno, trune i traći vreme. Ima 34 godine, i dalje vrhunski kvalitet i značio bi ekipama koje žele do samog kraja.

Od Detroita se očekuje napredak, sa zdravim Kaningejmom imaće sigurno više od prošlogodišnjih 17 pobeda, ali teško će do borbe za plej-in.

Šarlot Hornets (28-54)

EPA-EFE/JASON SZENES
EPA-EFE/JASON SZENES

PG: Lamelo Bol, Teo Maledon, Edmond Samner;

SG:
 Teri Rozir, Frenk Nilikina, Džejms Buknajt, Nik Smit junior;
SF:
 Brendon Miler, Gordon Hejvord, Kodi Martin;
PF:
 Pi Džej Vašington, Majls Bridžis, Džej Ti Tor;
C: Mark Vilijams, Nik Ričards.

Bili su Hornetsi na korak do Vembanjame, ali su na kraju morali da se zadovolje drugim pikom odakle su “pokupili” talentovanog Brendona Milera. Momak sa fenomenalnim fizičkim predispozicijama, skočan, brz, ali i prilično “sirov”.

Tu ne mislimo na šut, već na rezonovanje, donošenje odluka, te ćete često od njega viđati 5-15 ili sličan odnos pogođenih i šutnutih lopti. To je sasvim u redu za “rukija”, ima veliki potencijal i nije neko će vam instant doneti kvalitet. Imaće sjajnih zakucavanja, poteza, međutim, od njega očekujemo da zasija tek u sezonama ispred.

Koliko će Pistonsi zavisiti od zdravlja Kaningejma, toliko će i Hornetsi od Lamela Bola. Bol je alfa i omega Šarlota i ako bude spreman, onda će to biti sjajno za ligu jer je jedan od najzanimljivijih igrača za gledanje.

Od Bola se očekuje da napravi iskorak, ulazi u četvrtu sezonu i mnogi mu predviđaju Ol-star sezonu, a da bi došao do najboljih moraju da se najpre dese dve stvari – da bude zdrav i da Šarlot bude makar u trci za plej-in. A obe su jako upitne.

Hornetsi pored Bola nemaju ekstra-kvalitet, “ruki” Miler bi to mogao da bude za koju sezonu, i teško će do plej-ina, a kamoli plej-ofa. Tu je Teri Rozir (da je potpisao za srpski klub verovatno bi ga prekrstili u Roužer), kombo-bek sa odličnim brojkama, ali ne i najboljom efikasnošću.

Na spoljnim pozicijama su i Teo Maledon, Frenk Nilikina, Kodi Martin, Džejms Buknajt, Edmond Samner i drugi, ali nema tu mnogo potrebnog kvaliteta da se napadne plej-of.

Vreme Gordona Hejvorda je odavno prošlo, iskusni krilni košarkaš može da ponudi dobre minute, međutim, pitanje je koliko je sposoban da, zbog učestalih povreda, igra u kontinuitetu. Ne znamo šta će biti sa Majlsom Bridžisom, momkom koji ima mnogo problema van terena, dok je jedini stabilan i sa stalnim napretkom Pi Džej Vašington.

Krlini centar je prošle sezone beležio 15,7 poena, a ove se očekuje podigne brojke, pošto će imati sigurne minute na četvorci, ali i petici. Šarlot je pod košem tanak, prvi centar je Mark Vilijams, a zamena mu je Nik Ričards.

Nema ovde plej-in materijala, o plej-ofu da ne pričamo.

Vašington Vizards (30-52)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

PG: Tajus Džons, Delon Rajt, Džared Batler;

SG:
 Džordan Pul, Lendri Šemet, Rajan Rolins;
SF:
 Deni Avdija, Kori Kispert, Bilal Kulibali, Džoni Dejvis, Patrik Boldvin junior;
PF:
 Kajl Kuzma, Danilo Galinari, Entoni Gil, Judžin Omoruji;
C: Danijel Gaford, Majk Muskala, Tadž Gibson.

Mnogi će reći da smo precenili Vašington Vizardse i možda su u pravu, pošto će ovakav sastav franišze iz prestonice SAD teško doći do više od 30 pobeda.

Autor ovog teksta ih ceni na 30, malo subjketivno, ali što da ne, tim ima potencijal, ima igrače koji svako veče mogu da isporuče 30+ poena, ali nema disciplinu, niti širinu.

Očekujte “MIP” sezonu od Džordana Pula, u prevodu da bude glavni kandidat za igrača koji je najviše napredovao (Most Improved Player). Imaće loptu u rukama, svu slobodu i mnogi mu predviđaju da će u sezoni beležiti 28+ poena.

Međutim, velika je šansa da će to biti “prazna statistika”, odnosno da će postizati puno poena, a da će ekipa gubiti utakmice. Pored Pula odlične brojke bi trebalo da ima i Kajl Kuzma – još jedan “šerif” u timu.

Popularni Kuz izlazi iz najbolje sezone u karijeri – 21,2 poena i 7,2 skokova – ali to je činio u ekipi koja je gubila dosta utakmica, tako da ga za ozibljno možemo uzeti tek kada isto bude činio u timu koji bude pobeđivao – Vašington to nije.

Očekuje se iskorak Denija Avdije, prošle sezone je pokazao znake napretka, igrao je sjajnu odbranu i dobro u napadu i trebalo bi da bude treća opcija u timu – posle Pula i Kuzme. Deni igra “pobedničku košarku” i nadamo se da će biti zdrav i što više u igri.

Tajus Džons je konačno izašao iz senke Džaa Morenta i sada je vreme da pokaže može li da bude starter NBA ekipe. U Memfis je pokazao naznake toga, ali sada će imati mnogo veću odgovornost. Pažnju obratite na rukija Bilala Kulibalija, momka koji igra brutalnu odbranu i ima sjajan osećaj za blokadu.

Minutažu pod košem deliće Gaforda i Muskala, dvojica različitih centara, a na petici neke minute možda dobije iskusni Tadž Gibson, dok će Entoni Gil i Danilo Galineri biti u rotaciji za krilnog centra.

Ima talenta, ali male su šanse da budu borbi za plej-in.

Čikago Buls (33-49)

EPA-EFE/ERIK S. LESSER
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

PG: Aleks Karuzo, Kobi Vajt, Dževon Karter, Lonzo Bol (propušta sezonu);

SG:
 Zek Lavin, Ajo Dosunmu, Dejlen Teri;
SF:
 Demar Derozan, Tori Krejg, Onuralp Bitim;
PF:
 Patrik Vilijams, Adama Sanogo, Džulijan Filips;
C: Nikola Vučević, Andre Dramond.

Pre početka sezone utisak je da će Bulsa ili imati sezonu kakvu im predviđamo ili će biti u plej-ofu sa 45+ pobeda. Kako je ovo drugo manje verovatno, odlučili smo se za prvu varijantu.

Evo zašto to i mislimo. Bulsi su dve-tri sezone unazad mediokritet, vrte se oko plej-ofa i nikako da uđu u borbu za mesta koje donose prednost domaćeg terena u doigravanju i tako neće moći još dugo. Prošla sezona bila je razočaravajuća, propustili su plej-of i ovo je možda poslednja šansa za ovu ekipu, u ovakvom sastavu.

“Što se tiče očekivanja, nadamo se da će biti bolje, mora da bude, ovo je poslednja šansa za nas, za ovu grupu, da napravimo bolji rezultat… Istok je dosta jak, ali plej-of je minimum i sve pored toga je neuspeh i lično mislim da bi to bio kraj ove ekipe”, rekao je Vučević tokom Svetskog prvenstva u intervjuu za Sportal.

Vučević je ovim sve rekao i verovatno je najavio kraj ekipe koju sada vidimo. To neće biti slučaj ako Bulsi krenu furiozno, ako budu među najboljima ekipa Istoka, ali u suprotnom postoji velika šansa da bude trejdova.

Ime koje bi trebalo da se gleda je Demar Derozan, iskusni košarkaš narednog leta je slobodan u izboru sredine i ako se ne dogovori sa Bulsima za novi ugovor, postoji velika šansa da će pre “trade deadline-a”, koji je u februaru, biti trejdovan.

A, ako trejduju Derozana, to onda znači i raspad tima, pa moguće da će se na trejd tržištu naći i Vučević, Lavin… Bulsi će i ove sezone biti bez Lonza Bola, na pleju će minute delite Vajt, Karuzo, Dosunmu i Karter, solidna rotacija, ali i ne zastrašujuća.

Lavin je jedan od onih košarkaša koji ima “praznu statistiku”, barem je tako bilo do sada u njegovoj karijeri. Nije se pokazao kao “pobednik”, često vidimo sjajne brojke, ali ekipa to ne prati. Odbrana mu je upitna, često forsira, a igrač koji prima 40 miliona godišnje morao bi da igra odgovornije, na oba kraja terena.

Kobi Vajt nikako da napravi iskorak, baš kao i Patrik Vilijams. Momci visoko draftovani, projektovani da budu budućnost tima, međutim, nikako da probiju barijeru i zaigraju onako kako se očekuje.

Andre Dramond je zamena za Vučevića, tu je i iskusni Tori Krejg, dok će zanimljivo biti da li će Turčin Onuralp Bitim dobiti minute u ovom timu.

Bulsi na papiru imaju plej-of ekipu, ali predviđamo im loš start, mučenje na sredini na Istoka, a onda očekujemo da krenu trejdovi, rezovi i da ekipa krene u “ribilding”.

Orlando Medžik (37-45)

EPA-EFE/ERIK S. LESSER
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

PG: Markel Fulc, Kol Entoni;

SG:
 Džejlen Sags, Geri Heris, Entoni Blek, Džet Hauard;
SF:
 Franc Vagner, Džo Ingls, Kevon Heris, Kejleb Hjuston;
PF:
 Paolo Bankero, Džonatan Ajzak, Čuma Okiki;
C: Vendel Karter junior, Goga Bitdadze, Mo Vagner.

Od Orlanda očekujemo pomak u odnosu na prošlu sezonu, borbu za plej-in, ali i dalje je utisak da su godinu-dve daleko od plej-of tima.

Franc Vagner i Paolo Bankero su glavne uzdanice ekipe, talentovani košarkaši sa Ol-star, a neki će reći i superstar potencijalom. Vagner ulazi u treću, a Bankero u drugu sezonu u karijeri, pa će biti zanimljivo pratiti njihov razvoj i partije.

Markel Fulc je glavni plejmejker, momak koji je uspeo da prebrodi mnoge povrede i da dokaže da je za NBA, ali to ga je dosta usporilo i nikako da odigra celu sezonu, u kontinuitetu, bez većih povreda. Prošla sezona bila je ohrabrujuća, odigrao je 60 utakmica, beležio 15 poena i pet asistencija i očekuje se napredak, jer ima “svega” 24 godina. Svega, zato što je od 2017. u ligi.

Džejlen Sags igraće uz Fulca, a Kol Entoni će ulaziti sa klupe, kao šesti košarkaš. Takođe talentovani bekovi od kojih se očekuje napredak.

Tu su iskusni Geri Heris i Džo Ingls, a na spoljnim pozicijama su i Kevon Heris, Kejleb Hjuston i drugi koji verovatno neće videti mnogo parketa.

Ime na koje bi trebalo obratiti pažnju je Džonatan Azajk – košarkaš kojem su povrede usporile karijeru. Pre tri godine, kao dvadesetdvogodišnjak, igrao je sjajnu košarku, bio jedan od najboljih defanzivaca lige, ali teška povreda odvojila ga je naredne dve sezone sa parketa.

Konačno se vratio u sezoni 2022/23, odigrao je 11 utakmica i na terenu igrao provodio 11 minuta. Sada je konačno imao leto tokom kojeg je bio zdrav i spreman dočekuje 23/24. Koliko je zaista spreman i da li je u stanju da se vrati u formu iz takmičarske godine 19/20, videćemo…

Prvi centar ekipe je Vendel Karter junior, a minute će dobiti i Goga Bitadze i Mo Vagner. Orlando ima zanimljiv tim i ako ih posluži zdravlje mogli bi do plej-ina.

Indijana Pejsers (40-42)

EPA-EFE/GEORGE FREY
EPA-EFE/GEORGE FREY

PG: Tajris Haliburton, Ti Džej Mekonel, Endru Nembhard;

SG:
 Brus Braun, Badi Hild, Deres Voker, Ben Šepard;
SF:
 Benedikt Maturin, Džordan Nvora, Aron Nesmit;
PF:
 Obi Topin, Ajzea Džekson, Oskar Tšebve;
C: Majls Tarner, Džejlen Smit, Danijel Tajs.

Indijana je ekipa koja bi mogla da pomrsi račune mnogima na Istoku, ali je ipak realnije da to bude u sezonama ispred. Tim raste, ima superstara u vidu Haliburtona, ali njihovo vreme tek dolazi.

Haliburton je jedan od najboljih plejmejkera lige i ove sezone očekujemo da Indijana bude bolja u odnosu na prethodnu kada su ostvarili svega 35 pobeda. Poznaju se bolje, zadržali su jezgro, a i dodali NBA šampiona – Brusa Brauna.

Braun je potpisao veliki ugovor sa Pejsersima, 60 miliona na tri godine, zasluženo, i trebalo bi da bude košarkaš koji će doneti taj šampionski šmek u mladu i talentovanu ekipu.

Bendikt Maturin ulazi u drugu godinu, nakon što je imao dobru ruki sezonu, a tu je i Badi Hild koji će imati ulogu šestog igrača, ako je suditi po rotacijama u predsezonskim utakmicama.

Obi Topin je konačno dobio šansu da bude starter, pred njim je velika sezona i videćemo da li će opravdati očekivanja. Godinama je bio u senci Džulijusa Rendla u Niksima i sada ćemo videti da li se pravom ljutio na Tibodoa.

Od Majlsa Tarnera se očekuje da bude više u reketu, iako mu je šut za tri poena jako oružje. Ipak, malo je sedam skokova za centra koji igra 30 minuta.

Nismo spomenuli igrače uloge kao što su Ti Džej Mekonel, Endru Nembhard, Džordan Nvora… biće u rotaciji i očekuje se da predvode klupu, uz Džejlena Smita koji će biti bek-ap Tarneru.

Indijanu sa klupe predvodi prekaljeni Rik Karlajl i očekujemo ih u plej-in, a zašto da ne i u plej-ofu.

Bruklin Nets (41-41)

EPA-EFE/JUSTIN LANE
EPA-EFE/JUSTIN LANE

PG: Spenser Dinvidi, Denis Smit junior, Armoni Bruks;

SG:
 Mikal Bridžis, Kem Tomas, Loni Voker;
SF:
 Kem Džonson, Rojs O'Nil, Trendon Votford;
PF:
 Ben Simons, Dorijan Fini-Smit, Noa Klovni;
C: Nik Klekston, Dajron Šarp, Heri Džajls;

Jako nepredvidiva ekipa sačinjena od kvalitetnih košarkaša, sa širokom klupom, ali opet bez superstarova. Mikal Bridžis je pokazao da bi to mogao da bude, ali sada ga čeka ono pravo, sada će se svi timovi spremati samo za njega.

Kada je trejdovan iz Finiksa u Bruklin, Bridžis je počeo da igra na Ol-star nivou beleživši 26 poena, što je, priznaćete, bio šok za sve, pa čak i za njegove najveće fanove. Mislimo da nije realno da zadrži tih 26 poena, koliko je imao u proseku u poslednjih 27 utakmica sezone 22/23, ali neka nas demantuje.

Spenser Dinvidi je startni plejmejker, ali će verovatno glavni za organizaciju biti preporođeni Ben Simons.

Australijanac je izgledao odlično u predsezoni i utisak je da se vratio na nekih 80-90 odsto kapaciteta. Teško da će imati sezone kao s početka karijere kada je beležio 17/8/7, međutim, vratio se i igra mnogo bolje nego što je to slučaj bio u sezonama iza.

Najvažnije za Simonsa je zdravlje, imao je mnogo problema sa leđima i sada je utisak da tih poteškoća nema, te ako bude na nivou, Bruklin će igrati atraktivnu košarku.

Kem Džonson je važan šraf tima, a očekujte i sjajnu sezonu Nika Klekstona, centra koji ulazi jako motivisan u nove izazove. Klekston je prošle sezone bio kandidat za najboljeg defanzivca godine, ali kada su tim napustili Irving i Durent, tada je i ekipa pala u drugi plan, pa samim tim i Klekston.

Na kraju nije bio u dve najbolje defanzivne postave, što je jedna od najvećih grešaka lige u protekloj sezoni.

Ekipa je sačinjena i od solidnih igrača uloga kao što su Fini-Smit, Kem Tomas, Rojs O’Nil, Denis Smit junior…Bruklin ima širok sastav, ali teško će do borbe za najbolje četiri ekipe, dok su “zakucani” za plej-in.

Toronto Reptors (43-39)

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT
EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

PG: Denis Šruder, Malaki Flin, Markus Novel;

SG:
 Geri Trent junior, Grejdi Dik, Rona Harper;
SF:
 O Dži Anunobi, Oto Porter, Geret Templ;
PF:
 Paskal Sijakam, Skoti Barns, Kris Buše, Tadeus Jang;
C: Jakob Peltl, Kristijan Koloko, Prešus Ačuva;

Toronto Reptorsi, predvođeni Darkom Rajakovićem, igraju sjajnu košarku. Tačnije, igrali su je tokom predsezone. Ali, znamo da su jedno pripreme, a drugo takmičarske utakmice. Za sada, ovo što je “skuvao” i što “kuva” Rajaković miriše na uspešnu sezonu.

Želeli smo da budemo optimistični i da stavimo Reptorse ispred ekipa koje slede, ali moramo biti objektivni i reći da će 45-46 pobeda u sezoni biti maksimum za ovaj tim Toronta. Stavili smo ih na 43 kako bismo našli sredinu, a videćemo da li ćemo biti u pravu.

Toronto nije imao poraz u predsezoni, redom je pobeđivao Kingse, Tajpense (Australija), Bulse i Vizardse i igrači ove franšize puni samopouzdanja ulaze u sezonu.

Ono što je odlikovalo Reptorse u predsezoni jeste protok lopte, nesebično deljenje iste i traženje otvorenog košarkaša. Rajaković na tom insistira i igrači ga slušaju. Ovo poslednje je možda i najvažnije, utisak je da ima puno poverenje Sijakama i Barnsa koji su glavne zvezde ekipe.

Plejmejker ekipe je Denis Šruder, svetski šampion sa Nemačkom, koji je u Toronto došao isključivo zbog Rajakovića. Kako je jednom ispričao, Denis je imao odličan odnos sa Darkom i Oklahomi i želeo je da igra za njega u Kanadi.

Ne sme se zaboraviti na Anunobija, kao ni na Grenta juniora, Peltla, odnosno Bušea, Jaga, Ačuvu… zaista širok roster koji bi mogao da se umeša u borbu za prva četiri mesta.

Pažnju obratite i na rukija Grejdija Dika, beka sa mekom rukom i sjajnim osećajem za igru. Osećaj je da će Toronto biti odličan, ali polako, videćemo kako će ići sezona.

Filadelfija 76sers (44-38)

EPA-EFE/JUSTIN LANE
EPA-EFE/JUSTIN LANE

PG: Tajris Meksi, Patrik Beverli, Džavonte Smart;

SG:
 Džejms Harden (ne želi da igra), Dientoni Melton, Furkan Korkmaz;
SF:
 Keli Ubre, Deni Grin, Džejden Springer;
PF:
 Tobajas Heris, Pi Džej Taker, Danuel Haus;
C: Džoel Embid, Montrez Herel, Filip Petrušev, Pol Rid, Mo Bamba.

Neko će reći nisko, ali mislimo da će saga oko Džejmsa Hardena dosta uticati na ekipu Nika Nursa, novog trenera Filadelfije 76ers.

Harden želi da napusti Filadelfiju, Filadelfija želi da ga se reši, ali ne po svaku cenu, ne želi da ga trejduje za “sitne ribe” i od kandidata, čitaj Klipersa, traži da ponude nešto konkretno. Zato bi neizvesnost oko njegove sudbine mogla da utiče na igru 76ersa.

Kada imate MVP-ija u ekipi, onda ne možete imati loš skor, međutim, utisak je da će Filadelfija mnogo zavisiti od Džoela Embida, najviše otkako je ušao u NBA, a to bi nažalost moglo da prouzrokuje povrede Kamerunca.

Embid je poznat kao neko ko je sklon povredama i ako bude previše opterećen, a biće, onda bi to verovatno značilo da slede i neki sitni problemi koji bi vodili ka propuštanju utakmica…

Od Tajrisa Meksija se očekuje da bude na Ol-star nivou, ima kapacitet za to i nemojte se iznenaditi ako bude beležio 25 poena u proseku, ali pored njega Fildelfija nema mnogo vrhunskog kvaliteta.

Tobajas Heris godinama igra toplo-hladno, Melton će igrati dosta u odsustvu Hardena, a tu je i Patrik Beverli od kojeg znate šta dobijate. Pažnju bi trebalo obratiti i na Kelija Ubrea koji će imati dosta prostora u ovakvom timu 76ersa.

Ne smemo zaboraviti našeg Filipa Petruševa. Ne znamo koliko će igrati, da li će uopšte biti član rotacije na početku, ali imaće priliku i ako je iskoristi možda se ustali kao standardan član tima.

Možda smo malo potcenili Fildelfiju, jer će verovatno imati više od 44 pobede, ali ostajemo u ovom trenutku su jako nepredvidivi i zato smo nešto više skeptični povodom njihovog skora. 



Atlanta Hoks (45-37)

EPA-EFE/ERIK S. LESSER
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

PG: Trej Jang, Peti Mils, Kobi Bafkin;

SG:
 Dežonte Marej, Bogdan Bogdanović, Vesli Metjus, Ej Džej Grifin;
SF:
 Diandre Hanter, Sadik Bej, Gerison Metjus, Set Lundi;
PF:
 Džejlen Džonson, Muhamed Gaj, Majls Noris;
C: Klint Kapela, Onjeka Okongvu, Bruno Fernando;

Ne bunimo se ako mislite da smo Atlantu precenili i da smo previše optimistični, ali iz nekog razloga verujemo da će Hoksi biti među najboljih šest ekipa Istoka.

Trej Jang i Dežonte Marej sve bolje funkcionišu, ekipa je dugo na okupu i to što je otišao Džon Kolins ne mora da bude hendikep za ekipu. Iskočili su neki novi momci, poput Džejlena Džonsona, i Atlanta je izgledala dobro u predsezoni.

Jang je veoma motivisan, najviše iz razloga što nije bio uvršten u tim SAD za Svetsko prvenstvo, a i Marej ima šta da dokaže, jer može bolje u poređenju na prošlu sezonu.

Tu je i naš Bogdan Bogdanović koji će verovatno imati ulogu šestog košarkaša, a pošto su Jang i Marej starteri, baš kao i Diandre Hanter na poziciji krila.

Bogdanović je imao turbulentnu sezonu, povreda kolena dosta ga je omela, a sada potpuno spreman dočekuje sezonu 23/24. Iza sebe ima odličan Mundobasket i verujemo da će imati dobru NBA sezonu.

Atlanta je tokom leta dobila i na dubini, tu su veterani Peti Mils i Vesli Metjus, a ne sme se zaboraviti ni Sadik Bej koji će zajedno sa Bogdanom predvoditi klupu, a u nekim situacijama možda bude i starter.

Klint Kapela gospodari reketom zajedno sa Onjekom Okonkgvuom, a tu je i reprezentativac Angole Bruno Fernando.

Atlanti je najveći problem bila odbrana, često su primali 120 i više poena i kaada je to slučaj, onda je plej-of premija. Sada očekujemo više od franšize iz Džordžije.


Njujork Niks (46-36)

EPA-EFE/ERIK S. LESSER
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

PG: Džejlen Branson, Imanuel Kvikli, Rajan Arčidijakono, Majls Mekbrajd;

SG:
 Ar Džej Beret, Donte Divinćenco, Kventin Grajms, Evan Furnije,
SF:
 Džoš Hart, Dakvan Džefris, Čarli Braun;
PF:
 Džulijus Rendl, Dilan Vindler, Džejkob Topin;
C: Mičel Robinson, Ajzea Hartenštajn, Džeriko Sims;

Niksi su prošle sezone igrali sjajno i nema razloga da tako ne bude ove. Zadržali su jezgro, nisu mnogo menjali i trebalo bi da budu u vrhu Istoka.

Džejlen Branson je general na terenu, sjajno organizuje napade i izrastao je među najbolje plejmejkere lige. Ako ponovi sezonu kao prošlu, to će biti samo potvrda kvaliteta.

Ar Džej Beret ne pokazuje znake napretka, konstantno je na 19-20 poena uz upitne procente i videćemo da li ima to u sebi, da li može da dođe do 24-25 poena, a opet da ima dobar šut iz igre. Ukoliko bi on napravio iskorak, onda bi Niksi bili još opasniji i potencijalno bi konkurisali za finale Istoka.

Džoš Hart je srce i duša ove ekipe, momak koji radi prljav posao, koji kao bek/krilo ima skoro deset skokova u proseku, što dovoljno govori o želji i energiji sa kojom igra.

Rendl se prošle sezone vratio na Ol-star nivo, nakon što je ima imao slabu 2021/22. Bio je sjajan i verovatno odigrao najbolju takmičarsku godinu u karijeri - 25 poena, uz 10 skokova, četiri asistencije… više od njega ne može da se traži.

Mičel Robinson imao je sjajan plej-of u kom je “pojeo” visoke igrače Klivlenda, Alena i Moblija, i mnogo je važan za odbranu Niksa.

Tu su i Kventin Grajms, Donte Divinćenco, Imanuel Kvikl, Ajzea Hartenštajn… dobru ekipu imaju Niksi, ali im malo fali da se umešaju u vrh. Tačnije, sada ima fali dosta, nakon što su Milvoki i Boston povukli ozbiljne poteze.

Majami Hit (49-33)

EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

PG: Kajl Lauri, Ar Džej Hempton, Haime Hakes;

SG:
 Tajler Hiro, Džoš Ričardson, Dru Smit;
SF:
 Džimi Batler, Kejleb Martin, Dankan Robinson, Kol Svajder;
PF:
 Nikola Jović, Kevin Lav, Džamal Kejn, Hejvud Hejsmit;
C: Bem Adebajo, Tomas Brajant, Orlando Robinson;

Dosta smo razmišljali gde da stavimo Hit i šta da predvidimo, iz razloga što su prošle sezone kao osmoplasirana ekipa došli do velikog finala. Majami ima kvalitet da svakoga pobedi, ali može li tokom sezone igrati u kontinuitetu.

Može, ali opet, da li je to cilj? Ako su kao osmoplasirani došli do finala, bez prednosti domaćeg terena, zašto juriti skor tokom regularnog dela?

Ipak, znaju u Majamiju da se jako retko dešava ono što su uspeli u maju i junu 2023. godine, te zato očekujemo da bolje pristupe regularnom delu i da budu među najboljim timovima Istoka.

Ni oni nisu mnogo menjali, što je uvek plus, a nadaju se i napretku nekih mladih momaka, tu pre svega mislimo na Nikolu Jovića. Srpski košarkaš je unapredio igru, to se videlo u Letnjoj ligi i na SP-u, a sada bi to trebalo da potvrdi u novoj NBA sezoni.

"Dobio je na samopouzdanju ovog leta, sviđa mi se to. Postao je svesniji koliko je dobar košarkaš i kako pripada ovoj ligi. Takođe, i svetskoj pozornici. I nasmejan je. Znate, Dži liga nije loša stvar, ali mislim da on zna da će biti deo ove ekipe, igraće značajnu ulogu. Klinac šeta okolo kao da je 6-7 godina u ligi”, rekao je Batler nedavno.

Batler je prva zvezda ekipe, prati ga centar Bem Adebajo, a svi očekuju dobru sezonu i od Tajlera Hiroa. Dosta se priča o njegovim partijama, a i on je glasan, te stalno ističe da je među najboljima poenterima lige.

Tu su iskusni Kajl Lauri i Kevin Lav, potom Džoš Ričardson, Dankan Robinson, a pažnju obratite na rukija Haime Hakesa, talentovanog plejmejkera sa sjajnim osećajem za igru.

Očekujemo bolji Majami, da bude u vrhu, ali će teško do prva dva mesta. Do trećeg? To je nije nemoguće.

Klivlend Kavalirs (50-32)

EPA-EFE/CJ GUNTHER
EPA-EFE/CJ GUNTHER

PG: Darius Garland, Riki Rubio, Taj Džerom;

SG:
 Donovan Mičel, Maks Štrus, Sem Meril;
SF:
 Ajzak Okoro, Keris Levert, Emoni Bejts;
PF:
 Evan Mobli, Džordžs Nijang, Din Vejd, Dejmijan Džons;
C: Džeret Alen, Tristan TompsonM

Na trećem mestu možda i najveće razočaranja prošlogodišnjeg plej-ofa, Klivlend Kavalirsi.

Franšiza iz Ohaja izgledala je nemoćno protiv Njujork Niksa i umesto spektakla dobili smo relativno rutinsku seriju koja je otišla u korist Njujorčana.

Klivlend je prošle sezone pobedio 51 utakmicu u regularnom delu i slično očekujemo ove godine, pošto se radi o izuzetno dobro sklopljenom timu.

Kroz istoriju je bilo mnogo NBA timova koji su sjajni u regularnom delu, a zatim zakažu u plej-ofu i nadamo se da ovaj Klivlend neće biti jedna od tih.

Garland na pleju, “Spida” Mičel na beku, pod košem Mobli i Alen, i jedino što fali ovom timu jeste vrhunsko krilo. Ajzak Okoro to nije, a nije ni Karis Levert koji je bek i više naginje pleju nego krilu.

Džordžs Niang je dobro pojačanje, dobar šuter za tri poena, baš kao i Maks Štrus koji je došao iz Majami Hita. Obratite pažnju i na “rukija” Bejtsa koji je bio mnogo dizan u zvezde u srednjoj školi, ali nije opravdao “hajp” tokom koledža.

Biće Klivlend odličan tokom regularnog dela, očekuje se da Mobli napravi iskorak i dođe do proseka od 20 poena i 10 skokova, vidi se da ima to u sebi, samo je pitanje vremena kada će zaigrati na tom nivou.

Boston Seltiks (60-22)

EPA-EFE/RHONA WISE
EPA-EFE/RHONA WISE

PG: Džru Holidej, Pejton Pričard;

SG:
 Derik Vajt, Sem Hauzer, Dej Di Dejvison;
SF:
 Džejlen Braun, Svi Mihaljuk, Lamar Stivens, Dalano Benton;
PF:
 Džejson Tejtum, Ošej Briset, Nejtan Najt, Džordan Valš;
C: Kristaps Porzingis, Al Horford, Nemias Keta, Luk Korne;

Strašno izgleda startna petorka Bostona Seltiksa - Džru Holdej, Derik Vajt, Džejlen Braun, Džejson Tejtum i Kristaps Porzingis.

Trejdom za Holideja, Boston je napravio potez kojem najavljuje napad na sve ili ništa, iz razloga što je dovođenje Džrua verovatno jednokratno, pošto narednog leta neće moći da mu ponude unosan ugovor zbog plata Brauna, Tejtuma i Porzingisa.

Neće imati novca da ga zadrže, jedino da trejduju nekog od pomenute trojice, i zato postoji realna šansa da se Džru zadrži samo jednu sezonu u ekipi iz Masačusetsa.

Pošteno je reći da je sve osim titule neuspeh za Seltikse, baš kao i za Bakse, te je ulog, a samim tim i pritisak, na istorijskom maksimumu.

Boston potencijalno može da ide i do 65+ pobeda, ali tanki su pod obručem i zato ih stavljamo ispod Milvoki Baksa. Tu je i dalje “čiča” Al Horford, doveden je i Nemias Keta, baš kao i Nejtan Najt i Ošej Briset, dok je Luk Korne starosedelac.

Ima igrača, ali pored Porzingisa i Horforda, malo je tu košarkaš koji donose prevagu na terenu, a znamo da ni KP, a ni Horford, nisu nekog zdravlja.

Biće u problemu ukoliko se povredi jedan od dvojice, ali ako se tako razmišlja, onda će svaka ekipa biti u hendikepu ako im se povredi važan šraf tima.

Ako budu zdravi, Seltiksi su verovatno najbolja ekipa Istoka, a možda i NBA.

Milvoki Baks (64-18)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

PG: Dejmijan Lilard, Kameron Pejn, Titi Vašington;

SG:
 Malik Bizli, Pet Konaton, Maržon Boučemp;
SF: Kris Midlton, 
Džej Krauder, Tanasis Adetokumbo;
PF:
 Janis Adetokumbo, Bobi Portis, Kris Livingston;
C: Bruk Lopez, Robin Lopez, Markis Bolden;

Iako tvrdimo da su zdravi Seltiksi bolji od Baksa, to ne znači da će i biti prvi na kraju ligaškog dela sezone.

Milvoki je trejdom za Dejmijana Lilarda povukao veliki potez koji znači samo jedno - učinićemo sve da Janisa zadržimo u Viskonsinu, sve kako bi bio srećan… a nekim izjavama, pre Lilardovog trejda, stekao se utisak da i nije presrećan.

Sada nema opravdanja, spajanjem Lilarda i Janisa dobija se neverovatna sila, kako u reketu, tako i spolja, van linije 7,24. Milvoki Baksi će verovatno biti najbolja ekipa regularnog dela, jer su i Janis i Lilard tipovi igrača koji svaku utakmicu shvataju kao da je finale NBA.

Izgubili su Holideja, važnog igrača, ali za ligaški deo Lilard je neuporedivo poboljšanje. Za plej-of to ne možemo da tvrdimo, jeste unapređenje, ali ne i neuporedivo. Ali, o tom potom, pričamo o 82 utakmice regularnog dela.

Lilard ne garantuje titulu ekipi, ali činjenica je da imaju veće šanse sa njim nego sa Holidejom, iako su i sa Džruom pokorili NBA 2021. godine.

Veliki je plus što su u ekipi ostali Midlton, Portis i Lopez, a odlični potpisi su Malik Bizli i Kameron Pejn.

Očekujte da Milvoki gazi regularnim delom, možda budu padali i neki rekordi, ali im u plej-ofu ne verujemo toliko - za sada.

Baksi imaju i novog trenera, Adrijan Grifin će debitovati na klupi kao šef stručnog štaba, a dosta će mu pomagati Teri Stots koji mu je u pomoćnik. Stots je, inače, bivši trener Portlanda u kojem je Lilard proveo 11 godina u NBA.

Baksi imaju sve, šut za tri poena, igru reketu, odbranu, verujemo da će delovati nezaustavljivo i zato će ligaški deo biti njihov.

Autor: Petar Tadić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu