"Deda" Rodžers, Mafija, šampioni i nikad jača konkurencija

AFC divizija je pravi spektakl za svakog NFL ljubitelja, spremite se.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sve je spremno za novu NFL sezonu koja kreće u noći između četvrtka i petka od 2 časa i 20 minuta posle ponoći, a sastaju se Detroit Lajonsi i aktuelni šampioni Kanzas Siti Čifsi.

Zajedn ćemo proći kroz Američku konferenciju iliti skraćeno AFC u kojoj su konferencije Sever, Jug, Zapad i Istok. Konkurencija u AFC diviziji je maltene jača nego ikada, a uskoro ćete videti i zbog čega.

Američka fudbalska konferencija (AFC) je jedna od dve konferencije Nacionalne fudbalske lige (NFL), najvišeg profesionalnog nivoa američkog fudbala u Sjedinjenim Državama.

AFC i njegov par, Nacionalna fudbalska konferencija (NFC), sadrže po 16 timova sa 4 divizije.

Obe konferencije su nastale kao deo spajanja Nacionalne fudbalske lige i Američke fudbalske lige (AFL) 1970. godine. Svih deset AFL timova i tri NFL tima postali su članovi novog AFC-a, dok je preostalih trinaest NFL timova formiralo NFC.

Od spajanja je došlo do niza proširenja lige i prestrojavanja divizija, čime je trenutno ukupno 16 timova u svakoj konferenciji. Aktuelni šampioni AFC-a su Kanzas Siti Čifsi, koji su pobedili Sinsinati Bengalse u utakmici AFC šampionata u sezoni 2022. za svoje treće konferencijsko prvenstvo.

Pa, da počnemo.

AFC East (Istočna Američka divizija)

Njujork Džets
Bafalo Bils
Majami Dolfins
Nju Ingland Patriots

Odmah krećemo sa Istokom AFC konferencije i nećemo previše gubiti vreme pa ćemo se okrenuti Njujork Džetsima koji su jedna od najinteresantnijih ekipa, najviše zbog novog kvoterbeka Erona Rodžersa.

Popularni "Bad Man" je dokaz da se u NFL istorija ponavlja. Kada je postao startni kvoterbek Grin Bej Pekersa, faktički je oterao "dedu" Breta Favra koji je otišao upravo u Njujork Džetse.

Sada je Rodžers deda koji je napustio Pekerse zbog mladog talentovanog kvoterbeka i otiša u Njujork Džetse gde ga čeka paklena konkurencija pogotovo u svom dvorištu.

Tandem Rodžers-Geret Vilson će biti zabavan. Rodžers i koordinator ofanzivnog tima Natanijel Hekettsu jedan um u dva tela.Trkači Rejsi Hol i Dalvin Kuk će imati zadatak da očiste Rodžersu put ka lakšim dodavanjima, a tu će desni gard Vera-Taker imati ozbiljnu ulogu.

Odbrana je pojačana Kinenom Vilijamsom i uz Džermejna Džonsona, Sosa Gardnera i Di Džeja Rida čini nešto što može da podseti na Derela "The Island"
Rivisa uz iskusnog mid lajnbekera Si Džeja Mozlija.

Mnogi kažu da će ovaj novi tim biti katastrofalan i na jednocifrenom broju pobeda, ali ja ću verovati čoveku koji mi je lično jedan od omiljenih kvoterbekova i reći 11 pobeda za Džetse.

Idemo na Bafalo Bilse i trenera Šona Mekdermota koji predvodi ekipu sa 13 pobeda iz 2022. godine, ali ekipu spremnu da se sa svima pobije za Superbol titulu.

Džoš Alen je možda najbolji kvoterbek u NFL-u u ovom trenutku, pokazao je da može da nadigra i Džoa Buroa i Patrika Mahomsa (kasnije ćemo o njima) uz elitnog hvatača Stefona Digsa.

Draftovali su sjajnog tajt enda Kinkejda koga porede sa Trevisom Kelsijem, a tu je i pojačana odbrana sa Gregorijem Rusoom, Vonom Milerom, Tredevijusom Vajtom, Džordanom Poverom, a vratio se i Damar Hemlin...

Bils Mafija sada ima i lajnbekera Lenarda Flojda, ali će morati da se snađu bez defanzivnog koordinatora Leslija Frejžera koji ove sezone neće biti u timu.

Dvocifren broj pobeda i za njih.

Jedna od najinteresantnijih ekipa je sigurno ekipa Majami Dolfinsa. Njihov startni kvoterbek Tua Tagovailoa je jedva ostao živ prošle sezone i zbog njega će se ove znatno više voditi računa o povredama glave igrača.

Majk Mekdenijel se lepo snašao na Floridi, ali treba istaći da je stiglo mnogo novih igrača poput Džejlena Remzija, Dejvida Longa, Brekstona Beriosa, Dešona Eliota, Ilaja Epla, Kevina Džozefa...

Tagovailoa ima sjajne i brze hvatače u vidu Tajrika Hila i Džejlena Vedla, a i sam ume da izađe iz džepa i napravi haos protivničkoj odbrani. Ima mnogo problema sa Dolfinsima i zdravljem i to će biti kamen spoticanja.

Ako svi ostanu zdravi – to je to, biće ludilo od ekipe, a ako se povrede češće dešavaju biće ovo duga i teška sezona.

Godinama se znala jedna stvar: Ma koliko Petriotsi bili jaki, gubili bi od Dolfinsa. Pitanje je kako će sada biti. Bil Beliček može da računa na Ezikjela Eliota i Džudžu Smit Šustera pa su to dva ogromna imena čija je karijera u padu, a ako iko zna da podigne igrača to je Bil.

Imaju promene i među ofanzivnim koordinatorima, odbrana je solidna i talenat je tu. Videćemo da li "mračna sila" može da zada poslednji udarac i pokaže da nije za bacanje ili je zaista najbolje vreme daleko iza.

AFC West (Zapadna Američka divizija)

Kanzas Siti Čifsi
Las Vegas Rejdersi
Denver Bronkosi
Los Anđeles Čardžersi

Eh ti Kanzas Siti Čifsi... Aktuelni šampioni... Ako nešto znaju, znaju da postižu poene i to rade u izobilju. Patrik Mahoms često deluje kao vanzemaljac i zbog toga ima najveći ugovor na svetu vredan pola milijarde dolara, a sada će baš morati da pokaže magiju.

Trevis Kelsi, jako važan igrač, doživeo je hiper ekstenziju kolena i neće ga biti duže vreme.

I dalje će u napadu biti sila, ali će se mučiti u odbrani pogotovo kada treba požuriti protivničke kvoterbekove. Treba obratiti pažnju na Džastina Rosa od koga se očekuje dodatno veća produktivnost kao hvatača sada kada je Kelsi otpao pa će češće biti Mahomsova meta.

Smisliće iskusni Rid nešto, nema tu sumnje. Oni sezonu otvaraju u četvrtak protiv Lajonsa gde su baš veliki favoriti.

Baš kao što u Srbiji postoji veliko rivalstvo crveno-belih i crno-belih (Crvena zvezda i Partizan), tako i u Americi postoji veliko rivalstvo crveno-belih i crno-belih samo se tu radi o maločas pomenutim Kanzas Siti Čifsima i Las Vegas (nekada Los Anđeles pa Ouklend) Rejdersima.

Rejdersi su ekipa puna problema i oni su odlučili da ne pojure Erona Rodžersa koji će karijeru nastaviti u Džetsima i da mesto prvog kvoterbeka ostave Džimiju Garopolu, bivšem učeniku Bila Beličeka i naslednika Toma Brejdija.

Davante Adams je glavni igrač u napadu, to svi znaju, ali se postavlja pitanje da li će dobiti dovoljno lopti od Garopola i upravo će se tu videti pečat trenera Džoša Mekdenijelsa.

Simetrija trener-kvoterbek je važna... ali da li je dovoljno važna da verujemo ekipi Rejdersa? Teško je tvrditi da je Garopolo bolji igrač od Dereka Kara, čak i ako je neko ko dobro poznaje Džošov sistem i generalno je jeftiniji.

On se tokom leta potukao sa Maksom Krozbijem i defanzivac srpskog porekla je prema pisanju tamošnjih medija trčanjem odradio kaznu.

Problemi sa povredama su tu, Džejkobs takođe može da propusti utakmice jer se svađa oko ugovora, Vilson je operisao stopalo... Sve u svemu, ne piše se Rejdersima dobro u ovoj sezoni.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sa jednim od najtalentovanijih sastava NFL-a, Čardžersi bi trebalo da pokucaju na vrata Superboula nakon što su u timu ostavili 11 ofanzivnih i devet defanzivnih startera.

Da bi to uradili, moraju da prekinu prokletstvo i spreče poraze zbog katastrofalnih grešaka.

Dolazak koordinatora ofanzive Kelena Mura biće važan za kvoterbeka Džastina Herberta - ali ne više od zdravog Kinana Alena i Majka Vilijamsa. Uradi sve sam, jako i brzo, RB Ostin Ekeler je mašina za tačdaun.

Oni su doveli samo dva igrača ovog leta: Erika Kendriksa i Kventina Džonsona.

Čardžersi su bili jedan od najpovređenijih timova u ligi prošle sezone, ali ponavljam, među najtalentovanijim su rosterima, ako iko može da napravi iskorak ka borbi za Lombardija onda su to oni.

Setimo se dana iz San Dijega i Filipa Riversa...

Završićemo priču o ovoj diviziji kratkim osvrtom na Denver Bronkose i Rasela Vilsona. Katastrofalna prva sezona u Koloradu mora da se zaboravi.

Denverov koordinator ofanzive Džo Lombardi i prvi trener kvoterbekova Dejvis Veb formiraju trust mozgova zadužen za uspeh ekipe. Bronkosi su bili veliki trošači u slobodnoj agenciji, što je bila trenutna karta za povratak u plej-of u poslednjih nekoliko sezona.

Kornerbek Patrik Surten je zvezda u usponu i on će biti od pomoći koja je preko potrebna. Ofanzivna linija je preuređena nakon što je Vilson uzeo rekordnih 55 sekova.

AFC North (Severna Američka divizija)

Klivlend Brauns
Baltimor Rejvens
Pitsburg Stilers
Sinsinati Bengals

Ova divizija je poznata po svojoj žestokoj konkurenciji i dugoj istoriji rivalstava, što je čini jednom od najuzbudljivijih područja američkog fudbala. Očekuje se da će ova sezona biti prepuna uzbudljivih trenutaka, dramatičnih okršaja i neočekivanih obrta.

Klivlend Brauns su usezonama iza nas postali respektabilna ekipa, a sezonu 2023. dočekuju s velikim ambicijama. Kvoterbek Bejker Mejfild nastavlja svoj razvoj u Tampi, oni se okreću drugim rešenjima za vođu napada poput Dešona Votsona, a moraće da reše i probleme sa hvatačima kako bi bili konkurentniji.

Novi ofanzivni koordinator i glavni trener donose kreativnost u ekipi i dosta toga će zavisiti od njihovih ideja. Braunsi su ekipa sa širokim arsenalom napadačkih oružja, uključujući vrhunskog running backa. Odbrana je takođe snažna, a ukupna dubina tima čini ih ozbiljnim konkurentom, pa ćemo verovatno opet gledati rivalske duele sa Baltimorom (nekadašnji Klivlend Braunsi pre preseljenja).

Baltimor Rejvens su poznati po svojoj jedinstvenoj igri koju predvodi kvoterbek Lamar Džekson. Njihova ofanziva se bazira na trčanju, a Džeksonova sposobnost da izmami odbranu protivnika ostaje ključna za njihov uspeh. Rejvensi takođe imaju jaku odbranu, a njihova tradicija uspeha u AFC North diviziji je impresivna. Očekuje se da će i ove sezone biti ozbiljan izazivač za prvaka divizije.

Videli smo da su potpisali Džadeviona Klaunija što su mnogi dočekali oduševljeno, ali opet ne tako mali broj je bio zabrinut zbog povreda nekadašnjeg asa upravo Klivlenda, ali i Hjustona i Sijetla.

Ono što privlači najviše pažnje jeste dolazak Odel Bekam Džuniora. Svojevremeno najbolji hvatač će morati da se navikava na novu ulogu u novom timu, a Lamar će morati da smanji trčanje i pojača dodavanja za Holivudu, Odelu i ostalima.

Stilersi su prošle sezone doživjeli promene, posebno sa odlaskom quarterbacka Bena Rotlsbergera u penziju. Međutim, ekipa ima jaku odbranu i tradiciju uspeha. Mladi kvoterback koji će naslediti Rotlsbergera moraće brzo sazreti kako bi održao konkurentnost ekipe. Uz iskusnog head coacha, Stilersi nikada nisu laki protivnik.

Bengalsi su mlada ekipa sa sjajnim potencijalom. Džo Burou je prošle sezone pokazao svoj talent i sposobnost da vodi ekipu. S dobrim draftom i poboljšanjima u odbrani, Bengalsi se nadaju konkurentnosti i iznenađenjima u ovoj sezoni. Njihovi mladi igrači i budućnost su svijetli, a ne smijemo ih otpisati u trci za AFC North titulu.

Ma koliko god hvalili Benglase, ne možemo dovoljno istaći sjajnu saradnju Buroa i Džamara Čejsa, ali smo mogli više puta da vidimo kako izgleda kada je Tajler Bojd opcija.

AFC North divizija će i ove sezone biti izuzetno konkurentna, sa svakim timom koji ima svoje prednosti i izazove. Očekujte dramatične utakmice, žestoke okršaje i rivalstva koja će držati NFL navijače prikovane za ekrane tokom cele sezone. Svaka nedelja će doneti nove priče i neizvesnost u ovoj fascinantnoj diviziji.

AFC South (Južna Američka divizija)

Tenesi Tajtans
Indijanapolis Kolts
Hjuston Teksans
Džeksonvil Džeguars

Tajtansi ulaze u sezonu s visokim ambicijama nakon solidne prethodne sezone. Njihov napad predvodi Rajan Tanehil, a biće im potrebna nova "brutalna" sezona Dereka Henrija da se nešto kvalitetnije ostvari.

Očekuje se da će Tajtansi i dalje biti dominantni na ofanzivi. Ključ za njihov uspeh će biti njihova odbrana, koja će morati ostvariti značajan napredak kako bi se suprotstavila jakim protivnicima.

Nevoljni da priznaju da je njihov šampionski nalet verovatno zatvršen kada nisu pobedili niti jednu utakmicu u plej-ofu posle 23 pobede u regularnoj sezoni u sezonama 2020-21, Tajtansi su dodali Diandrea Hopkinsa, a zadržali Tanehila na drugom najvećem ugovoru za kvoterbeka u ligi. Titani su se pohvalili najbolje rangiranom odbranom u "rushu" (76,9 jardi po utakmici) - što nije iznenađenje sa DT Džefrijem Simonsom.

"Beovulf" Gardner Minšu je novi kvoterbek Indijanapolis Koltsa što odmah donosi interesovanje mnogih da pogledaju makar jedan meč. Ipak, on će biti rezerva rukiju Entoniju Ričardsonu koji ima neverovatne fizičke sposobnosti.

Ofanzivna linija mora da ostane zdrava (pre svega Kventon Nelson i Rajan Keli) da bi se tako nešto i očekivalo, ali veliki je posao pred defanzivnim koordinatorom koji mora da uklopi sve one rukije koji su dovedeni da bi poput Sijetlovog "Legion of Boom" zajedno rasli.

Šta da se kaže o Hjuston Teksansima? Tim se raspada, Demeko Rajens pokušava da uklopi šta može od raspoloživih rukija i slobodnih agenata koje su doveli. Očekuje se da imaju između 5 i 7 pobeda u novoj sezoni...

Za kraj, ostali su Džeksonvil Džeguarsi sa sve kvoterbekom Trevorom Lorensom. Smatrajte da Džeguarsi žele da veruju da se uspeh prenosi iz sezone u sezonu nakon što ih je neočekivani niz od šest pobeda doveo do plej-ofa AFC divizije.

Lorens se sprema da uđe u priču za jednog od boljih kvoterbekova lige, ali prognoze su jedno, a uspeh na terenu sasvim drugo... Mnogo će mu značiti Kalvin Ridli koji se vraća u NFL nakon suspenzije zbog klađenja, a Kristijan Kirk i bivši Njujork Džajant Evan Engram imaće veliku ulogu.

Nema ovde lakšeg puta jer u AFC ništa živo ne znači dok se "krvavo" ne zaradi. Imaće oni dvocifren broj pobeda, ali ćemo videti koliko će daleko moći da doguraju sa njima jer bi se reklo da nikada nismo videli ovako opasnu konkurenciju.

AFC South će biti divizija koja će se suočiti s različitim izazovima i pričama tokom sezone 2023. Očekuju se dinamične utakmice i neočekivani obrti, a rivalstva će ostati centralna tačka pažnje u ovom delu NFL-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu