Srbija od Divca do Vukčevića – Vembanjama je čudo, kao Dankan i Lebron

Na nedavno održanom NBA draftu je San Antonio iskoristio priliku i ugrabio još jednu evropsku senzaciju, Viktora Vembanjamu.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus
Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Da ne dužimo priču, već mesecima svi znaju da će Viktor Vembanjama biti prvi pik NBA drafta i samo smo čekali da vidimo ko će imati pravo da ga izabere i nakon lutrije je rečeno da će to biti San Antonio Sparsi.

Sparsi imaju iskustva sa ovim stvarima, kada vidite da Greg Popovič tankuje i namerno gubi utakmice da bi imao prvog pika jasno vam je da se sprema velika senzacija i tako je bilo 2023. godine.

Pre toga, Popovič je tankovao 1997. godine zbog Tima Dankana koji je do 2016. godine nosio dres Sparsa i sa njima osvojio čak pet šampionskih titula...

Sve je počelo povredom "Admirala" Dejvida Robinsona kome je stradalo stopalo, a onda je Popovič u narednoj sezoni išao redom i sklanjao igrače sa terena, skraćivao treninge i bukvalno bacao sezonu u vodu zbog Tima Dankana koji će postati živa košarkaška legenda.

Postoje sličnosti i sa ovom sezonom, ponovo se radi o centru koji ima čudesne sposobnosti i od ranih tinejdžerskih dana trenira sa NBA zvezdama i privlači pažnju čitave planete, pa je u noći iza nas bio prvi pik za San Antonio i Grega Popoviča.

Američki mediji ovaj trenutak su nazvali početak "ere Vembanjame" koji sada ispred sebe ima veliki izazov da pokaže i dokaže, da potvrdi sve ono što u njemu vide stručnjaci i navijači.

1. pik Viktor Vembanjama

Kada je Adam Silver izgovorio ime Viktor Vembanjama tada su se sve najave pretvorile u realnost i francuski centar je postao NBA igrač i član San Antonio Sparsa koji će svoju budućnost graditi oko njega.

"Tad sam osetio leptiriće u stomaku, tada sam video moju porodicu kako se utišala. Svi su gledali u svoje satove. I onda su me prozvali. Tek tada sam osetio olakšanje. Čestitali su mi mnogi. Video sam Adama Silvera, rukovao se sa njim, zagrlio ga", kaže Vembanjama.

Samo zato što je bio prvi pik ne znači da će automatski biti veliki igrač, a pogledajmo samo u poslednjih deset godina ko je sve imao tu čast da bude prvi biran:

2013. Entoni Benet, 2014. Endru Vigins, 2015. Karl Entoni Tauns, 2016. Ben Simons, 2017. Markel Fulc, 2018. Diandre Ejton, 2019. Zajon Vilijamson, Entoni Edvards, 2021. Kejd Kaninghem, 2022. Paolo Bankero.

Kako vidite i sami. poslednja dva prva pika su Evropljani, a imamo i dva Kanađanina (Benet i Vigins), momka iz Dominikane (Tauns), Australijanca (Simons) i igrača sa Bahama (Ejton).

Amerikanci nisu više toliko dominantni pogotovo kada pogledamo i najbolje igrače lige gde imamo Jokića, Janisa, Dončića i ostale.

Viktor potiče iz sportske porodice i njegov otac Feliks Vembanjama je bivši atletičar, dok je njegova majka Elodi nekadašnja košarkašica, a sada trener.

Retko kada se u NBA ligi pojavi igrač koji poseduje Vembanjanine karakteristike da bude sposoban da toliko toga uradi sa loptom, da može da kreira i za sebe i za ostale, da može da šutira i napada obruč i da bude toliko agilan i fluidan da se ljudi hvataju za glavu.

Naravno da je dosta toga i stiglo genetski i otkako je Lebron Džejms stigao u ligu nijedan talenat nije privlačio ovoliku pažnju, pogotovo sa 21 poen uz 10 skokova i oko 50 odsto šuta iz igre u Francuskoj.

Zameraju mu neki što nije ostao u Asvelu da igra Evroligu već sopstvenom odlukom igrao Evrokup u pariskom Metropolitanu, ali njegovo umeće sa loptom nikoga nije ostavilo ravnodušnim.

Već sada mu stavljaju pritisak na leđa i govore da će posle 2011. godine i Blejka Grifina on postati prvi ruki na Ol Staru... Vembanjama je poput Četa Holmgrena nekako lagan i mršv za svoju visinu i moraće da malo dobije mišićne mase kako bi mogao da igra najjaču ligu na svetu.

Ipak, ako to uradi oslabiće neke druge stvari izgubiti možda šut, možda agilnost i možda pojača šansu za povrede zbog težine, a već je imao nekoliko problema sa prstima, ramenom i stopalom, a da igrate sa Dejvisom, Jokićem, Embidom ili Goberom morate da budete sto odsto spremni.

Donošenje odluka će biti najvažniji segment za ovako talentovanog momka koji na prvi pogled ima sve, a na drugi sve mora da nadogradi kako bi dosegao zvezde u koje ga kuju.

Vembanjama je prvi put skautiran sasvim slučajno, tokom utakmice dece do 11 godina. Trener Nantera Mišel Alar bio je na tribinama iz sasvim drugog razloga, ali kada sudbina uplete prste i Viktor mu zapadne za oko...

Alar je odmah uzeo telefon i nazvao tehničkog direktora zaduženog za U11 program u Nanteru da mu kaže da je pronašao čudo od deteta koje sada stiže u NBA ligu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

NBA draft, 2023:

1. San Antonio: Viktor Vembanjama (Francuska)
2. Šarlot: Brendon Miler (Alabama)
3. Portland: Skut Henderson (Razvojna liga, Ignajt)
4. Hjuston: Ejmen Tompson (Overtajm Elit)
5. Detroit: Ausar Tompson (Overtajm Elit)
6. Orlando: Entoni Blek (Arkanzas)
7. Indijana: Bilal Kulibali (Franuska, trejdovan u Vašington)
8. Vašington: Džeres Voker (Hjuston, trejdovan u Indijanu)
9. Juta: Tejlor Hendriks (UCF)
10. Dalas: Kejšon Valas (Kentaki, trejdovan u Oklahomu)
11. Orlando (iz Čikaga): Džet Hauard (Mičigen)
12. Oklahoma: Derek Lajvli II (Djuk, trejdovan u Dalas)
13. Toronto: Grejdi Dik (Kanzas)
14. Nju Orleans: Džordan Hokins (Konektikat)
15. Atlanta: Kobi Bafkin (Mičigen)
16. Juta (iz Minesote): Kijonte Džordž (Bejlor)
17. Los Anđeles Lejkers: Džejlen Hud–Šifino (Indijana)
18. Majami: Džejmi Žakez Džr (UCLA)
19. Golden Stejt: Brandin Podzijemski (Santa Klara)
20. Hjuston (iz Klipersa): Kem Vitmor (Vilanova)
----------------------------------------------------------------------------------
42. Tristan Vukčević (Partizan, Srbija)

Uvod u srpsku priču...

Imala je Srbija još draftovanih igrača koji šansu u NBA nisu ni dobili: Ljubiša Stefanović, Dejan Bodiroga, Miloš Vujanić, Milovan Raković, Tadija Dragićević, Milan Mačvan, Vasilije Micić?, Nemanja Dangubić, Nikola Milutinov, Nikola Radičević, Rade Zagorac, Luka Mitrović, Ognjen Jaramaz, Vanja Marinković, Filip Petrušev? i Balša Koprivica.

Prvi srpski košarkaš koji je otišao u NBA ligu je bio Vlade Divac koga su Los Anđeles Lejkersi draftovali iz beogradskog Partizana 1989. godine kao 26. pika prve runde i sjajni centar je Evropljanima širom otvorio vrata.

Medžik Džonson nije mogao da veruje kakvog su centra dobili, a Karim Abdul Džabar dolazio na treninge kako bi pomogao Divcu i ostalim igračima da dosegnu neki više nivo, iako je već bio penzionisan.

Kada dolazite da zamenite živu legendu, vaš posao nikako nije lak, a pogotovo kada ne znate dovoljno strani jezik...

U tom periodu je Srbija imala igrača upravo u San Antonio Sparsima i to Žarka Paspalja, ali se on nije najbolje snašao u NBA ligi i najviše vremena provodio sa lokalnim ljubiteljem košarke koji je bio poreklom upravo iz Srbije, ali to je neka druga priča.

Kasnije su u NBA redom krenuli da putuju Miloš Babić, Radisav Ćurčić, Predrag Danilović, Rastko Cvetković, Aleksandar Đorđević, Predrag Stojaković, Dragan Tarlać, Vladimir Radmanović, Željko Rebrača, Marko Jarić, Predrag Savović, Igor Rakočević, Darko Milićić, Aleksandar Pavlović, Mile Ilić, Nenad Krstić, Kosta Perović, Nemanja Nedović, Miroslav Raduljica, Ognjen Kuzmić, Nemanja Bjelica, Miloš Teodosić, Marko Gudurić, Alen Smailagić, Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović, Aleksej Pokuševski, Nikola Jović i sada Tristan Vukčević.

Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Vašington je kao 42. pika na noćašnjem draftu izabrao momka koji je iste noći slavio ABA titulu sa Partizanom, pomenutog Tristana Vukčevića. Ovo nije prvi put da Vašington Vizardsi biraju igrača Partizana na draftu jer je svojevremeno Jan Veseli bio njihova opcija.

Ekipa iz prestonice kreće u rebilding i fokusiraju se na mlađe igrače, pa je talentovani košarkaš Partizana bio njihov izbor sa 42. mesta druge runde najviše zbog odličnog šuta koje Vukčević poseduje.

Tristan je sin nekadašnjeg košarkaša Olimpijakosa, Virtusa, Sijene i mnogih drugih velikih evropskih klubova Dušana Vukčevića koji je deo karijere proveo u Crvenoj zvezdi.

Džonatan Givoni je specijalizovan za ovakve stvari i on je u svom izveštaju rekao da Vukčević pored šuta ima i visok košarkaški IQ, da je veoma mobilan i da je sjajan u piku na svim stranama.

Mane su mu odbrana, nekonstantnost i na momente manjak motiva, a ono što mu takođe zamera jeste da ne izvlači dovoljno faulova tačnije da beži od kontakt igre što u NBA ne sme da se radi...

U današnjoj košarci vole takve stvari i videćemo da li će Tristan uskoro napustiti Partizan i otići u najjaču ligu sveta gde će biti saigrač sa Denijem Avdijom, srpsko-izraelskim košarkašem.

Najzanimljiviji prospekti sa ovog drafta

Ne možemo da preskočimo drugog pika Brendona Milera koji je draftovan od strane Šarlot Hornetsa. Miler je problematičan igrač koji dolazi sa univerziteta Alabama i ukoliko sredi glavu može da ima sjajnu karijeru.

Navijači Hornetsa su očekivali Skuta Hendersona ili jednog od braće Tompson i bili vidno nezadovoljni izborom svog tima pa su izviždali svoje novo pojačanje, što nikako nije prvi put da se dešava, ali se retko kada zviždi ovako visokom piku.

Setimo se samo one komične scene sa Kristapsom Porzingisom i Njujork Niksima.

Hornetsi su posle mesec dana nagađanja uzeli Milera, nisko krilo iz Alabame, sa svojim najvišim izborom na draftu u poslednjih 11 godina. Miler će se pridružiti franšizi kojoj je potrebno pojačanje velikih talenata.

Šarlot je prošle sezone pobedila u samo 27 utakmica i osim Lamela Bola baš i nema neku perspektivu, a i Lamelo j okarakterisan kao labilna osoba.

Miler je imao izuzetnu godinu u NCAA u Alabami, postizavši u proseku 18,8 poena po utakmici, dok je postigao 38,4 odsto svojih trojki za jedan od najboljih timova u zemlji.

Međutim, imao je za šta da odgovara van terena tokom prethodnog perioda. Policija je na sudu saopštila da je Miler tadašnjem saigraču iz Alabame Darijusu Majlsu dovezao pištolj koji je korišćen u januarskom ubistvu 23-godišnje Džamee Džone Haris.

Miler i njegov advokat su insistirali da Brendon nije znao da se pištolj nalazi u vozilu. Majls i 20-godišnji Majkl Lin Dejvis uhapšeni su i optuženi za ubistvo, ali Miler nije uhapšen niti optužen.

Kada su Hornetsi osvojili broj 2 na lutriji prošlog meseca, neki rukovodioci širom lige verovali su da će Miler biti izbor. Ali Miler je rekao da ne zna sve dok ga Mič Kupčak nije nazvao.

On je poslednji igrač koji su Hornetsi birali dok su pod vlasništvom Majkla Džordana koji je nedavno prodao franšizu iz Severne Karoline.

Treći pik je otišao u Portland Trejlblejzerse i oni su izabrali igrača za koga skauti kažu da je najspremniji za NBA od svih igrača sa ovog drafta – Skuta Hendersona.

Plesao je "The Griddy" dok je prolazio pored svlačionice Bruklin Netsa do kamera koje su čekale kako bi ga predstavile svetu. Pokazao je svoj sjaj — dijamantima je bio maltene prekriven i uz to poslao poruku svojoj porodici da su uvek uz njega pošto je svaki kamen predstavljao jednog člana.

Portland je bio pun spekulacija vezanih za budućnost Blejzersa i Dejma Lilarda i nismo ni znali da li će Henderson stići u Portland ili neki drugi tim, ali kada je objavleno da će biti u Oregonu bio je opušten i srećan, jer je želeo da bude u tom timu.

Ovo im je najviši pik još od 2007. godine kada su sa prve pozicije birali Grega Odena čiju su karijeru uništile povrede, a Hendersona već porede sa Džonom Volom i Raselom Vestbrukom i predviđaju mu veliku karijeru.

Nju Orleans Pelikansi su ga želeli i pričalo se da će dati Zajona Portlanduza njega, ali to se nije dogodilo. Skut vidi sebe u Portlandu, ali, pitanje je da li Portland vidi njega.

Henderson je visok, jak, brz i snalažljiv sa loptom. Može da organizuje igru, može da napada obruč i može ad igra odbranu, ali šut nema. To mu je najveća mana inače bi bio "zakucan" prvi pik.

Posle Vembenjame, Milera i Hendersona, birana su braća Tompson – Ejmen je otišao u Hjuston Roketse, a Ausar u Detroit Pistonse i više o njima dvojici čitajte OVDE

Što se tiče narednog igrača o kome ćemo pričati u ovoj skraćenoj analizi NBA drafta jeste Grejdi Dik i Toronto Reptorsi. Kao što verovatno znate, srpski trener Darko Rajaković postao je novi šef stručnog štaba Reptorsa.

Njegov tim se nalazi u raskoraku i sada su dobili verovatno i najboljeg šutera generacije, studenta Kanzasa Grejdija Dika. Dik je odrastao u Kanzasu, išao je tu u školu i studirao i imao sjajnu sezonu.

Najčešće ga porede sa Kajlom Korverom i Kevinom Hurterom, dok neke podseća više na Gordona Hejvarda odnosno malo sposobnije bekove koji sem šuta imaju par stvari da ponude u svom arsenalu.

Otvoriće mu se prostor u Reptorsima i moći će da radi sa talentovanim stručnjakom koji ima dosta iskustva i odlične odnose sa mnogim NBA zvezdama tako da deluje da će ovo biti pun pogodak za obe strane.

Treba spomenuti i Nika Smita za koga kažu da je naslednik Džamala Kraforda i igrač je koji pokriva pozicije beka, dakle može i na keca i na dvojku.

Nik Smit je bio velika srednjoškolska nada i bio je rangiran kao regrut broj 1 u klasi 2022 i bio glavni razlog zašto se Arkanzas smatrao favoritom za NCAA nacionalnu titulu.

Povrede su uzele danak, pošto je propustio oko 2 meseca zbog problema sa povredom kolena, a Arkanzas se malo mučio tokom rasporeda SEC bez njega, ali je na kraju stigao do Sweet 16.

Pokazao je šutersku sposobnost, rafal i ruka koja ga je učinila projektovanim pikom u prvih 10 pre sezone u njegovih 17 odigranih utakmica, kao i izvestan potencijal u defanzivi s obzirom na njegovu "dužinu", intenzitet i brzinu...

Ima nešto da se kaže o njegovom potencijalu jer je trenutna pretnja u napadu po svaki tim i u kombinaciji sa kontrolom lopte na momente deluje nezadrživo, ali treba taj talenat preneti na najviši nivo.

Na ovom draftu je bilo dva pika manje jer su Filadelfija i Čikago zbog kršenja pravila izgubili pravo da biraju igarče u drugoj rundi ove godine, a igrač Mege Makolm Kazalon biran je sa poslednje 60. pozicije i tako produžio niz srpskog kluba.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu