Orao

Habib Nurmagomedov je posle 29 pobeda u profesionalnoj MMA karijeri odlučio da se neporažen povuče.

Stefan Nikolić
Podeli
Photo by Ed Mulholland/Getty Images
Photo by Ed Mulholland/Getty Images

Došao je kraj jedne ere. Habib Nurmagomedov je odbranio šampionski pojas lake kategorije pobedivši Džastina Gejdžija trijangl gušenjem na startu druge runde i ostao neporažen u profesionalnoj MMA karijeri.

Verovali ili ne, Džastin Gejdži je drugi borac u istoriji koji je dobio rundu protiv Habiba Nurmagomedova. Prvi je, to verovatno znate, Konor Mekgregor.

Kako je to moguće? Kako neko uspeva da bude toliko dominantan? Da li je on najbolji ikada?

Habib Nurmagomedov je ruskog porekla (Avar), rođen je u mestu Sildi u Dagestanu od majke Fatime i oca Abdulmanapa Nurmagomedova. Habib je srednje dete od troje koliko ih je u porodici.

Oduvek je bio hiperaktivan, a od ranih dečačkih dana otac ga je "bacio" na rvanje, sport koji je u tom delu Evrope izuzetno popularan, rvači poput Aleksandra Medveda, Buvaisara Satijeva ili Aleksandra Kareljina su tamo velike zvezde.

Postoji jedna sjajna anegdota vezana za Kareljina, kada su ga pitali da li sada može da kaže da je najbolji rvač svog sela jer je olimpijski šampion, a on samo odmahnuo glavom i rekao da nije ni blizu.

Kada imate hiperaktivno dete koje obožava rvanje, logično je da ono počne tim sportom i da se bavi, ali da li je logično da se rve sa medvedom sa svega 9 godina?

Abdulmanap Nurmagomedov je radio kao trener rvanja i povremeno je podučavao svog sina, a kako je Habib rastao i postajao sve više zainteresovan za borilačke sportove sa 15 godina počinje da trenira džudo na insistiranje oca, koji je smatrao da Habib mora da nauči da se bori u kimonu.

Tokom dve godine treniranja rvanja i džudoa, Habib je razvio malo drugačiji način razmišljanja od ostalih boraca, a bio je veoma uspešan u oba sporta. Sa 17 godina, okreće se tradicionalnoj sovjetskoj borilačkoj veštini – sambu.

Nakupio je dosta znanja, a imao je želju da se bori pa je Habib učestvovao u uličnim tučama i lokalnim amaterskim organizacijama, kao i svi drugi borci u tom regionu, između ostalog.

Islam Makačev, Habibov prijatelj iz detinjstva, potvrdio je sve ove priče nekoliko puta.

"Kada god bismo se na ulici tukli, uvek bismo Habiba gurnuli da ide prvi. On je bio sin našeg trenera, ali je bio i najjači među nama. To vam je kao da se posvađate sa nekim i pozovete starijeg brata da reši problem, e to je za nas bio Habib Nurmagomedov kada smo bili deca", rekao je Islam Makačev u razgovoru za "Athletic".

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Kada je 2008. godine odlučio da postane profesionalni MMA borac znao je da će uz sebe imati osobu koja ga voli najviše na svetu, svog oca i trenera Abdulmanapa.

Habib je tokom prvih mesec dana svoje karijere pobedio u čak četiri meča! Ubrzo je imao skor od 12 pobeda, naravno bez poraza i postao šampion ProFC.

Godinu dana kasnije, sambo svet se upoznao sa imenom Habib Nurmagomedov, pošto je sjajni Dagestanac na dominantan način postao svetski šampion i poneo sa sobom zvanje majstora samba. Ekvivalent crnom pojasu u karateu ili brazilskoj džiu džitsi.

Kao vlasnik crnog pojasa u džudou, titule majstora kombat samba i borac sa epitetom vrhunskog rvača 2011. dobija poziv od elitnog ranga takmičenja – UFC.

Negde u ovom periodu Habib Nurmagomedov odlučuje da svoju karijeru podigne na viši nivo, pridružuje se American Kickboxing Academy timu, čiji je član recimo Danijel Kormije, jedan od najboljih teškaša u istoriji.

Tada se Habib spojio sa genijalnim trenerom Havijerom Mendesom, čovekom sa kojim je sarađivao tokom čitave UFC karijere.

"Sećam se dobro prvog dana kada je Habib ušao u salu. Razbio je sve, ko god da je stao ispred njega bio bi oduvan. Njegov engleski nije bio najbolji, ako me razumete. Kada god bi me neko pitao kakav je Habib rekao bih da je neverovatan, ali da bih voleo da me malo više sluša. Uvek se ljuti na mene kada bih mu rekao da treba da uspori. Posle nekog vremena je priznao da nije kapirao šta mu pričam i da je mislio da mu govorim da se ne trudi dovoljno i uvek davao sve od sebe. Znate, Habib je bio kao sunđer, sve što bismo mu rekli i pokazali brzo bi upio i izveo na neverovatan način. Odmah se videlo kakvog borca smo dobili", rekao je Havijer Mendes.

Ovo nije prošlo neopaženo. Kako je rečeno na samom početku teksta, borci su u tom delu Evrope izuzetno popularne ličnosti, čak su popularniji od fudbalera. Kada ste toliko poznata i uticajna ličnost, svi žele da vam budu prijatelji.

Tako je Habib oko sebe imao svitu sjajnih boraca, ali su s vremenom, pobedama i novcem počeli da pristižu menadžeri, kriminalci, političari i sa time ćemo se malo bolje upoznati nešto kasnije.

Habib je poput oluje napao UFC i nagovestio da ga zanima samo jedno – šampionski pojas. Kamal Šalorus je bio prvi borac koji je "ugostio" Habiba i popularni "Orao" je tu borbu završio gušenjem (rear naked choke) u trećoj rundi.

Za one tvrdokornije fanove, sudija na meču je bio čuveni Mario Jamasaki.

Photo by Michael Reaves/Getty Images
Photo by Michael Reaves/Getty Images

Ako ste se ismejali idemo dalje. Tijago Tavareš, Abel Truhiljo i Pet Hili su bili naredni protivnici Habiba Nurmagomedova i sva trojica su poražena glatko, bez izgubljene runde. Obratite pažnju na ovaj podatak, tokom te borbe 2013. godine, Habib je Abela Truhilja na pod bacio rekordni 21 put i to nikada niko nije uspeo da obori.

Tada je već imao skor 20 pobeda i 0 poraza i želeo je da se bori sa čuvenim Bi Džej Penom, ali umesto Pena tada je stigao prvi test, Rafael dos Anjos.

Habib je slavio jednoglasnom odlukom sudija, ali ta pobeda je bila skupa. Pokidani su prednji ukršteni ligamenti kolena i sledio je niz operacija. Problemi sa povredama su bili toliko veliki da je Habib bio na korak od napuštanja sporta.

Tada se "javio" Abdulmanap Nurmagomedov kao spasitelj i ubedio svog sina da bude strpljiv, jer će njegovo vreme tek doći, samo je potrebno da bude jak u glavi i da ne dozvoli ničemu da ga skloni od zacrtanog cilja.

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Tim Nurmagomedov nije želeo samo šampionsku titulu, želeli su da budu najbolji ikada, da pokažu čitavom svetu da iz Dagestana dolaze najopakiji borci na planeti i da sa Habibom niko ne može da se meri.

Borba sa Kaubojem Seronijem jeste bila otkazana, ali je Habib bio svestan da to nije "smak sveta", iako je prvo mislio drugačije.

"Imam problema sa rebrima, pokidao sam ligamente kolena i stvarno nisam siguran da li ću se više ikada vratiti", rekao je tada Habib Nurmagomedov.

Dolazimo do zanimljivog imena. Zijavudin Magomedov. Jedan od sumnjivih tipova iz Habibovog okruženja, ali ovo nije uličar niti bilo kakav sitan kriminalac.

Photo by Michael Reaves/Getty Images
Photo by Michael Reaves/Getty Images

Zijavudin Magomedov je ruski milijarder, suvlasnik kompanije Suma i jedan od glavnih investitora u fudbalske stadione širom Rusije koji su se specijalno pravili za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje se 2018. godine igralo u Rusiji.

Optužen je da je u periodu između 2014. i 2018. godine napravio niz prevara sa svojom građevinskom kompanijom i da je na nelegalan način prisvojio oko 40 miliona evra i zbog toga mu se sudi i preti mu 20 godina zatvora.

Posle jedne od svojih čuvenih borbi Habib Nurmagomedov mu se zahvalio za sve što je uradio za njega, oslovivši ga sa "stariji brat" i odbio je da sa ruskog svoju izjavu prevede na engleski:

"Naš stariji brat, jedan od osnivača tima Habib Nurmagomedov se zove Zijavudin Magomedov i on je u teškoj situaciji. Mnogo je pomogao i meni i brojnim drugim sportistima u Rusiji. Sada je u velikim problemima i hoću da zna da se mi, sprotisti, molimo za njega. Nadam se da će se ova situacija brzo rešiti. Nadam se da će naš predsednik Vladimir Putin pomoći i ovom prilikom mu čestitam na dobijenim izborima", rekao je Habib Nurmagomedov posle UFC223 događaja kada je pobedio Ala Jakintu.

Zašto je ovo Habib uradio? Jedan od razloga je naveden u izjavi, radi se o osobi koja je entuzijasta kada se radi o borilačkim veštinama i učestvovala je u osnivanju Habibovog MMA tima u kom je Abdulmanap Nurmagomedov bio glavni trener.

Zijavudin možda jeste proneverio veliki novac, ali je isto tako odlučio da plaća trening kampove Habiba Nurmagomedova ali i da mu plaća lečenje, pogotovo u periodu kada ga je mučilo koleno, kada su operacije dolazile kao "dobar dan".

Zahvalnost.

Pre Ala Jakinte bih se samo vratio na borbu sa Majklom Džonsonom. Habib je pobedio izvevši jedan od najatraktivnijih BJJ poteza – kimurom. Tada je Džonson rekao da Habib poseduje nadljudsku snagu, da nije imao promil šanse da se izvuče, kao što plen nema šansu kada ga piton davi.

Posle ove borbe su se po prvi put Habib Nurmagomedov i Konor Mekgregor verbalno sukobili u "bekstejdžu", ali su dva borca bila brzo razdvojena, a o njihovom odnosu ćemo uskoro pričati.

Dakle, "Rejdžing Al" Jakinta je bio šampion UFC lake kategorije kada je dobio ponudu da se bori sa Habibom Nurmagomedovim.

Bez ikakvih problema, Habib Nurmagomedov dobija svih pet rundi protiv Ala Jakinte i postaje UFC šamopion. Deo sna je ispunjen. Šampionski pojas je tu, sada sledi jurnjava ka prvoj odbrani i skoru od 30-0. Deluje izvodljivo, ali i prilično arogantno.

Habib Nurmagomedov je pobedom nad Alom Jakintom postao prvi musliman koji je osvojio šampionski pojas u UFC (mnogi misle da bi Mamed Kalidov bio prvi da je pristao da napusti KSW).

"Sport za mene nije najvažnija stvar na svetu. Za mene je religija najvažnija, ona je broj 1. Ukoliko postanem poznat kao borac to će značiti da ću imati više mogućnosti da pomažem ljudima i moći ću češće da im se obraćam. Želim da budem primer dobrog čoveka, da budem uzor deci, kako sa sportske tako i sa ljudske strane", rekao je Habib jednom prilikom.

Papaka, iliti ona šubara koju Habib stalno nosi na glavi kada dolazi u oktagon deo je tradicije u Dagestanu i svi Avari su je nekada nosili.

Photo by Michael Reaves/Getty Images
Photo by Michael Reaves/Getty Images

Baš negde u ovom periodu Habib je postao jako blizak prijatelj čečenskog predsednika Ramzana Kadirova. Ramzan Kadirov je poznat kao surov vladar, čovek koji ne preza ni od čega da ispuni svoje političke ambicije, ali je isto tako majstor borilačkih veština i veliki ljubitelj istih.

Tokom jednog seminara o borilačkim veštinama koji je držao Habib, samo se odjednom pojavio gospodin Kadirov zajedno sa Magomedom Bibulatovim, Abdul-kerim Edilovim i još nekim manje poznatim borcima.

Kadirov je 2015. godine u Čečeniju doveo čuvene UFC borce Frenka Mira, Fabrisija Verduma, Frenkija Edgara, Aleksandera Gustafsona i još neke kako bi radili na promociji WFCA organizacije i kako bi odradili treninge sa lokalnim borcima.

Ramzan je posebno voleo Habiba Nurmagomedova. Poznato je da se Čečeni i Dagestanci baš i ne vole, ali ovo je poseban slučaj pošto je Ramzan u nekoliko navrata Habibu i Abdulmanapu poklonio skupoceni automobil.

Ramzan Kadirov i Abdulmanap Nurmagomedov su se nekako zbližili i u jednom periodu često kačili zajedničke slike na društvene mreže, a za sve to je zaslužan Ali Abdelaziz, čuveni menadžer MMA boraca.

Ali Abdelaziz je jako važan šraf u karijeri Habiba Nurmagomedova. Ipak, radi se o još jednom vrlo mutnom tipu. Učestvovao je u hvatanju čuvenog teroriste Osame Bin Ladena, ali FBI je brzo prekinuo saradnju jer je Ali davao netačne informacije.

Bilo je čak priča da su želeli da ga uhapse, ali se to nije dogodilo. Ali Abdelaziz nije menadžer samo Habibu Nurmagomedovu, naime, on se brine za karijere više od 100 profesionalnih boraca i "od milja" je nazvan – nužno zlo.

Abdelaziz je bio taj koji je Habiba spojio sa brojnim sumnjivim tipovima i kriminalcima, a posebno se izdvaja "prijateljstvo" sa Šeikom Kalidom bin Hamad Al Kalifijem koji je deo kraljevske porodice u Bahreinu.

Šeik je takođe jedan od MMA entuzijasta, suvlasnik je BraveFC organizacije koja u poslednje vreme ima sve veću popularnost, a svojevremeno je optuživan za kršenje ljudskih prava, saradnju sa opasnim teroristima, hapšenje političkih protivnika i mučenje inostranih vojnika i ilegalno izvlačenje informacija.

Photo by Ethan Miller/Getty Images
Photo by Ethan Miller/Getty Images

Zašto vam sve ovo pričam? Sve je ovo veoma važno zbog sledeće borbe Habiba Nurmagomedova. Borbe koja mu je donela svetsku slavu. Borbe sa Konorom Mekgregorom.

Ovo je bila prva zvanična odbrana šampionskog pojasa Habiba Nurmagomedova. Čisto da se prisetimo, Habib je tukao Konora i govorio mu "Hajde sada da razgovaramo", na šta je Konor govorio "Ovo je samo posao", a Habib ubrzo gušenjem naterao Konora da preda i po prvi put u karijeri odbranio šampionski pojas.

Po okončanoj borbi usledio je haos, skandal, velika tuča... Habib uskače u publiku i tamo prenosi sukob, jedan od ljudi iz njegovog tima uskače u oktagon i napada Konora.

Zašto? Šta se dogodilo?

Habib i Konor u u ovom periodu zapravo bili u jako dobrim odnosima, čak možemo reći da su trenirali zajedno u više navrata i među njima je u najmanju ruku vladalo međusobno poštovanje.

Sve se to promenilo jedne hladne decembarske noći u moskovskom noćnom klubu. Artem Lobov, ruski MMA borac i jako blizak prijatelj Konora Mekgregora stigao je u Moskvu kako bi se provodio sa Alijem Bagautinovim i Rasulom Mirzaevim.

Dok su bili u izlasku naleteli su na prijatelje Habiba Nurmagomedova koji su ih isprovocirali rekavši da se Konor plaši Habiba i da ne bi smeo da se bori sa njim, čak se navodi da je jedan od tih ljudi u toaletu udario Rasula Mirzaeva.

Nekih 15 dana kasnije, Rasul Mirzaev je napadnut na ulici i brutalno pretučen. Završio je u bolnici i umalo je umro, a jedan od napadača bio je čovek koji je udario Rasula u toaletu noćnog kluba.

Dakle, ovo je još jedan problematičan period za Habiba Nurmagomedova, povrede su tu, otkazuju se borbe sa Tonijem Fergusonom, a o tome smo već detaljnije pisali...

Habib je sreo Artema Lobova u jednom hotelu i prema nekim navodima mu je opalio i šamar upitavši ga zbog čega ga je vređao u javnosti, dok se Artem pravdao kako to nije istina, ali je svakako izvukao "deblji kraj".

Konor Mekgregor je bio vrlo ljut zbog čitave situacije sa njegovim prijateljima i odlučio je da se osveti na najgori mogući način. Pred pomenutu borbu sa Alom Jakintom napao je autobus Habiba Nurmagomedova.

Bacali su kolica, stolice, manje više sve što bi im palo pod ruku ne razmišljajući uopšte koliko će neko biti povređen i ko je uopšte u autobusu. Majkl Kijeza je imao gadnu posekotinu na licu, povređena je bila i jedna dana, Rouz Namajunas pred borbu sa Joanom Jedžejček.

Sramno ponašanje Konora Mekgregora nema opravdanje, jasno je da je želeo osvetu za drugara koji je bio pretučen, ali se to ne radi na ovakav način i Konor je potom bio uhapšen.

Sve ovo nam je donelo jednu fantastičnu borbu, možda i najveću u istoriji MMA. Habib Nurmagomedov i Konor Mekgregor su kreirali najljuću bitku u oktagonu, a pred borbu su izgovorene brojne teške reči.

Konor je vređao Habiba na ličnoj osnovi, ismevao je njegovu porodicu, veru, a njegovog menadžera je nazvao "terorističkom drukarom", aludirajući na lažne informacije koje je Abdelaziz davao FBI.

Tema ovih uvreda je uglavnom bila Habibova konekcija sa Ramzanom Kadirovim, koga je Konor nazvao diktatorom, a Abdulmanapa Nurmagomedova kukavicom koja se plaši Ramzana i sa njim se druži iz straha.

Vređao je i članove tima Habiba Nurmagomedova, preciznije Zubairu Tukugova, rekavši kako je on izdao Čečeniju jer prima naređenja od jednog Dagestanca i napada sa njim druge Čečene.

Habib ovo nije dobro podneo. Tokom čitave borbe je vikao na Konora, dok je trpeo uvrede od Dilana Denisa. Habib je bio izuzetno dominantan, praktično se igrao sa Konorom i prvom prilikom ga savladao gušenjem nateravši ga da preda i sve vreme vikao na njega.

Odmah po završetku borbe, Habib je bacio gumu za zube, preskočio ogradu i krenuo da se fizički obračuna sa Dilanom Denisom koji ga je vređao i pre borbe i tokom borbe i jednostavno Habib nije želeo to da dozvoli.

Dok se Habib tukao sa timom Konora Mekgregora, Zubaira Tukugova je utrčao u oktagon i počeo sopstvenu tuču sa Konorom Mekgregorom, ali je i on brzo sklonjen zahvaljujući brzom reagovanju prisutnih.

Habib i Konor su finansijski kažnjeni posle ove borbe, a takođe je usledila i suspenzija od šest meseci za oba borca. Abubakar Nurmagomedov i Zubaira Tukugov su kažnjeni sa po 25.000 dolara, a Dejna Vajt najavljivao je revanš.

Konor se jako malo borio posle ovoga, uglavnom je promovisao svoj viski, dok je Habib imao još dva okršaja uz komentar da se ne bi borio sa Konorom ni za milijardu dolara.

Bilo je blizu da Habib dobije borbu sa Nejtom Dijazom, pošto su se njih dvojica sukobili u jednom noćnom klubu, čak je Nejt govorio da je pretukao Habiba i čitavu njegovu "rusku svitu".

Habib je po isteku suspenzije dobio borbu u Abu Dabiju, a protivnik je bio vlasnik prelaznog šampionskog pojasa lake kategorije, Dastin Poirije. Dastin je bio blizu da pobedi Habiba u jednom momentu, ali je završio borbu bez dobijene runde.

Povratak "Orla" je bio dominantniji nego što je iko očekivao. April u Bruklinu doneo bi nam konačni okršaj Habiba Nurmagomedova i Tonija Fergusona, ali se koronavirus isprečio.

Koronavirus je bio zaslužan i za smrt Abdulmanapa Nurmagomedova, Habibovog oca i trenera. Više puta u tekstu je spomenuto koliko su njih dvojica bili bliski i očeva smrt ga je prilično pogodila.

Već tada su kružile priče da je Habib svoju karijeru završio, ali je prihvatio borbu sa Džastinom Gejdžijem, koji je "upropastio" Tonija Fergusona u borbi pre ove.

Zanimljivo, ali Džastin i Habib se poznaju prilično dugo i u jako su dobrim odnosima. Kada je Habib prvi put skidao kilograme za borbu, pomogao mu je upravo Džastin Gejdži, a to je bilo za UFC 205 događaj kada je kimurom pobedio Majkla Džonsona.

Ovu informaciju nismo znali, a otkrio ju je Dejna Vajt. Pre tri nedelje, Habib Nurmagomedov je slomio stopalo i bio je u bolnici! Samo dvadesetak dana kasnije, čovek ulazi u oktagon i bez ikakvih problema pobeđuje Džastina Gejdžija.

Na kraju borbe, Habib nas je pomalo i šokirao.

"Bog mi je dao sve... Hvala Vam na svemu. Moj otac je bio uz mene ceo život i trenera Havija i ceo tim mnogo volim. Ovo je bila moja poslednja borba. Nema šanse da se vratim ovde bez mog oca. Ne mogu ovde da se vratim posle svega što se desilo sa mojim ocem. Kada mi je UFC ponudio Džastina, tri dana sam pričao sa majkom o tome da li bi trebalo da se borim bez mog oca. Obećao sam joj da će mi ovo biti poslednja borba. Ovo je moj poslednji nastup, znam samo da želim da me UFC stavio na prvo mesto pound for pound boraca. Neporaženi sam UFC šampion imam 13:0 skor u najjačoj konkurenciji i zaslužujem sve to. Hvala Lorencu Fertiti, hvala Dejni Vajtu i svima ostalima", rekao je emotivni Habib Nurmagomedov.

Habib je bio slomljen, od suza je jedva govorio, ali je uspeo da nam objasni svoje razloge odlaska u penziju. Uglavnom ne verujemo previše borcima kada kažu da su se povukli, ali ovo deluje stvarno.

Vera i obećanje majci u njegovom svetu su iznad svega, pa je vrlo verovatno ovo stvarno kraj. Najavljivana je njegova borba sa još jednim GOAT–om, Džordž Sent Pjerom, ali izgleda da se ona neće desiti.

Sa skorom od 29 pobeda i 0 poraza, sa samo dve izgubljene runde u karijeri, Habib Nurmagomedov odlazi kao jedan od najvećih i najdominantnijih boraca u istoriji, a mi možemo da budemo ponosni što bili svedoci te dominacije.

Šampione, uživaj u penziji.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu