Harden, Dončić i taj "Divlji Zapad"

Za kraj, predstavljamo vam Jugoistočnu diviziju NBA lige.

Stefan Nikolić
Podeli
EPA-EFE/SH SHUTTERSTOCK OUT
EPA-EFE/SH SHUTTERSTOCK OUT

NBA na TV B92

Subota, 26. decembar

23.00 AtlantaMemfis

Dakle – najavili smo Atlantik, Central, Jugoistok, Severozapad i Pacifik, pa je na red došla Jugozapadna divizija koju čine Dalas, Hjuston, San Antonio, Nju Orleans i Memfis.

Verovali ili ne, ova divizija je najmlađa i nastala je 2005. godine kada je u NBA ligu stigla franšiza Šarlot Bobkets i liga proširena sa 29 na 30 timova. Tri teksaška tima su došla iz "Midvest" divizije, dok su Pelikani iz Nju Orleansa bili u Centralnoj.

Grafika: Sofascore

Sparsi su, naravno, najdominantiji tim ove divizije. Od njenog nastanka imaju tri šampionska prstena (2005, 2007 i 2014), dok jedini tim koji je pored njih bio šampion u toj eri su Dalas Maveriksi, 2011. godine.

Dve franšize ove divizije bile su kobne po Lebrona Džejmsa i Majami Hit, upravo Dalas i San Antonio, dok su Hjuston Roketsi bili najbliži tome da sruše "moćne" Golden Stejt Voriorse u punom sastavu sa sve Kevinom Durentom.

Kakvi će biti ove sezone?

Dalas Maveriks

Dakle, Maveriksi su odabirom Luke Dončića sebi ulepšali budućnost i pronašli zamenu za Dirka Novickog koji je dve pune decenije bio alfa i omega franšize i naravno heroj 2011. godine, kada su Mavsi bili šampioni.

U sezoni iza nas, Dalas je igrao dosta dobro, bili su 7. tim Zapada sa 43 pobede i ono najinteresantnije – prvi tim po ofanzivnom rejtinug sa 116.7, dok su imali 18. najbolju odbranu 111.7 rejting.

U doigravanjima su ispali u prvoj rundi, ali posle 6 utakmica i nakon povrede Kristapsa Porzingisa od velikog favorita Los Anđeles Klipersa. Dončić je imao tu transformaciju iz "sjajnog klinca i čuda od rukija" u superzvezdu.

Što se tiče promena u timu, one nisu bile toliko zvučne, ali jesu bile značajne. Set Kari je otišao u Filadelfiju kod svog tasta Glena Riversa, dok je u Maverikse stigao Džoš Ričardson i 36. pik.

Na draftu su birali dosta dobro, Džoš Grin i Tajrel Teri mogu biti upravo ono što je njima i najpotrebnije i mnogi smatraju da će to biti krađe ovogodišnjeg NBA drafta.

Vili Koli Stajn je potpisao dvogodišnji ugovor za 8,5 miliona dolara, Trej Burk trogodišnji za 9, ali on bira da li ostaje treću godinu u timu, takođe je došao Džejms Džonson u zamenu za Delona Rajta, Džastina Džeksona i dva pika druge runde.

Džej Džej Barea je u znak zahvalnosti dobio novi ugovor, ali uskoro ide, dok su se Majkl Kidu Gilkristu zahvalili na saradnji.

Dakle što se tiče startne postave očekujemo:

Dončić, Hardavej, Ričardson, Fini Smit i Porzingis.

Kada pričamo o klupi, tu će sedeti:

Branson, Burk, Grin, Kleber, Koli Stajn (očekuje se da bude starter dok Porzingis pauzira zbog povrede), Teri, Ivundu, Džonson, Pauel, Marjanović.

Photo by Ronald Martinez/Getty Images
Photo by Ronald Martinez/Getty Images

Glavna pitanja koja postavljamo za Dalas ove sezone su: Da li Porzingis može da bude zdrav? Da li Luka Dončić može da nastavi igre na MVP nivou? Da li će Rik Karlajl pravilno koristiti klupu?

Ukoliko na sva tri pitanja dobijemo potvrdan odgovor, Dalas će biti jedan od boljih timova na Zapadu. Sa nekih 40 do 45 pobeda mogu da budu među 4 najbolja tima Zapada, uz malo sreće.

Hjuston Rokets

Kada pričamo o Hjuston Roketsima, jedno ime se nameće samo – Džejms Harden. Da li će Harden ostati u Hjustonu ili će svoju sreću potražiti na drugom mestu – on bi voleo u Netsima ili Siksersima...

Ipak, Hjuston već godinama radi sve za Džejmsa Hardena. Rasel Vestbruk i Kris Pol su rekli da su napustili ekipu upravo zbog Hardena, tačnije tretmana tima koji je sve podredio njemu, čak su se duže zadržavali na nekim gostovanjima ako bi to Harden tražio.

Neki će reći da ovo nije u redu, dok će drugi pak reći da su Harden i Lebron jedina dva igrača koja vam garantuju odlazak u doigravanja. Mišljenja se razlikuju, ali su svi složni u jednom – Hjuston je sa Hardenom bio opak tim.

Prošle sezone su sa 44 pobede bili 4. na Zapadu sa 6. najboljim napadom i 14. najboljom odbranom. Tumbali su tim, igrali bez centra, probali sve živo i na kraju ispali od Lejkersa sa 4-1 u drugoj rundi plej-ofa...

Da počnemo sa promenama. Sjajni generalni menadžer, košarkaški matematičar, analitičar, statističar... Nazovimo ga kako hoćemo, ali Deril Mori više nije deo tima, kao ni Majk D'Antoni.

Moribol će se od sad igrati u Filadelfiji, a D'Antoni je postao pomoćnik Stiva Neša u Bruklin Netsima. Sada se već vidi neki obrazac zbog čega Harden želi da baš u ta dva tima...

Roketsi su doveli novog trenara, Stivena Sajlasa, dugogodišnjeg asistenta Rika Karlajla i sina nekadašnjeg NBA asa Pola Sajlasa. Kažu da je Harden bio užasno ljut posle ove odluke i da je odmah tada zatražio trejd.

Problem je nastao kada je trejd zatražio i Rasel Vestbruk, a on je brzo potom trejdovan u Vašington Vizardse, koji su poslali Džona Vola u Hjuston. Možemo reći da su Roketsi odlično odradili prelazni rok.

Kris Vud je u Detroit Pistonsima bio sjajan, a upravo je Hjuston njegov novi dom. Džonu Volu se ispunila dugogodišnja želja i njegov jako blizak prijatelj će mu biti i saigrač – Demarkus "Bugi" Kazins. "Kentaki flou" i "deca" Džona Kaliparija ponovo su na okupu, zahvaljujući Rafaelu Stounu, novom generalnom menadžeru.

Roketsi su poslali Roberta Kovingtona u Portland, pa su taj trejd pretvorili u Krisa Vuda, dok je tim napustio Džef Grin, kao i Ostin Rivers, Luk Mba a Mute, Tajson Čendler i Demari Kerol.

Photo by Carmen Mandato/Getty Images
Photo by Carmen Mandato/Getty Images

Porodica Fertita je poznata po dobrom biznisu i ophođenju prema zaposlenima, to smo iz sveta borilačkih sportova odlično naučili dok je UFC bio u njihovom vlasništvu, a od mnogih boraca možemo čuti da im nedostaje ta saradnja.

Hjuston je dobio dosta dobru ekipu, ali to i dalje ima dosta pitanja. Ipak, prema trenutnom sastavu trebalo bi da tim izgleda ovako. Starteri:

Džon Vol, Džejms Harden, Danuel Haus, Pi Džej Taker, Kris Vud.

Klupa:

Gordon, Meklemor, Braun, Nvaba, Kazins, Klemons, Tejt, Martin Džunior, Kaboklo.

Hjuston je plej-of tim. Harden možda ne želi da bude ovde, pitanje je da li će za Hjuston igrati sa podjednakim žarom kao nekada i zbog toga im se projektuje 38 pobeda na 72 utakmice.

Na prvi pogled, mizerno, ali na drugi sasvim realno. Ukoliko Harden bude trejdovan i na njegovo mesto dođe neko drugi, a već se priča o potencijalnom "ogromnom paketu" koji uključuje Bruklin Netse i treći neimenovani tim, Hjuston može da bude još jači i da čak napadne jedno od prva 3 mesta Zapada.

Nju Orleans Pelikans

Nju Orleans Pelikansi su prilično interesantan sastav, pun mladih talentovanih igrača spremnih za dokazivanje na "velikoj sceni". U sezoni iza nas su imali 30 pobeda i čak 42 poraza i bili 13. na Zapadu.

Bili su 17. najbolji napad sa rejtingom 110.7 i 19. najbolja odbrana sa rejtingom 111.9 i to će definitivno morati da poprave. Zajon Vilijamson je definitivno najveća nepoznanica, tačnije da li će ostati zdrav.

Ipak, momak je ovaj pripremni period shvatio prilično ozbiljno i smršao je oko 11 kilograma što je veliki poduhvat. Videli smo kako Pelikansi izgledaju sa njim i Ingramom i to mnogi fanovi jedva čekaju da vide.

"Zagolicao" je maštu sa 31 poenom u predsezonskoj utakmici.

Da se vratimo na Pelikane, koji su doživeli neke promene u timu i tu ne mislimo na Džej Džej Redika i njegov podkast ili savete mlađim igračima da više gledaju sebe i uzimaju šuteve...

Alvin Džentri više nije trener, a na klupi Pelikansa sedi Sten Van Gandi. Kira Luis je draftovan sa 13. pozicije, plejmejker koji neće biti starter, dok je 24. pik trejdovan u Denver.

Džru Holidej je poslat u Milvoki i za njega su dobili Džordža Hila, Erika Bledsa i čak četiri pika od čega su dva pika prve runde. Hil i Miler su takođe trejdovani, ali je stigao stameni centar Stiven Adams, a novi ugovor dobio je i Brendon Ingram, dok su tim napustili Fejvors, Džekson i Mur.

Startnu postavu manje-više znamo:

Lonzo Bol, Erik Bledso, Brendon Ingram, Zajon Vilijamson, Stiven Adams.

Na klupi će biti:

Luis, Redik, Hart, Gabrijel, Hejs, Voker, Tornvel, Vemi, Ernangomes.

Šta ovo treba da znači? Biće tumbanja u redovima Pelikana što se tiče startera i klupe, možemo očekivati rokadu bekova, da Bol ili Bledso počinju mečeve sa klupe dok Redik ili Hart neke utakmice počnu.

Pelikansi će se boriti u najmanju ruku za plej-in, sigurno će biti među 10 najboljih ekipa, a mi ih sa nekih 37 do 40 pobeda stavljamo direktno u plej-of.

Memfis Grizlis

Memfis Grizlisi i Portland Trejlblejzersi su prošle sezone odigrali možda i najbolju utakmicu u čitavoj sezoni, onaj njihov "revolveraški obračun" u plej-inu koji je oduševio svakog ljubitelja košarke.

Možda Memfis nije izašao kao pobednik, ali su prikupili hvalospeve publike što nije mala stvar. Sezonu su završili sa 34 pobede, bili su 20. najbolji napad i 15. najbolja odbrana lige.

Dugo su igrači Memfisa pričali o tom porazu Portlanda, tako da možemo da budemo sigurni da će tražiti osvetu u ovoj sezoni.

Memfis nije mnogo menjao. Bilo je nekih razmena pikova, tim su napustili Mario Hezonja (došao putem jednog od tih trejdova) i Marko Gudurić, pokupili su Dezmonda Bejna i Tilmena na draftu, a ugovor potpisali sa Meltonom, Porterom Končarem dok su pustili Tolivera i Džeksona.

Dakle, promena maltene nema, igrači su za godinu dana stariji, iskusniji i spremni da napreduju. Što se postava tiče tu je sve jasno, starteri će biti:

Morent, Bruks, Vinslou, Džekson (kada se oporavi od povrede) i Valančijunas.

Što se tiče klupe za rezerve, tu će biti;

Melton, Džons, Anderson, Klark, Đeng, Alen, Bejn, Končar, Tilman, Porter.

Oni možda nisu momentalno plej-of ekipa, ali takve borce i "Grit and grind 2.0" ne smemo otpisati. Sa 37 pobeda će biti oko 10. mesta na Zapadu i očekujemo novu plej-in borbu od njih.

San Antonio Spars

San Antonio Sparsi i Greg Popovič su ispisali istoriju NBA lige u periodu od 20 godina kada su osvojili pet šampionskih titula, napravili kult oko Tima Dankana, Manua Đinobilija i Tonija Parkera.

Tim danima je odavno došao kraj. Popovič se nekako muči da opstane među plej-of ekipama, ali s obzirom na snagu sparsa to ide sve teže i teže. Sezonu iza nas su završili sa 32 pobede kao 11. tim Zapada, najlošije još otkako su sredinom devedesetih tankovali za Tima Dankana...

Verovali ili ne, ali sa rejtingom 112.4 su bili 9. najbolji napad lige, dok su u odbrani potpuno podbacili i sa rejtingom 113.5 bili tek 25. odbrana u ligi. Derozan i Oldrdiž su dali sve od sebe, ali ovo je bio maksimum tima.

Što se tiče promena u rosteru, nemamo mnogo toga da kažemo. Draftovan je Devin Vasel sa 11. pozicije, kao i Tre Džons sa 41. mesta. Džejkob Peltl je dobio novi ugovor, kao i Dru Jubenks, Diop i Viterspun, dok su Metu, Belineli i Forbs otpušteni.

Što se tiče startne postave to će izgledati ovako:

Dežonte Marej, Derik Vajt, Demar Derozan, Trejl Lajls i Lamarkus Oldridž.

Sa klupe će ulaziti:

Peti Mils, Devin Vasel, Keldon Džonson, Rudi Gej, Džejkob Peltl, Tre Džons, Loni Voker, Luka Šamanić, Dru Jubenks, a Viterspun i Diop su na "dvosmernom" ugovoru.

Neće San Antonio imatu svoju prepoznatljivu sezonu. Nećemo imati "last push" od Popoviča, Derozana i Oldridža, makar tako sada ne deluje. Sa oko 30 pobeda biće najverovatnije na 13. poziciji.

Što se tiče divizije Jugozapad, poređali bismo ih upravo po ovom redosledu:

1. Dalas Maveriks
2. Hjuston Rokets
3. Nju Orleans Pelikans
4. Memfis Grizlis
5. San Antonio Spars

Spremite se, čeka nas još jedna "luda" sezona. Mnogo je nepoznanica, to je tačno, ali budite sigurni da neće biti dosadno.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu