Srbija na skeneru B92.net: Od Italije opet boli glava

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od Italije na Akropolis kupu.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU
Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Svaki poraz košarkaške reprezentacije Srbije u javnosti se shvati kao "šamar" i kao nešto jako ozbiljno, pogotovo kada se desi sa selekcijom kao što je Italija sa kojom Srbija ima istoriju...

Svi će se momentalno setiti poraza na Evrobasketu 2022. godine kada je Srbija imala prednost, pa poražena u osmini finala takmičenja ili na kvalifikacije za Olimpijske igre u hali Aleksandar Nikolić gde je Srbija takođe poražena od Italijana.

Istorijski gledano, imala je naša selekcija problema sa Italijom i kada je bila "košarkaška sila". Setimo se 1997. godine i Evrobasketa kada je to našoj selekciji (tada Jugoslavija) protiv Italije bio jedini poraz u grupi.

Istina, Jugoslavija je u finalu pobedila Italiju i postala šampion Evrope, ali...

Godinu dana kasnije je Jugoslavija igrala protiv Italije u drugoj grunoj fazi na Mundobasketu u Atini i poražena rezultatom 61:60 pa na kraju osvojila titulu šampiona sveta.

Potom, 1999. godine se Jugoslavija sastala sa Italijom u polufinalu Evrobasketa i izgubila rezultatom 71:62, da bi na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine izgubila od Italije u borbi za peto mesto.

Definitivno treba reći da nam Italija ne leži, da je njihov stil bio kao kriptonit u duelima sa Srbijom i to se ponovo pokazalo na Akropolis kupu u OAKA Areni.

Svetislav Pešić je imao određene promene u odnosu na duel sa Grcima, Petruševa nije bilo, Davidovca i Radanova takođe, dok je Stefan Jović bio u timu i ostao bez minuta.

Nikola Jović je još u duelu sa Grcima pokazao veliku želju i bio strašno motivisan (uz to se videla fizička inferiornost u odnosu na ostale, kako protiv Grčke tako i protiv Italije), ali je "Azurima" ubacio 18 poena i bio najefikasniji..

Zbog toga je i bila dobra odluka da utakmicu krene u startnoj postavi, baš kao i Aleksa Avramović koji je takođe bio među najboljima u dresu Srbije i povezivao redove od samog starta, a posebno se ističe faul u napadu koji je iznudio Italijanima na 6 sekundi pre kraja iz gotovo nemoguće pozicije.

Svetislav Pešić je konstantno isticao igru u tranziciji kao nešto najvažnije za Srbiju i pohvalio igrače za nastup protiv Grčke, ali protiv Italije to nikako nije funkcionisalo.

Isticao sam nakon tog duela da je Srbija imala velikih problema sa skokom pa je Pešić i to prokomentarisao na konferenciji za medije rekavši da tranzicija upravo kreće od uhvaćenog defanzivnog skoka.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU
Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Ono što Pešić nije istakao bila je činjenica da je Srbija veći deo meča provela u zonskoj odbrani ili nekom vidu kombinovane odbrane koja najveću manu zapravo i ima u vidu kontrole skoka, odnosno protivniku baš to dozvoljava.

Italijani su znali da kazne svaku grešku u komunikaciji, svako pogrešno "pokrivanje kocke" u toj zoni i bilo preko Melija i u jednom segmentu Datomea sa polu distance bilo preko Ričija, Spisua i ostalih za tri poena dolazili do svojih poena.

Mnogi treneri ne vole da se njihove ekipe odlepe na početku susreta, a Srbiji se upravo to i desilo protiv Italijana. Već u prvoj deonici su imali dvocifrenu prednost, a krajem prvog kvartala i maksimalnih +17.

Nisu igrači Srbije uspeli da održe tu prednost. Promašivali su i Gudurić i Nedović i Marinković veliki broj otvorenih šuteva, što je kažnjeno serijama Italijana i gomilom poena posle ofanzivnog skoka.

Italijani su još jednom odlično čitali igru Srbije i lako zaustavljali akcije koje je Srbija zvala, pogotovo one sa uručenjima na kapici što je i trajalo dugo i nekoliko puta je morao da se uzme težak šut na isteku napada.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU
Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Ponovo je Svetislav Pešić u prvom poluvremenu prerano iskoristio tajm-aute, pogotovo onaj pozvani krajem prve četvrtine prilikom dvocifrene prednosti Srbije dok Italijani imaju dva slobodna bacanja, a na satu ostalo još šest sekundi.

Drugi je morao da zove početkom druge da "ugasi požar" i preko sedam minuta bio bez tajm-auta. Ovakve stvari smo već viđali i na Evrobasketu i u kvalifikacijama protiv Belgije i Letonije.

Još jedna stvar koju smo tada viđali jeste velika prednost koju Srbija ispušta i – gubi meč. Ovo su stvari od kojih glava boli kako navijače tako i igrače i stručni štab na čelu sa Pešićem.

Setimo se samo duela Srbije i Velike Britanije u Beogradu kojim je i izboren plasman na Mundobasket. Srbija je bila ogromni favorit i opet se namučila da slomi otpor Britanaca.

Videli smo veliki broj izmena, rotacija, traženja one prave petorke koja će uneti Srbiji nešto novo. Bogdan Bogdanović nije bio u svom prepoznatljivom ritmu, dok je još jedan raspoloženi visoki igrač bio od velike važnosti, ali ga nismo imali.

Čak ni Dušan Ristić nije bio na onom nivou kao protiv Grčke, dok je Riči baš na taj način doneo Italiji tri vrlo važne trojke.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU
Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

I pored nešto slabijeg procenta šuta, samo je Jović imao više poena od Bogdana Bogdanovića dok je Gudurića "istrošio" plejmejkerski posao i tek na momente se "palio i gasio".

Marko Gudurić je imao 11 poena, Milutinov 10 i generalno je ta nekonstantnost bila izrazito skupa. Nije to ništa novo, a šta je rešenje znaće da kaže jedino Svetislav Pešić.

Srbija će 16. avgusta odigrati još jedan pripremni meč sa Portorikom, tada će možda biti jača i za Alena Smailagića koga muči virus i možda pokazati nešto što na Akropolis kupu nije.

Pred početak Mundobasketa ćemo saznati i konačnih 12 igrača koji putuju na Filipine, vremena sigurno ima da se neke stvari isprave i da se igrači fokusiraju na ono što je bilo dobro i te minute nekako produže.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Svako od njih je želeo da pobedi, videli smo to njihovim gestikulacijama, načinom na koji su se borili za loptu, za skok, za koš više. Na kraju je Srbija pored svih problema mogla i do pobede.

Odlična odbrana i trojka iz tranzicije koju je Bogdanović pogodio unela je nadu da nešto i može da se promeni, a onda je Avramović iznudio onaj faul sa početka teksta i Srbija se odjednom našla u šansi da pobedi.

Bogdanović šut nije pogodio i poraz je upisan, ali poraz kao poraz nije problem, čak i da je to pogodio Bogdanović opet bismo pričali o istim stvarima baš kao u duelu sa Grčkom.

Pešić je to na konferenciji za medije i istakao:

"Napeta utakmica sa Italijom koju smo odigrali i imali smo dobre odluke na kraju, otvorene šuteve koje nismo dali, a sada je važno da mi nismo odustali i pronašli rešenje i na kraju imamo situaciju da smo mogli i da pobedimo. Važno je da imamo jedan meč kao ovaj što smo imali, velika borba, intenzitet i to je važno za naš tim", kazao je selektor Srbije.

Srbija se nada uspehu i veruje u ovaj tim, ali problemi prvo moraju da se reše...

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu