Partizan na tankom ledu – Evropa je spas?

Turbulentna je sezona koju imaju košarkaši Partizana, a iščekuju ih novi ispiti. Oni evropski..

Stefan Nikolić
Podeli
foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto
foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto

ABA liga na TV B92
Subota, 16. januar
18.00 Budućnost – Partizan

Crno-beli su za manje od godinu dana prešli put od najvećeg ushićenja i najjačeg samopouzdanja do potpunog očaja i situacije na ivici ponora...

Plej-of ABA lige je zaista daleko, a nedavni poraz Partizana od Borca dodatno je otežao taj već dovoljno trnovit put, ali, za prosutim se mlekom ne plače i Partizan se okreće evropskim obavezama.

Da, tako je, situacija nije sjajna, ali nije sve izgubljeno. Ko su Partizanovi protivnici u Top 16 fazi Evrokupa? Da li je ovo kraj za njih ili imaju čemu da se nadaju?

Metropolitan 92

Ovaj francuski klub je kao "prvi nosilac" stigao u grupu F Top 16 faze, a zanimljivo je da se radi o mladom klubu osnovanom 2007. godine sa izuzetno zvučnim imenima na vodećim pozicijama.

Nekadašnji NBA šampion je predsednik kluba, svi ga znate pod imenom Boris Dijao, a i trener Metropolitana je ovdašnjoj košarkaškoj publici izuzetno poznat, to je Juri Zdovc.

Njihova hala "Marsel Serdan" broji oko 4.000 mesta, a boje kluba su tamno plava i narandžasta. Jedan od igrača Metropolitana je bivši igrač Partizana Entoni Braun.

Braun nije ostavio dubok trag u crno-belom dresu, jedva da je i igrao kod trenera Nenada Čanka i jako brzo je napustio klub. Ipak, u Metropolitanu je pronašao "novi dom" i ove sezone je njihov najbolji strelac u Evrokupu.

Ukupno je postigao 134 poena i sa 42 skoka je drugi najbolji skakač ekipe iza Asema Mareija, egipatskog centra, koji je i jedan od najboljih skakača u Evrokupu.

Najzvučnije ime među igračima je sjajni skorer Arči Gudvin, koji je svojevremeno bio student Kentakija i učenik velikog trenera Džona Kaliparija.

U sezoni 2014/15 su igrali u Top 8 fazi, a sada su "naoštreni" da taj rekord sruše... Trenutno su 13. ekipa po postignutim poenima (dva mesta iza Partizana), 11. po skokovima (mesto iznad Partizana), 8. po blokadama i 11. po ukradenim loptama i jedni su od najboljih po procentu šuta za dva poena, a i generalno šuterski učinak im je vrlo visok.

Lokomotiva Kuban

Ekipa iz Krasnodara se nedavno pojačala Najdželom Vilijamsom Gosom, nekadašnjim plejmejkerom Partizana, Olimpijakosa i Jute Džez, a bivšeg studenta Gonzage i saigračem novog pojačanja Partizana, Džoša Perkinsa.

Lokomotiva je igrala sjajno u grupnoj fazi i doživela je samo dva poraza i ostvarili osam pobeda, impresivan učinak... Džordan Kraford je bio možda i glavni izvor poena, ali je i Alan Vilijams igrao fenomenalno.

Upravo izostanak Alana Vilijamsa može da bude snažan udarac po ruski tim. Njega neće biti do kraja sezone i to može da natera Jevgenija Pašutina da potpuno promeni pristup i da faktički drugu ekipu gledamo u nastavku takmičenja.

Osim Kraforda, Vilijamsa i Vilijams-Gosa, možemo izdvojiti i Vila Kamnigsa, iskusnog Kalnijetisa, Redžija Linča i naravno Mindaugasa Kuzminskasa koji je možda i najveće ime u timu.

"Spavač" kako se to popularno kaže je Stanislav Ilnitskij. On je jedan od tih igrača koji iz senke urade veliki posao, što je i pokazao 2015. godine kada je sa Himkijem osvojio Evrokup takmičenje.

Lokomotiva je predvodnik Evrokupa po indeksu korisnosti, skupili su do sada preko 1.000 indeksnih poena, a ono što je posebno interesantno je što su najbolje partije zapravo pružali u gostima.

Oni su nekako favoriti za osvajanje ove grupe F...

Dolomiti Trento

Trento je ekipa koja svoj stil ne menja već godinama – snažna odbrana je pod 1, 2 i 3, a tek onda dolazi tranzicija, pa šut na poslednjem mestu, što je nekako manje karakteristično za italijanske ekipe.

Nikola Brijenca je čovek koji vodi ekipu, ima 40 godina na čelu Trenta je od 2019. godine kada je nasledio Mauricija Buskalju koji je prešao u Ređo Emiliju...

Geri Braun je najbolji strelac ekipe i kada pričamo o ofanzivnim posedima od njega će igra Trenta mnogo zavisiti. Ukoliko njemu ne krene, "rezervne opcije" su do sada bili Viktor Senders i Džakori Vilijams.

Toto Foraj je i dalje deo ekipe, kao i iskusni Luka Lehtaler, koji sjajno kontroliše igru u reketu na oba pravca. Trento je bio dobar skakački tim. Ove sezone su treći (iza Krasnodara i Cedevite), a upravo protiv Cedevite su zabeležili i ovogodišnji rekord – 49 skokova na jednoj utakmici.

Po broju ofanzivnih skokova su recimo iza Partizana, dok su po broju defanzivnih daleko ispred beogradskih crno-belih.

Koliko je Trentova odbrana dobra, dovoljno govori što su 3. po ukradenim loptama sa nekih 8 u proseku i to na samo 19 faulova po utakmici, što faktički govori da ne ispune bonus na svakoj četvrtini.

Slobodna bacanja im nisu jača strana, dok su u šutu za dva i tri poena druga najlošija ekipa Evrokupa.

Ukoliko se vratimo godinu dana unazad, prisetićemo se da je Partizan igrao fantastičnu košarku, da je "mleo" protivnike i recimo u Beogradu je jednom Virtusu iz Bolonje očitao lekciju.

Sada je situacija drastično drugačija. U top 16 fazu su ušli "poslednjim vozom", dok u ABA ligi plej-of deluje prilično daleko i samim tim je ugrožen nastup u Evropi naredne sezone.

Na prvi pogled deluje da Sašo Filipovski sedi na tankom ledu, da je ovo takmičenje sve što je Partizanu ostalo i da fokus ostaje na Evrokupu kako bi se što dalje doguralo i nešto makar pokušalo u završnici sezone.

Istini na volju, Partizan nije ubedio mnogo ljudi da je sposoban za tako nešto. U sredu od 20 časova i 30 minuta će igrati svoj prvi meč protiv ekipe Trenta na svom terenu i jedino pobeda bi bila povoljan rezultat.

Evo kako izgleda i kompletan raspored utakmica crno-belih u Evrokupu:

Grafika: Sofascore

Lokomotiva Kuban je najveći favorit u grupi, dok će se velika bitka voditi za to drugo mesto pošto su razlike između Metropolitana, Trenta i Partizana zaista minimalne.

Da li Sašo Fililpovski može da "ispliva" iz ove situacije? Koliko je pozitive ostalo u navijačima? Izostanak publike je definitivno snažan udarac za crno-bele, kako finansijski tako i u vidu atmosfere, energije...

Kako Partizanu, tako i drugima, pa će samo oni moći da nam daju odgovor na ovo gore postavljeno pitanje: Da li je Evropa spas?

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu